Як вибрати насосну станцію для водопостачання приватного будинку?

  1. Насосна станція для дачі або заміського будинку
  2. Як зібрати насосну станцію? Відео:
  3. Види насосного обладнання для станцій автономного водопостачання
  4. Гідроакумулятор для насосної станції
  5. Монтаж і запуск насосної станції в підвалі. Відео:
  6. Об'єктивні чинники, що визначають вибір насосного обладнання
  7. Технічні параметри вибору насосної станції для дачі або заміського будинку
  8. Виробники насосного обладнання: кому віддати перевагу

Відсутність централізованого водопостачання в будинку, розташованому в міському передмісті або в дачному селищі, - досить поширена проблема, з вирішення якої фактично починається облаштування життя сім'ї.

Зміст цієї статті

Але, знаючи, як вибрати насосну станцію для водопостачання приватного будинку, можна правильно впоратися з цим завданням і забезпечити собі комфорт і зручність водокористування на довгі роки вперед.

Але, знаючи, як вибрати насосну станцію для водопостачання приватного будинку, можна правильно впоратися з цим завданням і забезпечити собі комфорт і зручність водокористування на довгі роки вперед

По даній темі є схожа стаття - Фекальний насос для відкачування каналізації.

Насосна станція для дачі або заміського будинку

З подачею води в будинок з свердловини, колодязя чи іншого джерела може, звичайно, впоратися і насос, але в цьому випадку споживачеві доведеться зіткнутися з такими проблемами:

  • при кожному відкритті будь-якого крана буде відбуватися включення насоса, що природним чином буде знижувати його робочий ресурс;
  • під час одночасного водозабору з декількох точок тиск в системі буде падати, що теж не додає зручності;
  • так як робота насоса неможлива без електроенергії, то при припиненні її подачі вода в будинок не буде надходити.

при кожному відкритті будь-якого крана буде відбуватися включення насоса, що природним чином буде знижувати його робочий ресурс;   під час одночасного водозабору з декількох точок тиск в системі буде падати, що теж не додає зручності;   так як робота насоса неможлива без електроенергії, то при припиненні її подачі вода в будинок не буде надходити

Таким чином, можна визначити наступні переваги установки насосної станції для водопостачання будинку:

  • можливість забезпечення роботи системи в повністю автономному режимі;
  • висока ефективність експлуатації насосного обладнання;
  • наявність гарантованого запасу води;
  • підтримка тиску у водопровідній системі на постійному рівні, що позитивно позначається не тільки на зручність водокористування в заміському будинку, але і захищає побутову техніку від передчасного зносу;
  • досить простий монтаж обладнання та нескладне обслуговування, яке частіше за все зводиться до періодичного контролю роботи системи і окремих елементів.

У більшості випадків насосні станції для води відрізняються компактними розмірами, але, незважаючи на це, обов'язково слід вибрати місце для її установки.

Крім того, потрібно подумати і про захист від замерзання, тому для монтажу можна використовувати підсобні приміщення в будинку або розташовані в безпосередній близькості від нього. Але при відсутності такої можливості потрібно облаштування кесона.

Як зібрати насосну станцію? Відео:

Конструктивні особливості та принцип роботи

Тому для заміського домогосподарства оптимальний варіант - пристрій автономного водопостачання на базі насосної станції, яка складається з наступних обов'язкових елементів:

  • насоса;
  • гідроакумулятора;
  • блоку для автоматичного управління роботою станції.

Крім того, при комплектуванні обладнання варто звернути увагу на наявність зворотного клапана - пристрої, що перешкоджає відтоку води і перешкоджає утворенню повітряних пробок.

Важливими елементами насосної станції можна вважати наявність захисту від «сухого ходу» - спеціального реле, що виключає запуск насоса при недостатньому рівні або відсутності води, і манометра, що регулює і контролює рівень тиску в системі.

Принцип роботи насосної станції заснований на циклічності:

  • після запуску насоса відбувається подача води в гідроакумулятор до повного заповнення;
  • роботою насоса при цьому керує реле тиску, яке після досягнення граничних параметрів виробляє відключення;
  • подача води до точок водорозбору відбувається безпосередньо з накопичувальної ємності, тому, коли рівень води знижується, а, відповідно, знижується і тиск, в роботу знову включається насос і компенсує витрати.

Таким чином, в системі водопостачання будинку постійно буде підтримуватися тиск на потрібному рівні, що дозволяє одночасно використовувати кілька точок водорозбору. І навіть в тому випадку, якщо відбувається аварійне вимкнення електроподачею, будинок завжди буде забезпечений резервним запасом води, обсяг якого збігається з обсягом гидробака.

Види насосного обладнання для станцій автономного водопостачання

Здебільшого насосні станції водопостачання для приватного будинку є установки на базі поверхневих насосів, але для перекачування води з глибоких свердловин або колодязів можна знайти пропозиції, наприклад, від російського виробника «Джілекс» з використанням заглибних приладів.

У тому випадку, якщо з якої-небудь причини такий варіант не підходить, складання насосної станції можна зробити і самостійно, вибравши підходяще за всіма технічними параметрами устаткування. Але такий варіант не тільки більш трудомісткий, але і більш дорогий.

Купуючи насосну станцію, слід враховувати, що поверхневі насоси ефективні при перекачуванні води з невеликих глибин - не більше 8 м, але для збільшення їх всмоктуючої здатності можна придбати установки з ежекторами: вбудованими (внутрішніми) і зовнішніми.

Перші забезпечують подачу з глибини до 8 м, але при цьому гарантують натиск води до 40 м. Найбільшим недоліком таких установок слід вважати досить високий рівень шуму під час роботи.

Найбільшим недоліком таких установок слід вважати досить високий рівень шуму під час роботи

Насоси з зовнішнім або зовнішнім ежектором можуть використовуватися для досить глибоких колодязів і свердловин. Граничною глибиною для їх експлуатації можна вважати глибину 50 м, хоча найбільш продуктивні вони до 25-30 м. Ежектор в такому поверхневому насосі є елементом, який встановлюється в свердловину.

Недоліком таких установок є досить низька продуктивність, хоча треба зазначити і позитивний момент: низьке споживання електроенергії. Але в тих випадках, коли потрібно подача води з критично вузьких свердловин, вони є єдино можливим видом обладнання.

Для перекачування води зі звичайних свердловин і глибоких колодязів підійдуть глибинні насоси, важливою перевагою яких є те, що їх можна використовувати для об'єктів, досить віддалених від будинку, в якому знаходиться гідроакумулятор і автоматика блоку управління. Ці насоси відрізняються високою потужністю, тому перекачування води на відстані до 40-60 м чи не позначиться на роботі системи.

Гідроакумулятор для насосної станції

Так як автоматична насосна станція крім насоса складається і з інших видів обладнання, при виборі слід приділяти і їм достатньо уваги. В якості резервуара для води можуть використовуватися різні види ємностей, але найбільш поширеним вважається мембранний гідроакумулятор, особливістю якого є наявність двох камер: для води і для повітря.

При надходженні рідини в першу її розміри збільшуються і здавлюють другу, в якій тиск поступово зростає. При досягненні граничного рівня реле подає команду насосу і він відключається. За підтримку тиску і натиск у водопроводі відповідає саме ущільнений в камері повітря, який працює в якості демпфера.

Якщо в якості гідроакумулятора використовуються інші види баків, то для підтримки тиску в системі буде потрібно установка додаткового насоса - циркулярного. Важливо при виборі розміру враховувати водоспоживання в будинку, а також максимально допустиму частоту включення насоса і його потужність.

Монтаж і запуск насосної станції в підвалі. Відео:

Блок управління роботою насосної станції

Великою перевагою при експлуатації насосних станцій є їх автономна робота, що забезпечується блоком управління, який складається з наступних елементів:

  • манометра;
  • реле тиску;
  • зворотного клапана;
  • захисту від «сухого ходу».

Манометр використовується для контролю тиску в системі, а за режимом включення / вимикання насоса відповідає реле тиску. Установка зворотного клапана дозволяє уникнути відтоку води з подають труб і освіти в них повітряних камер.

При відсутності клапана момент включення насоса буде кілька затягнуть у часі, що пов'язано із затримкою надходження води в резервуар і витратою додаткової електроенергії під час фактичної роботи «вхолосту».

Наявність захисту від «сухого ходу» дозволяє уникнути проблем з перегрівом насоса, а також недопущення його включення в тому випадку, якщо рівень води в резервуарі знизився до критичної позначки.

Об'єктивні чинники, що визначають вибір насосного обладнання

Вибір насосного обладнання залежить від багатьох факторів і критеріїв, в тому числі і від того, яким способом буде проводитися підключення насосної станції до колодязя, свердловині чи іншого джерела. Перш за все, варто звернути увагу на такий об'єктивний фактор, як рівень води, а, точніше, два параметри:

  • динамічний рівень, що представляє собою середній показник при регулярному водоспоживання;
  • статичний - це середній рівень води в джерелі, але вимірюється в тому випадку, якщо протягом певного часу не було забору води.

Для того щоб отримати ці дані, потрібен нагляд за джерелом і вимір відповідних параметрів протягом 2-6 днів. Знання цих значень важливо, так як вони пов'язані і з дебетом джерела.

Необхідно також враховувати і місце розташування свердловини або колодязя, а точніше їх віддаленість від будинку, в якому, наприклад, планується установка обладнання та для потреб якого буде проводитися перекачування води. Залежно від цього відстані вибирається потужність насоса.

Залежно від цього відстані вибирається потужність насоса

Обов'язково слід враховувати, наскільки, згідно з технічними даними, насосна станція здатна забезпечити оптимальний напір води у водопроводі для того, щоб гарантувати нормальний водоразбор в кожній, навіть найвіддаленішої, точці. У цьому випадку важливо враховувати і технічне оснащення будинку сантехнічними приладами.

Напір в системі автономного водопостачання частково визначається і особливостями монтажу обладнання, але також і робочим діапазоном гідроакумулятора. Тому важливо звертати увагу, в яких межах можливо проводити регулювання роботи резервуара: про це свідчать два показника: нижня і верхня межі, при яких реле тиску відключає або, навпаки, включає насос.

Технічні параметри вибору насосної станції для дачі або заміського будинку

Заглядаючи в технічний паспорт обладнання, увагу покупця повинні залучити такі параметри, як:

  • продуктивність;
  • потужність;
  • обсяг гідроакумулятора.

Продуктивність обладнання - один з найважливіших показників, так як від нього залежать можливості насосної станції забезпечувати потреби будинку в повному обсязі. Як правило, у більшості установок, призначених для побутового використання, він становить від 2 000 до 6 000 л / год.

Також, в залежності від добового водоспоживання в будинку вибирається і потужність обладнання: при недостатній насос буде працювати на межі і свій робочий ресурс він вичерпає дуже швидко.

Також, в залежності від добового водоспоживання в будинку вибирається і потужність обладнання: при недостатній насос буде працювати на межі і свій робочий ресурс він вичерпає дуже швидко

Придбання потужної установки невиправдано в основному з економічної точки зору, так як її енергоспоживання буде трохи вище, а потенційний обсяг перекачується води просто не знайде застосування.

Розбіг по потужності достатньо великий, але, як правило, він знаходиться в межах 0,25-1,5 кВт. Важливо враховувати і ємність гідроакумулятора з урахуванням водоспоживання сім'ї на добу, а також матеріалу, з якого він виготовляється.

Крім того, їх вартість значно вище, ніж у чавунних і баків з надміцного пластику, які через свою інертність до води і хімічних сполук є найпопулярнішими.

Як вибрати септик для приватного будинку? - тут більше корисної інформації.

Виробники насосного обладнання: кому віддати перевагу

З огляду на, що насосна станція для приватного будинку є дорогим обладнанням, до того ж призначеним для експлуатації протягом тривалого періоду, то при виборі, природно, виникає питання про те, якому виробникові віддати перевагу.

Звичайно, відразу з'являється бажання купити установки відомих світових брендів, наприклад, від Grundfos або Wilo. І в цьому є резон, тому що це обладнання давно завоювало любов споживачів за надійність і безвідмовність. Єдиним недоліком таких установок є відносно висока ціна, хоча і цілком виправдана.

Вас зацікавить ця стаття - Фекальний насос для відкачування каналізації.

Наприклад, під брендом «Джілекс» поставляється широка лінійка насосних станцій, які володіють однією важливою перевагою перед імпортними установками - меншою примхливістю до вихідного якості води, що перекачується. Але при виборі насосної станції від цього виробника, як свідчать відгуки споживачів, незайвим буде невеликий запас по потужності, так як, орієнтуючись по заявленим параметрам, можна помилитися з вибором.

Перевагою є і великий вибір обладнання цієї марки по виду матеріалу корпусу і те, що вони представлені в комплектації як з поверхневими насосами, так і зі свердловинними, які можна експлуатувати для перекачування води з свердловин з глибиною, що перевищує 30 м.

Уваги гідні італійські і німецькі виробники, представлені на вітчизняному ринку відповідно установками MARINA і GARDENA, а також і деякі російські заводи, які постачають для автономних систем водопостачання конкурентоспроможну продукцію.

Тому вибрати насосну станцію для дачі або приватного будинку і забезпечити необхідний рівень комфорту зовсім нескладно.

Як зібрати насосну станцію?
Як вибрати септик для приватного будинку?

Новости