Як заощадити, купуючи товари за кордоном через інтернет

Набирають популярності покупки на китайських віртуальних ринках.

Сьогодні, коли в українських магазинах через зростання курсу долара або нестабільної політичної ситуації все дорожчає, багато хто шукає можливість заощадити. Один із способів, який для багатьох ще до кризи став справжньою паличкою-виручалочкою, - шопінг на іноземних сайтах.

Там можна оновити гардероб, причому якісними брендовими речами, за цінами в 2-3 рази дешевше, ніж в Україні.

Зокрема, популярні покупки на китайських віртуальних ринках, пишуть

«Практично всі товари виробляються в Китаї, тому куплена брендова річ на китайському сайті і в київському магазині буде відрізнятися тільки ціною - в магазині в рази дорожче, - розповідає менеджер великого сайту-посередника Анатолій. - Але український споживач тільки починає освоювати китайський шопінг, замовлень ще трохи - до 10 в день ».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День споживача: Як повернути неякісний товар в магазин

Головні особливості покупок по-китайськи: замовляти доведеться через українських посередників, інформація про товар буде доступна лише в кострубато електронному перекладі, а товар доведеться чекати 3-6 тижнів.

де купувати

Найбільший китайський віртуальний ринок www.taobao.com - тут пропонують свою продукцію виробники (продавці) з усього Китаю, тут же отоварюється більше 80% китайців. На «Таобао» можна знайти все - від брендового сумки до електронної книги. Інші схожі сайти-ринки - www.tmall.com, www.paipai.com і Alibaba.com, але вони не настільки популярні у продавців, а значить, там не така велика конкуренція, як на Таобао (відповідно, важче знайти вигідну пропозицію) . Щоб розібратися в ієрогліфах, скористайтеся перекладачем сайтів - основні параметри речей він переведе. А на сайтах-посередниках (див. Сайти для українців) можна знайти відповіді на головні питання, що виникають при покупці.

як купувати

Робити покупки на «Таобао» та інших сайтах можуть тільки ті, хто має рахунок в китайському банку або є громадянином Китаю. Тому українцю не обійтися без китайського посередника. Крім того, на віртуальних ринках продаються речі від виробників з різних китайських провінцій. І, щоб зібрати по провінціях покупки, знову-таки потрібен посередник в Китаї. Він не тільки сформує для вас посилку, але і перевірить її на відповідність замовленню. У Китаї посередниками можуть бути як приватні люди, так і компанії. Простому покупцеві вийти на такого посередника складно (хіба що у вас є в Китаї друзі), тому замовлення оформляються через українські сайти-посередники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві подешевшали курси з водіння та іноземних мов

Можна скористатися й послугами приватного посередника - їх багато в соцмережах або на форумах (наприклад на www.kidstaff.com.ua). Посередники в Україні укладають договори з посередниками в Китаї (або це одна фірма з офісом в Китаї), і вони спільними зусиллями забезпечують доставку. За посередництво беруть відсоток: 10-13% - приватні особи, 13-20% - великі посередники.

Звичайно, переплачувати не хоче ніхто, але робота з приватником має свої недоліки: «Знайомі замовляли у якогось Олежки з ЛАЗів. Одного разу Олег перестав відповідати. На той момент через цього посередника товарів з «Таобао» замовили на $ 25000 », - пише форумчанин SaaS. Також приватні продавці вимагають зазвичай 100% передоплати, тоді як сайти-посередники зазвичай беруть 50%.

доставка

Чим більше посередник, тим більше варіантів доставки він може запропонувати: авіа-карго, морем, човниками і т. Д. Найпростіший спосіб - авіа-карго, який пропонують майже всі посередники і сайти.

Вартість пересилання 1 кг речей в середньому коштує $ 16 (зазвичай на сайтах біля кожного товару вказано його вага. 1 кг - це приблизно джинси плюс кросівки). Вартість пересилання по Україні залежить від обраного способу - «Укрпоштою», «Нової поштою», «Автолюксом» або самовивозом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сім ознак того, що шопінг вам заборонено

В середньому товар йде 2-3 тижні. Але можливі затримки на митниці в зв'язку зі святами або погодними умовами. Замовляючи товар, оплатити потрібно тільки його вартість і пересилку по Китаю. А комісію вітчизняним посередникам і доставку по Україні оплачуєте після отримання товару.

Посередники для українців

tao-bao.kiev.ua - доступна навігація допоможе потрапити безпосередньо на китайський сайт www.taobao.com в потрібну категорію, а там вже доведеться розбиратися в ієрогліфах. У формі-заявці на українському сайті потрібно вказати посилання на товар. Реєстрація не обов'язкова, і немає обмежень щодо мінімальної замовлення.

Терміни доставки - в середньому 2-3 тижні depositphotos.com

taomag.com.ua - опис товару вже переведено (все не зрозумієте, але головне, наприклад, що туфлі - з натуральної шкіри, дізнатися можна), ціни перераховані в гривнях. При замовленні необхідна реєстрація, в особистому кабінеті можна відстежити статус замовлення.

www.kupika.com.ua - ще один «збірник» китайських товарів з вельми приблизними перекладом супровідного тексту. Зручна навігація, в особистому кабінеті можна відстежувати статус своєї посилки. Після приїзду в Україну вони безкоштовно зберігаються на складі посередника 14 днів. Розмір мінімального замовлення - 80 у. е.

Що потрібно знати

Ціни на китайських сайтах вказані в юанях (курс на 20 березня: 1 юань - 1,6 грн), на украінскіх- в доларах або гривнях. Вибирайте товар за середньою ціною, з кількох пропозицій. Наприклад, куртка може коштувати 250-400 юанів (354-560 грн), беріть за 300. Занадто дешева пропозиція може бути гірше за якістю або продавець ненадійний.

У всіх продавців на китайських сайтах є свій рейтинг, він позначається (за збільшенням) сердечками, діамантами і коронами. Продавцям з одним-двома сердечками краще не довіряти, магазин з одним діамантом - середній за якістю (але чим більше діамантів, тим краще), золоті і сині корони - високий рейтинг. У такого продавця можна сміливо купувати.

Зробіть все виміри: ширина плечей, довжина рукава, об'єм талії, грудей і т. Д. Біля кожного товару є розмірна сітка, згідно з якою робіть замовлення. Якщо немає розмірної сітки, від покупки у цього продавця краще відмовитися, так як є високий ризик не вгадати з розмірами. Також врахуйте, що китайський одяг і взуття часто бувають маломеркі: так, для дитини 5-6 років замовляйте на вік 7-8 років, а якщо носите туфлі 36-го розміру - беріть 37-й.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна vs Росія: Де жити дешевше (інфографіка)

Замовляйте наперед (наприклад, літнє плаття - навесні). Посилку з Китаю іноді доводиться чекати до шести тижнів, а якщо замовите морем, очікування може затягнутися до півроку. Якщо замовляти через приватних осіб, то менше гарантій отримати посилку в зазначені терміни.

Вибирайте товари не більше ніж у двох-трьох китайських продавців. Якщо ви купуєте п'ять речей у п'яти різних продавців, ймовірно, що вашу посилку збиратимуть по п'яти різних провінціях і за кожну пересилку доведеться заплатити окремо.

Не тягніть із замовленням - асортимент на віртуальних ринках дуже швидко змінюється, і обраної сьогодні речі завтра може вже не бути. Починайте з маленьких замовлень - щоб переконатися, підходить вам китайський шопінг чи ні, зробіть замовлення на невелику суму.

Кому підійде інтернет-шопінг

Покупки на китайських сайтах підійдуть тим, хто хоче стильно одягатися за низькими цінами. А також тим, хто має час і можливість «шерстити» сайти в пошуках вигідних пропозицій. Більшість покупців у китайців - матусі в декреті.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ на bigmir) net:

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ на bigmir) net:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Айфони і житло: ТОП-10 товарів, які українці шукають в Інтернеті

Новости