Як не втратити посилку: лікнеп по трекінгові сервісів

  1. Сайти трекінгу: обман і реальність
  2. Додатки для трекінгу
  3. Розшифровуємо трекинговий номер

Навіть з нинішніми коливаннями курсу валют закордонні онлайн-покупки часто вигідні і не втрачають в популярності. Хоча скарги на довгу доставку і помилки поштових служб - теж не рідкість. Навіть з нинішніми коливаннями курсу валют закордонні онлайн-покупки часто вигідні і не втрачають в популярності Щоб спати спокійно і бути впевненим, що ваша посилка не загубилася, варто користуватися різними трекингової службами.

Якщо ви думаєте, що вам не завжди щастить з посилками - можемо переконати вас у зворотному. В арсеналі історій нашої редакції «нефарт» досить. Посилки «розчинялися в повітрі» по дорозі з Китаю і США, їхали з Німеччини в Таїланд через помилки поштових служб, приїжджали пошкодженими ... Тому про користь трекінг-номерів, напевно, і говорити не варто. Це хоча б якась гарантія того, що ваша покупка не пропаде безслідно. До того ж, трекінг часто вже сам по собі є запорукою повернення грошей. Так, наприклад, популярний iHerb не гарантує повернення коштів за покупку в разі втрати посилки. Хоча нам пощастило - після тривалої переписки з адміністрацією місія виявилася здійсненним. Що, втім, не відмінило розчарування від того, що отримати потрібний товар так і не вдалося.

При покупці на великих торгових онлайн-майданчиках на кшталт eBay або AliExpress завжди варто звертати увагу, чи підтримує обрана продавцем поштова служба відстеження посилок. При виборі товару потрібно уважно прочитати опис: якщо в ньому вказані слова «track number» - продавець відправляє посилки з треком, якщо немає - номери для відстеження, швидше за все, не буде. У будь-якому випадку, ви можете попросити відправити вашу покупку іншої поштової служби, яка присвоює трекінг-номер. Але зазвичай це коштує дорожче, тому обговорити всі моменти варто до того, як ви зробили замовлення. Можливо, вартість зросте настільки непомірно, що сенс покупки пропаде зовсім.

Дізнатися трекінг-номер посилки дуже просто. Після того, як ви оплатили покупку і продавець її відправив, номер повинен з'явитися у вашому профілі на сайті в розділі покупок (власне, навпаки конкретної покупки). Зверніть увагу, що відстежити посилку можна тільки по трек-номеру, що складається з буквено-цифровий комбінації, що включає чотири букви і дев'ять цифр (наприклад, FT123456789CN). Ніякі номери замовлень, резервів або порядкові номери посилки на eBay для відстеження не підходять. Дізнатися трекінг-номер посилки дуже просто Трек-номер стає активним через 3-5 днів після відправки.

Трек-номер стає активним через 3-5 днів після відправки

ChinaPost має більше 80 тис. Поштових відділень і понад 200 центрів сортування пошти по всьому Китаю. Тут працює близько мільйона співробітників

В цілому, існує два типи трек-номерів: внутрішні, які видаються для фіксування факту відправлення та не відслідковуються після того, як посилка покидає країну відправлення, і міжнародні - єдиний номер посилки на всьому шляху її проходження від відправника до одержувача. Тому якщо у вас є сумніви, варто уточнити у продавця, який саме трек-номер він вам видав.

Номер трекінгу в списку покупок, як правило, клікабельним і веде на сайт конкретної поштової служби, наприклад, USPS або ChinaPost. Але на жаль, на них зазвичай можна дізнатися інформацію про посилку тільки до тих пір, поки вона не покинула межі країни-відправника.

Так, наприклад, з середини жовтня 2015 року служба USPS припинила відстеження переміщення по території країни навіть реєстрованих міжнародних поштових відправлень, крім пересилаються кур'єрською доставкою EMS. Функція відстеження відключена для країн вибірково. На жаль, Україна потрапила в «чорний список». Тому якщо вам необхідний трекінг - доведеться доплачувати. Відстежити покупку потім можна на сторінці сайту USPS, ввівши ідентифікаційний номер в поле «What's your label (or receipt) number?» І натиснувши «Find».

Популярні поштові служби

www.dhl.com.ua

www.ups.com

www.emsukraine.com.ua

www.fedex.com/ua/

www.ups.com

http://services.ukrposhta.ua/bardcodesingle - відстеження пересилань «Укрпошти»

Сайти трекінгу: обман і реальність

Після відправлення посилки відстежувати її пересування можна на безлічі спеціалізованих сайтів. Однак не варто забувати, що і тут вже з'явився новий вид шахрайства.

Однак не варто забувати, що і тут вже з'явився новий вид шахрайства

Один з фальшивих трекерів навіть виглядає схожим на популярний сайт 17track.net, але має іншу адресу - 17postservice.com

Так, досить популярними були історії приблизно такого змісту: покупець отримує від продавця трек-номер посилки і посилання на якийсь сайт для відстеження цієї посилки. Така ситуація, наприклад, для AliExpress - цілком буденна і майже всі продавці саме так і роблять. Але утруднення полягала в тому, що наданий трек-номер спостерігалося тільки на зазначеному продавцем сайті і категорично не хотів відслідковуватися на інших сайтах. В такому випадку висока ймовірність, що ви маєте справу з фальшивим сайтом. Перевірити його можна на ресурсах, скануючих сайти на безпеку, наприклад, Scamadviser (www.scamadviser.com).

Звичайних же сайтів-трекерів, які можуть відстежити переміщення посилки, досить багато. Найпопулярніші з них:

  1. « Де посилка »- сервіс, прив'язаний до величезної кількості поштових служб по всьому світу, включаючи навіть екзотичні пошти Індії та Малайзії. Після реєстрації на сервісі можна зберігати трек-номера очікуваних посилок в своєму акаунті і отримувати повідомлення про зміну статусу посилки на пошту.

  1. 17track.net - англомовний аналог попереднього сервісу. Один з його плюсів - вибір країни призначення. Вибравши потрібну, ви можете перейти безпосередньо на сервіс відстеження локальної поштової служби.

  1. Вoxoh.com - інформація на цьому сайті оновлюється дуже оперативно, практично одночасно з сайтами офіційних поштових служб. Крім того, на ньому можна простежити за пересуванням посилки по карті (деякі тільки по Штатам, інші - по всьому світу).

  1. Track-ChinaPost.com - сервіс, який об'єднує відстеження посилок з усіх сервісів, які співпрацюють з поштою Китаю. Буде зручний завсідникам AliExpress і покупцям китайських товарів з eBay в першу чергу.

Додатки для трекінгу

  1. AfterShip Package Tracker - простенький додаток для Android-смартфонів, яке збирає інформацію про відправлення в базах більше 200 перевізників. Воно мінімалістичне, не має особливих налаштувань, але також не розміщує реклами, навіть у безкоштовній версії.

  1. Package Buddy - трекер з трохи більшою кількістю налаштувань, де можна вибрати або визначити службу доставки, додати відстеження декількох посилок з оповіщенням про зміну статусу, і т. Д. Деякі опції доступні тільки Pro-користувачам - наприклад, синхронізація додатки з усіма вашими андроід- пристроями, або перенаправлення посилки листів з актуальних статусом на ваш електронний ящик.

  1. TrackChecker Mobile - російськомовне додаток в уже третій, поліпшеної версії. Набір налаштувань тут досить широкий: статус перевіряється як автоматично, так і вручну, є віджет для робочого столу, підтримка повідомлень, маркування тривалості шляху посилки, введення інформації за допомогою сканера штрих-кодів і багато іншого.

Розшифровуємо трекинговий номер

Більшість міжнародних трекінгові номерів мають приблизно такий вигляд: АА123456789AA - 13 символів, два перших і два останніх з яких - це латинські літери, а інші - числа. Перша буква відповідає за тип відправлення, згідно з міжнародними стандартами:

Е - експрес-відправлення (EMS), прискорена доставка, яка коштує дорожче звичайної;

L - звичайний лист, яке не можна відстежити;

V - лист, який було застраховано;

З - посилка вагою від 2 кг;

R - лист або посилка вагою до 2 кг.

Останні дві букви трекінгу вказують країну-відправника. Країна одержувача в трек-номері ніяк не вказується. Країна-відправник зазначається спеціальним кодом, який відповідає спеціального стандарту ISO. Наприклад, CN - це код Китаю, SG - Сінгапуру, HK - Гонконгу, GB - Великобританії, CA - Канади, DE - Німеччини, FR - Франції, IT - Італії, US - США, JP - Японії і т. Д.

Варто відзначити, що деякі кур'єрські служби міжнародної доставки можуть використовувати код зовсім іншого вигляду. Це в першу чергу стосується DHL, Fedex і т.п. Їх коди можуть складатися тільки з набору цифр, до того ж їх кількість може бути різним.



Відстежити покупку потім можна на сторінці сайту USPS, ввівши ідентифікаційний номер в поле «What's your label (or receipt) number?

Новости