Як знайти свій ідеальний вагу?

Доктор медичних наук з Університету Південної Австралії.

Тім Олдс і Нейтан Деніель з Університету Південної Австралії запропонували провести невеличкий експеримент і навскидку визначити ІМТ трьох різних людей - по 3D-моделей їхніх тіл. Пропонувалося просто розставити трійцю за принципом: від самого худого до найповнішого.

Пропонувалося просто розставити трійцю за принципом: від самого худого до найповнішого

Тім Олдс фотографія

3D-моделі, по суті, цифрові зображення людей, були зроблені за допомогою лазерного сканування. В експерименті брала участь жінка з боками на талії (1.68 м, 70,6 кг), чоловік з невеликим животиком (1.59 м, 63.2 кг) і чоловік з плоским животом (1.74 м, 75.7 кг).

Реклама:

Звичайно ж, чисто зовні вигравав останній з трійці. Однак показник ІМТ у всіх трьох був абсолютно однаковим - рівно 25. Ні в кого з трьох, якщо вірити ІМТ, не було проблем з вагою.

Тім Олдс фотографія

Індекс маси тіла, як ви пам'ятаєте, розраховується шляхом ділення ваги в кілограмах на квадрат зростання в метрах. Що стосується дорослих, діапазон ІМТ до 18.5 говорить про небезпечну худорбі, з 18.5 до 25 - показник здорового ваги, з 30 і вище - свідчить про ожиріння.

Доктор медичних наук Тім Олдс заявляє, що Органи громадської охорони здоров'я, по-старому користуються ІМТ, не приймають до уваги найважливіше в розрахунках - форму людського тіла.

Існує так званий індекс Рорер (або пондеральний індекс), запропонований ще в 1912-му доктором Рорером. Цей індекс розраховується за такою формулою: зростання, поділений на корінь кубічний маси.

На тлі пондерального індексу ІМР виглядає краще, але тільки і всього. Олдс додає, що люди - це не геометричні фігури, запросто піддаються вимірюванню. Шукати свій ідеальний вагу за допомогою ІМТ - справа невдячна.

Чим людина вище, тим довше його ноги, особливо верхня частина ніг. У пропорційному відношенні такі люди виглядають більше схожими на вовкодавів, тоді як невисокі - на стаффордширського бультер'єра.

Якби у когось зростанням під 190 см довжина ніг була співмірна довжині ніг того, чий зріст становить 150 см, такий рослий чоловік втратив би в зростанні 5 см.

Таким чином, обсяги тіла (включаючи масу) високих людей виявляються дещо менше, ніж можна було б очікувати, відштовхуючись від зростання, і високі люди знаходяться в невигідному становищі, коли мова йде про ІМТ.

Олдс пропонує розглянути приклад одержимої тренажерним залом Дженні, яка при зрості 170 см важить 70 кг і має ультра-тонкий жировий показник - всього 10%. При перерахунку, обсяг її тіла становить 65 літів.

Для порівняння пропонується звернути увагу на сестру Дженні, Сьюзі, яка веде малорухливий спосіб життя. Показник жиру Сьюзі при тих же 170 см і 70 кг становить 40%.

ІМТ обох сестер - 24.2, але у Сьюзі обсяг тіла 69 літрів, оскільки жир менш щільний, ніж м'язи, і займає більше місця.

Ці додаткові чотири літри повинні якось розміститися в організмі, і Сьюзі має досить чітке уявлення про те, які ділянки її тіла вимагають роботи над собою.

Цим простим прикладом Тім дає зрозуміти, що з плином часу фігура людини може змінюватися. Стрункий в далекому минулому, людина сьогодні може виглядати більш повним, якщо не огрядним, тоді як його ІМТ залишається колишнім. Ви стаєте більше Сьюзі, ніж Дженні.

Тим, хто вивчає людське тіло і його частини, експертам антропометрії, здається, подобається створювати індекси ідеальної ваги.

Одним з таких індексів є індекс Брока, названий на честь французького анатома Поля Брока (Paul Broca). Формула підходить для людей середньої статури, зростом вище 155 см і нижче 185 см.

Комусь подобається простота вимірювання: ваш зростання в сантиметрах мінус 100. У людини з ростом 180 см, відповідно до індексу Брока, ідеальна вага становить 80 кг.

Для порівняння, за формулою Хамфі ідеал складе 77,9 кг, Крефф - 77.5 кг, Девіна - 75.5 кг, Моннро-Дюмейна - 74 кг, Лоренца - 72.5 кг, Міллера - 72 кг. При цьому нижньої межі здорового діапазону ІМР людини зростом 180 см досягне при вазі 60 кг.

Дослідникам досить важко розробити нову формулу, що враховує не тільки зростання людини, але і вимірювання його фігури. Як правило, однією тільки комбінації росту, ваги і окружності талії досить, щоб звести все обчислення нанівець.

Так званий індекс форми тіла (ІФТ) (англ. A Body Shape Index, ABSI) являє собою відношення об'єму талії до твору двох множників: індексу маси тіла в ступені 2/3 (або корінь кубічний з ІМТ в квадраті) і кореня квадратного з росту (в метрах).

Хтось називає ІФТ показником "округлості форм '. Високий ІФТ свідчить про 'шкідливою формі тіла', при цьому вага і об'єм талії у людини може залишатися в межах норми. Хтось вважає, що ІФТ, в першу чергу, дозволяє прогнозувати ризик ранньої смерті.

Ще один індекс, SBSI (Surface-Based Body Shape Index), бере до уваги розподіл жиру в організмі. Потрібно комплексне вимір, в тому числі площі поверхні тіла, окружності тіла, висоти і окружність талії.

Підводячи підсумки, Тім Олдс і Нейтан Деніель приходять до висновку, що нові розроблені індекси, звичайно ж, перевершують ІМТ, проте практично невідомі широкому загалу і досить складні.

Поки що всім 'Вовкодава' і тим, хто більше схожий на Дженні, ніж на Сьюзі, залишається тільки миритися з відсутністю простих і доступних формул.

Кращі тижні


Новости