Як вибрати басейн для дачі: надувний або каркасний

  1. надувні басейни
  2. Каркасні басейни

Басейном на дачній ділянці здивувати важко. Якщо є вільні кошти, то можна буквально купити басейн у будь-який профільної компанії, яких на ринку досить. Їх асортимент настільки широкий, що можна підібрати готову модель навіть на скромний сімейний бюджет для невеликої ділянки в 4-6 соток.
Залишається тільки вибрати, який басейн задовольнить ваші запити: мобільний (розбірний) або стаціонарний.

надувні басейни

Найдоступніші і невибагливі - це надувні басейни. Зараз майже кожна сім'я з маленькою дитиною може похвалитися такою іграшкою. Вона часто входить в комплект ігрових комплексів для самих маленьких. На будь-якому пляжі у води можна побачити невеликі надувні балії, в якій хлюпочуться малюки - і вода прогрівається швидко, і батьки можуть бути спокійні.
Найдоступніші і невибагливі - це надувні басейни
Надувні басейни можуть бути великих розмірів. І глибина у них також буває пристойна. Для таких моделей в каталогах інтернет-магазинів відводять спеціальні розділи з назвою «глибокі», «сімейні» або «для дорослих». Звичайно, це не спортивні штучні водойми, в яких можна плавати і пірнати, але для сім'ї з двох дорослих і дітей тут буде достатньо місця. По крайней мере, весело провести час, пограти з дітьми і позасмагати на воді можна, не виходячи за межі дільниці.
Як і іграшкові, глибокі басейни зроблені з ПВХ. Але щоб забезпечити міцність конструкції при тиску на стінки декількох тонн води, використовується три шари тканини. Для найбільших моделей передбачають металеві бічні опори.
Конструкція таких басейнів також відрізняється від іграшкових. Як правило, глибокі басейни відносяться до типу з надувним кільцем. Щоб привести басейн в робочий стан перед наповненням водою, потрібно закачати повітря тільки в балон, який розташований у верхній частині борту по всьому периметру. Завдяки тому, що форма чаші звужується від днища до горловини, при наповненні басейну вода виштовхує кільце вгору, і воно ніби упливає під тиском знизу, не даючи воді перелити за борт.
Так як надувні басейни ставлять на грунт, то є певні вимоги до якості майданчика - вона повинна бути тверда й рівна. Про колючі предмети говорити зайве, але тканинне дно дозволяє намацати голою ногою навіть невеличкий камінець, тому іноді в комплекті до басейну йдуть спеціальні килимки. У тих випадках, коли вибирають мінімальну комплектацію, килимок можна замінити шматком брезенту або лінолеуму відповідного розміру.
Потрібно також враховувати висоту борту. Навіть дорослій людині іноді непросто перелізти через м'яку перешкоду висотою більше метра, дитині її подолати ще складніше. Для цього краще придбати спеціальну драбинку.
Для простоти зливу води повинен бути передбачений клапан. Хоча при бажанні можна влаштувати невеликий потоп, спустивши повітря з надувного кільця.

Каркасні басейни

Ще один тип мобільного басейну, який можна зібрати за короткий час на будь-якому вільному ділянці дачі. Цей тип від попереднього відрізняється тим, що в якості опорного елемента використовує не надувне кільце або борт, а металевий каркас по периметру басейну.
Ще один тип мобільного басейну, який можна зібрати за короткий час на будь-якому вільному ділянці дачі
Як водонепроникною чаші застосовують багатошарові тканини з ПВХ або ПВХ і середнього армуючого шару з поліестеру (для басейнів великого обсягу). А каркас збирають або з труби, або з труби і листового металу.
Вартість каркасного басейну при рівному обсязі і комплектації аксесуарами трохи вище, ніж у надувного, але цілком доступна. Як правило каркасні басейни в своєму комплекті вже мають скіммер і найпростіший механічний фільтр з насосом, якщо додатково встановити ультрафіолетовий стерилізатор для води , То кількість хімії можна буде значно скоротити.
Особливість каркасних басейнів в тому, що завдяки жорсткості опорної конструкції, обсяг басейну може бути значно більше, ніж у попереднього типу. Існують дитячі моделі (лягушатники) з розміром дзеркала басейну 3-4 кв. м, але є і такі, у яких глибина близько півтора метрів, а розмір можна порівняти за площею з дачною ділянкою в шість соток. Наприклад, Intex Rectangular Ultra Frame Pool має довжину 9,75 м, ширину 4,88 м, висоту борту - 1,32 м.
Крім того, деякі моделі можуть комплектуватися декоративними оздоблювальними панелями. При бажанні, використовуючи в якості бази цей тип конструкції, можна на ділянці зробити стаціонарний басейн. Досить вмонтувати його в цегляну або бетонну основу на поверхні землі або частково поглибити в грунт.

Новости