Як Борис Нємцов став доларовим мільярдером

Хто не пам'ятає ці вигуки «Великого сліпого» Паніковського, коли той «підсапував» відомого пана Корейко з безсмертного «Золотого теляти»!

Класика - нічого не скажеш!

Але ось цієї ж класикою раптом «запахло» і в наступній - кілька «незвичайної» - ситуації:

Поділ спадщини Б. Нємцова ...

Справа в тому, що у Б. Нємцова виявилася купа спадкоємців.

Як цікавий чоловік, він завжди був в центрі жіночої уваги, так що не дивно, що різні жінки в різний час народжували від Нємцова дітей. Причому сьогодні ніхто не може точно сказати, скільки ж всього у Бориса Нємцова залишилося спадкоємців.

вважаємо:

Старша дочка Жанна народилася в шлюбі з першою дружиною Бориса, Раїсою. Деякий час дівчина вчилася в Нью-Йорку, після чого повернулася в Москву, де закінчила МДІМВ. Уже в 2005 році Жанна Нємцова стала активною учасницею ліберального молодіжного руху російської столиці.

Ще двох дітей - сина Антона і дочка Діну політику народила світська левиця і журналістка Катерина Одинцова, з якої Нємцов познайомився в Нижньому Новгороді. У пари були вільні незареєстровані відносини, і незабаром після початку роману Одинцова перебралася до Москви, де влаштувалася працювати телеведучою.

Коли молодшій доньці Нємцова і Одинцовой було два роки, у політика народилася ще одна донька, Софія. Мати четверту дитину опозиціонера, Ірина Корольова, працювала його секретарем.

На похорон Бориса Нємцова прийшла 32-річна Катерина Ифтоди. Жінка кілька останніх років полягала в стосунках з політиком, і народила від нього сина Бориса. За словами Катерини, Нємцов збирався визнати маленького сина, після того, як малюку виповниться рік, проте не дожив до цього дня лише місяць. Як стало відомо, Катерина Ифтоди звернулася в Пресненський суд столиці із заявою про визнання, що батьком їй сина Бориса є вбитий політик. Відповідачами за заявою виступають офіційно визнані діти Нємцова - Жанна, Антон і Діана. Катерина Ифтоди планує після визнання батьківства претендувати на частину спадщини.

Однак на цьому список прямих спадкоємців велелюбного опозиціонера, схоже, не закінчується. Друзі Анни Лесникової кажуть, що у покійного політика є в Нижньому Новгороді ще один син, якому теж 17 років. Хлопець виховується в небагатій родині, проте ні він сам, ні його офіційний батько не знають правди. Мати хлопчика боїться зіпсувати життя синові, тому, швидше за все, не стане судитися за спадок, хоча сім'я дуже потребує грошей. Борис Нємцов, за словами друзів жінки, надсилав тієї гроші. Природно, після фатального пострілу на Великому Москворецькому мосту, грошовий потік припинився.

Читати повністю

За який же спадок розгорівся весь сир-бор? Сам Нємцов, будучи ще живим і здоровим, постійно позиціонував себе як альтруїста і безсрібників, незалежного і чесного політика, ні від кого не бере грошей і не замішаного в будь-яких фінансових скандалах і махінаціях.

Та й його соратники, сподвижники і шанувальники (і шанувальниці теж) також щосили пропагували нестяжательность, прям-таки кришталеву чесність і принциповість в грошових питаннях убитого політика.

наприклад, Ірина Хакамада говорила про його фінансах буквально наступне: «Він не любив бізнес. Не було у нього ні підприємств, нічого такого, що можна було назвати серйозним бізнесом. Жив на спонсорські гроші ... »

Але ось таке як пояснити таку «нелюбов». Виявляється, відомий російський опозиціонер Борис Нємцов - «гнаний владою борець з корупцією» - залишив після себе - ні багато ні мало - 1 млрд. Доларів. Про це заявив адвокат Олександр Карабанов, який представляє інтереси екс-коханки Нємцова Катерини Ифтоди.

Ось, коротенько, «історія дуже великий нелюбові до денюжку». Якраз в період з 2004-го по 2005-й опозиційний політик працював головою ради директорів концерну «Нафтовий». Сам концерн спіткала сумна доля. Прокуратура встановила, що «в банку, який входив до концерну« Нафтовий », діяла злочинна група, яка, здійснюючи незаконні банківські операції, отримала« злочинний дохід в розмірі 57 мільярдів рублів ». Зрозуміло, що як тільки почалися перевірки, Борис Юхимович оперативно звільнився.

Однак, з ким не буває - і, може бути, Нємцов просто виявився в невдалий час на невдалої посади? Але є підстави вважати, що нестандартне використання службових повноважень не бентежило колишнього віце-прем'єра. У 2013 році на світло виповзла вельми цікава історія про акції «Газпрому», які ще в кінці дев'яностих купив Борис Юхимович. Він сам прямим текстом про це і написав: «Ще в 1998 році купив акції Газпрому за ціною 10-15 центів за штуку, а до середини 2000х вони виросли в ціні в 50-100 разів».

При цьому в тій листуванні він підкреслив, що на момент покупки він вже не працював в уряді РФ.

Тим часом, Нємцов працював в цьому самому уряді до 24 серпня 1998 року і двічі, в 1997-м і в травні 1998-го, був головою Колегії представників держави в РАО «Газпром». Так, ну і ще Нємцов і тодішні «милі люди» з уряду заорганізованное дефолт.

Тобто схема виглядає так: Нємцов, прекрасно знаючи, що все вже в общем-то звалилося, але це технічна міра, звільнився і поскакав, необтяжений службовою етикою, скуповувати акції газового російського магната.

До речі, ось що цікаво. А чому ці самі акції «Газпрому» не були задекларовані в 2006 році? Мабуть, був скромним людина.

Потрібно згадати, ще й особливості російського парламентаризму кінця дев'яностих і початку нульових в Росії. З 1999 по 2004-й Борис Юхимович був депутатом Державної Думи і навіть віце-спікером. Є думка, що вже тоді за певний лобіювання певних інтересів Борис Юхимович міг що-небудь отримати.

Пізніше, в 2008-му він же не соромився обіцяти за «копійку малу», що, якщо стане мером Сочі, то скасує Олімпіаду. А в 2008 році важелів реальної влади у Бориса Юхимовича не було ніяких від слова «зовсім». Нескладно уявити масштаби обіцянок Нємцова, коли влада у нього була.

Після Думи опозиціонер трудився в президіях партій СПС і «Солідарність». А подібного роду партії, що тоді, що зараз - головні гранатові «годівниці» під реалізацію всяких різних не надто корисних для нашої країни проектів. Що, власне, майже не приховувалося - «солідаристів» публічно сварилися про західних грантах і переконували, що отримувати гроші IRI, NED, NDI, USAIS «на демократію» зовсім не соромно. Одним словом, на це теж можна було збагатитися.

А ось ще: в 2006 році загальний дохід Нємцова склав всього 516 тис 943 рубля. А вже в 2008-му, коли Борис Юхимович балотувався в мери міста Сочі, будучи, до речі, офіційно безробітним, він задекларував доходів на суму вже в 183 мільйони рублів. (Добре у нас безробітні живуть! Хто б сумнівався!)

Ці гроші, за даними декларації, опозиційному політику принесли якісь «Фонд соціальної підтримки громадянського суспільства» та «Фонд громадських програм», купівля-продаж цінних паперів та доходи від вкладів в «Альфа-банк». Вклади у Бориса Юхимовича, до слова сказати, були. Він їх теж офіційно декларував у 2006 році. Вони становили 30 тисяч 693 рублів 34 копійок, 378 тисяч 775 рублів 36 копійок і 132 тисячі 872 рубля 79 копійок відповідно. У зв'язку з цим, я думаю, у всіх громадян нашої країни є одне дуже важливе питання: як називається ця система вкладів в «Альфі», щоб отримувати пару тисяч відсотків річних ?

Однак, біржові трейдери знають, що Борис Нємцов багато років вкладав свої гроші в російський фондовий ринок. Перед кризою 2008 року він якось похвалився, що інвестував в акції вітчизняних підприємств 1 млн. Доларів, а максимум денний прибутку у Нємцова, за його власним визнанням, - 200 тисяч рублів. Найбільш вдалою інвестицією виявилися акції Газпрому, які Нємцов купив в кінці 90-х, ще коли вони практично нічого не коштували - 10 центів за штуку. Надалі папери зросли в 100 разів!

Але в 2008 році біржова удача змінила Нємцову. Йому вже довелося зізнаватися, що він «провалився, як і весь ринок». Під час кризи політик втратив 75% всіх своїх коштів на біржі.

- Я, до речі, втратив дуже багато на ринку, - розповів Нємцов в одному з інтерв'ю. - Але зараз вчуся працювати в поточних умовах. Я втратив 75%. Я не скажу, яка була сума. Але зараз я навчився працювати на волатильному ринку. Я можу сказати, в чому моя логіка. Моя логіка в тому, що, коли ринок руйнує всі уявлення про економіку і фінанси, єдина тиха гавань - це дорогоцінні метали. Це золото, платина, срібло і паладій. І вкладати гроші треба саме в них. Я думаю, що золото точно буде дорожче 1000 $ за унцію. Або в акції золотодобувних компаній - «Полюс Золото» і «Поліметал». Що я і зробив. Крім того, у мене є просто спекулятивні гроші, на яких я можу заробити протягом дня. В середньому я можу заробити в день 10 тисяч рублів.

Останні вкладення політика були цілком вдалими - судячи зі списку його акцій, основну ставку він зробив на електроенергетику і «блакитні фішки» і не прогадав. У портфелі Нємцова були акції компаній ВАТ «ТГК-14», Чита; ВАТ «ВТБ», Москва; ВАТ «Кузбассенерго», Кемерово; ВАТ «Інтер РАО ЄЕС», Москва; ВАТ «ФСК ЄЕС», Москва; РАО «Енергетичні Системи Сходу», Хабаровськ; ВАТ «РусГідро», Москва; ВАТ «Мосенерго», Москва; ВАТ «Полюс Золото», Москва; ВАТ «Гірничо-металургійна компанія« Норильський нікель », Москва - і е ще двох десятків компаній і підприємств !

Ну, і до всього цього додамо дещо іноземне, як було сказано вище адвокатом Карабанова. «Мільярд доларів Бориса Нємцова - це не валіза грошей. Це активи: вклади в іноземних банках, акції в компаніях, які займаються розробкою родовищ в Південній Америці », - пояснив Карабанов.

Борис Нємцов був застрелений ввечері 27 лютого 2015 року на Великому Москворецькому мосту в центрі Москви.

І на завершення побажаю: всім би нам так чесно і добре жити! Тільки ось застреленим бути ну зовсім не хоцца ...

Однак, з ким не буває - і, може бути, Нємцов просто виявився в невдалий час на невдалої посади?
А чому ці самі акції «Газпрому» не були задекларовані в 2006 році?

Новости