Як перевірити заборону на виїзд за кордон

  1. Як перевірити?
  2. На сайті ФСПП
  3. На сайті Державних послуг
  4. Сайт податкової інспекції
  5. через ФМС
  6. Підстави для заборони
  7. Нюанси та особливості
  8. Що ще потрібно знати?

Для тих категорій громадян, які часто виїжджають за кордон або ж щорічно їздять відпочивати на територію іншої держави, існує певна специфіка виїзду. Також, це стосується тих, хто хоче виїхати на деякий час у робочих справах.

Також, це стосується тих, хто хоче виїхати на деякий час у робочих справах

Специфіка полягає в тому, що є категорії громадян, яким виїзд категорично заборонений. Це може бути пов'язано з професією людини, яка хоче виїхати, а також з фінансовими проблемами даної особи. Наприклад, заборгованість перед державою або перед кредитними організаціями.

При цьому, варто враховувати, що список на заборону перетину кордону постійно регламентується, тобто відбувається оновлення переліку осіб, які не можуть залишати територію країни з урахуванням своїх заборгованостей або посадових обов'язків.

Для того, щоб всі громадяни знали, чи можливо для них виїхати за кордон, створені різні бази невиїзних осіб. Крім того, існує законодавчий перелік осіб, яким заборонений виїзд за кордон в наказовій формі.

Як перевірити?

Перевірити своє наявність або відсутність в списку на обмеження по виїзду може будь-яка людина, це можливо як через Інтернет, так і через державні органи. При цьому важливо пам'ятати, що перед подачею документів на виїзд потрібно перевірити оновлення бази щодо заборони.

На сайті ФСПП

На даному сайті повинна бути присутня інформація щодо обмеження виїзду за кордон з території Російської Федерації. Система пошуку інформації:

  1. Потрібно зайти на сайт ФСПП http://fssprus.ru .
  2. Графа «Банк даних виконавчих проваджень».
  3. В даному банку вводиться вся необхідна інформація: прізвище, ім'я, по батькові, дата народження.
  4. Необхідно натиснути «Пошук» і на екран вийде результат за запитом.

На сайті Державних послуг

На зазначеному сайті також присутня інформація щодо обмеження виїзду. Система пошуку інформації:

  1. Потрібно перейти на сайт держ. послуг https://www.gosuslugi.ru .
  2. Необхідно зайти в особистий кабінет, для цього при відсутності реєстрації - зареєструватися.
  3. Відкривається сторінка МВС; розділ «Перевірка наявності виписаних штрафів»; вводиться необхідна інформація у вигляді номера посвідчення водія та номери автомобіля.
  4. Починаємо пошук.
  5. За запитом висвітиться весь список неоплачених штрафів.

Сайт податкової інспекції

На сайт податкової інспекції потрапити складніше, так як тут є нюанси. Система пошуку інформації:

  1. У податковій інспекції отримуємо логін і пароль для входу в особистий кабінет.
  2. Під час перших відвідин необхідно змінити пароль, в протилежному випадку повторно буде неможливо увійти.
  3. Потрібно перейти на сайт https://www.nalog.ru .
  4. Заходимо в особистий кабінет (з логіном і паролем, які отримані в податковій інспекції).
  5. В особистому кабінеті є список боргів і заборгованостей, при цьому буде кожен борг мати всю необхідну інформацію.

через ФМС

Існує можливість перевірки заборони на виїзд і в ФМС.

Для цього необхідно в територіальні органи, бажано за місцем прописки (так буде швидше), надати необхідний пакет документів, який буде включати в себе (ксерокопії, в деяких випадках завірені у нотаріуса):

  • паспорт;
  • СНІЛС;
  • військовий квиток, при його наявності;
  • ІПН;

При необхідності, ФМС може зажадати надати інші необхідні документи, особливо при виїзді за кордон з дитиною, але це швидше виняток, ніж правило.

Підстави для заборони

База підстав для обмеженого виїзду з території Російської Федерації включає в себе кілька пунктів:

  1. Проходження альтернативної або строкової служби у ЗС Росії, на контрактну основу обмеження не поширюється, так як будь-який контрактник може покинути територію держави з документаційного дозволом керівництва, тобто особи з числа командування.
  2. Наявність доступу або допуску до державних таємниць, в тому числі до інформації секретного типу, яка може бути не тільки оборонної, а й наукової. У цю ж категорію відносять громадян, які вже відпрацювали трудовий договір або перебувають на пенсійному забезпеченні. При різної специфіки доступу термін обмеження варіюється від 5 до 10 років.
  3. Наявність звинувачення або підозри в порушенні Кримінального Кодексу РФ, а також прі не минулому терміні умовного (непогашеного) терміну.
  4. Наявність заборони через надання помилкового відомості при документационном пакеті на виїзд. Термін обмежується 1 місяцем, але якщо при розгляді знайдені обтяжуючі обставини, наприклад, приховування злочину або іншого правопорушення, то строк продовжується до повторного розгляду.
  5. Проходження служби в ФСБ і МВС, зокрема це стосується офіцерського складу, але і для рядових співробітників може бути введені обмеження, що накладаються через посадових обов'язків.
  6. Наявність ухилень від виконання зобов'язань, які накладаються в судовому порядку. Дана категорія осіб є найбільш широкою, так як сюди входять боржники по фінансовим зобов'язанням у вигляді аліментів, кредитів, податків і штрафів. При цьому боржник повинен ухилятися від сплати, для того щоб потрапити до цього переліку. Така форма заборони може бути знята при усуненні заборгованостей або при мировій угоді сторін.
  7. Особа є неповнолітньою, і при цьому немає дозволу батьків.

Загальний перелік включає в себе загальні категорії, які мають тимчасове обмеження на виїзд. Практично кожен громадянин знає про наявність обмежень, так як про це повідомляється при надходженні на службу (роботу) або при винесенні судового рішення.

При цьому, існує обов'язкова умова при цих двох ситуаціях. Потрібно особистий підпис особи, на яке накладається обмеження по виїзду (якщо тільки немає ряду причин, які перешкодили особі розписатися, наприклад, неявка на судове засідання).

Нюанси та особливості

При відсутності заборгованостей і посадових заборон і обмежень виїхати за кордон можливо без особливих проблем, але також існує варіант, при якому виникає термінова необхідність виїзду, наприклад:

  • захворювання родича, який проживає за кордоном;
  • похорон і інші проблеми сімейного характеру;
  • робоча необхідність;

У цих випадках можна подати апеляцію з проханням дозволити тимчасовий виїзд за кордон. При розгляді справи, комісія, в якій обов'язково буде присутній судовий пристав, якщо заборона по заборгованостях вирішить, можливо, чи тимчасовий дозвіл.

При позитивному вердикті тимчасовий виїзд може бути дозволений, при цьому, поїздка буде мати подобову форму.

При наявності заборгованостей, а також фінансових зобов'язань, потрібно пам'ятати, що перевірку можливості виїхати за межі країни, варто проводити не пізніше, ніж за місяць до самого моменту перетину кордону, так як погашення боргів і заборгованостей зазвичай займає тиждень або дві.

Також, при виявленні себе в списку на невиїзну категорію громадян, необхідно перевірити, з яких причин накладена заборона, так як можливо також ше не відбулося оновлення бази.

Крім того, особа може перебувати в невіданні за фактом судового рішення, на якому він не був присутній. Все це досить важливо, так як невиплата заборгованостей по державній системі має свої особливості. Наприклад, реальний термін за ухилення від податків або аліментів.

Що ще потрібно знати?

Що ще потрібно знати

Крім усього описаного варто врахувати кілька факторів, які можуть впливати на поїздку за кордон:

  1. Обмеження на виїзд з території Росії знімаються при повному погашенні заборгованості, а також при оголошенні про це в письмовій формі судовим приставом, виконуючим справу боржника.
  2. Якщо особа є юридичною, то до поїздки необхідно ознайомитися з графіками перевірок планового типу співробітниками прокуратури.
  3. Мінімальна заборгованість для заборони на виїзд встановлена в розмірі 10 000 рублів, тобто пара штрафів на виїзд навряд чи вплинуть.
  4. З мінімальною перевіркою документів щодо заборони на виїзд, покинути територію РФ можливо через Республіку Білорусь чи Казахстан;
  5. Борг по ЖКГ входить до переліку на заборону виїзду з території держави.
  6. Максимальне обмеження щодо обмеження на виїзд для боржника максимально становить півроку, після чого судовий пристав вводить продовження на такий же термін.
  7. За обставин, коли боржник не інформований про обмеження, то можливо вимагати моральну шкоду, а також вартість квитка, путівки і так далі, все це відбувається в судовому порядку.

Як перевірити?
Як перевірити?
Що ще потрібно знати?

Новости