Як встановити змішувач на борт ванни: інструкція по установці

  1. Чим гарний такий змішувач?
  2. Слід пам'ятати про недоліки
  3. Особливості конструкції врізного змішувача
  4. Порядок монтажу врізного змішувача
  5. Спочатку потрібно підготуватися
  6. Порядок установки змішувача
  7. Приклад установки врізного змішувача
  8. Кілька корисних порад
  9. Особливості свердління по емалі
  10. Висновки і корисне відео по темі

Незважаючи на успіхи сучасного житлового будівництва, маленька ванна кімната і суміщений санвузол залишаються сумною реальністю для багатьох власників квартир. Там, де мало не кожен квадратний сантиметр на рахунку, частина проблем можна вирішити, встановивши змішувач на борт ванни.

Ця модна новинка має безліч переваг. Втім, і ряд недоліків у неї теж є. Давайте спробуємо розібратися в них і в тонкощах монтажу змішувачів на бортику ванній.

Чим гарний такий змішувач?

Можливість заощадити місце - не єдина перевага пристроїв цього типу. Змішувач, встановлений безпосередньо над чашею ванни, наповнює її практично без бризок, які здатні плями на стінах і інших елементах інтер'єру. В результаті прибирання зажадає менше зусиль.

Моделі змішувачів, які монтують прямо на бортик, зазвичай відрізняються підвищеною продуктивністю. Тому ванна наповнюється швидше, і рівень комфорту помітно підвищується. Опосередковано таке рішення дозволяє трохи заощадити: якщо ванна наповнюється швидко, вода в ній не встигає охолонути, тобто витрати на підігрів гарячої води кілька скоротяться.

Галерея зображень

фото з

Виразний змішувач - ергономічне рішення

Тропічний душ з водоспадом на борту

Монтаж через перехідники

Гідромасажна ванна з бічними кранами

Особливості установки врізного змішувачів на бортик

Располоденія водорозеток для врізного змішувача

Підключення до гарячого і холодного водопроводу

Якість з'єднання як основа нормальної роботи

Такі змішувачі відрізняються стильним дизайном і великою різноманітністю конструкцій. Наприклад, можна підібрати, елементи якої монтують окремо. Панель управління ставлять в головах, щоб була під рукою, виливши - по центру довгого бортика, душову лійку - в кутку і т.п.

п

Змішувачі водоспадного типу для бортика ванни виглядають дуже ефектно і часто забезпечені зручною панеллю керування. Але вартість таких виробів звичайно досить висока

Нарешті, змішувачі цього типу виглядають зазвичай дуже стильно, вони залишають безліч можливостей для прикраси інтер'єру. Лейка душа стоїть прямо на борту, а її шланг зазвичай прихований між стіною і бортом ванни або за фальш-панеллю.

Дизайн інтер'єру ванної кімнати від такого рішення тільки виграє. Ще одна перевага - низький рівень шуму при роботі змішувача.

Ще одна перевага - низький рівень шуму при роботі змішувача

Змішувач на бортик ванни виглядає стильно, підвищує рівень комфорту у ванній кімнаті і відносно простий в монтажі

Слід пам'ятати про недоліки

Незважаючи на всі переваги, які докладно описані в рекламних проспектах, перед придбанням змішувача для бортика слід задуматися про ряд проблем, особливо, якщо його установку господар будинку планує виконати самостійно.

Перш за все, не варто купувати недорогу модель, оскільки в силу особливостей експлуатації ці сантехнічні вироби схильні до високих навантажень. Неякісний змішувач дуже скоро доведеться замінити.

Найбільш уразливий елемент такого змішувача - душовою шланг. Велику частину часу він знаходиться в згорнутому стані, тому поступово деформується. Незабаром на шлангу з'являються тріщини, він починає протікати і вимагає заміни. На жаль, навіть дорогі і високоякісні змішувачі від проблем зі шлангом не застраховані.

На жаль, навіть дорогі і високоякісні змішувачі від проблем зі шлангом не застраховані

Шланг душової лійки врізного змішувача знаходиться в згорнутому стані за корпусом ванній або за фальшпанелью. Постійна деформація цього елемента призводить до його частих поломок

Доведеться змиритися з тим фактом, що шланг періодично потрібно міняти. Завбачливі покупці відразу беруть запасний шланг, щоб виконати цей нескладний ремонт, як тільки в ньому виникне необхідність. Особливо вразливі в цьому відношенні змішувачі, у яких виливши одночасно виконує роль душової лійки.

Самодіяльним майстрам, які великого досвіду сантехнічних робіт не мають, слід пам'ятати, що в домашніх умовах простіше всього встановити бортовий змішувач на. При роботі з виробом з чавуну або сталі майже напевно буде пошкоджена емаль, що може викликати корозію. В результаті ванну доведеться ремонтувати або повністю замінювати.

Недосвідченому майстру краще доручити цю роботу надійному фахівця. Інший спосіб вирішення проблеми - придбати ванну вже з готовим отвором для монтажу змішувача. Правда, зазвичай з такою опцією постачають саме акрилові ванни. Зрозуміло, вибираючи змішувач, доведеться враховувати розміри такого отвору.

Особливості конструкції врізного змішувача

Для установки на бортик ванни найчастіше виробники пропонують так звані модульні моделі, хоча існує і варіант у вигляді моноблока. Перед початком монтажу слід уважно вивчити конструкцію свого змішувача, а також рекомендації виробника по його установці і подальшої експлуатації.

Перед початком монтажу слід уважно вивчити конструкцію свого змішувача, а також рекомендації виробника по його установці і подальшої експлуатації

Елементи врізного змішувача модульного типу можна встановлювати окремо, але управляються вони із загального центру, що підвищує рівень комфорту

Моноблочні моделі зазвичай поставляються в зібраному вигляді, а ось модульні пристрої складаються з декількох елементів.

Перш за все, це кран - центральна частина змішувача, на корпусі якої є три виходи:

  • для гарячої води;
  • для холодної води;
  • для виливу.

Окремо є місце для підключення душової лійки. Ці входи мають стандартні розміри, тому покупець може сам вирішувати, де саме будуть розташовані виливши і душова лійка. З'єднання з трубами гарячої та холодної води виконується за допомогою спеціальних півдюймових ексцентриків.

З'єднання з трубами гарячої та холодної води виконується за допомогою спеціальних півдюймових ексцентриків

Ця схема дозволяє скласти уявлення про особливості монтажу врізного змішувача на борт акрилової ванни, а також про необхідні витратні матеріали

Якісні врізні змішувачі відомих брендів мають здатність переносити досить серйозні. У багатьох моделях розташована окремо лійка душа управляється важелем, встановленим на корпусі виливу. Така конструкція автоматично перемикає подачу води з душа знову на виливши, коли лійку повертають на місце.

Порядок монтажу врізного змішувача

Щоб встановити виразний змішувач, необхідно виконати ряд операцій.

Ось їх порядок:

  1. Розмаїття місце установки змішувача.
  2. Просвердлити отвір відповідних розмірів.
  3. Встановити змішувач.
  4. Зафіксувати його положення за допомогою кріпильних елементів.
  5. При необхідності встановити інші елементи модульної системи.
  6. Приєднати шланги подачі гарячої та холодної води.

На словах інформація про те, як встановити змішувач на борт акрилової ванни, виглядає дуже просто, але на практиці все може виявитися зовсім не так. Існує цілий ряд нюансів і важливих моментів, на які слід звернути увагу ще до початку монтажу, а може і до придбання змішувача.

Існує цілий ряд нюансів і важливих моментів, на які слід звернути увагу ще до початку монтажу, а може і до придбання змішувача

На цьому малюнку наочно представлена ​​схема монтажу змішувача на бортик акрилової ванни. Рекомендується використовувати спеціальну планку для посилення конструкції після свердління

Спочатку потрібно підготуватися

При підготовці до установки врізного змішувача слід виконати три етапи:

  • придбати відповідний змішувач;
  • підготувати необхідні інструменти і матеріали;
  • вибрати відповідне місце для установки.

Звичайно, моделі змішувачів цього типу дуже різноманітні. І все ж є ряд загальних вимог, які слід врахувати. Не варто купувати підозріло дешевий змішувач.

Замінити неякісну модель доведеться дуже скоро. Краще заплатити трохи дорожче, щоб не згадувати потім приказку про скупого, якому довелося заплатити двічі. Перевагу варто віддати змішувача, випущеному відомим виробником.

Врізні змішувачі, які встановлюють на борт ванни, поставляють у вигляді окремих елементів. Рекомендації по збірці знаходяться в паспорті виробу або в спеціальному керівництві, наданому виробником

Зовсім не зайвим буде паспорт виробу, рекомендації виробника по установці і, звичайно ж, гарантійні зобов'язання, завірені підписом і печаткою. Якщо є необхідність або бажання заощадити, краще вибрати змішувач з простим дизайном і високоякісним виконанням.

Рекомендуємо також вивчити інформацію про те, як вибрати.

Цього ж принципу слід дотримуватися і при виборі витратних матеріалів: нехай дорожче, але надійніше.

Залежно від моделі врізного змішувача перед його установкою може знадобитися придбання додаткових витратних матеріалів: гнучких шлангів, ексцентриків, прокладок, кріпильних елементів і т.п.

Знадобляться такі матеріали та інструменти:

  • електродриль, професійна чи побутова;
  • спеціальна насадка для дрилі, її називають корончатой ​​фрезою;
  • викрутка;
  • елементи кріплення;
  • гнучкі шланги для підведення холодної і гарячої води;
  • розвідний ключ.

Кріплення зазвичай продається разом зі змішувачем, але так буває не завжди. Діаметр корончатой ​​фрези повинен відповідати розмірам пристрою. Обійтися можна без дрилі і без фрези, якщо купити ванну, в якій отвір для змішувача вже зроблено в заводських умовах.

місце гнучких шлангів можна використовувати водопровідні труби з ПВХ. Монтувати їх складніше, але служать такі конструкції довше, ніж.

Зазвичай змішувач встановлюють посередині борту, в торці або на розі. Вибираючи місце, слід пам'ятати про те, що частина комунікацій, в тому числі і душовою шланг, повинні бути приховані. Для цього слід передбачити спеціальний простір. Іноді доводиться влаштовувати спеціальну фальш-панель, щоб сховати за нею ці комунікації. Все залежить від конкретної ситуації.

Галерея зображень

фото з

Бічне розташування врізного змішувача

Кутове розташування змішувача на бортику

Душ і виливши окремо від арматури

Класичний варіант установки пристрою

Ще один важливий момент - це забезпечення доступу до комунікацій. Періодично приховані комунікації врізного змішувача необхідно обслуговувати, ремонтувати, замінювати. Тому важливо не тільки знайти досить просторе місце, але і зробити так, щоб до комунікацій можна було дістатися без особливих складнощів.

Наприклад, якщо використовується фальш-панель, її слід зробити знімною. Доступ можна забезпечити і за допомогою або знімного декоративного, який закриває всю чашу.

Порядок установки змішувача

Спочатку на борту ванни слід зробити розмітку. Для цього можна використовувати спеціальний маркер або будь-які пишуть засоби, які залишать досить помітний слід і які потім не складно стерти. Після цього можна приступати до свердління. Корончату фрезу надягають на електродриль і виконують свердління по розмітці.

Корончату фрезу надягають на електродриль і виконують свердління по розмітці

Для свердління отворів в акрилової ванні для електродрилі використовують спеціальну насадку, яку називають корончатой ​​фрезою. Рекомендована кількість обертів - 500-600

Коли отвір готовий, його край потрібно обробити, зачистивши наждачним папером, напилком або іншим схожим пристосуванням. Це не тільки зробить край отвору гладким, але і дозволить відрегулювати його діаметр.

Змішувач ставлять в отвір за допомогою спеціальної прокладки, яку поміщають між бортиком ванни і пристроєм. Прокладка виконує роль амортизатора і ущільнювача. Якщо цей елемент не поставляється разом зі змішувачем, її слід придбати окремо.

Після цього змішувач закріплюють за допомогою спеціального кріплення. Це можуть бути затискні гайки або спеціальна шпилька в поєднанні з притискної полушайба і гайкою. Все залежить від пристрою конкретної моделі.

Потім встановлюють окремі елементи змішувача: носик виливу, лійку душу, елементи управління і т.п. Подробиці для конкретних моделей описані в керівництві виробника. Тепер змішувач встановлений, залишається лише підвести до нього гарячу і холодну воду.

Найчастіше для цього використовують спеціальні гнучкі шланги з нарізним сполученням. При установці на різьбу слід намотати спеціальний ущільнювач, наприклад, лляну нитку або ФУМ-стрічку. Не варто використовувати занадто багато ущільнювача, це може пошкодити різьблення.

Але і занадто мала кількість ущільнювача не забезпечить достатньої герметизації з'єднання. Визначають оптимальний шар ущільнювача наступним чином: якщо рельєф різьби ледь прощупується через шар ущільнювача, намотування слід припинити.

Визначають оптимальний шар ущільнювача наступним чином: якщо рельєф різьби ледь прощупується через шар ущільнювача, намотування слід припинити

При монтажі різьбових з'єднань слід використовувати відповідний ущільнювач: клоччя, лляну нитку, ФУМ-стрічку і т.п. Намотують ущільнювач на стандартне різьблення проти годинникової стрілки

Нормальною є ситуація, коли після загвинчування ущільнювач злегка виступає з-під гайки. Щоб ущільнювач ліг правильно і не розмотувався в процесі установки, його потрібно намотувати на різьбу проти годинникової стрілки. Іноді замість ФУМ-стрічки використовують спеціальні прокладки. Ці елементи доведеться періодично замінювати, щоб з'єднання не протікало.

Приклад установки врізного змішувача

Розберемо процес установки врізного змішувача по кроках. врізка буде проводитися в бортик акрилової чаші. Гусак і душова лійка змішувача розташовується окремо від запірної арматури.

Нижче наводимо схему:

Запірна арматура наведеного в прикладі змішувача виділена в окремий блок. Виливши і душ розташовуються в зручних для експлуатації точках

Для свердління отворів під установку елементів врізного змішувача запасемося маркером, рулеткою, дрилем і набором фрез, зокрема, свердлом Форстнера.

Галерея зображень

фото з

Розмітка точки установки виливу

Розмітка місця для установки крана

Розмітка розташування власника лійки

Промальовування отворів перед свердлінням

Свердло Форстнера для формування отворів

Свердління отворів в чаші акрилової сантехніки

Почергове формування настановних точок

Підготовлена ​​до установки змішувача ванна

Подальші дії по встановленню врізного змішувального пристрою на бортик акрилової чаші виконуються відповідно до рекомендацій виробника:

Галерея зображень

фото з

фото з

Крок 1: Приміряємо гусак змішувача до місця установки, визначаємося з її оприлюдненням, тому що кріплення буде проводиться жорстко

Крок 1: Приміряємо гусак змішувача до місця установки, визначаємося з її оприлюдненням, тому що  кріплення буде проводиться жорстко

Крок 2: До ніжці виливу-гусака приєднуємо декоративну монтажну підставку, пропустивши через неї патрубки підключення до комунікацій

Крок 2: До ніжці виливу-гусака приєднуємо декоративну монтажну підставку, пропустивши через неї патрубки підключення до комунікацій

Крок 3: Встановлюємо виливши знову на місце, але вже з приєднаною до нього підставкою, що повністю закриває просвердлений отвір

Крок 3: Встановлюємо виливши знову на місце, але вже з приєднаною до нього підставкою, що повністю закриває просвердлений отвір

Крок 4: Під'єднуємо гнучкі шланги, вкручуючи їх коротким штуцером. Підмотування використовувати необов'язково, затягуємо ключем на 10

Підмотування використовувати необов'язково, затягуємо ключем на 10

Крок 5: Знизу чаші монтуємо місяцеподібні монтажні скоби, які застосовуються для фіксації положення виливу

Крок 5: Знизу чаші монтуємо місяцеподібні монтажні скоби, які застосовуються для фіксації положення виливу

Крок 6: Одноважільний кран, призначений для регулювання натиску і температури поставляється до приладів води, монтуємо аналогічним чином

Крок 6: Одноважільний кран, призначений для регулювання натиску і температури поставляється до приладів води, монтуємо аналогічним чином

Крок 7: Після установки запірної арматури змішувача і його виливу займаємося облаштуванням точки фіксації душа

Крок 7: Після установки запірної арматури змішувача і його виливу займаємося облаштуванням точки фіксації душа

Крок 8: Після установки крана і гусака облаштовуємо точку кріплення душа, потім підключаємо шланги з нижньої сторони чаші

Примірка виливу до місця установки

Установка зовнішньої декоративної пластини

Установка гусака з підставкою

Підключення гнучких шлангів водопроводу

Установка монтажних скоб

Монтаж і підключення запірної арматури

Облаштування точки розташування душа

Облаштування функціональних точок

На завершення виконуємо підключення до систем водопостачання гарячою і холодною водою. З тильного боку ванни виглядати це має ось так:

З тильного боку ванни виглядати це має ось так:

У період розмітки і вибору місця для установки компонентів змішувача варто врахувати довжину шлангів, що входять в комплектацію. Якщо вони виявляться короткі, доведеться самостійно докуповувати

Кілька корисних порад

Кращий час для установки змішувача на акрилову ванну - це період ремонту і монтажу нової ванни. Монтаж пристрою виконують перед тим, як підключити ванну до каналізації і встановити декоративний екран.

Якщо прийнято рішення замінити звичайний настінний змішувач на врізну модель, доведеться після установки і демонтажу старого змішувача провести деякі оздоблювальні роботи.

Щоб забезпечити доступ до комунікацій змішувача, встановленого на борту ванни, можна використовувати зручний відкидний екран, фальш-панель або оглядовий люк

Можливо, демонтувати і встановити знову доведеться і всю ванну. З цими витратами часу, сил і засобів необхідно рахуватися. Якщо необхідно встановити в стаціонарному варіанті декоративного екрану ванни, в ньому можна зробити оглядовий люк, щоб забезпечити доступ до комунікацій.

При монтажі врізного змішувача на бортик акрилової ванни виробники рекомендують використовувати спеціальну планку. Дійсно, акрил не такий міцний матеріал, як чавун або сталь. На думку виробників, наявність отвору в бортику послаблює конструкцію. Планки і панелі служать для того, щоб посилити бортик і запобігти його можливу деформацію.

На практиці майстра цього моменту значення не надають і обходяться без всяких планок. Цей елемент часто доводиться підрізати і підганяти під розміри і конфігурацію бортика. Бортик зазвичай має округлений форму, що помітно ускладнює таку підгонку.

Щоб не возитися з цією проблемою і не витрачати час, домашні умільці просто нехтують рекомендаціями виробника.

На щастя, відомостей про що впав змішувачі, встановленому без планки, поки не надходило. І все ж слід пам'ятати про таку небезпеку і розумно оцінювати співвідношення ризиків і витрат на монтаж підсилювальної планки. Якщо її форма збігається з конфігурацією бортика, є сенс підсилити конструкцію.

Особливості свердління по емалі

Крім звичайних інструментів, на зразок маркера, рулетки, викрутки і дрилі, знадобиться спеціальне свердло перове, призначене для свердління скла і кераміки, а також прозорий скотч і шматочок пластиліну. Після виконання розмітки місце свердління слід акуратно заклеїти скотчем.

Потім зі шматка пластиліну потрібно зробити круглий бортик і приліпити його по колу таким чином, щоб місце для свердління було в центрі. Площа, обмежена пластилінових бортиком, повинна рази в три перевищувати розміри отвору для змішувача. Виходить рівна круглий майданчик з бортиком. У неї потрібно налити води.

Після цього можна починати свердління по центру розмітки. Рекомендується використовувати свердло діаметром 6 мм на швидкості близько 500-600 оборотів. Натиск повинен бути помірним. У процесі такого акуратного свердління в бортику ванни з'явиться вузьке наскрізний отвір, через яке витече присутня на місці свердління вода.

Тепер з пластиліну слід зробити невеликий ковпачок і приліпити його на нижню частину бортика, щоб отвір було по центру. Знову потрібно налити воду і виконати повторне свердління за допомогою свердла 12 мм. Натиск повинен бути слабким. Коли свердло пройде бортик наскрізь, можна зняти весь пластилін і оцінити якість роботи, відколи на емалі повинні бути мінімальними.

Після цього потрібно розширити отвір до необхідних розмірів, щоб встановити змішувач. Для цього виконується нова розмітка, з позначенням меж отвори. Поверхня необхідно знову заклеїти прозорим скотчем.

Розширювати отвір слід за допомогою шліфувальної машини, використовуючи гумову насадку з наждачним тканиною. Обороти слід виставити на максимум, але додається зусилля повинно залишатися мінімальним.

Фахівці не рекомендують новачкам самостійно робити отвори в бортику чавунної або сталевої ванни. Проблеми викликає наявність емалі, яка виконує не тільки декоративні, але і захисні функції. При неправильному свердлінні високий ризик незворотних ушкоджень цього шару

Коли отвір буде досить розширено, можна використовувати насадку діаметром 20 мм. Слід розуміти, що при мінімальному зусиллі, яке вбереже емаль від пошкоджень, робота буде просуватися не надто швидко. Працювати шлифмашиной доведеться більше години. Коли отвір буде готово, в нього вставляють кільце ущільнювача і виконують монтаж змішувача в звичайному порядку.

Є й інші способи акуратно просвердлити емальовані поверхні. Деякі майстри просто приклеюють до емалі металеву пластину і просвердлюють такий "бутерброд" наскрізь. Метал захистить емаль від пошкоджень. Інші перед свердлінням акуратно знімають частину емалі за допомогою шліфувальної машини, а потім виконують свердління корончатой ​​фрезою.

Нарешті, є спосіб свердління чавуну алмазної корончатой ​​фрезою з використанням кондуктора з деревини. Але в цьому випадку фрезу необхідно досить часто охолоджувати, поливаючи її водою.

Висновки і корисне відео по темі

Тут докладно показана процедура установки змішувача на бортик акрилової ванни:

Процес свердління бортика емальованої ванни наочно представлений в наступному відеоматеріалі:

В цілому монтаж врізного змішувача щодо нескладний. При виконанні робіт важливо діяти уважно і акуратно. З установкою такої сантехніки на борт акрилової ванни може впоратися навіть початківець майстер.

З'явилися питання по монтажу змішувача на борт чаші ванни? А може у вас є необхідний досвід або знання, якими ви можете поділитися з нашими читачами? Залишайте свої коментарі, діліться досвідом і порадами в розташованому нижче блоці.

Чим гарний такий змішувач?
Чим гарний такий змішувач?
З'явилися питання по монтажу змішувача на борт чаші ванни?
А може у вас є необхідний досвід або знання, якими ви можете поділитися з нашими читачами?

Новости