Як змінився ринок газу за останні три роки - інфографіка

Як змінюється ціна газу, джерела його поставок і чому не варто чекати зростання видобутку.

За останні два з половиною роки ринок газу в Україні сильно змінився. Війна на сході країни і економічна криза призвели до значного скорочення споживання газу всіма категоріями споживачів.

Читай також: Нафтогаз НЕ імпортував газ у другому кварталі

Політика диверсифікації поставок, що проводиться урядом і керівництвом НАК Нафтогаз України, кардинально змінили ситуацію із забезпеченням України природним газом. Якщо в 2013 році на частку Росії припадало понад 93% імпорту, то в минулому році частка Газпрому знизилася до 37%.

У нинішньому році Україна і зовсім може обійтися без російських поставок. Останні переговори між Нафтогазом і Газпромом про умови відновлення імпорту газу завершилися безрезультатно.

Читай також: Польща не дозволила створення спільного підприємства за проектом Північний потік-2

ЛІГА.net пропонує шість графіків, які демонструють зміни на ринку газу за останні три роки.

Видобування газу

Обсяги видобутку природного газу в Україні залишаються практично незмінними протягом останніх 10 років і коливаються в межах 20-22 млрд кубометрів на рік. Після анексії Криму Україна втратила майже 2 млрд кубометрів газу, що добуваються Чорноморнафтогазом (на графіку нижче дані наведені без показників ЧНГ).

З 2014 року почалося стрімке зростання видобутку незалежними компаніями. Якщо в 2013 році приватні підприємства видобули до 12% всього газу (без урахування ЧНГ), то в 2015 році цей показник досяг 20%. За перше півріччя цього року незалежні добувачі справили практично такий же обсяг газу (2,1 млрд кубометрів), як за весь 2013 рік.

Читай також: Україна подасть в суд на Росію за видобуток газу в Чорному морі

Цей показник був би ще вищим, якби в Україні було стабільне податкове законодавство в сфері надрокористування. Зараз зростання видобутку газу приватниками компанії компенсує падіння показників державної Укргазвидобування і напівдержавній Укрнафти.

споживання

Читай також: Словаччина збільшить поставки газу в Україну

Споживання газу в Україні за останні два роки значно впало - на 16% в 2014 і на 20% в минулому році. Правда причиною зниження використання газу є не підвищення енергоефективності в країні, а в першу чергу втрата Україною Криму та частини території Донецької та Луганської областей. До конфлікту з Росією на неконтрольовані території, за даними Гостстата, доводилося від 14 до 17% всього природного газу, споживаного в Україні.

Другим фактором скорочення газоспоживання залишається економічна криза. Найбільші промислові підприємства продовжують знижувати використання газу поряд з скороченням виробництва продукції.

Читай також: Нафтогаз готовий до переговорів з Газпромом

Наприклад, підприємства комунальної теплоенергетики за підсумками минулого року знизили використання газу всього на 1,5%, хоча у всій країні цей показник впав на 20%, а в промисловому секторі - на 29%.

За підсумками 1 півріччя цього року динаміка падіння споживання газу сповільнилася до 11% у порівнянні з аналогічним періодом 2015.

імпорт газу

Читай також: Україна і Румунія підписали газову угоду

Найбільш наочно зміни на газовому ринку проявилися на прикладі імпорту. З 2013 року частка прямих поставок російського газу знизилася з 93% до 37%. Це прямий наслідок розширення реверсних маршрутів доставки газу з Європи. У першому півріччі 2016 року Нафтогаз і зовсім не купував блакитне паливо в Росії.

Якщо три роки тому Україна була найбільшим покупцем російського газу, то за підсумками минулого року нас обігнали Туреччина, Німеччина, Італія, Білорусь і Франція. У 2015 році Нафтогаз купив у Газпрому 6,1 мдрд кубометрів газу, проти 27,6 млрд в 2013 році, і 14,5 млрд в 2014 році.

Читай також: Названі найбільші приватні імпортери газу в Україну

Крім обсягів і напрямів змінилася кількість імпортерів палива. Раніше поставками газу, як правило, займався або Нафтогаз або компанії, наближені до Газпрому. У різні періоди це були - Eural TransGas Kft, RosUkrEnergo, Укргаз-Енерго і Ostchem Holding.

Після відкриття реверсного напрямку кількість імпортерів значно збільшилася. Протягом 2015-2016 років закупівлями газу в Європі займаються близько 20 українських трейдерів.

Ціна газу

Читай також: Нафтогазвидобування за півроку збільшила видобуток газу на 40%

Диверсифікація Україною джерел поставок газу збіглася з різким падінням цін. З 2013 року по червень 2016 року спотові ціни на газ в ЄС впали в більш, ніж в два рази - з $ 390 до $ 170 / тис кубометрів.

Одночасно почали знижуватися ціни на російський газ в зв'язку з падінням нафтових котирувань. Більшість довгострокових контрактів Газпрому прив'язані до ціни на нафту.

У червні цього року, за даними МВФ, російський газ на кордоні з Німеччиною коштував близько $ 145 / тис кубометрів. Нафогаза російський монополіст пропонував купувати газ у другому кварталі по $ 177 / тис кубометрів, з третьеого кварталу - по $ 167,6.

Читай також: Україна відновила імпорт газу з Польщі

З липня вперше в цьому році російський газ для України став дешевше європейського. На третій квартал припадає пік падіння цін. У той же час спотові ціни в Європі продовжують зростати з квітня цього року. Зараз на європейських біржах ціни коливаються в межах $ 160-170 / тис кубометрів. З урахуванням транспортування ціна газу з ЄС в липні може перевищити пропозицію Газпрому на $ 15-20.

При підготовці використовувалися дані Держстату, Міненерго, НАК Нафтогаз України, Газпрому.

Раніше повідомлялося про те, що з серпня зростуть ціни на газ для промисловості.

Новости