Як правильно годувати грудьми хлопчиків?

Двічі мама, сертифікований слінгоконсультант, член АКЕВ, перекладач. Люблю природність в батьківстві, тому ношу дітей в слінгу і годую грудьми всіх в радіусі 100 метрів.

Чи є якісь особливості і відмінності при годуванні хлопчиків грудьми? До якого віку їх краще годувати? А що щодо жіночих гормонів в молоці? Чи впливають вони на репродуктивну систему хлопчиків? Ми зібрали факти про грудне вигодовування хлопчиків і з'ясували: особливості дійсно є!

Хлопцям потрібно більше жирного молока, ніж дівчаткам

У 2013 році Жозе Стам і Пітер Сауер в дослідженні «Чи можна визначити, які харчові потреби немовляти, за складом грудного молока?» Поставили за мету знайти взаємозв'язок між потребами дитини і складом грудного молока. Результати їх роботи говорять про те, що склад материнського молока і обсяг його споживання новонародженим змінюються протягом усього періоду грудного вигодовування. Вчені з'ясували, що потреби доношених новонароджених в поживних речовинах, що надходять з грудним молоком, індивідуальні, отже, неможливо створити ідеальну суміш для годування. При цьому дослідники підкреслюють, що хлопчики мають велику потребу в грудному молоці в силу більшого обсягу м'язової маси. В організмі матері існують механізми, за допомогою яких склад і кількість грудного молока змінюються під конкретну дитину, в тому числі з урахуванням його статі.

Молоко у мам хлопчиків жирніше і містить більше білка. Цей факт відзначили в 2014 році автори статті «Склад грудного молока залежить від статі немовляти». Організм матері виробляє молоко для синів і дочок по різному «рецептом». Суміш не враховує ці науково підтверджені гендерні відмінності, а значить, не може задовольнити повною мірою потреби хлопчиків в харчуванні.

Годування хлопчиків грудьми робить їх більш стресостійкими

Дієго Армандо Леон Родрігес в експериментах з участю мишей виявив наступну гендерну залежність: при рівному відсутності грудного вигодовування самці виявилися більш чутливі до стресової ситуації, ніж самки. Вірний і зворотний висновок: грудне вигодовування робить самців більш стресостійкими до зовнішніх чинників.

Вчені поділяли новонароджених мишенят з їх матерями і вивчали показники рівня стресу головного мозку. Експеримент тривав 65 днів, після чого мишей перевіряли за допомогою тесту «Піднесений хрестоподібний лабіринт». Самці більше часу проводили в центрі лабіринту, їх активність була млявою в порівнянні з самками і мишами контрольної групи, які перебували на грудному вигодовуванні. За результатами експерименту в лабіринті і даними, отриманими в результаті імуногістохімічних аналізів, можна зробити висновок, винесений у назву статті «Роздільне перебування з матір'ю під час грудного вигодовування індукує гендер-залежні зміни рівня тривожності». Тобто для чоловічої статі відсутність грудного вигодовування (особливо в умовах стресу) більш критично.

Грудне вигодовування і репродуктивна функція хлопчиків

Одна з головних страшилок, які довго годують мам хлопчиків - про те, що разом з грудним молоком дитині перейдуть жіночі гормони. Як йдуть справи насправді?

Вчені Аманда Томпсон і Мішель Лемпл своєму дослідженні «Дородовая і післяпологова потреба в енергії і рівні стероїдних гормонів протягом першого року життя» (2013) відзначають, що грудне молоко не є основним джерелом статевих гормонів для дитини, так як їх концентрація в грудному молоці незначна мала і складає всього 1-5% від рівня гормонів у крові матері. При цьому в разі штучного і змішаного вигодовування в пробах, узятих у хлопчиків, рівень естрадіолу (основний жіночий статевий гормон) вище, ніж при виключно грудному вигодовуванні. Вчені виявили цей дивовижний факт і зафіксували його, проте не змогли пояснити механізм явища в рамках даного дослідження.

Інша група дослідників вивчила вплив різних типів суміші і грудного молока на формування яєчок новонароджених хлопчиків. Формування яєчок новонародженого триває протягом декількох місяців після народження і в майбутньому визначає якість вироблення сперми. У роботі «ультрасонографическое дослідження репродуктивних органів дітей, що харчувалися соєвою сумішшю, в порівнянні з органами дітей, які перебували на грудному вигодовуванні або отримували молочну суміш» були проаналізовані дані УЗД понад 100 новонароджених у віці чотирьох місяців. Автори відзначають, що у хлопчиків на грудному вигодовуванні об'єм яєчок виявився більше, ніж у хлопчиків на штучному вигодовуванні.

Дослідження «Профілактичний ефект грудного вигодовування тривалістю понад 6 місяців на ранній пубертатний період розвитку корейських дітей у віці 7-9 років» показало, що хлопчики, які перебували на грудному вигодовуванні не менше шести місяців, були вище ростом, важили більше і мали більш високу концентрацію інсуліноподібного фактора росту 1 у крові (він впливає на рівень росту м'язів скелета, хрящі, кістки, печінку, нирки, нерви, шкіру, легені, а також кровотворні клітини).

І заключний штрих: Крістофер Кузава і його команда досліджували репродуктивні функції філіппінських чоловіків. Вони зібрали дані про 770 філіппінських чоловіків у віці від 20,5 до 22,5 років. Результати дослідження показують, що чоловіки, яких з народження годували грудьми не менше шести місяців, в дитячому віці відчували менше проблем з травленням, швидше набирали вагу, швидше росли, а в зрілому віці були вище ростом, мали більш високі рівні тестостерону та сексуальну активність, ніж ті, які в дитинстві не отримували достатнього харчування у вигляді грудного молока.

Висновок, який можна зробити за підсумками вивчення цих даних: тривале годування і грудне молоко матері на фізіологічному рівні - ідеальна їжа для майбутнього чоловіка.

Грудне вигодовування як необхідний етап розвитку особистості

Що про грудне вигодовування кажуть психологи? Звернемося до робіт відомого австрійського психолога, психіатра і невропатолога, основоположника психоаналізу Зигмунда Фрейда. Його роботи на тему психосексуального розвитку особистості відомі навіть тим, хто далекий від психології. По Фрейду, у формуванні характеру і його патології головну роль відіграють переживання раннього дитинства. Фрейд виділив п'ять стадій психосексуального розвитку особистості, перша з яких - оральна. Вона триває з народження до півтора років. Головне завдання, що стоїть перед немовлям протягом орально-залежного періоду, полягає в закладці основних установок: залежності, незалежності, довіри і опори відносно інших людей. Тому, вважав Фрейд, дуже важливо не переривати годування груддю до півтора років (якщо мама в змозі годувати дитину сама). Саме такі терміни передбачені цим науковому бестселері, одному з кращих підручників по психології «Теорії особистості» (рекомендований координаційною радою з психології Міністерства освіти РФ як навчальний посібник для студентів факультетів психології з дисципліни «Загальна психологія»).

Олександр Лоуен, американський психотерапевт, також активно досліджував проблеми сексуальності. У своїх працях він писав наступне: «Нехтування жінок до годування дітей грудьми, на мій погляд, є основною причиною виникнення незавершеного орального прагнення. Я впевнений, що необхідно годувати дитину грудьми до трьох років ». Згідно Фрейду, незавершене оральное прагнення формує орально-пасивний тип особистості. Така людина довірливий, пасивний, незрілий і надмірно залежний від чужої думки.

Грудне вигодовування хлопчиків як культурна традиція

1. Монголія. Грудне молоко - з нього був зроблений Чингісхан.
Для звичайної російської мами три роки грудного вигодовування - космічні терміни. Тоді як в Монголії грудьми годують в середньому до шести років (Mothering, 2009 г.). Традиційно вважається, що саме тривале грудне вигодовування дає хлопчикові силу і спритність, необхідні для кар'єри борця (боротьба - національний спорт Монголії).

2. Індія. Чоловік культ.
Грудне вигодовування в Індії носить тривалий характер, часто до п'яти років. Що характерно, хлопчикам в цій країні вводять прикорм пізніше, ніж дівчаткам. Першу тверду їжу сини отримують на дев'ятий місяць життя під час церемонії Annaprasan. Дівчатка - на шостому місяці життя.

3. Об'єднані Арабські Емірати. Закон про грудне вигодовування.
В Абу-Дабі влади Об'єднаних Арабських Еміратів законодавчо закріпили обов'язок годувати грудьми до двох років. Відповідна поправка внесена в закон про захист прав дитини, громадянки країни зобов'язані годувати своїх дітей грудьми мінімум до двох років.

Долгокормленію хлопчиків - бути?

Методичні рекомендації медіабюро StatusPraesens (науковий керівник - Радзинський Віктор Овсійович, російський лікар акушер-гінеколог, вчений, викладач. Заслужений діяч науки Російської Федерації, дійсний член МАН ВШ та Національної академії наук України, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри акушерства і гінекології з курсом перинатології Російського університету дружби народів, віце-президент Російського товариства акушерів-гінекологів, президент Міждисциплінарної асоціації фахівців репродуктивної ой медицини) від 2013 роки для акушерів-гінекологів та лікарів загальної практики розставляють пріоритети в такий спосіб:

«Провідні зарубіжні та вітчизняні куратори питань дитячої нутриціології опублікували офіційні рекомендації по сумарній тривалості годування грудьми. Американська академія педіатрії (ААП) радить продовжувати його «стільки, скільки побажають мати і дитина, але не менше 12 місяців». ВООЗ і ЮНІСЕФ вважають, що «майже всі матері можуть продовжувати грудне вигодовування до 2 років і довше», а Міністерство охорони здоров'я РФ в наказі №572н від 1 листопада 2012 року обумовлює, що «... при виписці породіллі лікарем даються роз'яснення про користь і рекомендованої тривалості грудного вигодовування (від 6 місяців до 2 років з моменту народження дитини) ».

Варто підкреслити, що зазначена «верхня межа» (2 роки) досить умовна, оскільки до цих пір немає доказів негативного впливу більш тривалого періоду годування грудьми на стан здоров'я як матері, так і дитини. Незалежно від статі малюка!

Таким чином, грудне вигодовування хлопчика - це необхідний етап формування здорового (як у фізичному, так і в психічному плані) чоловіки.

джерела:

1. L.Hjelle, D.Ziegler. Personality Theories: Basic Assumptions, Research, and Applications 3th ed .: McGrow-Hill, 1992; СПб .: Пітер Пресс, 1997. Термінологічна правка В. Данченко
К .: PSYLIB, 2006
2. «Любов і оргазм». Олександр Лоуен.
3. Mothering, 2009 г.
4. Can we define an infant's need from the composition of human milk ?, 2013 р
5. Maternal Separation during Breastfeeding Induces Gender-Dependent Changes in Anxiety and the GABA-A Receptor Alpha-Subunit in Adult Wistar Rats, 2013 р
6. Сучасні проблеми науки та освіти, №1, 2013 р
7. Склад грудного молока залежить від статі немовляти, 2014 р
8. Prenatal and postnatal energetic conditions and sex steroids levels across the first year of life, 2013 р
9. Ultrasonographic patterns of reproductive organs in infants fed soy formula: comparisons to infants fed breast milk and milk formula. 2010 року.
10. The preventive effect of breast-feeding for longer than 6 months on early pubertal development among children aged 7-9 years in Korea, 2015 р
11. Rapid weight gain after birth predicts life history and reproductive strategy in Filipino males, 2010 р
12. Дискусійні питання періоду лактації / О.Д. Руднєва, М.Б. Хамошіна, Н.І. Захарова, О.В. Радзинський. - М .: Редакція журналу StatusPraesens, 2013. - 20 c.

Чи є якісь особливості і відмінності при годуванні хлопчиків грудьми?
До якого віку їх краще годувати?
А що щодо жіночих гормонів в молоці?
Чи впливають вони на репродуктивну систему хлопчиків?
Як йдуть справи насправді?
Долгокормленію хлопчиків - бути?
4. Can we define an infant's need from the composition of human milk ?

Новости