Як фотографувати дитячий ранок


Кожен батько рано чи пізно стикається з тим, що у дітей трапляються ранки, свята і вистави і звичайно ж хочеться відобразити цю подію, показати потім знайомим і родичам, порадувати бабусь і дідусів.
Я розповім про свій досвід зйомки свят у моїх дочок. І саме з позиції батька, тому як у професійного фотографа трохи інші цілі і завдання - мені важливо сфотографувати саме моїх дітей, за великим рахунком на інших мені наплювати, а ось у запрошеного фотографа завдання задовольнити всіх і зняти кожної дитини. Ну і як завжди, я за природні знімки і емоції.
Ранок в дитячому саду
Складнощі і проблеми які можуть бути:
  • Обмеженість в переміщенні. Якщо Ви звичайний батько, то швидше за все не зможете пересуватися по залу під час дитячого ранку - зазвичай всі сидять і дивляться як виступають діти. І навряд-чи інші батьки будуть в захваті якщо ви щоб сфотографувати свою дитину будете бігати по залу відволікати дітей і заважати батькам. Тому сидимо смирно і уважно дивимося в видошукач. :)
  • Незрозуміле освітлення. Дуже рідко коли в актових залах буває хороше світло, а взимку, коли на вулиці темно і сіро, і поготів. Знімати зі спалахом я не вмію, на мій погляд, не дуже добре і не тільки через те що що фотографії можуть бути "плоскими", але і з-за того що спалах буде лякати і відволікати дітей. Одна справа зробити один груповий знімок зі спалахом, а інше - зліпити дітей і оточуючих кожну хвилину, за таке і побити можуть. Так що мій вибір (втім, як і в більшості випадків) велике iso і відкрита на максимум діафрагма.
  • Обмеженість сюжетів. Практично всі ранки в дитячих садах (у всякому разі, ті на яких я була) проходять по одному і тому-ж сценарієм. Всі діти сидять на стільчиках, по одному виходять читати вірші, співають \ танцюють щось разом. Додамо сюди те, що знімати все це треба з однієї єдиної точки і вийде що тільки і залишається, що ловити емоції дитини і зробити фотографії з наближенням. Інакше роздивляння фотографій для бабусь і дідусів перетвориться в захоплюючий квест "дізнайся дитини по розмитій спині" або "знайди онука серед 30-ти дітей".

Тепер про те як при цьому отримати осудні фотографії.

Для початку - яскравий об'єктив, ніж світлосильні, тим краще. Але тут є одна проблема - об'єктиви з хорошою світлосилою зазвичай мають фіксованою фокусною відстанню. А значить Ви будите ще більш обмежені при зйомці (згадуємо, що сидимо на одному місці, пересуватися і обирати ракурси не можна, вплинути на стан дитини теж не можемо). Тому добре б взяти з собою який-небудь об'єктив із змінною фокусною, він буде на таким светосильним як фікс, але зате дозволить внести деяку різноманітність в ракурси при зйомці. Тобто якщо освітлення більш-менш нормальне (ну хоч якесь є) то знімаємо на зум з максимально відкритою діафрагмою. Якщо зі світлом зовсім біда-біда, і боротьба йде за кожен стоп експозиції то накручуємо фікс.

Тепер про параметри зйомки. Діафрагму відкриваємо наскільки це можливо, витримка не повинна бути більше 1/100 (це самий крайній варіант, краще менше), ну а iso ставимо мінімальне з можливих для потрібної витримки.

Мені зручніше за все знімати в режимі A (пріоритет діафрагми), iso підбираю зробивши кілька пробних кадрів і оцінивши яку витримку виставить фотоапарат. Наприклад, спочатку ставлю iso 800, роблю кадр, дивлюся яка була витримка, якщо вона більше ніж 1/100, то піднімаю iso ще, знову роблю кадр, знову дивлюся на витримку і так до повного задоволення. Після цього ISО, діафграму і витримку не чіпаю і моє завдання полягає тільки в тому щоб зловити потрібний момент для знімка і сфокусуватися в правильному місці кадру (зазвичай це очі дитини).

Власне основне завдання при такій фотозйомці це ловити моменти, адже більше нічого не залишається :) Ось що виходить

1/110 | f / 2.0 | 35 mm | ISO 200

1/210 | f / 1.4 | 35 mm | ISO 200



Дитяча ялинка

Не знаю як ще назвати, але по суті це дитячий корпоратив з іграми, виступами артистів і казками.

1/180 | f / 1.4 | 35 mm | ISO 3200

Тут, на відміну від дитячого садка, трохи інші умови.

Непостійний світ. Софіти, лампи та інше освітлювальне обладнання які постійно змінюють колір, світло і напрямок. Знімати в таких умовах в ручному режимі це значить втратити купу часу, тому що доведеться підлаштовувати параметри зйомки під освітлення кожного кадру. Тому знову знімаємо в режимі А відкривши діафрагму на максимум.

Темно-темно і ще раз темно. У моєму випадку були взагалі практично сутінки. Причому сталася дивна штука. Я взяла з собою дві камери - Nikon D600 c об'єктивом Nikorr 85mm 1.4G і мій маленький Fuji X-M1 c фіксом 35мм f / 1.4. Так ось, при тому освітленні Никон взагалі відмовлявся фокусуватися, настільки що мені вдалося зробити всього кілька статичних кадрів, а ось Фуджік справно фокусувався практично на кожному кадрі. Вже не знаю з чим це пов'язано, але факт, може пора нести Никон в сервіс ... Тому чим світлосильні об'єктив, тим краще. Але, тут у нас свобода переміщення, поетом цілком можна знімати на светосильний фікс. Я весь вечір знімала на фікс 35мм f / 1.4 і не відчувала ніяких незручностей. Правда, довелося грунтовно побігати, тому зручне взуття - один з основних атрибутів екіпіровки фотографа.


1/210 | f / 1.4 | 35 mm | 3200
Тут видно, що всі параметри зйомки на межі допустимих.
ISO і так задерта до межі, більше вже не має сенсу піднімати, тому що витягування в конвертері дасть кращий результат ніж зйомка на iso 6400, діафрагма більше 1.4 не відкривається, і так вийшла дуже маленька глибина резкозть з якої досить складно знімати. А витримка мінімально можлива для зйомки руху без смаза. Про відкриту діафрагму хочу сказати окремо - якщо діафрагма сильно відкрита глибина резкозть знімка стає дуже маленькою, такою маленькою що одне око дитини може бути різким, а другий вже не потрапить в ГРИП я вже не кажу про те, що дитина може просто "вибігти" з ГРИП. Але затискати діафрагму я не можу, тому що в такому випадку зросте витримка і буде смаз, тому залишається надія на систему фокусування в камері. Встежити за рухами і переміщеннями дитини допоможе стежить автофокус - треба сфокусуватися на дитину, а тому стежити камерою за його дівіженіям і чекати підходящого моменту для кадру, а автоматика камери буде сама підлаштовувати фокус щоб він залишався на дитину
1/340 | f / 1.4 | 35 mm | ISO 3200
Ще один наслідок постійно світла - баланс білого. Знімки можуть вийдуть самиx неймовірних кольорів, при цьому одна частина кадру може бути холодного тону, а друга теплого. Можна, звичайно, витратити купу часу в фотошопі намагаючись привести освітлення такого кадру до одного тону, але у мене не завжди є кілька годин на обробку знімків, та й не факт що воно того варто :)
Тому знімаємо обов'язково в RAW - не варто при зйомці витрачати час на підбір балансу білого (особливо з урахуванням того що колір софітів і освітлення постійно змінюється), потім в raw конвертері без проблем можна буде задати відповідний. При цьому в установці балансу білого орієнтується на колір шкіри своєї дитини, решта все побоку. Два наступних знімка зняті з різницею в пару секунд, не сходячи з місця і в обох випадках в конверете баланс білого виставлений однаковий (однакові числа), але колірний тон зображень досить сильно відрізняється один від одного, а все через софітів і мінливого освітлення. Тому при виставленні балансу білого треба в першу чергу орієнтуватися на колір шкіри дитини, а вже потім на біле і чорне.
Ще одна неприємність - багато людей. Чужих, незнайомих людей, які абсолютно не потрібні в кадрі. Тут я не маю на увазі казкових персонажів і клоунів, які створюють особливу атмосферу свята - їх цілком можна пофотографувати окремо від своєї дитини, щоб передати атмосферу свята. Я говорю про інших гостей - батьків з дітьми, чиї ноги, руки, голови і попи вам абсолютно не потрібні на фотографіях (звичайно, якщо вони не є частиною авторського задуму). Тому вибираємо такі ракурси, що люди були якнайдалі, як-би в тлі і розмивалися якомога більше через відкриту діафрагми. Грубо-кажучи, дитини ближче до себе і подалі від інших :) 1/480 | f / 1.4 | 35 mm | ISO 3200
Знімати дітей найкраще з рівня з очей (ну в більшості випадків, якщо немає якоїсь спеціальної задумки). Тому можна розташувати з камерою в якомусь тихому куточку чекати відповідний кадр дивлячись у видошукач. Мені здається бігати за дітьми з фотоапаратом в той час як вони грають не має особливого сенсу - все одно не доженете, все одно не зможете передбачити де і як виявиться дитина, діти будуть на вас відволікатися і не вийде щирою емоції, тому прораховуємо точку зйомки навпроти місця де вони ігруют, і сидимо чекаємо ...
Ну а знімати динамічні сюжети дуже допомагає серійна зйомка. 5-ти кадрів в секунду буде цілком достатньо, тут ще важливо щоб в камері був відносно великий буфер пам'яті і висока швидкість запису на карту інакше кілька серій знімків поспіль можуть не поміститися в буфер, камера не встигне записати їх на карту і як-би " зависне "на кілька секунд, а кілька секунд в динамічних сюжетах дуже важливі. Тому "скорострільність" камери може дуже виручити в таких ситуаціях.

Новости