Як економити електрику в спеку - практичні поради

"Остужаем" платіжки: як заощадити до 50% в спеку Бунецький Дмитро https://cdn.segodnya.ua/img/article/11412/1_main_new.1527170194.jpg https://cdn.segodnya.ua/img/article/11412 /1_tn.1527170194.jpg 2018-05-25T08: 08: 35 + 03: 00 ЖКГ Експерти радять підходити до питання комплексно

Нинішнє літо буде гаряче попередніх, і тенденція збережеться і в майбутньому. Запеклі деньки вже призвели до того, що будівлі почали дзижчати кондиціонерами. Що, природно, позначиться на платіжках за електрику. "Сегодня" з'ясувала, яка температура чекає українців влітку, і дізналася у експертів з енергоефективності, як врятувати свій гаманець.

Потепління вище норми

В Українському гідрометеорологічному інституті говорять, що влітку температура в країні буде на півтора градуси вище, ніж за останні 30 років. Крім того, нас чекає все більше днів з температурою вище 25 градусів.

Подібна тенденція не дивує: ще в 2012 році експерти заговорили про зміни клімату в країні (тоді літо побило 24 кліматичних рекорду і протрималося 5 місяців і 12 днів). "Якщо до 2000 року потепління відбувалося за рахунок зими, то після 2000-го температура підвищується саме в літній період", - розповіла синоптик Тетяна Адаменко. Ця тенденція спостерігається у всьому світі, а ми - не виняток.

Особливо це відчувається у великих містах, де температура повітря і так вище, ніж в передмістях і селах.

"Ще трохи - і у нас буде Єгипет, - каже Андрій з Києва, - де кондиціонери - не просто розкіш, а необхідність. Вікно щось не відкриєш, на вулиці постійний рух, голосно, пух, пил, навіть сітка не рятує".

На спеку скаржаться і власники дрібного бізнесу.

"У мене невелика кав'ярня, там холодильник, морозиво, бутербродница. До кінця дня дихати не можу, час від часу відключаю всі з мережі, щоб знизити температуру", - розповідає Валентина з Броварів.

Що робити

Експерти радять підходити до питання комплексно. По-перше, виховувати в собі бережливе ставлення. Як з водою, де поточний кран обертається захмарною сумою, так і з електроенергією: банальні речі на зразок часто відкривається дверцята холодильника (який в спеку споживає в півтора рази більше звичайного) перетворюються в додаткові кіловати. По-друге, поставити собі двозонний лічильник електроенергії, щоб платити за електрику в два рази менше з 23 до 7 годин (тобто саме тоді, коли кондиціонер з вентилятором найпотрібніше). По-третє, витягувати з розеток всі невикористовувані електроприлади і підзарядки від мобільників. Або довірити автоматичне відключення електроприладів в заданий час "розумним" розеток з таймерами. По-четверте, користуватися LED-лампами - вони економічніше до 9 раз ламп розжарювання і майже не нагріваються.

"Найпростіше почати економити витрати на електроенергію комплексно можна за допомогою готових енергоефективних наборів, таких як" Розумний WATT ". У них вже включені двозонний лічильник, LED-лампи, розетки з таймерами, а також Wi-Fi розетки з функцією енергомоніторингу. Такі розетки дозволяють прямо зі смартфона вмикати / вимикати електроприлади в найбільш вигідний час і на екрані стежити онлайн за витратами на електроенергію конкретним електроприладом ", - розповідає директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма.

Він також зазначає, що в Києві, Донецькій і Дніпропетровській областях в набори включена ще й послуга швидкого підключення лічильника. Замовити їх можна через інтернет: https://dtek-esco.com

При комплексному підході "двозонний лічильник + енергозбереження" можна заощадити від 3 до 10 тис. Грн. за рік. "Розмір економії залежить від початкового споживання. Наприклад, якщо сім'я спочатку споживала 300 кВт ∙ год на місяць і на рік платила за електроенергію більше 5 тис. Грн, то за допомогою енергоефективних заходів та двозонним обліку може скоротити свої витрати до 2 тис. Грн, при цьому не обмежуючи, а навіть підвищуючи свій побутовий комфорт. при великих стартових витратах відповідно економія буде більше ", - розповів експерт з енергоефективності Антон Ковалишин.

виховуємо ощадливість

  • Холодильник ставте подалі від стін, які гріє сонце.
  • Світловідбиваюча плівка на вікна зменшує нагрів влітку, зберігає тепло взимку.
  • Утеплення стін зменшує не тільки тепловтрати, але і нагрів будівлі.
  • Дах корисно теж покривати відбиває ізоляцією.
  • Козирок над віконною рамою створить полуденну тінь, коли сонце гріє сильніше всього.
  • У жарких країнах на вікна ставлять зовнішні штори або ролети. Дає тінь і декоративний виноград.
  • Використовуйте екорежіми в техніці, вони вже вбудовані всюди.
  • Регулярно чистите кондиціонери.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

Новости