Як дізнатися вага у ВРХ?

  1. Як виміряти вагу ВРХ
  2. Ваги для зважування корів
  3. Ваги платформні для ВРХ

Як виміряти вагу ВРХ


Маса ВРХ в молочному, а особливо м'ясному скотарстві - один з найважливіших показників розвитку. Дані зважувань дозволяють відстежити закономірності змін ваги і виявити можливі проблеми. Тому вимір ваги необхідно при розведенні ВРХ. Але часто дрібні господарства і індивідуальні підприємці не мають спеціальних ваг. У таких випадках перед ними постає питання: як виміряти вагу ВРХ? Для цього існує кілька способів:

  • жива маса ВРХ визначається за формулою: Ж.М. = А * В * К / 100. Для визначення ваги за цією формулою необхідно виміряти: А - обхват грудей тварини за лопатками в сантиметрах; В - довжина тулуба в сантиметрах, виміряна прямий палицею. К - коефіцієнт поправки, в молочному скотарстві він дорівнює 2, в м'ясному - 2,5.
  • для визначення ваги цим способом необхідно виміряти косу довжину тулуба від виступу плечової кістки до кореня хвоста і обхват грудей. Існує таблиця, яка за цими даними визначає приблизний вага тварини.
  • Також за допомогою таблиці визначається вага ВРХ по обхвату живота в самій об'ємної частини.
  • необхідно виміряти обхват грудей тваринного і по таблиці визначити вагу.


За допомогою спеціальної стрічки - вимірюється обхват тіла тварини в самій вузькій частині відразу за передніми ногами. На стрічку нанесені показники живої маси в залежності від обхвату.

Всі перераховані вище методи мають право на існування, але все-таки визначають тільки приблизні показники. Отримані дані мають похибку 30-40 кг. Тому найкращим вирішенням проблеми як виміряти вагу ВРХ будуть ваги.

Ваги для зважування корів


Ваги для зважування корів дозволяють провести точні вимірювання живої маси. Такі ваги застосовуються і в сільському господарстві, і в підприємствах м'ясопереробки. Ваги для зважування корів мають досить просту конструкцію, що робить їх надійними і простими в експлуатації. Існують ваги, як для групового, так і для індивідуального зважування. Всі ваги для зважування корів діляться на механічні та електронні. Головна їхня відмінність - в способі отримання даних про вагу. Вимірювання живої маси на механічних вагах відбувається за допомогою пересування гир на коромислі ваг. Такий спосіб має невелику похибку.

Електронні ваги будуть більш точними, тому що оснащені тензодатчиками. Дані про вимірювання виводяться на екран терміналу, який з'єднаний з платформою ваг. Електронні ваги мають ряд розширених функцій. Наприклад, дані про вимірювання можуть для зручності персоналу проговорюватися вголос. Крім цього, електронні ваги дозволяють підсумувати результати вимірів, зберігати їх в пам'яті або передавати інформацію на комп'ютер. Електронні ваги дозволяють проводити вимірювання живої маси навіть при русі корови.

Ваги платформні для ВРХ


Всі ваги для ВРХ однакову основу - це платформа з покриттям з огорожею і хвіртками. Саме тому майже всі ваги для ВРХ називаються платформеними. Платформа, як правило, виготовляється зі сталі і покрита або насічками проти ковзання, або гумовими килимками. Платформні ваги для ВРХ можуть виготовлятися зі сталі або алюмінієвого сплаву. Такий вибір матеріалу обумовлений необхідністю бути міцними і витримувати велику вагу. Для зважування тварина заводять через хвіртку на платформу, огорожі контролюють його рухливість.

Платформні ваги для ВРХ можуть бути стаціонарними і встановлюватися в будівлі ферми. Для віддалених вигонів і в невеликих господарствах використовуються мобільні ваги. Вони обладнані колесами і важелями, які дозволяють безперешкодно переміщати їх навіть зусиллями однієї людини.
Платформні ваги для ВРХ зручні і прості в експлуатації і суттєво полегшують спостереження за здоров'ям стада.

Платформні ваги для ВРХ зручні і прості в експлуатації і суттєво полегшують спостереження за здоров'ям стада

У таких випадках перед ними постає питання: як виміряти вагу ВРХ?

Новости