Як вибрати холодильник - iMarket.by

  1. Виробники
  2. типи холодильників
  3. системи розморожування
  4. Габарити і обсяг
  5. Клас енергоспоживання і кліматичне виконання
  6. Корисні додаткові пристрої і технічне оснащення

За статистикою, в кожній родині холодильник за значимістю займає почесне друге місце серед побутових приладів після телевізора. Яким би він не був, великим, або маленьким, імпортним або вітчизняним, головне призначення холодильника - охолоджувати або заморожувати продукти. Але найчастіше більшу частину вартості при покупці холодильника, ми все ж платимо за технічні нюанси, які дозволяють зберігати продукти свіжими максимально довго, а холодильника працювати тихо і економно, позбавляючи нас від турбот. Саме про це і варто поговорити детальніше. Але спочатку про те, які марки холодильників представлені на сучасному ринку.

Виробники

Серед безлічі компаній, які розробляють і випускають холодильники, а їх налічується кілька десятків, можна виділити кілька основних, які завоювали заслужену довіру покупців. Найбільш популярними і надійними вважаються холодильники торгових марок:

Ці виробники пропонують величезний асортимент холодильників з хорошою функціональністю, з різним кольором і варіантом обробки дверей, від компактних моделей для невеликої кухні або дачі, до дводверних, і навіть багатодверних для великих сімей. Більшість відомих компаній займаються розробкою і виробництвом холодильного і морозильного обладнання вже десятки років, і є винахідниками більшості сучасних холодильних технологій.

Більшість відомих компаній займаються розробкою і виробництвом холодильного і морозильного обладнання вже десятки років, і є винахідниками більшості сучасних холодильних технологій

Bosch KGV36VW22R

До групи більш доступних моделей бюджетних виробників можна віднести деякі китайські, європейські та вітчизняні бренди.

Не можна стверджувати, що холодильники цих виробників гірше, тим більше що при покупці ви заощадите гроші, а це вже великий «плюс». Просто при виборі холодильника однієї з цих марок зверніть більше уваги на показники рівня шуму і енергоспоживання. Ну, а з основним завданням - охолодженням і заморожуванням продуктів, все холодильники справляються цілком успішно.

Ну, а з основним завданням - охолодженням і заморожуванням продуктів, все холодильники справляються цілком успішно

типи холодильників

За типом розміщення холодильники можна розділити на дві групи:

  • вбудовуються
  • окремо розташовані

Якщо ви вирішили заощадити місце, або дизайн вашої кухні не передбачає розміщення стандартного холодильника, в цьому випадку слід купити вбудований холодильник, який розміщується в спеціальній ніші, а зовні виглядає як кухонну шафу. Не варто тільки забувати, що вбудована техніка зазвичай коштує дорожче, ніж така ж за параметрами, але окремо стоїть. За типом конструкції холодильники поділяються на:

  • однокамерні,
  • двокамерні,
  • холодильники Side-by-side,
  • морозильні ларі,
  • морозильники .

Найбільш прості по пристрою, однокамерні холодильники, зазвичай невеликого обсягу з маленькою морозильною камерою, яка розміщується всередині холодильної, і забезпечена окремими дверцятами. Холодильники цієї конструкції мають одну загальну дверцята для морозильного і холодильного відділень, і купують їх як додаткові, для дачі або великої родини. Часто однокамерні холодильники використовують в якості бару для напоїв, для офісів, а працівники готельного бізнесу розміщують їх в готельних номерах.

найбільш популярні двокамерні холодильники, у яких морозильне і холодильне відділення забезпечені окремими дверцятами. Таких холодильників на ринку представлено найбільше, і зазвичай у них найкраще співвідношення показників ціна / якість. Принципова відмінність двокамерних і однокамерних холодильників в тому, що при відкриванні однієї дверцята, в другу камеру не надходить тепле повітря, і температурний режим не порушується. Крім збереження продуктів, це ще дозволяє значно економити електроенергію. Морозильна камера в двокамерному холодильнику може розташовуватися як зверху, так і знизу. При верхньому розташуванні морозилка зазвичай розділена однією-двома полками, а якщо вона розташована внизу, то найчастіше має більший обсяг і обладнана висувними ящиками. Таке розташування найбільш зручно і практично, адже морозильною камерою ми користуємося рідше, ніж основним відділенням.

Якщо ви збираєтеся зберігати великі обсяги продуктів тривалий час, то кращим рішенням буде купити холодильник Side-by-side . Це зазвичай розділений на дві частини холодильник, у якого морозильна камера займає одну з бічних сторін, і кількість камер в ньому може досягати чотирьох і навіть п'яти. У ньому можуть бути передбачені відділення для зберігання вина і свіжих овочів, диспенсер, міні-бар або навіть вбудований шейкер. Такий холодильник ідеально підійде для великої родини або кафе.

Холодильник LG GC-B207GEQV (side-by-side)

Якщо вас не влаштовує маленький обсяг морозильника в вашому холодильнику, то варто купити морозильну камеру. За формою виконання розрізняють морозильники двох типів: вертикальні і горизонтальні ( морозильні ларі ). Вертикальна морозильна камера зовні схожа на холодильник, але всередині неї замість поличок розташовані ящики для продуктів. Залежно від висоти морозилки, таких відділень може бути від 3 до 8. Найбільш місткими можна назвати морозильні ларі. У них зручно зберігати велику кількість продуктів об'ємом від 100 до 600 літрів. Моделі з великим літражем для зручності розділені перегородками і навісними корзинами.

системи розморожування

Для нормальної роботи холодильника потрібно його періодична розморожування, щоб позбутися від снігового нальоту або інею. У недорогих однокамерних і двокамерних холодильниках цю процедуру доводиться робити вручну. Але в більшості сучасних моделей передбачена автоматична система розморожування. Вона буває двох типів: No Frost і крапельна розморожування.

Розморожування No Frost (сухе заморожування) вважається найбільш сучасної та практичною. Її принцип полягає в тому, що спеціальний вентилятор, обдуваючи продукти, створює рівномірну циркуляцію холодного повітря, і перешкоджає утворенню інею усередині камери. Іній утворюється на випарнику, який зазвичай встановлений за задньою стінкою холодильної камери, і прихований від нас. Періодично вентилятор зупиняється, і включається спеціальний нагрівач. Іній тане, а що утворилася вода збирається в піддон, звідки потім випаровується. No Frost дійсно дуже зручна система, при якій холодне повітря підтримує однакову температуру по всьому об'єму холодильника.

No Frost   дійсно дуже зручна система, при якій холодне повітря підтримує однакову температуру по всьому об'єму холодильника

Максимальне значення різниці температур всередині камери зазвичай не перевищує 1-2 градусів. Це означає, що продукти однаково ефективно збережуться як на нижній полиці, так і на верхній, ближче до дверцят холодильника або біля задньої стінки. Крім цього охолодження відбувається набагато швидше, а при частих відкривання холодильника температурний режим в лічені хвилини прийде в норму. Ще однією перевагою цього виду є те, що No Frost може працювати і в холодильних і в морозильних камерах, в той час як крапельна система використовується тільки в холодильниках. Єдиним її недоліком можна назвати низьку вологість повітря усередині холодильної камери, через яку продукти швидше сохнуть. Тому їх краще загортати в спеціальну плівку або зберігати в контейнерах. Це дозволить не тільки довше зберегти продукти свіжими, але і не допустить змішування різних запахів.

Крапельна система не менш популярна, і в цілому нітрохи не гірше сухої заморозки. У процесі її дії всередині холодильника, на задній холодної стінці у вигляді маленьких крижинок намерзає конденсат. Після виключення компресора вони розморожують, і краплями (звідси і назва) по жолобках стікають в спеціальну ємність. Тому якщо у вас холодильник з крапельної системою розморожування, то не варто лякатися, побачивши в холодильнику краплі води. Це як раз навпаки свідчить про його нормальну роботу. Ємність для збору води зазвичай знаходиться над компресором, і вода, випаровуючись, до того ж трохи його охолоджує.

До переваг крапельної розморожування можна віднести те, що вона дешевше, і не настільки складна в технічному плані, як суха розморожування, тому в разі поломки ви витратите менше грошей на ремонт. До того ж, система охолодження No Frost займає досить багато місця, «крадучи» його у корисного об'єму холодильника. Крім цього, хоч і незначно, але крапельна система вимагає менше електроенергії. Мінусом цієї системи розморожування можна назвати нерівномірність температурних показників всередині камери. Вона може складати 5-6 градусів. Варто сказати, що, в двокамерних холодильниках системи розморожування морозильної і холодильної камер можуть відрізнятися.

Габарити і обсяг

Однокамерні холодильники мають невеликі габарити. Висота таких холодильників коливається від 85 см до 165 см, ширина складає близько 55 см, а стандартна глибина - 60 см. Обсяг однокамерного холодильника зазвичай не більше 250 літрів. Більш місткі двокамерні холодильники мають розміри від 165 см до 205 см, ширину 60 см, і обсяг від 260 літрів.

Великі холодильники Side-by-side мають висоту від 195 см до 210 см, глибину 60-80 см і обсяг від 350 до 700 літрів. У звичайну квартиру багатоповерхового будинку такий холодильник навряд чи увійде, тому при виборі великого холодильника потрібно враховувати не тільки розміри вашої квартири, але і габарити дверей, щоб без проблем занести покупку в приміщення. Також не забувайте, що до задньої стінки пристрою повинен бути вільний доступ свіжого повітря, тому між стіною і задньою стінкою холодильника повинна залишатися відстань не менше 5 см.

Також не забувайте, що до задньої стінки пристрою повинен бути вільний доступ свіжого повітря, тому між стіною і задньою стінкою холодильника повинна залишатися відстань не менше 5 см

За твердженням фахівців для звичайної сім'ї з 2-4 чоловік досить холодильника з об'ємом в 200-350 літрів. Для великої родини і холодильник знадобиться більш місткий. Верхня межа в цьому випадку може бути позначена тільки розмірами вашої квартири і вашої платоспроможністю. Слід враховувати, що просте множення розмірів внутрішньої камери холодильника дасть нам показник його загального обсягу. Але корисний об'єм, то простір, яке відведено під зберігання продуктів, може відрізнятися від загального на кілька десятків літрів через поличок, ящиків та конструктивних особливостей холодильника. Зазвичай в технічних характеристиках холодильника вказані обидва параметри.

Клас енергоспоживання і кліматичне виконання

З усіх побутових приладів холодильники споживають найбільше електроенергії, оскільки завжди включені в мережу. Тому при виборі холодильника обов'язково потрібно звернути увагу на клас його енергоспоживання, і вибрати максимально економний апарат. Спочатку всі моделі холодильників за класом енергоспоживання поділялися сім класів з відповідною буквеної маркуванням від «А» до «G». Розвиток технологій, створення нових теплоізоляційних матеріалів, і поліпшення якостей компресорів змусило додати нові класи для найбільш економічних моделей холодильників. Зараз ці моделі відносяться до класів від «А» до «А +++». Класи «А +» і вище ще називають «Super A». Варто сказати, що моделі нижче класу «С» ви вже навряд чи зустрінете в продажу.

Холодильник Liebherr CBNPbs 3756 Premium

Крім класу енергоспоживання при покупці холодильника варто звернути увагу і на його так званий «кліматичний клас». Це температура і вологість навколишнього середовища, на які розрахована нормальна експлуатація апарату. Розрізняють чотири основних кліматичних класу:

  • «N» (нормальний клас), означає, що холодильник призначений для роботи в приміщеннях з температурою від +16 до +32 градусів.
  • «SN» (субнормальний) - для приміщень з температурою від +10 до +32 градусів
  • «ST» (субтропічний) - ST »- з температурою від +18 до +38 градусів
  • «T» (тропічний) - холодильники, призначені для роботи в жаркому і сухому кліматі з діапазоном температур від +18 до +43 градусів.

На нашому ринку більшість холодильників відноситься до класів «N» і «SN», але останнім часом, через підвищення середньої температури в літній час, стали з'являтися у продажу і мультіклассовие моделі типу «N-ST» і «SN-ST» . У них виробники об'єднують два кліматичних класу, щоб холодильник міг працювати в умовах більшого діапазону температур. На кожному холодильнику є наклейка, на якій зазначений клас енергоспоживання, найменування моделі, передбачуваний витрата електроенергії за рік, а також корисний об'єм морозильної і холодильної камер.

Корисні додаткові пристрої і технічне оснащення

Для зберігання швидкопсувних продуктів у багатьох сучасних холодильниках передбачена, крім морозилки і основної камери, «зона свіжості». Це спеціальний відділ холодильника, в якому підтримується постійна температура повітря (близько 0 градусів) і певна вологість. Завдяки цьому швидкопсувні продукти довше збережуть свій первинний смак і корисні властивості.

« зона свіжості »Може бути« волога »і« суха ». У першій зоні рівень вологості досягає 90%, що ідеально підходить для зберігання свіжих фруктів і овочів, зелені і салату. У «сухий зоні», з вологістю нижче 50%, можна кілька днів тримати свіже м'ясо, рибу, фарш, сир і морепродукти. Конструктивно «зона свіжості» може бути виконана в двох варіантах. У бюджетних моделях це просто Один контейнер, в певному місці холодильної камери, який не закривається герметично. У дорогих моделях це окрема камера холодильника з незалежним регулюванням температури і вологості.

«Швидка заморозка» дозволить швидко опустити температуру нижче -24 градуса, і заморозити продукти, щоб зберегти їх смакові якості. Справа в тому, що при повільному заморожуванні утворюються в продуктах великі кристали льоду руйнують клітинну структуру, в результаті чого продукти втрачають привабливий вигляд, і у них погіршується смак. При швидкому заморожуванні такого не відбувається. Головне - розділити продукти на невеликі шматки для швидкого заморожування продукту по всьому об'єму, і не допускати повторного заморожування / розморожування перед вживанням. Режим суперзаморзкі не можна використовувати тривалий час, щоб не перевантажувати компресор. Відключається цей режим вручну або автоматично через певний час.

«Суперохолодження» в холодильній камері приблизно те ж, що швидка заморозка в морозильній. Використовується для швидкого охолодження до температури +2 градуси продуктів, які тільки що поклали в холодильник. Цей режим особливо актуальний влітку, коли принесені з вулиці продукти мають високу температуру.

Антибактеріальний захист перешкоджає появі бактерій і мікроорганізмів в холодильнику. Різні виробники підходять до вирішення цього питання по-різному. У холодильниках Ariston, Bosch, Samsung і Siemens при виготовленні внутрішньої камери використовують матеріали, що містять іони срібла, які вивільняючись, перешкоджають розмноженню мікроорганізмів. Перевагою такого покриття можна назвати практично необмежений термін дії. Японські фірми Sharp і Toshiba пішли іншим шляхом, і оснастили холодильники свого виробництва генераторами іонів, які не тільки рятують повітря від мікроорганізмів, але і перешкоджають поширенню запахів. У деяких моделях холодильників Electrolux і Whirpool для знищення мікробів і очищення повітря від запахів використовують спеціальні фільтри.

Диспенсер і генератор льоду забезпечать вас холодною водою і льодом в кубиках або роздробленому вигляді для коктейлів, косметичних цілей та іншого застосування. Для цього холодильник необхідно підключити до джерела питної води. Одержуваний таким чином лід і холодна вода не контактують з продуктами, тому не мають зайвих запахів. Електронне урядування. У деяких сучасних моделях холодильників панель управління разом з рідкокристалічним дисплеєм винесена на зовнішню поверхню дверцята. Електронне урядування на відміну від механічного, за допомогою «крутилок», більш зручно і дозволяє точніше регулювати температуру.


Звукова або світлова індикація, встановлена в деяких холодильниках, повідомить вам про нещільно закритою, протягом 5 хвилин двері холодильної камери, або відкритою протягом 1 хвилини морозилці. В інших моделях спрацює індикація при відключенні електроенергії. Також звуковий або світловий сигнал повідомить вам, що температура в морозильній камері з яких-небудь причин піднялася вище -11 або -13 градусів.

Режим «Відпустка» дозволить не відключати холодильник, якщо з якоїсь причини ви будете довго бути відсутнім будинку, і значно заощадити електроенергію. В цьому режимі морозильне відділення працює як зазвичай, а холодильне практично не охолоджується, підтримуючи температуру на рівні 15 градусів. У двохкомпресорних холодильниках в режимі «відпустку» холодильна камера взагалі відключається.

Як ми бачимо, навіть в такому, здавалося б, простому пристрої як холодильник, втілені новітні технології та розробки. Але тепер ви знаєте про холодильниках якщо не все, то цілком достатньо, щоб зробити вірний вибір, і купити саме ту модель, яка буде максимально відповідати всім вашим запитам.

вибрати холодильник

Поділитися

Новости