Як запатентувати винахід або ідею?

  1. Що таке «винахід»?
  2. Інноваційні ідеї та їх джерела
  3. опис ідеї
  4. Патент на винахід
  5. Власність на зразок товару (корисну модель)
  6. Яким чином запатентувати ідею?
  7. Що не можна запатентувати?
  8. Терміни дії патенту
  9. Скільки коштує патент на винахід або ідею?
  10. Отримання міжнародного патенту на винахід

Голова повна ідей і креативних думок, і деякі з них здатні привести до справжнього багатства? Інноваційні рішення, яких на ринку ще не існує, а є попит на них, можуть виявитися золотоносної жилою. Як таку ідею запатентувати неможливо.

Тому, якщо ви хочете відчути гроші в своїй кишені, оптимальним рішенням буде патентування корисної моделі, промислового зразка перед тим, як новий винахід побачить світ.

Що таке «винахід»?

Якщо ви вирішили технічну задачу в певній галузі, і вона відноситься до продукту - пристрою, речовині, культурі рослинних або тваринних клітин, штаму мікроорганізмів; способу, або іншими словами, процесу здійснення дій над об'єктом матеріального походження із застосуванням засобів (матеріальних).

Таке технічного рішення має бути обов'язково новим і корисним у господарській діяльності, і його можна застосувати на практиці. А новим воно вважається в тому випадку, якщо воно не відомо з рівня техніки. Причому під час оцінки рівня техніки будуть враховані будь-які загальнодоступні світові відомості (навіть ті, які не використовувалися повсюдно, але були запатентовані) до дати появи на світ вашого винаходу.

Причому під час оцінки рівня техніки будуть враховані будь-які загальнодоступні світові відомості (навіть ті, які не використовувалися повсюдно, але були запатентовані) до дати появи на світ вашого винаходу

Який сенс мається на увазі під «корисним винаходом»? Це технічний спосіб вирішення в різних сферах діяльності людини, що має відношення до пристрою. При цьому воно повинно бути новим і придатним технічно. Ви можете запатентувати промисловий зразок, наприклад, художньо-конструкторське рішення, яке характеризує зовнішній вигляд предмета за ознаками, визначальним особливості - поєднання кольорів, форма, орнамент, оригінальна конфігурація.

А ось запатентувати послугу не представляється можливим, тому що даний правоохоронний документ видається лише на технічні (або художньо-конструкторські) рішення. Але спосіб надання послуги, якщо він новий, оригінальний або має рівень винаходу, запатентувати можна. Якщо ваш винахід може стати об'єктом промислової власності і вже отримало визнання від офіційних експертів, ви маєте право на державний захист в правовому полі, отримавши патент - спеціальний правоохоронний документ. Всі питання патентування і захисту інтелектуальної власності регулюються законодавчо , І основним документом є 4 частина ГК РФ.

Інноваційні ідеї та їх джерела

Основним фактором, що визначає ідею, яка може завоювати ринок і принести дохід - це інновації. Ідея може народитися в результаті несподіваних подій, які послужать стимулом для створення унікальних можливостей.

Інноваційні ідеї можуть виникнути з спостереження оточуючого нас світу, і деякі невідповідності, помічені вами, можуть стати джерелом цікавих рішень. Хорошим прикладом є винахідник Бернард садо - він вирішив проблему важкого багажу під час подорожі, додавши в чемодан чотири колеса. Спочатку жоден торговий дім не зацікавився його ідеєю, але після декількох невдалих спроб, Бернард нарешті знайшов клієнта. Перші екземпляри потрапили в продаж в 1970 році, проте зручні дорожні сумки, які мають два колеса і висувну ручку, які сьогодні є в кожному будинку, були винайдені пізніше Бобом Плаза.

Перші екземпляри потрапили в продаж в 1970 році, проте зручні дорожні сумки, які мають два колеса і висувну ручку, які сьогодні є в кожному будинку, були винайдені пізніше Бобом Плаза

Ще одним джерелом інновацій можуть бути недосконалі технологічні процеси. Якщо ніхто не хоче цього помічати або просто уникає проблем, то удосконалення такого техпроцесу, може бути саме тим, що вам потрібно.

Зміна структури галузі або ринку створює певну вразливість, яку швидко доповнюють інноваційні послуги, продукти і компанії. Шляхом спостереження за поведінкою ринку ви можете побачити, чого потребують клієнти на даний момент. Наступний крок - це розробка ідеї та надання людям готового продукту або послуги. Модернізація старої речі або заміна її чимось новим також може виявитися надзвичайно успішним підприємством.

опис ідеї

Якщо ви вирішили отримати патент, вам буде потрібно скласти опис ідеї і винаходи. Для цього необхідно перерахувати найважливіші ознаки винаходу, необхідні для досягнення технічного результату, про який ви заявляєте. Це свого роду характеристика технічного ефекту, властивості або явища, які будуть проявлятися під час використання продукту або здійснення способу.

Які ознаки слід відобразити в характеристики нового пристрою або винаходи:

  • Наявність конструктивного елементу або комплексу елементів;
  • Взаиморасположение елементів пристрою;
  • Зв'язок між елементами;
  • Геометрична форма цілого пристрою або елемента;
  • Форма виконання взаємозв'язку між елементами або вузлами;
  • Матеріал виготовлення елемента;
  • Інші важливі характеристики елемента і параметри;
  • Субота, за допомогою якої елемент функціонує.

Також слід провести опис конструкції винаходи, і принципу дії (як воно працює) з використанням креслень, цифрових позначень, діаграм, епюр і інших пояснювальних матеріалів.

Ознаки, які використовують для характеристики способів:

  • Присутність дії або сукупності кількох дій;
  • Умови, при яких відбувається запуск дії. Використання різних речовин (реагентів, каталізаторів, сировини). Режим роботи;
  • Як дії виконуються за часом. У певному поєднанні, одночасно, послідовно;
  • Принцип дії інструментів, обладнання, пристосувань - пристроїв; рослинних або тваринних клітин, штамів мікроорганізмів і т.п.

Якщо ви патентуєте спосіб, має бути вказано:

  • послідовність дій над об'єктом матеріального походження (операції, прийоми);
  • певні режими (тиск, температура);
  • матеріальні засоби, які були задіяні в процесі дій - штами, речовини, пристрої;
  • умови проведення дій.

Якщо вас цікавлять вимоги, що пред'являються до опису винаходу, на яке ви плануєте отримати патент, то з ними можна ознайомитися в Регламенті Федеральної служби з інтелектуальної власності, товарних знаків і патентів.

Патент на винахід

Патент - це ексклюзивне право власника ідеї на те, щоб скористатися послугами свого винаходу або ідеї на території певної країни, яка надала патент.

Наявність патенту на конкретний винахід не означає, однак, право використовувати його. Наприклад, якщо у вас є патент на конструкцію зброї, ви не постійно ви маєте право робити його, оскільки можуть бути проблеми з патентами на склад матеріалу зброї, який був запатентований іншою особою. Однак, якщо у вас є ідея на цікавий винахід, варто подумати про його патентоспроможності заздалегідь, щоб згодом зберегти ексклюзивне право розпоряджатися ним.

Ексклюзивне право на винахід триває 20 років з моменту подачі заяви на реєстрацію. Винахід, на яке може бути отримано патент, має бути новим і придатним для застосування в промисловій галузі. Або мати винахідницький рівень, що означає, що для професіоналів в даній сфері він не вважається очевидним фактом.

Оцінюючи винахідницький рівень, використовують всі доступні в світі техніки до моменту подачі заявки на патент, до них також відносяться запатентовані, але не використовуються винаходи. Це означає, що аналогічне винахід може існувати, навіть якщо вам нічого про нього не відомо.

Громадянин, який має право на патент (власник патенту) може дати згоду на використання свого винаходу іншою особою на підставі ліцензійного договору, яке набуває статусу уповноваженого по ліцензії.

Патентний документ є підтвердженням існування патенту, містить опис винаходу, схеми, креслення. Такий документ вноситься до реєстру, і інформація про це публікується в новинах патентного бюро.

Власність на зразок товару (корисну модель)

Зразок товару - рішення технічного характеру, що відноситься до будь-якої області, де задіяний людина. Творчий рівень корисних моделей нижче, ніж винаходи. Новизна і корисність застосування залишаються в силі.

Термін дії патенту на корисну модель триває 10 років. Власник ексклюзивного права на корисну модель може заборонити іншим особам виготовляти, використовувати, пропонувати модель до продажу.

Яким чином запатентувати ідею?

У нашій країні патенти видаються через патентне бюро країни, хоча протягом останніх 20 років спостерігається зниження реєстрованих нових винаходів і контрактів, нових патентів. Що цікаво, збільшується кількість оригінальних ідей, зареєстрованих в патентних відомствах за межами нашої країни.

Щоб запатентувати ідею, необхідно зробити заявку на патент, представивши комплект документів, зразки бланків яких можна скачати з однойменного сайту. Тут же знайдете інструкції щодо правильного оформлення заявки. У комплект документів входить:

  1. Заява, із зазначенням імені автора винаходу. Вказівка ​​місця проживання.
  2. Подання винаходи: креслення, дизайн, посилання на сучасну техніку свідчать про ексклюзивність винаходи і т.д.
  3. Чітка інформація, що описує ідею разом з характерними рисами й її призначенням.
  4. Інші документи, заяви, переклади, матеріали і т.д., якщо вони необхідні для розуміння призначення і принципу дії винаходу.
  5. Доповідь.

Що не можна запатентувати?

Звичайно, не все можна запатентувати. Навіть теоретично «наворочені» інноваційні ідеї не можуть бути запатентовані. До них відносяться, наприклад, музичні та літературні твори, наукові відкриття, математичні формули і розрахунки, які дають вигоду і благо всьому людству, правила ведення бізнесу, а також програмне забезпечення для комп'ютерів. Патентом також неможливо охопити винаходи, які можуть принести шкоду благополуччю і громадському порядку; породи звірів, хірургічні методи або способи лікування захворювань, але можна запатентувати пристрої, які можуть поліпшити діагностику і лікування.

Терміни дії патенту

Вважається з дня, коли особа подала первісну заявку на отримання патенту.
Для корисних моделей - десятиліття. Якщо ви патентуєте винахід - це двадцять років, для зразків промислового характеру - п'ятнадцять років.

Скільки коштує патент на винахід або ідею?

З чого складається вартість отримання патенту? Сюди включені: оплата послуг патентних повірених, що займаються від вашого імені справами в державних установах, оплата офіційних мит, оплата річних зборів. Повірені ведуть справи з федеральним органом виконавчої влади з інтелектуальної власності. Оплата послуг повірених може відрізнятися, тому можна вибрати оптимальний варіант, вартість енергоносіїв - стандартний. Перелік і сума мита можна дізнатися в Додатку до положення про патентних та інших мита.

Отримання міжнародного патенту на винахід

Для проходження даної процедури потрібно звернутися в компетентні органи відповідних країн через повірених осіб, що спеціалізуються на отриманні міжнародного патенту. Але слід врахувати той факт, що заявка на видачу патенту за межами країни можлива лише через півроку, з моменту подачі заявки на винахід в Роспатент . Для проходження процедури рекомендуємо ознайомитися з міжнародними правовими актами.

Що таке «винахід»?
Що не можна запатентувати?
Що таке «винахід»?
Який сенс мається на увазі під «корисним винаходом»?
Яким чином запатентувати ідею?
Що не можна запатентувати?
Скільки коштує патент на винахід або ідею?
З чого складається вартість отримання патенту?

Новости