Як правильно: пилесошу або пилосос, перемагаючи або переможу?

18 грудня 2013 14:01 18 грудня 2013 14:01   Адміністрація міста Єкатеринбурга присвячує черговий випуск рубрики «Єкатеринбург говорить правильно» розбору складних моментів, що виникають при вживанні дієслів у формі першої особи однини

Адміністрація міста Єкатеринбурга присвячує черговий випуск рубрики «Єкатеринбург говорить правильно» розбору складних моментів, що виникають при вживанні дієслів у формі першої особи однини.

Основні труднощі, як правило, пов'язані з дієсловами висіти, пилососити і перемогти. Як правильно: пилосос або пилесошу, вісю або вишу, переможу, переможу або переможений?

Філологи відзначають, що загальне правило немає - кожен дієслово потрібно розглядати окремо. Так, коректна форма першої особи дієслова пилососити - пилесошу. Йти на поводу у сервісів автоматичної перевірки орфографії, які виділяють це слово як неправильне, не варто. Форма пилесошу зафіксована в авторитетних словниках; наприклад, в Російському орфографічному словнику Російської академії наук під редакцією В.В. Лопатина і в словнику «Русское словесне наголос» М.В. Зарви.

За схожим принципом змінюється і дієслово висіти: нормативний варіант - вишу (НЕ вісю).

Що стосується дієслова перемогти, то форма першої особи однини від нього не утворюється. Ще 100 років тому правильними були форми переможу і переможені. Однак зараз можливі тільки описові конструкції: я зможу перемогти, переможу, стану переможцем.



Ключові слова: російська мова

Матеріали по темі

Як правильно: пилосос або пилесошу, вісю або вишу, переможу, переможу або переможений?

Новости