Як відкрити свій вейп-шоп і не паритися

  1. З чого почати
  2. особливість моделі
  3. Столичний вейпінг проти регіонального пара

Успішність мережі, що працює за франшизою, сильно залежить від ефективності роботи самого франчайзера. Це питання vc.ru вже піднімав в колонці про бізнес на «кави з собою» . Тим цікавіше порівняти, які проблеми вдалося вирішити вейперской франшизі Vape Studio.

З чого почати

Навіть в розкрученої індустрії франчайзери часто не мають серйозних активів, а тільки надають підтримку в соціальних мережах і дають сумнівної якості поради. Vape Studio пропонує своїм партнерам щось більш матеріальне і осмислене: розкручений бренд, повний набір інструкцій по оформленню торгової точки і навчання персоналу, знижки від постачальників, маркетингову підтримку - і, що найважливіше, зв'язку.

Продаж товарів для вейпінга - зовсім нова сфера, тому навчальні матеріали Vape Studio унікальні. Консультанти пояснюють новачкам, як повинні виглядати їх магазини і товар, як продавцям спілкуватися з клієнтами і які рідини для електронних сигарет закуповувати в першу чергу.

Окремим рядком проходять консультації по роботі з держорганами. У бухгалтерію партнерів Vape Studio не влазить, зате вчить, як оформити торгову точку, щоб санепідемстанція та пожежний інспектор не виписали штраф, а також пояснює особливості системи оподаткування.

У вейп-бізнесі багато тонкощів, які приходять з досвідом, і саме цим досвідом франчайзери готові поділитися: пояснити, «рідини» з якими ароматами в моді і чому жовті цінники можуть добре спрацювати для збільшення продажів. Після покупки франшизи і найважливішою первинної консультації Vape Studio може продовжити допомагати партнерам вести бізнес за 10 тисяч рублів на місяць.

Ми відкрилися недавно, в кінці травня. Консультанти Vape Studio до нас приїхали і розповіли, як будується бізнес, як робити ремонт, що писати в соціальні мережі і що краще купувати для продажу. Родіон (з оучредітель Vape Studio і «вейповий сомельє» - прим. Vc.ru) приїхав на відкриття і навчав персонал, розповідав, як подавати себе на ринку.

Зараз компанія на слуху, всі знають, що ми мережу. Це викликає довіру, і продажі ростуть, багато до нас приходять тому, що у нас цікава концепція. Vape Studio веде переговори з постачальниками і вибиває нам знижки.

- Пані Тетяно, власниця магазину Vape Studio в Нижньому Новгороді

Успішність мережі, що працює за франшизою, сильно залежить від ефективності роботи самого франчайзера

Вартість входу в бізнес

Якщо в деяких франшизах власник отримує тільки вивіску, а в іншому наданий самому собі, то у Vape Studio витрати розкладені по пунктам і поріг входження прорахований. Вартість самої франшизи - 70 тисяч рублів на місто. Ремонт приміщення та оформлення відповідно до фірмового стилю обійдеться ще в 350-500 тисяч рублів, а перша закупівля у постачальників - в 600 тисяч. Плюс витрати на рекламу. Хоча банери, ескізи і макети для друку надає студія, за розміщення платить франчайзі.

За порадою співвласників Vape Studio, при виборі місця потрібно орієнтуватися на прохідність, так як частка постійних клієнтів в цьому бізнесі невелика. Це не ресторан, тут люди воліють купувати витратні матеріали по шляху. Більше запрацює той, хто застовпить найкраще місце в місті.

«Не треба боятися великих витрат - треба боятися маленьких доходів», - кажуть в Vape Studio і стверджують, що щомісячний прибуток з одного магазину може становити близько 200 тисяч рублів на самому початку роботи. Ринок тільки зароджується, усталених конкурентів немає, часто на все місто припадає один вейп-шоп або взагалі жодного. Це визначає правила гри: маржинальність товарних позицій становить від 100% до 400%.

Однак гроші - це ще не все, що потрібно для успішної роботи в індустрії. Вейп-бізнес - різновид роздрібної торгівлі, і без відповідного досвіду, як зізнаються засновники студії, в цій сфері дуже непросто. Тому далеко не всі, хто залишає заявки на Лендінзі з продажу франшизи , Проходять шлях до партнера Vape Studio.

«Якщо людина говорить:" Папа дав півтора мільйона, і я хочу відкрити вейп-шоп! " - ми таких людей фільтруємо: вони, як правило, не цінують своє і наш час і думають, що якщо відкрити справу, то відразу можна полетіти в Домінікану курити сигари, а це не так ».

Збірний портрет господаря магазину електронних сигарет - молодий відбувся підприємець від 25 років, який часто розвиває вже другий напрямок бізнесу.

«За перший місяць ми точно відбили зарплату продавцям і оренду, частково відбили закупівлі. Бухгалтер у мене не скаржився, - продовжує ділитися досвідом Тетяна. - На оренду, зарплати і закупівлі вистачає завжди ».

особливість моделі

У складі мережі Vape Studio зараз 15 магазинів, чотирма з них власники керують самі - тобто франчайзери не відірвані від бізнесу, а щодня самі працюють у відповідному середовищі.

Менеджери Vape Studio кажуть, що їх бізнес більше схожий на консалтинговий, ніж на класичну франшизу. Спочатку здійснюється разовий внесок за право використовувати вивіску, а решту грошей від франчайзі приходять у вигляді оплати консультацій.

Ми тестуємо рідини для вейпа і говоримо, в яких пропорціях їх закуповувати. Наприклад, молоко зайде добре, а полуниця гірше. Найголовніше - це якраз інформація, що буде продаватися.

- Пане Юрію, співзасновник Vape Studio

Тестувати рідини доводиться ретельно, оскільки в Росії все ще немає чітких законодавчих рамок і контролю за створенням рідин для вейпов. Саме тому свого партнера Юрій жартома називає «сомельє». Хоча всілякі санкції і контрсанкціі поки ніяк не вплинули на галузь, власник магазину може пограти в імпортозаміщення. У Росії вже налагоджено виробництво багатьох марок рідин, які з успіхом замінюють іноземні в бюджетному сегменті.

Столичний вейпінг проти регіонального пара

Різниця між столичними вейперамі і регіональними любителями електронних сигарет кидається в очі. У Москві вейп став частиною міської культури і засобом самовираження, над яким нерідко сміються в інтернеті.

У регіонах жорсткої залежності між електронними сигаретами і субкультурою немає. Навпаки: явище охоплює все населення. Багато хто бачить в вейпе альтернативу звичайним сигаретам, хтось просто хоче сам вибирати смак диму.

Різна мотивація сильно позначається на культурі споживання і, відповідно, середньому ціннику. Якщо в Москві цінуються дорогі «Жижки» зі складними ароматичними букетами за ціною 1000-1500 рублів, в регіонах більш затребувані рідини простіше в сегменті 400-700 рублів. Більш-менш збігаються лише вікової і соціальний критерії: середньостатистичний вейпер 25 років або старше, а рівень його доходу можна оцінити як стабільний.

«Дитяче питання» Vape Studio вирішила превентивно, не чекаючи прийняття Держдумою профільних законів. Уже зараз мережа продає електронні сигарети і витратні матеріали тільки повнолітнім.

приєднатися до створення вейп-мережі.

Нагадуємо, що куріння шкодить вашому здоров'ю.

Новости