Як розмитнювати вантажі

  1. Способи розмитнення вантажів
  2. Основні типи розмитнення вантажів

Імпорт та експорт - невід'ємні елементи функціонування, будь-якого цивілізованої держави Імпорт та експорт - невід'ємні елементи функціонування, будь-якого цивілізованої держави. Цілком природно, що ці процеси відбуваються організовано, в рамках митного контролю, з яким доводиться стикатися тим, кому необхідно розмитнювати, той чи інший товар. Даний процес може проводитися учасником ЗЕД, як самостійно, так і за участю посередника - митного брокера.

Способи розмитнення вантажів

1. розмитнювати вантаж самостійно. Це оптимальний варіант для середніх і великих компаній. Його реалізацією, як правило, займається спеціально навчений співробітник. Плюсом варіанту можна вважати те, що господар буде знати все про зберігання, а також оформленні вантажу. Єдиним мінусом даного способу, є відповідальність компанії за всі існуючі ризики.

2. розмитнювати через митного брокера. В такому випадку, від клієнта вимагається лише підписання зовнішньоторговельного договору, а також визначення ключових умов перевезення. Рештою процесами митного оформлення займеться брокер, який надалі буде відповідати за всі ризики. Слід зауважити, що ймовірність ризику в цьому випадку зведена до мінімуму, адже митний брокер - це фахівець, який пройшов спеціальне навчання і отримав право на взаємодію з органами митної служби.

3. розмитнювати під контракт митного брокера. Даний спосіб передбачає дуже близьке взаємодія між замовником і митним представником. Для його застосування буде потрібно укладення контракту з брокером, який і займеться розмитненням товарів. Перевагою способу, є те, що крім оплати, від замовника більше нічого не потрібно. Мінусом цієї схеми, є можливі ризики через відсутність контролю над фінансами. Відомі випадки, коли представники користувалися "сірими" схемами, і витрачали кошти виділені під митні платежі. З цієї причини даний спосіб вимагає абсолютної надійності представника, що на жаль не завжди можливо.

Основні типи розмитнення вантажів

Розмитнення товарів, може бути двох типів:

1. Спрощена. Спрощений варіант підходить тільки для перевезення вантажу для особистого застосування. Іноді, даний тип розмитнення використовують підприємці для того, щоб перевозити товари малими партіями. Однак спрощений варіант в таких випадках, не найкраще рішення, оскільки несе в собі багато ризиків, в тому числі втрату вантажу і порушення вітчизняного законодавства.

2. Повноцінна. Для переміщення великих партій товару, необхідна повноцінна розмитнення, яка може бути проведена, як на кордоні, так і на місці доставки.

Варто зауважити, що серед учасників ЗЕД достатньо популярна послуга віддаленої розмитнення, яка передбачає подачу необхідної документації в одному місці, в той час, як товар знаходиться в іншому місці (як правило на території тимчасового складу на кордоні).

Новости