ЯК запатентованого винаходу

  1. Опис просимо побудувати за такою схемою:

Для того щоб запатентувати на території Росії винахід, необхідно подати заявку на отримання патенту до відповідного органу. Таким органом в нашій країні є Федеральна служба з інтелектуальної власності, патентам і товарним знакам Російської Федерації. Ми будемо для зручності і скорочення називати цей орган - Роспатент.
Відразу хочеться зробити деякий відступ і для початку поговорити про дії, які було б бажано зробити перед подачею заявки на видачу патенту.

Нагадаємо, що, в РФ в якості винаходів охороняються технічні рішення в будь-якій області, що відносяться до продукту або способу.
Винахідників, які хочуть запатентувати винахід і звертаються до нас за допомогою в отриманні патенту на винахід, ми просимо, перш за все, зробити якісне опис заявляється технічного рішення.

Опис просимо побудувати за такою схемою:

- назва винаходу;
- область техніки, до якої належить винахід (якщо таких областей кілька, то можна вказати переважні);
- рівень техніки (заявник наводить відомі йому відомості про аналоги винаходу);
- суть винаходу (виражається в сукупності істотних ознак, достатньої для досягнення забезпечуваного винаходом технічного результату);
- необхідні малюнки, креслення, схеми, фотографії, які можуть пояснювати, ілюструвати суть винаходу з короткими поясненнями їх змісту;
- відомості, що підтверджують можливість здійснення винаходу;
- інші відомості, які заявник вважає за необхідне повідомити.

Після укладення нами з нашим довірителем договору на надання патентних юридичних послуг, а також після укладення договору про конфіденційність (нерозголошення) отриманої нами інформації (укладається за бажанням довірителя), ми, маючи опис технічного рішення, можемо провести попередній патентний пошук. Такий пошук проводиться до подачі заявки в Роспатент, його мета - встановити принципову можливість (неможливість), доцільність (недоцільність) подачі заявки на отримання патенту на винахід. В ході пошуку будуть виявлені аналоги (прототип винаходу), отримана відповідь про наявність новизни досліджуваного технічного рішення (або її відсутності), а також встановлено наявність або відсутність винахідницького рівня.
По завершенні проведення патентного пошуку, ми надаємо довірителю письмовий звіт про проведену нами роботі. Якщо нами робляться висновки про доцільність патентування, то на наступному етапі ми будемо готувати заявку для подачі її в Роспатент, погоджувати із заявником формулу винаходу. По завершенні цих процедур ми направимо заявку на отримання патенту в Федеральну службу з дотриманням всіх передбачених для цього правил.

За загальним правилом, пріоритет винаходу встановлюється за датою подання заявки в Роспатент.
Після того, як заявка надійшла до відповідного органу, вона пройде дві стадії експертизи.

Перша - це формальна експертиза заявки на винахід . В її процесі перевіряється наявність документів, передбачених законодавством та їх відповідність встановленим вимогам. Про позитивному результаті формальної експертизи і про дату подачі заявки на винахід федеральний орган повідомить заявника негайно після її завершення.

Після завершення стадії формальної експертизи, за клопотанням заявника (або його представників, третіх осіб) проводиться друга експертна стадія - експертиза заявки на винахід по суті. В процесі цієї експертизи перевіряється, чи є описаний результат винаходом, чи немає підстав для відмови в наданні винаходу правової охорони, чи відповідає він критеріям новизни, винахідницького рівня, промисловій придатності. Для встановлення відповідності критеріям новизни і винахідницького рівня використовуються відомості про аналогічні рішеннях, спеціальна література, відомості про російських патентах і патентах інших країн, будь-які доступні відкриті джерела, періодика, інтернет.

Термін проведення експертизи по суті не встановлено законом або іншими нормативними актами. Виходячи з великого практичного досвіду розгляду заявок на винаходи, можемо сказати, що найчастіше він становить від дванадцяти до вісімнадцяти місяців.

Якщо в результаті експертизи заявки на винахід по суті встановлено, що заявлений винахід, виражене формулою, запропонованою заявником, відповідає умовам патентоспроможності, приймається рішення про видачу патенту на винахід.

На підставі винесеного експертизою позитивного рішення про видачу патенту та за умови сплати встановленої державного мита, Роспатент вносить винахід до Державного реєстру винаходів РФ і видає безпосередньо сам патент на винахід .

Запатентувати винахід простіше, якщо цю справу довірити фахівцям - патентної фірми, патентного повіреного.

Читайте також:

1. зразок патенту на промисловий зразок

Реєстрація товарних знаків

просто зв'яжіться з нами

+7 (861) 278-51-26, [email protected]

com

Є питання? Задайте їх нам!

Телефонуйте на нашу номером +7 (861) 278-51-26 або заповніть форму нижче і ми вам передзвонимо!

Новости