Як повернути радість у життя? | "Жива психологія" з Надією Резникової

Ви коли-небудь помічали, наскільки це природно для дітей радіти ?! Вони дійсно всьому відкриті і часто сміються. Навіть ті діти, які живуть далеко не в найкращих умовах, все одно знаходять щось таке, від чого можна захлинаючись посміятися і від душі порадіти.

Прикро, що так точно і не помітиш, з якого такого моменту маленький чоловічок втрачає цю здатність. Можливо, саме звідси і починається її дорослішання? Поступово, майже непомітно огрядна серйозність змінює радість. Спочатку вона приємно і спокійно огортає, а потім непомітно, до болю стягує всю людську особистість. І вона тихенько, самовіддано перестає вільно і повно дихати і, як наслідок, рухатися, мислити і відчувати. А потім вона і зовсім всихає, стаючи кісткової, нерухомою, набитою курних і непотрібним мотлохом.

Спочатку маленька людина вчиться серйозно ставиться до своєї поведінки Спочатку маленька людина вчиться серйозно ставиться до своєї поведінки. На людях, в магазинах, кафе і на дитячих майданчиках потрібно себе вести як слід і ні як інакше! Потім він вчиться відноситься серйозно до своєї творчості і праці. І ось він уже серйозно малює, танцює, грає на піаніно, читає, робить уроки і т.д .. Так, грати і тим більше творити серйозно - це так нудно і важко! Потім, трохи подорослішавши, він вчитися серйозно ставитися до своїх думок і умовиводів, щоб ціною свого здоров'я, любові і дружби стояти на своїй правоті. І тут же, ну як тут без цього, він приходить до важливого відношенню до себе. Власне, на цьому місці і закінчується дитинство, закінчується наповнена і радісне життя.

Якось так виходить, що з віком діти втрачають якусь особливу здатність. Я, якщо чесно, не знаю напевно, в чому конкретно вона виражається. Просто для мене діти трохи ближче або трохи щільніше з'єднані зі своїм внутрішнім світом. Вони живуть неначе б в тісному поєднанні з ним, спираючись на нього в своїх діях і реакціях. Досвідчений психолог сказав би, що діти ще невіддільні від свого внутрішнього я. Гіпнотерапевт б відзначив, що вони все ще чують і покладаються на свою підсвідомість. Очевидно одне, що як тільки дитині прийшло в голову щось спокусливо-цікаве, його ноги тут же побігли, щоб мозок придумав як це здійснити, руки поторкали, а очі побачили і ніс понюхав!

Згодом навколишнього світу в житті дитини стає все більше і більше. Тепер поведінку дитини вимагають відповідні оголошення і нормами тієї спільноти, в якому він живе. І якщо в ньому не прийнято нікуди бігти, людина вже нікуди не побіжить, навіть якщо ноги по-звірячому знемагають від напруги на швидкому старті.

Ні! Я не кажу, що спиратися на зовнішній світ погано! Погано спиратися тільки на нього! Адже багато речей у своєму житті неможливо реалізувати не заручившись підтримкою суспільства. Це факт! Але без своєї власної підтримки і опори вже точно і однозначно нічого не вийде.

З цього приводу є одне дуже хороша вправа. Його успіх криється в методичності. Буде потрібно не більше п'яти хвилин, щоб відразу ж відчути його ефективність.

Буквально на пару хвилин відкладіть в сторону всі свої справи. Звільніть для себе простір і час. Дозвольте собі одну маленьку хвилинку в день просто подихати вільної і на повні груди. Як це не дивно, але людина, за рутинними справами і постійними однаковими переживаннями, забуває дихати. І тільки тоді, коли ви дозволите собі знову задихати, я попрошу вас повернутися до своєї старої здатності, - до того, до чого ви не зверталися вже дуже давно, до того, без чого не існувало б дитинства, - до своєї уяви. Це щось реальне місце, де без перебільшення створюється життя, створюється людина.

А тепер давайте відкинемося на спинку стільця і ​​трошки подумаємо про те, чого нам так не вистачає в нашому житті. Ми хоч і всі різні, але в кінцевому підсумку прагнемо до простим і природним станам. Хтось живе без любові. До комусь не приходить творча муза, а хтось би навіть гори зрушив, якби була звичайна людська підтримка.

Тому прямо зараз уявіть собі, просто уявіть, що вам вже нічого не потрібно хотіти. Обставини вашого життя вже склалися таким чином, що ви сміливо можете дозволити собі відчути те, що так давно хотіли випробувати.

Вам вже не потрібно худнути, отримувати наукові ступені або заробляти великі гроші, щоб вас полюбили. Ви вже улюблені. Творча муза вже підлетіла, а весь світ вас підтримує саме так, як можна підтримати лише вас.

Можливо, ви помітите як ваше тіло відразу стане м'яким і податливим, трохи більш розслабленим, тому що йому в дещо годи вже не потрібно нічого заслуговувати, заробляти, доводити, встановлювати й відвойовувати. Можливо, ви відчуєте легку втому, як ніби з плечей скинули важкий вантаж, і відразу ж стане легше дихати.

Біда в тому, що людині-розумному, тому, до кого ми так успішно себе зараховуємо, потрібні для всього привід і причина. Наприклад, щоб дозволити собі любити або радіти, йому потрібно виконати гігантську роботу по створенню виправдань, чому раптом він наважився бути щасливим. Адже якщо раптом людина дозволяє собі бути задоволеним без видимої на те причини - це вже в очах суспільства не зовсім адекватно. Мало хто свідомо хоче бути неадекватним!

Цікаво, звідки взялася така висока вимогливість до позитивних емоцій, почуттів і станів? Чому людині потрібен незаперечний привід для задоволення і щастя?

Загалом, я прошу вас уявити і уявити собі, що у вас вже є пояснення, виправдання, привід або причина для будь-якого вашого стану, яке ви шукайте в житті Загалом, я прошу вас уявити і уявити собі, що у вас вже є пояснення, виправдання, привід або причина для будь-якого вашого стану, яке ви шукайте в житті. І тепер, коли у вашій уяві обставини склалися так вдало, насолодитися цим як мінімум одну хвилину.

ЩО ПОЧИНАЄ ВІДБУВАЄТЬСЯ З ВАМИ, КОЛИ несподівано дають змогу СЕБЕ ВІДЧУВАТИ ТЕ, ЩО ДОВГИЙ ЧАС стримувати В ОЧІКУВАННІ СПРИЯТЛИВИХ УМОВ?

Дозволяйте свого тіла пристосовуватися до нових почуттів, адже, як я вже писала в одній з статей , Саме те, що ми уявляємо в нашому внутрішньому світі, є для нашої підсвідомості справжньою метою. Тому цю вправу не тільки розслабляє і дозволяє вийти за рамки буденності! Адже ми не тільки мислимо за сформованим шаблоном, а й відчуваємо свої почуття теж за звичкою. Наш загальний емоційний тонус і діапазон почуттів - справа звички, яка неусвідомлено склалася за всю нашу життя. Хіба це не корисно вже свідомо розширювати свій внутрішній горизонт? Цей той самий момент, коли не варто покладатися на мінливий світ і чекати з його боку манни небесної! Це той самий момент, коли людині варто спертися на самого себе і в першу чергу самому собі дозволити доторкнутися до нового реальному і чуттєвого досвіду!

Як подейкують прихильники східних традицій: «Все в нашій голові!» Раз така справа, дорогий мій читач, давайте тоді використовувати свою голову за призначенням, щоб з її допомогою йти туди, куди саме нам потрібно!

З повагою,

Ваш Психолог в Ванкувері

і Ваш Психолог Онлайн

Надія Рєзнікова

Ви коли-небудь помічали, наскільки це природно для дітей радіти ?
Можливо, саме звідси і починається її дорослішання?
Цікаво, звідки взялася така висока вимогливість до позитивних емоцій, почуттів і станів?
Чому людині потрібен незаперечний привід для задоволення і щастя?
ЩО ПОЧИНАЄ ВІДБУВАЄТЬСЯ З ВАМИ, КОЛИ несподівано дають змогу СЕБЕ ВІДЧУВАТИ ТЕ, ЩО ДОВГИЙ ЧАС стримувати В ОЧІКУВАННІ СПРИЯТЛИВИХ УМОВ?
Хіба це не корисно вже свідомо розширювати свій внутрішній горизонт?

Новости