Як вибрати хорошого головного бухгалтера?

  1. На що звертати увагу?
  2. Поради щодо вибору головного бухгалтера
Опубліковано: 14.11.2017

Як театр починається з вішалки, так і оптимізація підприємства починається з вибору головного бухгалтера. Це велика тема зі своєю специфікою. У цьому матеріалі ми розглянемо не тільки особливості вибору і популярні підходи до закриття вакансії, але і наведемо кілька рекомендацій.

Втім, про все по порядку.

Головне - визначити, що компанія чекає від фахівця.

Існує поділ бухгалтерського обліку на три рівні складності, від самого простого до найважчого:

  1. Сфера послуг;
  2. Торгівля;
  3. Виробничий рівень.

При виборі головного бухгалтера потрібно розуміти, що фахівець третього рівня зможе справлятися із завданнями перших двох, але в зворотну сторону цей список не працює. З цієї причини потрібно визначитися з завданнями, для яких підбирається фахівець.

  • Виключно бухгалтерський і податковий облік;
  • Товарний облік і висновок юридичних договорів;
  • Все перераховане вище + конкретна специфіка.

Кожен фахівець компетентний в певних завданнях, тому потрібно розуміти, з чим успішний кандидат зіткнеться в реальності. Інакше кажучи, оптимізація підприємства починається з пошуків бухгалтера під конкретні завдання, але з прицілом на зростання і розвиток. Саме тут проходить міст між досвідом і освітою кандидата.

Не можна сказати, що освіта в сучасному світі повністю втратило цінність. Зараз перевага віддається досвіду вирішення конкретних кейсів, адже певний перевага на боці практиків буде завжди. У бухгалтерському середовищі варто звертати увагу на те, якими кваліфікаційними сертифікатами володіє кандидат, як давно вони отримані.

Варто скористатися рекомендаціями з минулого місця роботи.

Рекомендації важливий, але важкодоступний елемент при виборі головного бухгалтера. Відгук про кандидата потрібно отримати у безпосереднього керівника даного співробітника. Щоб отримати достовірні дані, потрібно виконати велику роботу. Пошук контактів керівників, наполегливо телефонувати і уточнювати рекомендації кандидатів, виходить у експертів рекрутингового агентства Top-Fin.

На що звертати увагу?

До посади головного бухгалтера не приходять відразу після закінчення ВНЗ або отримання необхідного сертифікату. Роботодавець чекає від кандидата досвіду на даній позиції від 3-5 років. Якщо говорити про нижню порозі, то тут вступає додатковий фактор: досвід роботи від 1 року у вашій компанії, якщо фахівець не береться з боку.
Ефективний головний бухгалтер повинен бути лідером. Спокійним, акуратним, орієнтованим на процес і уважним до деталей людиною, яка не боїться брати на себе відповідальність. Всі інші якості - вторинні.

Наприклад, в компанії з підбору бухгалтерів Top-Fin тестуються не тільки професійні знання бухгалтерів, а й значущі особистісні якості.

Розглянемо популярні підходи до пошуку головного бухгалтера:

  1. Особисте спілкування з кандидатом;
  2. Тестування, як правило, за допомогою сторонньої компанії;
  3. Комбінування методів.

Особисте спілкування не завжди може проявити професійні навички, а тестування зазвичай не зачіпає конкретні питання вашого підприємства, але дозволяє поглянути об'єктивно на кандидата.

У всіх підходах є свої плюси і мінуси, хоча здавалося б, які мінуси можуть бути при вдалому поєднанні сильних сторін перших двох підходів? Справа в тому, що комплексний підхід може відняти більше часу, ніж ви маєте в своєму розпорядженні. Вакансію головного бухгалтера часом доводиться закривати в терміновому порядку, а сам ринок праці в цьому секторі не рясніє фахівцями. Тому при поєднанні перших двох підходів, зверніть увагу на оперативність обробки претендента.

Поради щодо вибору головного бухгалтера

1) Найважливіше при особистій бесіді - постановка ваших запитань. Вони навмисно повинні містити не всю інформацію, щоб оцінити, які уточнюючі питання задає претендент, перш ніж дасть відповідь. Уміння запитувати - одне з найважливіших якостей бухгалтера.

Уміння запитувати - одне з найважливіших якостей бухгалтера.

2) Наступний пункт тісно межує з першим: не ставити запитань, на які не знаєте відповідь. Тут легко піти в наукову фантастику, тому питання повинні бути зручні для перевірки з боку компанії. Доречно запитати думку кандидата про наявну проблему в організації. Дуже важливо дотримати дистанцію, щоб кандидат не відчував, що робить чиюсь роботу безкоштовно, але показав хід своєї думки з питання.

Працювати на співбесіді з кейсами вашої компанії можна, але не завжди потрібно доводити до логічного фіналу, досить побачити чіткий напрямок думки.

Іншими словами, кандидат повинен продемонструвати своє вміння пояснювати.

3) Не варто користуватися питаннями для співбесіди бухгалтерів з відкритих джерел. Не можна допустити на співбесіді ситуації "домашнього завдання". Такі питання часто використовуються, тому до них легко підготуватися. Для співбесід на роль головного бухгалтера варто користуватися питаннями, які підходять саме вашій компанії.

Користуючись цими рекомендаціями або послугами агентства Top-Fin , Ви обов'язково знайдете хорошого головного бухгалтера для своєї компанії.

На що звертати увагу?
На що звертати увагу?
У всіх підходах є свої плюси і мінуси, хоча здавалося б, які мінуси можуть бути при вдалому поєднанні сильних сторін перших двох підходів?

Новости