Як знайти постачальника, який не підведе

  1. Якого постачальника шукати?
  2. Що таке дропшіппінг?
  3. Де шукати постачальника?
  4. 1. Простий пошук в інтернеті
  5. 2. Онлайн-каталоги і агрегатори
  6. Optlist.ru
  7. Supl.biz
  8. Сделкі.ру
  9. Поставщікі.ру
  10. Авито
  11. 2GIS
  12. 3. Тематичні виставки і конференції
  13. 4. Конкуренти
  14. 5. За фотографією товару
  15. 6. Упаковка
  16. 7. Соціальні мережі
  17. 9 критеріїв відбору постачальника
  18. Від чого ще залежить вибір постачальника?
  19. Чек-лист: що запитати у потенційного постачальника

У цій статті розповімо з прикладами, як російський бізнес шукає постачальників і відбирає найкращих серед тисяч варіантів.

Якого постачальника шукати?

Всіх постачальників можна розділити на дві великі категорії - виробники і дистриб'ютори.

Плюси роботи безпосередньо з виробником:

  • Ціна. Без посередників вартість нижче. Але, забігаючи наперед, можна вибирати партнера тільки за цим параметром. Логістика, графік відвантажень або допотопний менеджмент можуть «з'їсти» всі переваги низької ціни.
  • Надійність і якість товару. Від виробника ви завжди отримуєте оригінал.

Недоліки співпраці:

  • Обсяги закупівель. Якщо мова про малий або середній бізнес, виробнику може бути не цікаво відправляти товар поштучно або невеликими партіями. Якщо ви зібралися перевірити попит або тільки відкрилися, навряд чи зможете реалізувати обсяг, який потрібен для роботи з виробником. Але це залежить від конкретного постачальника - треба питати.
  • Більш жорсткі умови і вимоги в роботі. На вас будуть розраховувати виробничі потужності, так що за всі прорахунки і зриви можуть бути серйозні штрафи.

Дистриб'ютори. Ці великі організації співпрацюють безпосередньо з виробником або іншими оптовими постачальниками. Для молодої або невеликої компанії партнерство з дистриб'ютором вигідно відразу з кількох причин:

  • Вони лояльно відносяться до невеликих інтернет-магазинах і розраховані на роботу з партіями будь-яких обсягів - включаючи відправки по 2-3 одиниці.
  • Часто буває, що у одного і того ж дистриб'ютора невелика компанія замовляє все потрібні товарні позиції, хоча виробляють їх на різних заводах і фабриках.
  • Вигода від роботи в «одному вікні» та готовність співпрацювати з невеликим постачання на більш лояльних і гнучких умовах часто переважують ту посередницьку надбавку, яку встановлюють дистриб'ютори.
  • Дистриб'ютори частіше готові працювати за принципом Дропшиппінг.

Що таке дропшіппінг?

Це схема роботи інтернет-магазину без власного товару на складі. За замовленням клієнта на сайті, інтернет-магазин отримує оплату, залишає собі націнку, а решта переводить постачальнику. Уже сам постачальник формує замовлення і відправляє клієнту зі свого складу.

Всім вигідно. Постачальник не витрачається на рекламу і просування, інтернет-магазин не містить склад і може робити не надто велику націнку, а це приваблює клієнтів. За домовленістю доставку можуть робити від імені інтернет-магазина з брендованої упаковкою, щоб підвищувати лояльність до торгової марки.

Мінус Дропшиппінг - не всі постачальники готові і здатні вести роботу на таких умовах. Деякі сайти, з якими можна співпрацювати:

Де шукати постачальника?

Будьте готові, що пошук постачальника може затягнутися на місяць-другий. Інформації навколо багато, але її доведеться відбирати і перевіряти вручну і потім на власному досвіді.

Джерела інформації можуть залежати від ваших зв'язків. Наприклад, ваш друг або родич підкаже пристойний варіант. А може, ви продаєте чорноморську мідію і живете поруч з причалом траулера - не всім так щастить, але подумайте, чи є у вас в запасі схожі варіанти. Далі ми розповідаємо про універсальні способи обзавестися партнером-постачальником.

1. Простий пошук в інтернеті

У будь-якому зручному вам пошуковику тисячі варіантів для співпраці. Вводите назву товару і рядом пишете слово «оптом» або «постачальник». Наприклад, літні шини оптом.

Зберігаєте контакти тих компаній, які справили враження, здзвонюєтеся, запитуєте комерційну пропозицію або прайс. Порівнюєте ціни і інші важливі параметри роботи.

Андрій Шанський, меблева майстерня «Княжичі», ВолгоградЗ пошуком постачальника не морочився - шукав в Гуглі.Єдина порада в такому випадку - не поспішати.Один за іншим перебирав всі варіанти аж до 24 сторінки видачі пошуковика.Записував, порівнював ціни, умови.Перші пропозиції мало чим відрізнялися.Але далі пішли ті, хто не вкладає гроші в просування і SEO.Мій постачальник везе мені дуб з сусіднього регіону на 30% дешевше, ніж пропонували інші.

2. Онлайн-каталоги і агрегатори

Багато постачальників шукають замовлення і розміщують пропозиції на спеціальних сайтах. Оголошення та пропозиції на таких майданчиках рідко потрапляють в загальну пошукову видачу.

Optlist.ru

Безкоштовний сайт, на якому послуги пропонують понад 40 000 постачальників і виробників. Потрібна реєстрація.

Supl.biz

Є безкоштовний тариф з обмеженим доступом до інформації. Можна подивитися, але контакти постачальників не помітні. Замовник розміщує заявку, в якій пише, який товар потрібен. Сервіс сам підбере найкращі варіанти. У базі виконавців понад мільйон компаній. Великий плюс у тому, що модератори самі перевіряють актуальність інформації.

Сделкі.ру

На головній написано «більш мільйонів товарів в 10 000 категорій». У базі 800 000 компаній. Перші пропозиції обіцяють вже протягом 10 хвилин після розміщення замовлення.

Поставщікі.ру

Популярний сайт, де у постачальників є рейтинг надійності. Можна відразу вибрати перевіреного і не витрачати час на пошуки відгуків і перевірку потенційного партнера.

Ще корисні сайти-агрегатори постачальників:

Крім спеціальних майданчиків, вам на руку можуть зіграти звичайні «цивільні» пошуковики.

Авито

Найчастіше оптовики розміщують свої пропозиції і на звичайних дошках оголошень теж.

2GIS

Якщо компанія вказує інформацію про оптових угодах в описі, її можна знайти простим пошуком на зібранні.

Постачальників можна знайти за кордоном. Щоб організувати таку роботу, доведеться вкласти більше сил і бути уважним. Інакше буде складно домогтися відповіді від, наприклад, китайського заводика з навушниками, який вирішить не відправляти вам чергову партію. У будь-якому випадку, пошукати можна на сайтах:

Постачальники з Азії:

3. Тематичні виставки і конференції

На таких часто виступають виробники і там дуже перспективно шукати постачальника. На такі заходи приходять, щоб показати товар і знайти тих, хто буде його купувати. Тому постачальники на виставках часто згодні на більш гнучкі умови, ніж якщо до них звернутися за інших обставин.

Юрій Кудінов, магазин автозапчастин «Пілот» , НоворосійськОдне з перших місць, де ми знаходимо постачальників - це виставка запчастин і товарів для обслуговування автомобілів MIMS Automechanika Moscow.Ми її відвідуємо регулярно - там зібрані гіганти бізнесу, що задають темп і моду споживання.Для підстраховки знаходимо і перевіряємо нових постачальників в інтернеті простим пошуком.

На виставці відразу видно якість продукції, її плюси і мінуси. Ви не витрачаєте час на переписку і пересилку прайс-листів, можна особисто поспілкуватися з представником компанії. Ще один великий плюс - ви бачите тих, хто з якихось причин не працює і не представлений в інтернеті.

4. Конкуренти

Добровільно ніхто вам список постачальників не віддасть. Але якщо ви бачите, що в магазині підозріло низькі ціни, вдаючи покупцем і запитайте, звідки товар. Спробуйте замовити - в гарантійних талонах або на упаковці іноді залишається потрібна інформація. Вам пощастить, якщо на сайті є (а якщо немає, запитайте у менеджера) сертифікат якості. Їх найчастіше видає виробник, і мало хто здогадується «замазати» його назву в документі.

5. За фотографією товару

Маркетолог Володимир Казаков на своєму Ютуб-каналі рекомендує шукати товар в пошуку по картинках в Гугл або Яндекс.

Компанії рідко роблять унікальні фотографії товару - беруть ті, що є на сайті постачальника або виробника і навіть не змінюють імені файлу. Знайти таку ж фотографію і перейти на потрібний сайт можна за кілька хвилин.

6. Упаковка

На ній написано, хто і де зробив товар. Найчастіше є контактні телефони, адресу і офіційний сайт.

7. Соціальні мережі

Пошук по групам покаже десятки спільнот, де спілкуються потенційні постачальники та клієнти. На таких майданчиках формуються ком'юніті по інтересам і можна питати - виходить цільова, актуальна і швидка зворотний зв'язок.

9 критеріїв відбору постачальника

Вибираючи постачальника, будьте уважні, не «ведіться» на дружні поради і ринкові чутки. Щоб оцінити постачальника, зважуйте всі за і проти, що не купуйтеся на занадто низьку ціну. На перших порах не робіть ставку на одного постачальника - пробуйте працювати з декількома, щоб за результатами роботи вибрати кращого.

На першій стадії відсіву звертайте увагу на:

1. Вартість. Один з визначальних чинників порівняння. Але важливий в сукупності з іншим.

2. Актуальність номенклатури на складі. На папері або на сайті постачальника може бути зазначено одне, а за фактом деякі позиції доводиться чекати довше обіцяного. Або їх може взагалі не бути. Перевірити це можна або першим пробним замовленням за основними цікавим позиціях, або знайти відгуки в інтернеті або вже існуючих клієнтів і розпитати їх.

3. Асортимент. Винятковість, наявність рідкісних або найбільш спросових моделей, якщо такі мають значення у вашому бізнесі. Можливості постачальника - скільки він може відвантажити, і навпаки - яка мінімальна партія одного замовлення.

4. Як влаштована система оплати. Порядок оплати - передоплата в повному розмірі або часткова оплата. Необхідно обговорити питання повернення товару, порядок залагодження суперечок і обговорення претензій. Слід заздалегідь з'ясувати, хто відповідає за це і до кого йти зі скаргою, якщо що.

Юрій Кудінов, «Пілот»Критерій вибору постачальника для мене простий.Це повинна бути компанія, організація або звичайний приватний підприємець з прозорою роботою і гарною репутацією.Найважливіше для нас в постачальника - це сувора робота по документам.Весь товар повинен мати пакет документів, встановлених законом РФ.Це дуже важливий критерій.Тут підприємець вибирає для себе шлях розвитку - в темну він працює або у нього все прозоро і чесно.

1. Розташування і логістика. Чим далі склад, тим більше часу піде на доставку. Тим вища ймовірність, що по шляху трапиться непередбачене - машина стане в пробці, зламається, загубиться водій або скрутить живіт у експедитора.

2. Дотримання термінів. Перевірити можна пробним замовленням або зібрати відгуки у діючих клієнтів.

3. Умови зберігання товару. В ідеалі з'їздити на склад до постачальника і перевірити особисто, що і як зберігається. Особливо це стосується виробів, які можуть втратити зовнішній вигляд від неправильного поводження. Наприклад, побачити, чи не тече дах на складі з електронікою. Щоб потім не розбиратися з мокрими коробками або відвологлих і не включаються моноблоками. Якщо це неможливо на вашому етапі, постарайтеся побачити хоча б актуальні фотографії.

4. Документи. Запитайте сертифікати, ліцензії, якщо такі потрібні для вашого товару.

5. Автоматична синхронізація залишків. Коли на вашому сайті з'являються сотні товарів, складно встежити за всіма позиціями і тримати їх актуальними. Рятує автоматична синхронізація наявності і цін з сайтом постачальника. Уточніть, чи є така можливість.

Від чого ще залежить вибір постачальника?

Від того, як ви працюєте. Якщо у вас невеликий склад, важливо, щоб постачальник вмів швидко підлаштуватися - міг швидко відвантажити невелику кількість товару або доставити одну одиницю під замовлення. Важливо знати, скільки це коштує і як швидко він може це провернути.

Сергій Капіца, інструменти «Ручний інструмент», АнапаМи продаємо дорогий і масивний ручний інструмент для саду - газонокосарки, електричні тримери, бензопили різної потужності і розмірів.Склад невеликий, тому ходові моделі тримаємо в наявності, а рідкісні веземо під замовлення.Веземо нереально (для нашого ринку) швидко - постачальник привозить все в той же день і прямо клієнтові додому.

Вартість часто відходить на другий план і поступається фактору швидкого володіння річчю. Це стосується таких товарів, які дуже хочеться отримати, про яких властиво мріяти або без яких не обійтися. Такі зазвичай дарують або купують на свята - дорога електроніка (приставки, ноутбуки, смартфони). Сюди можна віднести ручний інструмент від якого залежать терміни роботи, автозапчастини, без яких техніка простоює і «з'їдає» амортизацію.

Чек-лист: що запитати у потенційного постачальника

1. Ціна товару за штуку і за партію?

2. Мінімальна сума замовлення?

3. Уточніть, це загальна цифра для всього замовлення або для кожного товару також є мінімуми?

4. Скільки мінімум треба замовити в тиждень, місяць, рік?

5. Де розташовані склади?

6. Умови доставки? Чий транспорт?

7. Які гарантії, якщо доставка на постачальника?

8. Є сертифікати на продукцію?

9. Способи оплати?

10. Умови оплати?

11. Чи є відстрочка платежу?

12. Як отримати знижки?

13. Чи потрібен страховий депозит?

14. Як часто завозять товар постачальнику? Повідомляє він про це? А про зміну ціни?

15. Якщо закривається товарна позиція, за скільки часу постачальник повідомить, що такого товару більше не буде?

16. Що якщо у товару шлюб? Як його фіксувати? Хто за це відповідає? Які умови повернення та обміну?

Якого постачальника шукати?
Що таке дропшіппінг?
Де шукати постачальника?
Якого постачальника шукати?
Що таке дропшіппінг?
Від чого ще залежить вибір постачальника?
1. Ціна товару за штуку і за партію?
2. Мінімальна сума замовлення?
3. Уточніть, це загальна цифра для всього замовлення або для кожного товару також є мінімуми?
4. Скільки мінімум треба замовити в тиждень, місяць, рік?

Новости