Як написати заяву в поліцію про шахрайство в інтернеті

  1. Куди слід звертатися у випадках шахрайства в інтернеті
  2. Процедура звернення до поліції
  3. Постарайтеся надати якомога більше інформації
  4. Контролюйте терміни
  5. Що робити, якщо відмовили в порушенні кримінальної справи

Рівень знань громадян у сфері інформаційних технологій не стоїть на одному місці. Комп'ютери та інтернет міцно увійшли в наше повсякденне життя, тому кожен (включаючи і громадян похилого віку) прагне хоча б на поверхневому рівні пізнати світ інтернету. Так ось саме ті, хто тільки починає користуватися світовою мережею в переважній більшості випадків, і є потенційними жертвами інтернет шахраїв.

Якщо ми говоримо про злочин в реальному часі, то питань, щодо того, куди скаржитися або подавати заяву, ні у кого не виникає. Але коли мова заходить про злочини, що здійснюються в інтернеті, багато громадян не мають поняття про те, які необхідно вживати заходів, і куди власне поскаржитися на зловмисників. У нашій статті ми розповімо про те, як подати заяву в поліцію, про шахрайство в інтернеті.

В окремому випадку, якщо Вас обдурили в інтернет-магазині, і що робити в цьому випадку: порядок ваших дій і як покарати винних - читайте тут .

Куди слід звертатися у випадках шахрайства в інтернеті

Слід зауважити, що не існує спеціалізованого відомства, в яке громадянин (жертва шахрайства) може подати заяву про подібному злочині. В системі МВС нашої країни функціонує так званий відділ «К» , В штаті якого працюють оперативники і фахівці в області інформаційних технологій. Але в невеликих містах, подібний відділ зазвичай є єдиним, тому приймати заяви від громадян про шахрайство через інтернет, він фізично не здатний.

Тому, як і при будь-якому іншому злочині, заяву про шахрайство в інтернеті слід подавати саме в територіальний відділ внутрішніх справ. Якщо для порушення кримінальної справи буде достатньо підстав, то матеріали за вашою заявою будуть передані в вищезгаданий відділ «К», який з цього часу і почне роботу по даній кримінальній справі. Тобто повідомити про шахрайство в інтернеті ви можете в самий звичайний відділ поліції.

Процедура звернення до поліції

Заява в правоохоронні органи має типову форму, яка не змінюється в залежності від категорії злочину, або механізмів, за допомогою яких воно було вчинено. Отже, при зверненні в поліцію із заявою про факт інтернет шахрайства, ви повинні дотримати нижчеописане правила.

Постарайтеся надати якомога більше інформації

Це дуже важливо, тому що далеко не всяке заяву може бути взагалі прийнято. Наприклад, якщо ви не зможете навести жодного факту, а просто вирішите вказати що колись, кудись перевели стільки-то грошей, і в підсумку виявилися обдуреними. Звичайно, за такою заявою навіть перевірка не буде проведена.

Тому, щоб уникнути подібного розвитку подій. Постарайтеся, якомога точніше відтворити всі відомі вам деталі. Якщо мова йде про суми, то вони повинні бути описані з точністю до рубля, коли слід вказати час здійснення тих чи інших дій, спробуйте максимально точно його згадати, аж до хвилини. Ці, на перший погляд дрібниці, в ході кримінальної справи або на суді, будуть вкрай важливими деталями, тому, нехтувати цим не слід.

Контролюйте терміни

Після того, як заяву прийнято, у співробітників поліції є 3 дні на те, щоб прийняти по ньому остаточне рішення (в деяких випадках, цей строк може бути збільшений аж до 10 діб). До закінчення цих строків, не полінуйтеся з'явитися в поліцію і дізнатися про те, на якій стадії знаходиться перевірка і які є результати (і чи є взагалі). Плюс, якщо за цей час ви обзавелися якимись додатковими даними, можете сміливо надавати їх співробітникам поліції, тому що в даних випадках, чим більший об'єм наявної інформації, тим краще.

Що робити, якщо відмовили в порушенні кримінальної справи

На жаль, заяву про шахрайство в мережі інтернет далеко не завжди є початковою стадією порушення кримінальної справи. У більшості випадків відмови надходять з-за вкрай убогого обсягу інформації, при якому у поліцейських немає жодного факту, від якого можна було б відштовхнутися. Трохи рідше в порушенні кримінальної справи відмовляють з тієї причини, що шахрайство, по суті таким і не було. Просто громадянин вкрай неуважно поставився до витрати своїх грошей.

Биков Борис Миколайович

Юрист колегії правового захисту. Кандидат юридичних наук. Стаж роботи в галузі кримінального права - 14 років. Захист в суді, повне ведення справи, підготовка документів.

Залишилися питання по темі Запитайте у юриста

Новости