Як отримати статус біженця в Німеччині

  1. кричущі цифри
  2. розселення біженців
  3. нові перспективи
  4. проблеми таборів
  5. питання безпеки
  6. Надання актуального статусу
  7. Заява
  8. інтерв'ю
  9. переваги
  10. Працевлаштування та фінансова допомога
  11. відмова
  12. депортація


Сьогодні багато соціологів і політологів, особливо ті, які проживають в США і Європі, хапаються за голову: кількість гарячих точок за останні роки збільшилася, а в зв'язку з цим став помітно більше і потік біженців. Сьогодні, як, втім, і десятиліття тому, багато людей, що біжать від військових дій, бажають отримати статус біженця саме в Європі. Сьогодні багато соціологів і політологів, особливо ті, які проживають в США і Європі, хапаються за голову: кількість гарячих точок за останні роки збільшилася, а в зв'язку з цим став помітно більше і потік біженців

Середньовічна архітектура міста Марбурга

Найчастіше від напливу мігрантів з країн Африки, Близького Сходу, а тепер ще з Сирії та України, страждає Німеччина.

кричущі цифри

Німеччина згнітивши серце приймає біженців. А прогноз Федерального відомства у справах беженства і міграції невтішний: спочатку в 2019 році чекають тільки 200 000 чоловік.

А прогноз Федерального відомства у справах беженства і міграції невтішний: спочатку в 2019 році чекають тільки 200 000 чоловік

Розселення біженців в Німеччині

Сьогодні на території Німеччини знаходиться більше 450 000 біженців, і їх кількість продовжує постійно збільшуватися. Особливо багато людей прибуває з Сирії.

Не можна сказати, що біженці в Німеччині є бажаними гостями. Статистика стверджує, що з початку 2015 року було зареєстровано понад 150 нападів на табори для людей, які попросили притулку в одній з найбільш благополучних європейських країн. Проте, близько 34 відсотків біженців змогли отримати дозвіл на тимчасове перебування на території Німеччини .

розселення біженців

Центри прийому біженців - початковий пункт в процедурі прохання притулку. Прибувши в такому центрі, кожен іноземець проходить огляд у лікаря, записується його особиста інформація, і знімаються відбитки пальців. У центрах у біженців є все необхідне для життя: триразове харчування, одяг і предмети гігієни. Ці центри є табір з гуртожитком, доктором і невеликим кафе. Крім цього, кожному іноземцю видаються гроші на кишенькові витрати - 135 євро для дорослого, для пар 244 євро, а за кожну дитину вони отримують додатково 80 євро.

Крім цього, кожному іноземцю видаються гроші на кишенькові витрати - 135 євро для дорослого, для пар 244 євро, а за кожну дитину вони отримують додатково 80 євро

Контейнерний містечко для біженців у Німеччині

Житлові умови нерідко істотно відрізняються: хтось отримує комфортне житло, хтось же змушений тулитися в дуже скромних умовах.

Житлові умови нерідко істотно відрізняються: хтось отримує комфортне житло, хтось же змушений тулитися в дуже скромних умовах

нові перспективи

Питання надання людям, які потребують захисту німецьких властей, гідних умов проживання, сьогодні стоїть вкрай гостро. Більшість німецьких комун в зв'язку з цим активно займаються будівництвом нових будівель для розміщення біженців.

На жаль, нові будівлі не можна назвати місткими - розміститися тут можуть тільки шістдесят чоловік. Але життя в новому центрі можна буде назвати комфортною. Сирійські і українські біженці в Німеччині зможуть розміститися в новому центрі вже на початку 2019 року.

проблеми таборів

Мабуть, найбільший і популярний серед біженців табір розташовується в Дрездені. На жаль, для того щоб потрапити в цей табір, людям доводиться запастися ангельським терпінням: ситуація тут більш ніж непроста. Так, для того щоб зробити гігієнічні процедури, доводиться вистояти годинну чергу. Існують і деякі проблеми з розміщенням.

Сьогодні дрезденський наметовий табір налічує близько тисячі осіб. Найближчим часом очікується поповнення приблизно на сто чоловік.

питання безпеки

В цьому році нападу на табори біженців помітно почастішали. Примітно, що нападають не тільки на людей, які прибули з країн Близького Сходу, а й на українців. Місцеві мешканці пояснюють свою неприязнь страхом за своє майбутнє. Держава активно допомагає біженцям в той час, як багато німців не менше гостро потребують роботі і прийнятних умовах для проживання - вважають вони. В цьому році нападу на табори біженців помітно почастішали

Надання актуального статусу

Сьогодні статус біженця регламентований специфічним актом, на підставі якого Федеральним Відомством і приймаються відповідні рішення. Крім того, акт виключає можливість депортації людей, які попросили притулку. Існують і підводні камені: співробітники відомства нерідко діють на свій власний розсуд і часто абсолютно однакові випадки вирішуються по-різному.

Отримати статус біженця може той іноземець, який перебуває в умовах, що відповідають основним вимогам чинного Закону.

Для отримання статусу біженця, іноземці подають анкету-прохання до федерального офіс з питань міграції. Після подачі заявки, іноземцю доведеться пройти співбесіду з міграційними властями Німеччини. Біженець повинен пояснити які причини у нього є для прохання притулку і чому він не може жити в своїй країні. Тим особам, які не говорять німецькою, призначається перекладач. Працівники служби вирішують, якщо статус біженця буде схвалений і які заходи варто вжити для інтеграції іноземця в німецьку середу, наприклад, уроки національної мови або курси підвищення кваліфікації.

Працівники служби вирішують, якщо статус біженця буде схвалений і які заходи варто вжити для інтеграції іноземця в німецьку середу, наприклад, уроки національної мови або курси підвищення кваліфікації

Так виглядає документ дозволяє біженцям переміщатися по Німеччині

Заява

Іноземець, який прибуває до Німеччини з метою запиту щодо притулку, може подати відповідну заяву на німецькому кордоні, якщо він прилетів на літаку. При перетині сухопутного кордону біженця можуть відправити назад в ту країну Європейського союзу, яка була країною початкового прибуття. Тобто, якщо людина планує прибути до Німеччини поїздом, він не має можливості вимагати надання притулку при перетині кордону.

Співробітники німецького посольства надати допомогу в отриманні необхідного статусу не можуть, і звертатися до дипломатичної установи з заявою не слід.

Карта Німеччини з зазначенням міст і прикордонних держав

Примітно, що в тому, щоб подати письмову заяву, німецьку мову знати не потрібно. Після того як іноземна особа звернеться в одну з вищевказаних організацій, йому надають перекладача. Однак, якщо людина, що бажає отримати допомогу німецьких властей, звернеться до поліцейської дільниці, його можуть направити в Федеральне Відомство. Там на нього чекає оформитися за встановленою формою самостійно.

Вкрай важливо не зволікати з оформленням, тому як дозвіл перебувати на німецькій землі актуально тільки в двотижневий термін. Вкрай важливо не зволікати з оформленням, тому як дозвіл перебувати на німецькій землі актуально тільки в двотижневий термін Іноді людина не має можливості надати співробітникам Відомства документ, що засвідчує його особу. В цьому випадку німецька влада проявляють дивовижну толерантність і приймають заяву гіпотетичного біженця.

А ось права вибирати, в яке саме відділення звертатися і де саме жити, у іноземного особи, яка претендує на статус біженця, немає.

Після оформлення заяви, людина отримує особливий статус. Тепер він має право просити німецька влада дати йому притулок. Також йому надається дозвіл на проживання на території Німеччини. Наступним етапом є процедура розгляду заявки гіпотетичного біженця.

інтерв'ю

Найважливішим етапом процедури надання актуального статусу іноземної особи є інтерв'ювання заявника. Первинне інтерв'ю проходить у відділенні Відомства.

Первинне інтерв'ю проходить у відділенні Відомства

Приклад посвідчення особи в Німеччині

Нерідко при цьому присутній адвокат заявника і, якщо гіпотетичний біженець не володіє німецькою мовою - перекладач.

Під час співбесіди іноземна особа зобов'язується надати інтерв'юеру усі зафіксовані письмово і підтверджені нотаріально свідоцтва того, що на батьківщині він боїться за своє життя на батьківщині. Наведені причини можуть бути зовсім різні: військові дії, переслідування, погрози, звинувачення в недосконалих злочинах. Біженець повинен переконати працівника служби і надати тільки достовірну інформацію.

Всі важливі моменти інтерв'ю, що включають в себе детальну інформацію про інтерв'юйованого людині і докази необхідності його втечі з рідної держави, повинні бути ретельно запротокольовані.

Питання інтерв'ю стосуються не тільки обставин, які привели до необхідності шукати політичний притулок за кордоном .

Питання інтерв'ю стосуються не тільки обставин, які привели до необхідності шукати   політичний притулок за кордоном

Так виглядає новий паспорт громадянина Німеччини

Співробітник Відомства докладно розпитує заявника про його сім'ю, освіту і місце попереднього працевлаштування. Він вирішує які курси людина повинна відвідати: німецької мови та / або підвищення кваліфікації і в яку школу він може влаштувати дитину.

Важливо давати максимально докладні і коректні дані, оскільки після того, як протокол буде закритий, можливості виправити показання і навіть переформулювати ту чи іншу фразу у заявника вже не буде.

Підпис ставиться тільки тоді, коли протокол буде дослівно переведений беруть інтерв'ю.
Існує і чималий ризик бути не тільки депортованим, а й заарештованим. Це може статися в тому випадку, якщо у заявника будуть виявлені документи, що свідчать про те, що він знаходиться в Німеччині довше, ніж свідчить на інтерв'ю або причини для прохання притулку не дійсні. Також вжито заходів і щодо тих, хто приховував свою особисту інформацію або приїхав до Німеччини за фальшивими документами.

переваги

Згідно з існуючим законодавством, людина, який попросив німецька влада про надання притулку, має право на законних підставах проживати, навчатись і працювати. Також гіпотетичний біженець має право на допомогу від держави в отриманні безкоштовного житла. В залежності від кількості осіб, які претендують на житло, це може бути як квартира, так і кімната. Тимчасове житло надається на період розгляду заявки.

Ще одним плюсом є можливість подачі заявки для отримання німецького громадянства . Це може статися після закінчення 8 років перебування на території Німеччини.

Працевлаштування та фінансова допомога

Після того як відповідні документи будуть подані, людина, що бажає отримати статус біженця, має право на фінансову допомогу держави. Виплачувати допомогу влади Німеччини будуть до тих пір, поки біженець не працевлаштується на постійне місце.

Виплачувати допомогу влади Німеччини будуть до тих пір, поки біженець не працевлаштується на постійне місце

Черга на біржі з працевлаштування біженців

Якщо біженець не зможе знайти підходяще місце роботи в Німеччині , Держава продовжить виплачувати щомісячне виплати по безробіттю , Розмір якого в Німеччині становить 385 євро на одну людину.

відмова

На жаль, 2018 рік став критичним в плані надання притулку на території Німеччини. Величезна кількість претендентів на статус біженця отримало категоричну відмову.

Такі жорсткі заходи були прийняті в результаті тривалих дискусій німецьких політиків, всерйоз стурбованих напливом біженців з неблагополучних країн. Багато в чому їхні побоювання не безпідставні, тому що під виглядом людей, відчайдушно потребують допомоги, на територію Німеччини проникають члени екстремістських угруповань, в тому числі і ісламської держави.

Тимчасове розміщення біженців в Німеччині

Нерідко відмовляють не тільки вихідцям з країн Близького Сходу або Африки, але і з України. Це пояснюється тим, що багато українців надають некоректні дані або фальшиві документи.

депортація

Німецьке міністерство внутрішніх справ свідчить про те, що з початку 2019 року був депортовано близько 8 тисяч осіб, які шукали притулку в Німеччині. Це майже на сорок два відсотки більше, ніж у першій половині минулого року.

Це майже на сорок два відсотки більше, ніж у першій половині минулого року

Будівля міністерства внутрішніх справ в Німеччині

Досить суворо, аж до взяття під варту, караються особи, які здійснюють допомогу в нелегальному перетині німецького кордону. Уже на початок 2019 року було зафіксовано близько півтори тисячі випадків нелегальної міграції до Німеччини.

Новости