Як вибрати шкільну форму

  1. У режимі «таємного покупця»
  2. Не обійшлося без недоліків
  3. Роскачество рекомендує

Фото: Дмитро Феоктистов / ТАСС

Якість шкільного одягу в Росії за останні два роки покращився на 20 відсотків. Разом з тим виробники продовжують писати на етикетках не відповідає дійсності інформацію про склад тканин. До таких висновків прийшли Мінпромторг і Роскачество за результатами загальноросійської перевірки шкільної форми (є в розпорядженні «Парламентської газети»), розпочатої 18 липня.

У режимі «таємного покупця»

Експерти в 27 регіонах Росії анонімно купували шкільну форму і досліджували її в лабораторіях за показниками безпеки, міцності, утворення катишків, «усадки» після прання. Було вивчено 62 пари шкільних брюк вартістю від 500 до 3890 рублів, вироблених як в Росії: на фабриках в Брянській, Володимирській, Іванівській, Московської, Новосибірській областей, в Північній Осетії і Чувашії, Москві і Санкт-Петербурзі, так і за кордоном. Наприклад, була вивчена одяг, виготовлений в Бангладеш, Білорусі, Китаї, Туреччині та Узбекистані.

Дослідження проходило по 60 параметрам якості і безпеки, серед основних показників: - наявність токсичних елементів, параметри стійкості до фарбування, здатності тканини «дихати», вбирати і утримувати вологу. Також тестування включало показники якості пошиття і травмобезопасность фурнітури.

«У порівнянні з дослідженням 2016 року видно планомірне підвищення якості тканин на 20 відсотків. У більш ніж 60 відсотках досліджених товарів експерти виявили різного роду порушення, хоча в 2016 році частка порушень перевищувала 80 відсотків », - прокоментував результати перевірки міністр промисловості і торгівлі РФ Денис Мантуров.

Не обійшлося без недоліків

При цьому дослідження виявило ряд перевищень діючих санітарно-гігієнічних норм - в 22 випадках з 62 вироби не відповідали технічним регламентам за показником гігроскопічності, тобто здатності тканини вбирати і утримувати вологу. А у 14 товарів з 62 були виявлені недоліки в повітропроникності - здатності тканини «дихати».

«Сьогодні в країні є велика проблема невідповідності заявленому складу тканини на маркуванні та її реальному складу. Взагалі фальсифікація даних по сировинному складу тканин верху і підкладки - це одна з найсерйозніших проблем на сучасному ринку російської легкої промисловості », - пояснив« Парламентській газеті »глава Роскачества Максим Протасов.

При цьому він підкреслив, що така ситуація - не завжди наслідок несумлінності підприємств, адже відомі технологічні способи постачальників приховати огріхи і вади сировини, замаскувавши їх вкрапленням натуральних ниток. «Російським виробникам при контролі тканин необхідно впроваджувати сучасні методи випробувань і не допускати введення споживача в оману нечесною етикеткою», - зазначив глава Роскачества.

З ним згодна член думського Комітету з освіти і науки Олена Аршинова ("Єдина Росія). «Є значна кількість підприємств в Росії, які взагалі не дотримуються регламенти і норми, при цьому видаючи свою продукцію за високоякісну», - підкреслила депутат.

Вона не сумнівається, що парламентаріям в осінню сесію треба звернути більш пильну увагу на необхідність підвищення якості виробленої на території Росії продукції. «Їй не вистачає єдиних господходов», - додала Олена Аршинова.

Роскачество рекомендує

Закон про обов'язкове введення шкільної форми вступив в силу в червні 2014 року, а роком раніше про необхідність розробки такої ініціативи сказав Президент Росії Володимир Путін . Тоді батьків, які б чинили опір цим змінам, була меншість. Всього, згідно з опитуванням ВЦВГД, 17 відсотків.

Сьогодні в поняття форми включаються загальний вигляд одягу, її колір, фасон, відзнаки, а також правила носіння одягу. Влада в регіонах самі встановлюють вид форми, в яку повинні бути одягнені учні. Виняток становлять лише школи, де вчаться по армійським, правоохоронним, митним, флотським і авіаційним програмами.

Але є деякі загальні рекомендації, на яких Роскачество наполягає. Наприклад, для кліматичних умов середньої смуги оптимальним вважається склад з вмістом вовни 40-60 відсотків плюс синтетичні волокна. Лякатися синтетики в складі тканини зовсім не варто, в певній кількості вона тільки покращує її властивості: річ стає міцнішим, менше мнеться і краще сидить, а у випадку з шерстю не змінює її основних якостей. Оптимальне співвідношення - 70 відсотків натуральних і 30 відсотків синтетичних матеріалів.

При цьому не варто плутати синтетичні волокна з штучними. Синтетичні волокна роблять переважно з продуктів переробки нафти. Наприклад, це поліестер, еластан і акрил. А ось штучні волокна, зокрема віскоза, виробляють з продуктів натурального походження - з целюлози. І така тканина близька за своїми властивостями до натуральної, добре пропускає повітря і дуже комфортна для тіла.

При виборі одягу для школяра слід звертати увагу і на деякі інші деталі. Наприклад, на маркуванні повинні бути вказані місце виготовлення, склад тканини з роз'ясненнями по способам догляду за формою. Неприємний запах у нової речі повинен насторожити - як правило, він свідчить про застосування виробником небезпечних речовин в процесі створення форми.

Також бажано, щоб підкладка була виготовлена ​​з натуральної тканини. Керівництво цими принципами не тільки забезпечить комфорт дитини, але і дозволить батькам придбати надійний товар.

Новости