Як Україна купувала газ у Росії: Історія відносин у 2009 році

  1. Посередники виявилися не потрібні
  2. Проблеми з оплатою

дуже різні прогнози щодо цін та обсягів споживання газу в наступному році. З наближенням опалювального сезону всі ці теми стали ще більш актуальними.

Контракт на поставку Україні російського газу до 2019 р був укладений після газового конфлікту 19 січня главами російського "Газпрому" і українського "Нафтогазу" Олексієм Міллером і Олегом Дубиною в присутності прем'єр-міністрів РФ і України Володимира Путіна і Юлії Тимошенко.

Згідно з умовами контракту, зі схеми поставок російського газу в Україну повністю виключаються усілякі посередники, включаючи "РосУкрЕнерго", що відповідала за поставки газу в останні роки. Відповідно до розробленої формулою, Україна в 2009 р повинна купувати газ приблизно на 20% дешевше за європейські країни.

Так, в I кварталі 2009 р Росія продавала газ за ціною 360 дол. за тис. кубометрів. У II кварталі повинна була коштувати 270 дол. за тис. кубометрів, в III кварталі - 219 дол. за тис. кубометрів, в IV кварталі - 162 дол. за тис. кубометрів. Cтавка за транзит російського газу по території України, згідно з контрактом, склала близько 1,7 дол. за тисячу кубометрів на 100 кілометрів.

Однак, незважаючи на гадану стабільність, яку повинен був дарувати газовий контракт, вже з лютого в України почалися проблеми. Щомісяця "Газпром" заявляв про нездатність української сторони заплатити за газ, але кожен місяць Україна справно розраховувалася. Так, на початку березня "Газпром" пообіцяв скоротити поставки газу , Якщо до 8 березня "Нафтогаз" не зробить необхідні розрахунки. 4 березня "Нафтогаз" відзвітував про оплату лютневого газу . За березень "Нафтогаз" також розрахувався вчасно - на початку квітня. Україна також просила не вимагати плату за неспожитий газ , Так як не закуповує газ в обсягах, що перевищують її потреби, і за умови скорочення споживання не хотіла б платити за неспожитий обсяги.

Російський прем'єр Путін в перший раз ще в березні пообіцяв не штрафувати Україну за недобір, "з огляду на передбанкротний стан". У той же час "Газпром" як ніби не чув запевнень прем'єра і зажадав сплатити близько 500 млн дол. Штрафних санкцій за недобір газу, а також вимагав компенсації. Але після кількох візитів Тимошенко до Москви була досягнута домовленість про оплату Україна того обсягу газу, який вона споживає. При цьому "Газпром" погодився зменшити обсяг газу, який буде поставлений в Україну в 2009 р

"Газпром" також пообіцяв, що НЕ буде переписувати газовий контракт на догоду "Нафтогазу" і Тимошенко, який попросив знизити обсяги споживаного газу до 35 млрд кубометрів замість 52 млрд. Так Україна могла б заощадити до 1,8 млрд дол.

Посередники виявилися не потрібні


Виникли проблеми і з усуненням компанії "РосУкрЕнерго". За словами першого віце-прем'єра Олександра Турчинова, після підписання контрактів "РосУкрЕнерго" була повністю усунена з українського газового ринку. В кінці січня депутати організували розслідування діяльності "РосУкрЕнерго" в Україні і виявили заборгованість "РосУкрЕнерго" перед групою "Газпром" в 1 млрд дол., І заборгованість "Газпрому" перед "РосУкрЕнерго" в 540 млн дол. У процесі відповідної перевірки "Нафтогазу" з боку заступника голови СБУ Валерія Хорошковського, який підпорядковується президенту Ющенко, який перебуває в хороших відносинах із співвласником "РосУкрЕнерго" Дмитром Фірташем, співробітники СБУ намагалися вилучити з "Нафтогазу" документи про розрахунки за газ. Хорошковський також заявив про злочинну групу за участю співробітників "Нафтогазу" і "керівництва уряду".

У свою чергу "РосУкрЕнерго" подала в суд на "Нафтогаз", вимагаючи штрафів за "прострочені платежі" і "недоотриманий виручку" в розмірі 2 млрд дол.

Проблеми з оплатою


У травні продовжилися проблеми з оплатою. Дубина запропонував "Газпрому" розрахуватися за транзит до кінця року, щоб цю суму використовувати для подальшої оплати російського газу - стало зрозуміло, що грошей у "Нафтогазу" немає. У Ющенка заявили, що "Нафтогаз" отримає державні гроші , Але не за рахунок емісії, а в кредит у Ощадбанку. "Нафтогаз" також попросив у борг в уряду 15 млрд грн.

Втім, Путін підтримав пропозицію Дубини, і Росія заплатила за транзит до кінця року , Перерахувавши 2,2 млрд дол.

Залучити додаткові кошти Україна вирішила і підвищивши вартість транзиту газу для Росії в майбутньому році. Так, в червні за перегляд формули розрахунку ціни на транзит газу виступив президент Ющенко. А у вересні Тимошенко пообіцяла подорожчання транзиту на 65-70% в залежності від вартості нафти.

Як вибір сплатити за російський газ називалося також залучення кредиту. так, готовність видати кредит в 2 млрд дол. висловив Євросоюз, але так і не прийняв конкретного рішення, запропонувавши бізнесу кредитувати українську національну компанію. Тільки ЄБРР і інших європейських фінансових структур пообіцяли надати Україні кредит на суму до 1,7 млрд дол. , Проте не на оплату газу, скільки на проведення реформ в газовому секторі.

Стало зрозуміло, що Україна не може виконувати газовий контракт в існуючому форматі та постало питання про перегляд угод. Ще в січні юристи Секретаріату Ющенка зробили висновок, що контракт можна визнати недійсним , Якщо його умови назвуть несправедливими по відношенню до України. Але російська сторона в особі Міллера виключила під можливість перегляду газових угод.

У серпні Тимошенко знову заговорила про плани скоротити імпорт газу вже до 25-27 млрд кубометрів. При цьому вона повідомила, що накопичила в українських підземних сховищах напередодні опалювального сезону достатньо газу.
Тільки 11 вересня стало відомо, що "Нафтогаз" офіційно звернувся до "Газпрому" з пропозицією скоротити обсяг імпорту газу до 33,75 млрд кубометрів.

Швидше за все, остаточне рішення щодо обсягів закупівель газу на 2010 р і штрафи за недобір газу буде вирішено на найближчій зустрічі глав "Нафтогазу" і "Газпрому" і зустрічі прем'єр-міністрів України і Росії в Харкові. Очевидно, що російська сторона захоче щось взамін за поступки. Питання тільки в тому, що може запропонувати Україна при тому, що ставка за транзит з кожним роком буде тільки підвищуватися.

Новости