Як раціонально зібрати валізу у відпустку - Wonderzine

Канікули в розпалі, і найбільшим головним болем стають збори валізи, який більшість з нас упаковує за чотири години до вильоту, звалюючи в купу все краще відразу. Ділимося порадами, як зібрати сумку і що взяти з собою, відштовхуючись від принципів здорового аскетизму і раціональності, так, що у вас залишиться місце і для нових речей, які точно захочеться купити, виїхавши за три версти від будинку.

Ретельно плануйте, що хочете взяти з собою. Краще навіть зробити список і потім викреслити все зайве. Навіщо вам з собою гора суконь і черевиків, коли можна знайти нові у відпустці? Беріть з собою те, що надягаєте в життя, не замислюючись. Все інше купите на місці. Можна піти ще далі. Хтось практикує детокс і розвантажувальні дні в харчуванні, влаштуйте собі такий же відносно речей. Візьміть необхідний мінімум зручних і функціональних речей і не зациклюйтеся, що вам нема чого одягти. Насолоджуйтесь пригодами і уникайте магазинів.

Якщо речі укладати у валізу шарами, вони займуть значно більше місця. Найкраще - кожну річ туго скрутити в рулет, тоді все легко поміститься навіть в ручну поклажу або в валізі залишиться досить вільного місця, щоб привезти додому місцевого вина, сувенірів і нового одягу. До того ж скручена одяг менше мнеться.

Крім валізи візьміть з собою один місткий красивий рюкзак, невелику сумку на ланцюжку і тканинну сумку-мішок для походу на пляж. Раптом ваші плани зміняться, і ви захочете з міста поїхати на пару днів на море або навпаки. Чи зможете чемодан залишити в готелі або орендованій квартирі і взяти з собою тільки найнеобхідніше, щоб ніщо не відволікало від пригод. До того ж в рюкзак приберете iPad або лептоп, який зручно дістати в літаку, а в сумку на ланцюжку (яка стане в нагоді на канікулах ввечері) - документи. Сумку-мішок просто згорніть і захопіть з собою - стане в нагоді.

Набір для канікул в місті досить нехитрий: дві сукні (маленьке чорне і денний), Біркеншток або інші сандалі, пара універсальних кросівок, сорочка, майка або кроп-топ, пара улюблених джинсів, затишний базовий трикотаж на кшталт тільняшки або водолазки, кілька базових футболок, светр або кардіган і одна куртка (або бомбер, або косуха, або джинсова). Можете захопити з собою жакет - накинувши його на сукню, ввечері можна відправитися на яке-небудь культурний захід. Плаття, шорти, спідниці, прикраси і ошатну взуття краще купити на місці і привезти потім додому.

Якщо ви їдете на море, можна обійтися і того меншою кількістю речей. Для пляжу беріть два купальника (злитий і роздільний), одну спідницю або шорти довжини міді, легкі штани і одне літнє плаття - все це знадобиться не тільки на пляжі, але і в місті. Те ж саме з капцями - краще взяти все ті ж ортопедичні Біркеншток, в яких комфортно ходити хоч по піску, хоч по бруківці і які при нагоді можна надіти з вечірньою сукнею будь-якої довжини. Головна умова до речей у відпустці - подвійна функція. Подумайте, де ще може стати в нагоді та чи інша річ. Наприклад, якщо ви плануєте бігати повз пляжу вранці, то гарне спортивне бра буде до речі, його можна носити і в місті з спідницею довжини міді або брюками (наприклад, легкими кюлотамі) і не брати зайвих майок і кроп-топів. А красиві бігові велосипедки можна завжди надіти з сорочкою і сандалями на тракторній платформі і піти дивитися архітектуру. Спорт з моди найближчим часом не піде. Рушник краще взяти все-таки з собою, нехай навіть невелике - це краще, ніж півдня шукати одноразове замість того, щоб кинути речі і відразу поїхати на пляж.

Набір для канікул на дикій природі (в лісах або в горах) буде відрізнятися тим, що ви візьмете з собою більше банок (від комарів, опіків), медикаментів та інших предметів: від намету до посуду, які на місці ви навряд чи купите. Тут спортивні і теплі речі - головне. До того ж і з природою краще зливатися нічого.

Пара дрібниць може сильно полегшити вам життя: начебто затичок в вуха, маски для сну, подушки, антисептика, універсального живильного крему, нитки з голкою, таблеток від алергії, но-шпи, аспірину, запасний зарядки і другого телефону, презервативів, копії документів та запасу змінних лінз - екстрені дрібниці краще зайвого одягу. Пам'ятайте про рулетики з футболок і розумний аскетизм. Окремо подумайте про набір ліків, особливо якщо у вас є хронічні захворювання: припустимо, активоване вугілля можна купити в аптеці будь-якої країни, а ось перевірений антибіотик - не факт.

Про рідини в мікробутилочках в окремій пластиковій сумці багато писати не будемо: у подорожах завжди щось лопається і розливається. Ну, ви знаєте. Тому краще все розлити по малих тарам, які продаються в будь-яких косметичних мережевих магазинах, і прибрати в водонепроникну косметичку. До того ж додому, як і з одягом, вам напевно захочеться привезти місцевої косметики.

Залишайте прочитані книги іншим людям після себе, замість того щоб тягатися з ними протягом всієї подорожі, або просто завантажте собі все необхідне в рідер.

Залишайте прочитані книги іншим людям після себе, замість того щоб тягатися з ними протягом всієї подорожі, або просто завантажте собі все необхідне в рідер

Про всяк випадок звірте вага, розмір допустимого багажу і кількість ручної поклажі з правилами вашого авіаперевізника. Бюджетні лінії на кшталт easyJet, airBaltic, KLM накладають суворі обмеження і розгортають прямо перед посадкою на борт літака всіх непередбачливих.

фотографії: 1, 2, 3, 4, 5, 6, cover photo via Shutterstock

Навіщо вам з собою гора суконь і черевиків, коли можна знайти нові у відпустці?

Новости