Як вибрати туристичний рюкзак? Поради експертів Алло

  1. зміст
  2. Які бувають туристичні рюкзаки. Класифікація
  3. Які параметри потрібно враховувати при виборі рюкзака
  4. обсяг
  5. Вага, розмір рюкзака і особливості підвісної системи
  6. Матеріал і фурнітура
  7. «Примочки»
  8. колір
  9. Резюме і як рюкзак правильно упакувати

Рюкзак - невід'ємна частина туризму. Саме з ним у більшості асоціюється поняття походу.

«Ну що, по конях «Ну що, по конях?» - сказали зібрані рюкзаки, готові піднятися на плечі і побачити світ

І якщо у нас під словом «туризм» мають на увазі що завгодно, починаючи від тижневого лежання на пляжі до сходження на Еверест, то Захід розрізняє: - hiking - щось типу прогулянки на свіжому повітрі; - ПВД (похід вихідного дня); - trekking - нескладний похід, як правило, по гористій місцевості, з короткими автономними переходами між привалами; - backpacking - складний і тривалий автономний похід. Так ось, якщо робити дослівний переклад, то backpacking - не що інше, як «рюкзачнічество». До речі, слово «рюкзак» має німецьке походження (Rücken - спина, Sack - мішок, сумка). Це, так би мовити, «спинний мішок».

Рюкзак є обов'язковим спорядженням будь-якого туриста - як любителя, так і профі Рюкзак є обов'язковим спорядженням будь-якого туриста - як любителя, так і профі. Без нього не обходиться жоден похід. Лижна прогулянка, сходження на гору, підходи до початкової точки сплаву по річці - ємність для перенесення речей потрібна скрізь і завжди. І вона повинна звільняти руки. Загалом, рюкзак - це ідеальний варіант

Якщо ви любите подорожувати, якщо вам потрібен рюкзак для цього, не полінуйтеся дізнатися, як його правильно вибрати. Ваш час окупиться, і десь там далеко від цивілізації, несучи на спині цей речовий мішок, ви будете себе вдячні за те, що змогли приділити питанню належну увагу. від вибору туристичного рюкзака багато в чому залежить, повернетеся ви з подорожі атлетом з пристойно натренованими трапецієподібними м'язами або станете черговим пацієнтом мануальних терапевтів. Майте на увазі, що їх послуги нині дуже дорогі. Краще інвестувати в хороший рюкзак, ніж в лікування спини після «аби чого». Тож почнемо. Якщо ви любите подорожувати, якщо вам потрібен   рюкзак   для цього, не полінуйтеся дізнатися, як його правильно вибрати

зміст

  1. Які бувають туристичні рюкзаки. Класифікація.
  2. Які параметри потрібно враховувати при виборі рюкзака.
  3. Обсяг.
  4. Вага, розмір рюкзака і особливості підвісної системи.
  5. Матеріал і фурнітура.
  6. «Примочки».
  7. Колір.
  8. Резюме і як рюкзак правильно упакувати.

Резюме і як рюкзак правильно упакувати

Які бувають туристичні рюкзаки. Класифікація

Туристичний рюкзак є найдієвішою інтерпретацією прислів'я «Все своє ношу з собою». І дуже важливо вибрати таку модель, яка не підведе вас в скрутну хвилину, в яку зможе вміститися всі щось «своє», що так потрібно поза домом

Залежно від виду туризму рюкзаки бувають: • Трекінгові. Такі моделі призначені для походів по горах, лісі і для інших видів активного відпочинку. Постачають їх зовнішніми кріпленнями для спорядження. • Експедиційні. Вони характеризуються великим обсягом і не мають зовнішніх кріплень для додаткового інвентарю. • Штурмові. Призначаються для підкорення вершин. Зазвичай мають скромні обсяги, поясний ремінь і далекосяжну зовнішню навісну систему. Залежно від виду туризму рюкзаки бувають: • Трекінгові Tasmanian Tiger Medic Transporter olive - переносна медична збірна панель для розширення діапазону можливостей польового госпіталю і екстремального туризму Окремо відзначимо тактичні рюкзаки, що знайшли застосування у військовослужбовців, а також у любителів полювання і риболовлі. Вони мають велику кількість кишень, необхідних для розміщення найрізноманітніших дрібниць. Забезпечені і безліччю строп для зовнішнього кріплення багажу. Обов'язкова вимога для таких моделей - наявність поясного ременя. Як правило, для тактичних рюкзаків вибирають забарвлення камуфляжу. За конструкцією похідні рюкзаки можна так класифікувати: • Станкові, мають жорстку металеву або пластикову раму, до якої кріпиться підвіска (лямки, пояс, спинні і поперекові опори). • М'які з підвіскою, пришитою до самого мішку. • Каркасні, що мають в спинці пластикові або металеві деталі, які забезпечують вертикальну і поперечну жорсткість всієї конструкції. Крім того, бувають чоловічі, жіночі та універсальні моделі.

Жіночий рюкзак Deuter Aircontact 60 10 SL Жіночий рюкзак Deuter Aircontact 60 10 SL

RedPoint Hiker 75   - універсальний туристичний рюкзак для походів, експедицій і сходжень будь-якої тривалості і складності   Асортимент туристичних рюкзаків . RedPoint Hiker 75 - універсальний туристичний рюкзак для походів, експедицій і сходжень будь-якої тривалості і складності Асортимент туристичних рюкзаків .

Які параметри потрібно враховувати при виборі рюкзака

Щоб вибрати «правильний» рюкзак, важливо оцінити його комплексно: правильно підібрати тип і обсяг, оцінити навісну систему, переконатися, що тканина, з якої він зшитий, і фурнітура якісні, подбати про те, щоб в придивилася моделі були необхідні «прибамбаси».

обсяг

При визначенні необхідного обсягу рюкзака багато наступають на граблі При визначенні необхідного обсягу рюкзака багато наступають на граблі. Першою помилкою, яку ви можете зробити, є вибір занадто маленького варіанту. Килимок, спальний мішок - і оп, більше нічого не поміщається. Така модель не підходить. Інша крайність - занадто великий рюкзак, що провокує взяти зайве, то, що навряд чи вам знадобиться. Якщо ви є представницею прекрасної слабкої статі, цього взагалі не уникнути. Кажуть же, що жінка, як газ. Вона повністю заповнює весь наданий їй об'єм. Але навіть якщо ви поставите за мету залишити порожнечі в рюкзаку, вже як будуть раді ваші супутники, побачивши, що у вас в ньому ще повно місця. І їх ноша стане вашою. . Pinguin 45 Attack black - каркасний туристичний рюкзак об'ємом 45 літрів Третя помилка - спроба обзавестися рюкзаком, який би підходив для всього відразу. Ми говоримо не про універсальність в походах, а в житті в цілому. Наприклад, хочеться, щоб модель годилася для прогулянок по місту, а в разі потреби могла вмістити байдарку. На жаль, це нездійсненна мрія. У мегаполісі актуальні спеціальні рюкзаки - міські, в походах - туристичні. Це різні речі. Асортимент рюкзаків і сумок .

Рюкзаки Tatonka на 70 і 40 літрів Рюкзаки Tatonka на 70 і 40 літрів

Вибирати літраж рюкзака потрібно виходячи з таких факторів: - статева приналежність і вік носія; - вид туризму; - рівень фізичної підготовки.

Обсяг рюкзаків вимірюють в літрах Обсяг рюкзаків вимірюють в літрах. Але все не так просто, як здається на перший погляд, адже ці літри обчислюють по-різному. Найбільш простий спосіб - помножити висоту рюкзака на товщину і ширину. Однак така формула вірна для моделей прямокутної форми. В інших випадках користуються ... піском. На Заході, наприклад, в тестовий екземпляр літровими кухлями насипають пісок. Скільки влізло «під зав'язку» - такий і обсяг.

Якщо у вас в планах похід вихідного дня, вистачить і простого рюкзака літрів на 30-50. Якщо у вас в планах похід вихідного дня, вистачить і простого рюкзака літрів на 30-50 Terra Incognita Velocrosser 30 2013 - 30-літровий рюкзак-унісекс, ідеальний для велотуризму. У більш тривалих походах для дітей до 13 років обсяг не повинен перевищувати 50 літрів, від 14 до 17 років - 80 літрів. Якщо турист повнолітній, підходить наступна градація: У сучасних моделях є стяжки, що дозволяють тягнути весь обсяг, перетворивши складений рюкзак в монолітний «цеглина», який легко носиться.

Вага, розмір рюкзака і особливості підвісної системи

Вага - важливий критерій при виборі рюкзака. Модель з додатковими кріпленнями і кишенями при рівних складових зазвичай важить більше тієї, в якій їх немає. Саме тому експедиційні рюкзаки, якими користуєшся далеко від дому тривалий час, мають їх мінімум: в таких походах різниця у вазі особливо відчутна. А ось якщо ваш тревел намічений всього на кілька днів, можна взяти модель і важче - забезпечену безліччю кишень. Крім того, рюкзак підбирається з урахуванням зростання. Важливо, щоб його спинка була більше спини того, хто його носитиме. І взагалі на спинку зверніть особливу увагу. Її основна мета - захист хребта від перевантажень. Зручно, коли в неї вставлені вертикальні широкі прокладки. І ще рюкзак повинен добре сидіти, як костюм. Найбільш зручно утримують рюкзак досить широкі s-образні і дугоподібні лямки. Вони краще тримаються на плечах, що не зісковзують і рівномірно розподіляють навантаження. На лямках може бути нагрудна стяжка.

Зліва направо: рюкзак з прямими лямками, дугоподібними, s-образними Зліва направо: рюкзак з прямими лямками, дугоподібними, s-образними

До речі, важлива не тільки форма лямок, але і їх набивка. У бюджетних моделях вона зазвичай тканинна. Крутіше, якщо лямки мають вставки зі спінених матеріалів. Вони ще нагадують поролон. У самих наворочених рюкзаках можна побачити вставки з різним ступенем жорсткості, що забезпечують правильний розподіл навантаження і максимальний комфорт.

Матеріал і фурнітура

Сьогодні найбільш часто шиють рюкзаки з Cordura і Oxford. Це синтетичні матеріали, в основі яких капрон і лавсан (нейлон і поліестер). Важливо, щоб рюкзак був в міру водонепроникним. Чому в міру? Та тому, що вода в будь-якому випадку знайде собі лазівку всередину, а непромокаюча модель буде сохнути вічність.

Тканина, з якої зшитий рюкзак, як і його фурнітура, повинні бути міцними і надійними Тканина, з якої зшитий рюкзак, як і його фурнітура, повинні бути міцними і надійними. Це безпосередньо впливає на хороший результат походу і ваш настрій в ньому

Наша порада: придбайте гермчехлом. Він зможе захистити ваш рюкзак навіть під час сильного дощу. Крім того, сушити один чохол набагато простіше, ніж все, що несли на плечах. Покупці неодмінно повинні приділити належну увагу фурнітурі: блискавок і кріпленням. Вони беруть на себе чи не найбільше навантаження. Бажаючи убезпечитися від неприємних пригод, віддайте перевагу модель з якісною фурнітурою. Поважають блискавки YKK, кріплення Nexus або Duraflex. Варто відзначити, що сучасний пластик, що застосовується у виготовленні якісної фурнітури, за своїми властивостями практично не поступається аналогічним металевих елементів. Відомі бренди, наприклад такі, як Deuter, Tatonka, Pinguin і інші, завжди ставлять в свої моделі відповідну фурнітуру. Якщо вам сподобався рюкзак маловідомої марки, варто придивитися до фурнітури. Наприклад, український виробник туристичного обладнання Terra Incognita може порадувати декількома моделями рюкзаків, що мають однаковий зовнішній вигляд і однакові назви, частина з яких закінчується на «Pro». Дана приставка говорить про те, що в них використана більш якісна тканина і фурнітура. Наша порада: придбайте гермчехлом

«Примочки»

Сучасні моделі оснащують такими «прибамбасами», які явно їм заважають, особливо не роздувають ціну на готовий виріб і вважаються в середовищі профі вкрай потрібними. Це: 1) Вантажний пояс, що дозволяє переносити половину ваги рюкзака на стегнах. Сам рюкзак традиційно фіксується на спині. Пояс не дає йому розгойдуватися. «Вантаж» повинен бути широким, повинен мати надійну застібку, з якої легко впоратися в екстрених випадках. Сучасні моделі оснащують такими «прибамбасами», які явно їм заважають, особливо не роздувають ціну на готовий виріб і вважаються в середовищі профі вкрай потрібними 2) Кишені. Причому не чим більше, тим краще, а саме в міру - стільки, скільки необхідно. Коли їх багато, є спокуса ті наповнити, і все це збільшує вагу рюкзака. Також ви можете забути застебнути тисячу і один кишеньку, ризикуючи втратити вміст. Коли кишень мало, теж не дуже зручно, оскільки дрібниці, які завжди повинні бути під рукою, дівати нікуди. І в зубах їх не понесеш. Оптимально, якщо в моделі пара кишень спереду і пара - з боків. Для документів, грошей і квитків використовуйте внутрішні кишені, попередньо упакувавши цінності в пакет.

Наявність кишень в похідному рюкзаку - це і добре, і погано Наявність кишень в похідному рюкзаку - це і добре, і погано. Якщо їх багато, вони разом з вмістом обтяжують рюкзак, зміщуючи центр тяжіння. Якщо мало, необхідні речі нікуди дівати. Оптимально, якщо кишень кілька - пара спереду і пара збоку. Внутрішні кишені є вкрай бажаними. У них ховають документи, квитки і гроші

3) Зовнішні підвіски. Вони точно знадобляться, якщо потрібно кудись підвішувати льодоруб, кішки, казанок або, наприклад, що сушаться кеди. 4) Світловідбиваючі нашивки, які особливо потрібні велосипедним рюкзаків. Вони-то і допоможуть автомобілістам ідентифікувати туриста під час його переміщень в темний час доби. Іншими словами, ці нашивки відповідають за вашу безпеку. Однак не радимо купувати рюкзак на коліщатках і з ручкою. Все це додає йому додаткові грами (ще раз: вага моделі дуже важливий!) І зменшує шанси взяти з собою те, що дійсно потрібно.

колір

Справжнього подорожі не буває без справжнього рюкзака

Як не дивно, але колір є важливим фактором при виборі рюкзака. Яскраву модель в критичній ситуації помітити легше, ніж камуфляж. Якщо ви заблукаєте, з такою вас швидше знайдуть. Але яким би симпатичним і веселим на вигляд не був ваш рюкзак, головне, щоб він був практичним і надійним. Як не дивно, але колір є важливим фактором при виборі рюкзака

Резюме і як рюкзак правильно упакувати

Резюме і як рюкзак правильно упакувати

Туристичний рюкзак є кращим другом в подорож, навіть якщо ви поділяєте його з найвірнішими супутниками. І справжній бекпекеров напевно з цим погодиться. Рюкзак завжди з ним: він і подушка в наметі, зможе він захистити і від несподіваного дощу, чого вже там - з ним навіть поговорити можна при бажанні, розрізавши тишу подорожі. І до вибору такого товариша не можна не підійти відповідально

Резюмуємо. якісний рюкзак туриста повинен бути «анатомічним» - ідеально підходити до фігури, забезпечуючи максимальний комфорт під час переміщення вантажів. Також він просто зобов'язаний бути міцним.

Кажуть, що той, хто не встиг, автоматично стає проводжав Кажуть, що той, хто не встиг, автоматично стає проводжав. Так встигніть же вибрати свій туристичний рюкзак, адже без нього ви не зможете вирватися з суєти суєт і відпочити поза цивілізацією. Він незамінний в будь-якому поході. І ми напередодні відкриття сезону підкорення стихій і вечірнього поглинання каші з казанка під пісні біля багаття бажаємо вам приємних подорожей - яскравих

Комусь більше подобаються м'які рюкзаки, кому-то - каркасні. І ті, й інші мають свої переваги й недоліки.

Так, серед плюсів м'яких моделей: дешевизна, легкість і можливість їх скласти в порожньому вигляді. Їх мінуси: необхідність більш ретельної укладання, деформація при перенесенні.

Каркасні рюкзаки радують: простотою в укладанні, більш зручною носінням (центр ваги помітно ближче до спини) і відсутністю при цьому деформації, а також можливістю трансформації в звичайний м'який рюкзак шляхом знімання каркаса. Однак такі моделі і дорожче, і важче. Так що, як показує досвід, наші недоліки найчастіше є продовженням наших достоїнств.

Бувалі стверджують, що при виборі рюкзака важливо пам'ятати: чим він дорожчий, тим краще сидить на спині, отже, тим комфортніше з ним пересуватися.

Щось у цьому є. Однозначно, що покупка туристичного рюкзака завжди є пошуком компромісу між максимальною зручністю і мінімальною ціною.

Важливо, щоб його поясний ремінь був зручним для подорожей, щоб він мав широкі вигнуті поясні подушки і велику пряжку, миттєво відкривається і дозволяє швидко рюкзак зняти.

І ще одне. Мати «ідеальний» рюкзак - півсправи. Потрібно вміти його правильно заповнювати. Тут в підмогу тільки досвід, хоча можна і не наступати на граблі, якщо врахувати кілька рекомендацій. Ключові моменти:

- в нижню частину рюкзака укладають намет і спальник (або в спеціальне відділення, якщо воно передбачено);

- важчі речі потрібно розміщувати ближче до спини, а основну масу вантажу - на рівні плечей і нижче;

- речі попередньо бажано упакувати в спеціальні пакувальні мішки, виготовлені з легкої водонепроникної тканини або поліетилену.

Правильно упакований рюкзак на спині розташовується рівно, щоб при ходьбі вам не довелося його періодично поправляти. При цьому розташуванні зменшується навантаження на хребет, завдяки чому кілометри чи не з'являться пекельним випробуванням, а ви зможете отримати від подорожі задоволення.

Фотографії надані: www.travel.tochka.net, www.studway.com.ua.

«Ну що, по конях?
Чому в міру?

Новости