Як контролювати гаджет-залежність у дитини?

Сучасного дитини важко уявити без планшета або смартфона (а частіше - і того, і іншого). Розроблено безліч розважають і розвивають додатків та ігор для малюків мало не з пелюшок. Зайняти немовляти в дорозі , В черзі, в поліклініці тепер не проблема.

Але ось дитина підростає і йде «в самостійне плавання» по просторах інтернету. Мама, зайнята по господарству, не завжди може відстежити, коли саме її чадо від перегляду мультика на you-tube перейшов до перегляду небажаного, а то й відверто шкідливого ролика. Що ж робити?

В першу чергу, ознайомити дитину з правилами інтернет-безпеки . Вони зрозумілі будь-якій дорослій і загальновідомі, але все ж коротко нагадаю:

  • Не розміщувати в інтернеті особистих даних (паролі, номери телефонів, домашню адресу, номер школи, а замість фото використовувати картинку)
  • Встановити налаштування приватності на своїй сторінці в соцмережі (допоможіть дитині це зробити), не додавати в друзі тих, з ким не знайомий особисто
  • Чи не листуватися з незнайомими людьми і не домовлятися про зустрічі з ними вживу (розкажіть пару страшних історій з життя - це не буде зайвим)
  • Гасити спливаючі вікна і не натискати на «кричущі» посилання, яскраві миготливі банери
  • Чи не встановлювати ніякі програми без відома батьків
  • У разі будь-яких проблем або складнощів розповісти про них батькам (щоб уберегтися і від вірусів, і від Кібербулінгу)

І все-таки, навіть якщо у вас слухняний і відповідальний дитина, який буде дотримуватися всі перераховані правила, він все одно не застрахований від ряду небезпек Інтернету. Перш за все, від:

  • контенту «для дорослих»
  • «Зависання» в мережі (особливо якщо ви працюєте, і він весь день сидить один)

Перша з цих проблем вирішується шляхом використання будь-якого сімейного фільтра, яких досить багато. Просто потрібно не полінуватися, розібратися і встановити такі фільтри на всі пристрої, якими користується ваше чадо.

Питання контролю часу вирішується, наприклад, шляхом телефонних дзвінків з роботи додому, або розпорядком дня, що висить на стіні, і якимось ще вашим особистим ноу-хау.

Але трапляється, що школяр так захоплений грою або спілкуванням з друзями, що не чує або не реагує навіть на телефонний дзвінок. І ось тут-то мамі доводиться пережити чимало жахливих хвилин, тому що дбайливе уяву негайно підсовує самі кошмарні картини того, що сталося з улюбленим чадом. І тут вже ніякі поради і доводи не допоможуть, поки спадкоємець не візьме трубку.

На щастя, технології не стоять на місці, і разом з розвитком засобів комунікації з'являються продукти, що дозволяють в значній мірі позбавити батьків від головного болю. Я маю на увазі пакет ESET NOD 32 Parental Control для Android , В якому реалізований цілий ряд корисних функцій:

  • Контроль інтернет-сайтів, які відвідує дитина
  • Контроль додатків, якими він користується
  • Контроль часу, проведеного за гаджетом
  • Дитина отримує підказки у ігровій формі
  • Батькові є визначення місця розташування дитини
  • Батько може відправити дитині термінове повідомлення

Весь цей функціонал зібраний в єдиний пакет, і Вам не доведеться підбирати кілька додатків і фільтрів для того, щоб захистити дитину.

Коли дитина намагається зайти на сайт з вмістом, що не призначені для дитячих очей, система, ласкаво звертаючись до нього по імені, попереджає, що даний ресурс йому не підходить, і пропонує вибрати інший. (До речі, портал Материнство, що має маркування 18+, система теж блокує).

Якщо сайт дитині все-таки дуже потрібен, він може простим натисканням на кнопку запитати дозволу на його відвідування у батьків. Ви отримаєте запит на своєму пристрої, ознайомитеся зі змістом сайту і приймете рішення про згоду або заборону.

Якщо ваша дитина вже достатньо доросла і ви хочете довірити йому право самому вибирати маршрути в інтернеті, виберіть режим моніторингу, та отримуйте звіти про відвідуваних їм сайтах.

Якщо ваша дитина вже достатньо доросла і ви хочете довірити йому право самому вибирати маршрути в інтернеті, виберіть режим моніторингу, та отримуйте звіти про відвідуваних їм сайтах

Тимчасової контроль особливо важливий для працюючих батьків. У вас є можливість встановити максимально допустимий час для ігор в робочі дні та у вихідні. Крім того, ви можете позначити годинник, в які дитині дозволяється грати - окремо на кожен день тижня, в залежності від його розкладу.

Батько легко може змінювати налаштування зі свого власного пристрою. Отримуючи звіти по електронній пошті, ви легко і зручно переглядаєте статистику використання пристрою, і при необхідності, вносьте поправки в настройки.

Якось раз, перебуваючи у відрядженні, я отримала лист такого змісту: «Попередження. Вас син не використовував пристрій більш ніж 3 дні ».

«Дуже добре!» - подумала я, - «Значить, канікули вдалися!»

Дата публікації 24.03.2016

Автор статті: Анна Хрустальова

Що ж робити?

Новости