Як стати акціонером «Газпрому»

  1. Акції «Газпрому» - в чому переваги для інвестора?
  2. Як купити акції «Газпрому»
  3. На закінчення

За останні двадцять років нової економічної реальності чимало росіян стало більше розбиратися в тому, як, де, куди вигідно вкласти гроші, щоб не сподіватися на державну пенсію, вести повноцінне життя навіть після того, як буде завершена трудова кар'єра

За останні двадцять років нової економічної реальності чимало росіян стало більше розбиратися в тому, як, де, куди вигідно вкласти гроші, щоб не сподіватися на державну пенсію, вести повноцінне життя навіть після того, як буде завершена трудова кар'єра.

Не так давно для більшості звичайних російських інвесторів тільки банківські вклади виконували роль інвестицій, які давали можливість жити на відсотки, як звичайному рантьє. Мало у кого виникала думка, як стати акціонером «Газпрому» і отримувати дивіденди.

Сектор нерухомості теж був одним з пріоритетів того, щоб не тільки забезпечити собі безбідну старість, а й отримувати гарантований пасивний дохід, даючи можливість знайти реальну економічну свободу. Але часи змінюються, і банківські вклади перестали навіть компенсувати поточну офіційну інфляцію. Тримати гроші на депозитах стало фактично безглуздо.

Вкладати гроші в будівельний ринок теж малоперспективна справу, так як четвертий рік поспіль йде зниження, ринку новобудов, оренди (дна поки не видно). У кращому випадку, інвестор в «бетонні панелі» може розраховувати на те, що він «відіб'є» свої вкладення, років так через двадцять - тридцять.

На цьому тлі погляди багатьох російських інвесторів стали частіше звертатися на фондовий ринок, де є активи, що можуть якщо не повністю замінити банківські вклади, то, у всякому разі, скласти їм непогану конкуренцію.

У цій статті буде розказано про таке просте і ефективне інвестиційний інструмент, як вкладення в акції провідних російських компаній, зокрема Газпрому, з метою отримання доходу не тільки від зростання їх курсової вартості на ринку, але формування пасивного доходу у вигляді дивідендів.

Зміст статті

Акції «Газпрому» - в чому переваги для інвестора?

З точки зору російського обивателя ринок акцій бачиться як щось ненадійне, малозрозуміле. Багато в чому це пов'язано не стільки з відсутністю фінансової грамотності переважної частини населення Росії. Справа в тому, що в епоху початку приватизації, акції компаній, що продавалися за ваучери (приватизаційні чеки), швидко перейшли в руки спритних нових господарів. Мало хто тоді розумів, що таке акціонерний капітал.

Зараз стати акціонером компанії, чиї акції котируються на фондових біржах, стало набагато простіше, вигод від цього стало не менше. Чому саме акції Газпрому (як багатьох інших) можуть стати тим фінансовим інструментом, який дозволить за рахунок одержуваних дивідендів більш впевнено дивитися в своє фінансове майбутнє.

Перерахуємо лише основні гідності, переваги інвестування в акції «Газпрому» з позиції звичайного інвестора:

  1. ПАТ (публічне акціонерне товариство) «Газпром» - не просто акціонерна компанія, це системоутворюючі підприємство федерального масштабу, що має величезну інфраструктуру, штат працівників, і що найголовніше - прямий інтерес держави в розвитку цієї компанії. Недарма основним акціонером цієї компанії (по суті - власником) є держава (Уряд РФ).
  2. компанія, як бізнес, має стійкий ринок збуту, займає 20 - е місце за розміром освоєної частки світового ринку експорту газу.
  3. капіталізація, тобто вартість компанії, становить близько 50 млрд. доларів, що для російських компаній є істотним показником.

дивіденди Газпрому

  1. дивідендна прибутковість, або рівень одержуваного прибутку у вигляді виплачуваних дивідендів, становить за останні кілька років близько 6-8% в річному вираженні. Це трохи нижче банківських вкладів, але не варто забувати, що акціонер компанії, крім дивідендів, може отримати прибуток за рахунок зростання вартості акцій компаній. Дивіденди можна реінвестувати в покупку нових акцій. Таким чином, щороку збільшується не тільки число акцій компаній, також виходить більш високий рівень дивідендної дохідності (ефект складного відсотка).

Графік акцій Газпрому

  1. акції компанії «Газпрому» торгуються на російській фондовій біржі ММВБ, займаючи перші рядки за обсягами щоденних торгів, які становлять сотні мільйонів, мільярди рублів. Якщо говорити мовою професіоналів, це одна з найбільш ліквідних акцій ( «блакитних фішок» від англ. Blue chips) російського ринку. Що дає інвестору така барвиста перспектива?

Це дає йому можливість купити, продати акції при будь-якому обсязі, не побоюючись за те, що на його пакет акції не знайдеться покупців.

  1. акції «Газпрому» торгуються не тільки на російському ринку, вони включені в лістинг провідних світових бірж, таких як Лондонська або Франкфуртська (Німеччина), де вони мають вигляд депозитарних розписок. Так що якщо ви плануєте жити за кордоном, бажаєте там отримувати дивіденди великої російської компанії, жити на ці дивіденди - досить купити депозитарні розписки у місцевих брокерських компаній.
  2. важливою особливістю отримання доходу від дивідендів акцій «Газпрому», як і будь-який інший компанії, є те, що оподаткування проводиться за найнижчою ставкою - 9%. Це на третину нижче, ніж податок, який утримується із зарплати. Тим більше, якщо акціонер не продавав куплені акції протягом 5 років, то він звільняється від сплати дивідендного податку. Якщо у вас вистачить терпіння тримати акції компанії мінімум п'ять років, то одержувані дивіденди не будуть обкладатися податком, можна ще отримати навіть податкове вирахування (13%).
  3. Ще однією перевагою покупки акції «Газпрому» для дивідендних доходів є те, що акції можна не тільки продати в будь-який момент (що вигідно відрізняється від квартири), але і передавати у спадок. Також їх можна використовувати в якості застави для отримання кредиту, вносити в статутний капітал для відкриття бізнесу.

Як видно, переваг, мотивів, щоб стати акціонером, купивши акції «Газпрому», досить для того, щоб почати замислюватися, про те - чи варто було стільки років тримати гроші в банку, отримуючи натомість жалюгідні відсотки.

Говорячи про переваги вкладення в акції, не слід забувати про недоліки:

  • Найперший недолік визначено тим, що величина, період виплати дивідендів акціонерних компаній, як правило, не завжди має регулярний характер. Тут грають роль багато обставин, головним чином як акціонери на своїх зборах вирішать розпорядитися капіталом (прибутком) компанії.
  • Що стосується «Газпрому», то на відміну від багатьох подібних ПАТ дотримується багаторічної політики регулярної виплати дивідендів, так як його основний власник держава. Воно, як ніхто інший, зацікавлений постійно отримувати прибуток для поповнення державного бюджету .Так що купуючи акції «Газпрому», ви стаєте таким же зацікавленим власником як і держава, інші великі акціонери.
  • Інший недолік пов'язаний з тим, що акції на фондовому ринку купуються не безпосередньо майбутнім акціонером, а через брокера, що створює деякі незручності. Так, наприклад, посереднику доведеться платити комісійні. Але проблема в принципі вирішується за рахунок використання нових технологій. Цілком можливо, що скоро брокерів (як інших посередників) не стане взагалі. Швидше за все, їх замінять платформи типу блокчейн, система смарт - контрактів.

Як купити акції «Газпрому»

Виходячи з існуючої практики, найпростішим надійним варіантом покупки є придбання акцій через брокера фондової біржі .

Також можна купити акції безпосередньо у їх власника, оформляючи при цьому звичайний договір купили - продажу, реєструючи його нотаріально. Можна придбати акції за допомогою банків, але для цього треба бути заможним клієнтом, мати статус типу «ВІП», обслуговуватися персональним менеджером банку (банківський структурований продукт).

Тут наведемо лише короткий алгоритм того, як купити акції «Газпрому» для цілей отримання дивідендів:

  1. перш ніж купити акції Газпрому, потрібно мати чітко поставлені цілі, на який розмір прибутковості слід розраховувати, яка сума початкових інвестицій, термін інвестування. Щоб жити на дивіденди, отримувати щомісяця близько 30 000 рублів, початкова сума інвестицій повинна бути щонайменше 3 500 000 рублів. При цьому треба враховувати, що дивіденди виплачуються не кожен місяць - а щороку, щоквартально. Купувати акції заради того, щоб вважати себе акціонером, мати право відвідувати збори, голосувати на них - не варто.

Прогноз дивідендної дохідності Газпрому

  1. вибір брокера - для того, щоб брокер був дійсно надійним партнером, не зник з грошима клієнтів, як це іноді роблять банкіри, то кращим варіантом буде вибір такого брокера, який має позитивну репутацію, тривалий термін роботи. Повний список брокерських компаній, що працюють на російському ринку, що мають ліцензії, можна знайти на сайті Центрального Банку РФ - www.cbr.ru.
  2. вибравши брокера, полягає брокерську угоду. Тут потрібно пам'ятати, що якщо ви не збираєтеся займатися трейдингом, тим більше маржинальної торгівлею, слід підписувати договір, що дає вам право здійснювати прості операції - купівлі і продаж. Зазвичай брокерський договір не містить окремих положень, там прямо включені всі умови, що стосуються трейдингу. Тому, підписуючи договір, потрібно уточнити у менеджерів брокера, що вам потрібна тільки покупка - продаж акцій без всяких додаткових послуг, наприклад, трансляція котирувань, або інформаційна підтримка, послуги консультанта.
  3. вибравши брокера, уклавши угоду, перерахувавши йому гроші на депозит, відбувається стандартна угода купівлі акцій «Газпрому» на ринку. Можна здійснити операцію самому, встановивши торговий термінал (програму) або мобільний додаток. Така ж операція проводиться через оператора брокера, який за телефонним дзвінком, системі одноразових кодів виконає заявку клієнта з продажу - купівлі будь-яких акцій.
  4. придбавши акції, вони відправляються на зберігання. Є спеціальний національний депозитарний центр, де зберігаються всі бази даних по акціях всього російського фондового ринку. Куплені акції заносяться біржею в реєстр під відповідним унікальним номером, повністю ідентифікований з клієнтом. Номер можна ні підмінити, ні вкрасти. Акції звертаються в електронній формі, мають бездокументарний вид.
  5. при настанні часу виплати дивідендів, брокер переводить на клієнтський рахунок суму дивідендів, за вирахуванням комісії брокера, податку (якщо брокер є податковим агентом). Якщо брокер не утримує податок, доведеться самостійно заповнювати декларацію для податкової інспекції за формою ПДФО -3. Доведеться відзвітувати перед державою за свої прибутки за дивідендами.

Порівняльна дивідендна прибутковість акцій по країнам

  1. якщо є бажання продати акції кому - то іншому, можна зробити цю процедуру через свого брокера, або самостійно, отримавши попередньо брокерську виписку з реєстру НДЦ (національний депозитарний центр). Подібне надання документів робиться брокером без стягнення додаткової плати.

Отримані дивіденди можна перерахувати з брокерського рахунку на будь-який свій рахунок, або рахунки третіх осіб. На цьому весь порядок покупки і отримання дивідендів, як акціонера «Газпрому», можна вважати завершеним.

На закінчення

Залишається тільки відзначити, що наведений порядок фактично є універсальним. При виникненні питання, наприклад, як стати акціонером Ощадбанку або ще який - небудь престижної російської компанії, наведений алгоритм цілком може виявитися керівництвом до дії.

Акції «Газпрому» - в чому переваги для інвестора?
Що дає інвестору така барвиста перспектива?

Новости