Як зробити витяжку для фарбування своїми руками

  1. Які бувають витяжні системи
  2. Двомоторний
  3. одномоторна
  4. Загально обмінна, приточно-витяжна
  5. особливості монтажу
  6. Матеріали для самостійного виготовлення витяжного пристрою
  7. Як змонтувати витяжку своїми руками

Будь-якому майстрові відомо, що для повноцінної роботи фарбувальної камери потрібна грамотно сконструйована витяжка для фарбування. Але багато хто здивується: «При чому тут камера для фарбування, якщо фарбування машини проводиться в гаражі або майстерні?» Насправді, камера для фарбування - це будь-яке приміщення, де проводяться роботи з барвниками, тому гараж і майстерня на час стають такою камерою, і потрібно подбати про витяжці.

Які бувають витяжні системи

Багато вирішили пофарбувати свій автомобіль водної емаллю подумають, що витяжка в гаражі не потрібна, адже водні барвники нетоксичні і не можуть зашкодити здоров'ю. Але це помилкова думка. Якщо забарвлення проводилася в камері без витяжного пристрою, то результат ніколи не буде відмінним - лак ляже нерівним шаром, і висихання буде нерівномірним.

За якими параметрами підібрати витяжку? Для цього необхідно врахувати розмір приміщення, а вже потім підбирати тип витяжного пристрою.

до змісту ↑

Двомоторний

Примусовий тип вентиляції, при якому нагнітання повітря і його видалення відбувається за допомогою спеціальних вентиляторів. Підходить для великих автомайстерень або фарбувальних цехів. Може бути встановлена як витяжка для гаража для фарбування машини, але зайва потужність вентиляторів буде містити безпідставні витраті електроенергії. При бажанні можна зробити двомоторний витяжний пристрій самостійно, встановивши вентилятори невеликої потужності.

до змісту ↑

одномоторна

Повітря нагнітається в камеру під тиском, а його видалення відбувається природним шляхом через вентиляційні отвори. Оснащені Повітродуви середньої і малої потужності, такі конструкції стають оптимальними для невеликих майстерень і гаражів, де ведеться робота з різними барвниками.

до змісту ↑

Загально обмінна, приточно-витяжна

Повітря надходить і видаляється самостійно за рахунок температурного перепаду і незначну різницю тиску повітряних мас. Хороший варіант для вентиляції приміщень, але не підходить для проведення фарбувальних робіт, адже при спеці і безвітряної погоди витяжна конструкція працювати не буде.

особливості монтажу

Витяжні пристрої монтують при будівництві відразу після того, як закінчилася обшивка стін і була прокладена електропроводка. Отвір для видалення повітряних мас має розташовуватися значно нижче (ідеальний варіант - в підлозі), ніж те, звідки надходить повітря. Така особливість конструкції дозволяє виводити не тільки відпрацьоване повітря, але і дрібнодисперсні частинки, які з'являються при роботі з фарборозпилювачами.

При необхідності можливе переобладнання і готового приміщення. Витяжна труба встановлюється майже на рівні підлоги, а втягувальний отвір - під стелею.

Витяжна труба встановлюється майже на рівні підлоги, а втягувальний отвір - під стелею

Витяжка в гаражі або майстерні може бути змонтована з готових елементів. В цьому випадку складнощів не виникає: досить слідувати інструкції, і якісна установка буде проведена. Але готові витяжні пристрої коштують дорого, і не всім вони по кишені. Якщо немає коштів, а фарбувати необхідно, то цілком можливо зробити витяжку самостійно.

до змісту ↑

Матеріали для самостійного виготовлення витяжного пристрою

Щоб зробити витяжну конструкцію в гаражі своїми руками, будуть потрібні:

  • канальний вентилятор;
  • кріплення і хомути;
  • прокладки, герметик;
  • цемент, монтажна піна і шпаклівка;
  • повітровідвідні труби. Можна купити готові з нержавійки або оцинкованої сталі, а можна і трохи заощадити, використовуючи пластикові труби для каналізації відповідного діаметру. Мінусом каналізаційних труб є їх нестандартність і необхідність виготовлення додаткового перехідника для підключення вентилятора.

Додатково знадобляться інструменти для свердління і закручування шурупів, різні шпателі.

До вентилятора пред'являються особливі вимоги. Його параметри повинні відповідати наступним показникам:

  • потужність - 20-50 Вт;
  • живлення від електроенергії 220 В;
  • діаметр повітродувного каналу - 120-150 мм;
  • кількість переганяється повітряного обсягу - 150-300 м3 / год;
  • створюване в повітроводі тиск атмосфери - 50-100 Па.

Ці параметри необхідні для фарбування авто, щоб вийшов відмінний результат і здоров'ю майстри нічого не загрожувало.

до змісту ↑

Як змонтувати витяжку своїми руками

Всі матеріали закуплені, залишилося розібратися, як зробити витяжку. Для цього потрібно слідувати інструкції:

  1. Пробити отвори для повітропроводів. Припливний отвір повинен розташовуватися на стіні якомога вище, а витяжний - максимально низько. Не можна розташовувати отвори на одній стіні, вони повинні знаходитися навпроти один одного так, щоб подумки між ними можна було провести діагональ через все приміщення.
  2. Зібрати повітроводи, з'єднавши частини труб хомутами. Рекомендується для захисту від гризунів в трубах встановити тонкі металеві сітки. Однією зробленої захисної сітки завжди буває мало, краще встановлювати сітчасті загородження при кожному з'єднанні труб. Руху повітря це не завадить, а ймовірність проникнення гризунів стане мінімальною. На верхній повітропровід встановлюється «дах», яка не перешкоджає руху повітряних мас, але служить захистом від попадання води в трубу. З нержавійки можна склепати захисний конус самостійно, а для каналізаційних труб придбати відповідну насадку в магазині.
  3. Повітровідвідні труби встановлюються в призначені для них отвори і закріплюються за допомогою монтажної піни і цементу. Після висихання монтажних засобів стіна вирівнюється за допомогою штукатурки.
  4. До нагнітаючої повітря трубі за допомогою перехідника прикріплюється осьової вентилятор і підключається до електромережі. При бажанні можна створити двомоторний вентиляцію, прикріпивши аналогічне Струмінь повітря пристрій на трубу витяжки.
  5. Тепер можна перевірити роботу пристрою.

Така саморобна витяжка для виконання фарбування буде працювати не гірше придбаної в магазині, а при виключених вентиляторах забезпечить вентиляцію приміщення по припливно-витяжної типу. З такою вентиляцією результат фарбування вийде хорошим, і токсичні барвники не зашкодять здоров'ю майстра.

Переконавшись, що будь-яке приміщення, де ведуться роботи по фарбуванню, є фарбувальною камерою, кожен майстер подбає про оснащення майстерні витяжкою. Хтось придбає готову і оплатить установку професіоналам, а кому-то захочеться трохи заощадити і зробити всю роботу самостійно.

Але багато хто здивується: «При чому тут камера для фарбування, якщо фарбування машини проводиться в гаражі або майстерні?
За якими параметрами підібрати витяжку?

Новости