Як вибрати взуття для дитини?


Як тільки дитина починає вставати на ніжки і намагатися ходити, йому потрібно надягати черевички. За даними фахівців, до 60% плоскостопості та інших порушень формування зводу стоп пов'язано з неправильно підібраним взуттям. Тому батькам важливо знати, чим керуватися при виборі дитячого взуття.

Слід купувати взуття ізветность фірм, що мають сертифікати якості. Взуття невідомих виробників представляє великий ризик для здоров'я дитини.

Верх взуття повинен бути зроблений з матеріалів, які пропускають повітря, - шкіри, замші, текстилю. По можливості намагайтеся уникати синтетичних матеріалів. Перед покупкою перевірте внутрішню поверхню туфель: там не повинно бути грубих швів або нерівностей.

Звертайте особливу увагу на наявність супінатора - одного з головних елементів "правильної" взуття, що представляє собою щільне піднесення на внутрішній стороні устілки. Супінатор підтримує склепіння стопи і сприяє рівномірному розподілу навантаження при ходьбі. У коректує ортопедичного взуття супінатор може бути жорстким і дуже високим. Але таке взуття потрібно вибирати тільки за рекомендацією лікаря.

Підошва взуття повинна бути щільною, що не гнучкою, але піддатливою для амортизації при ходьбі. При абсолютно плоскій підошві складніше зберігати рівновагу при ходьбі. Для нормальної постави і правильного формування зводу стопи потрібен невеликий каблучок. На перших черевиках рекомендована висота каблучка 5-7 мм, до двох років - 1-1,5 см. Задник повинен бути високим, щільним і суцільним, без швів і складок. Вибирайте взуття з широким круглим носом, щоб пальці ніг могли рухатися вільно.

Тісне взуття може призвести до зміни форми стопи, сприяти вростання нігтів, утворенню мозолів. Здавлюючи кровоносні судини і порушуючи кровообіг, тісне взуття в холодну пору року сприяє охолодженню ніг. Занадто вільне взуття також небажана, тому що вона ускладнює рух, викликає потертості ніг, у взутті "на виріст" дитина частіше падає, у нього порушується постава. Взуття має підходити за розміром - внутрішня довжина черевика повинна на 1 см перевищувати довжину стопи стоїть дитини. Стопа і пальці не повинні бути здавлені.

Щоб не помилитися при покупці, будинку поставте дитину на картонку і обведіть йому стопи олівцем. Виріжте, порівняйте два відбитки (один з них, можливо, буде більше) і візьміть більший відбиток з собою в магазин. Вкладайте відбиток у вподобані моделі - так ви визначите відповідні. Під час примірки вкладіть свій палець між задником і п'ятою. Якщо палець не входить, взуття мала. Якщо входить вільно, занадто велика. Зимове взуття міряйте з вовняним носком.

Ноги малюка ростуть швидко, його перші черевички швидко стануть йому малі. Слід частіше перевіряти, чи зручно він себе почуває, коли ви переконаєтеся, що великий палець ніжки малюка стосується носка черевика (в положенні дитини стоячи), потрібно купувати йому нову пару взуття.

Розрізняють домашній, вуличний і спортивне взуття. Взуття для дитячого саду - варіант домашнього взуття. Малюкам не можна носити шльопанці будь-яких видів, м'які, вільні ганчіркові тапочки. Домашні тапочки повинні нагадувати туфлі - облягаючі, відкриті, з хорошою вентиляцією.

Ходити будинку босоніж дитині не рекомендується. Ходіння босоніж по рівній твердому підлозі може затримати формування зводу стоп і сприяти посиленню плоскостопості. Влітку, коли досить тепло і немає небезпеки поранити або занозить ногу, дітям потрібно і корисно ходити босоніж по землі, траві, мокрому піску, камінцях.

Вулична взуття - більш закрита, ніж домашня. У теплу пору року зручна текстильне взуття - легка, повітропроникна та гігроскопічна. Якщо ви купуєте босоніжки, стопа дитини повинна бути щільно зафіксована ремінцями. Носок вуличному взутті для профілактики травматизму краще вибирати закритий.

Гумові чобітки з прокладеними в них устілками або чохлами з тканини, добре вбирає вологу, надягають в порівняно теплу погоду на час прогулянок по вологій землі і траві. Не надягайте дитині (по крайней мере, до 3-4-річного віку) гумові чобітки занадто часто або надовго - ноги в них дуже пітніють. При низьких температурах повітря дітям краще надягати шкіряні черевики.

Взимку на прогулянках слід носити утеплені шкіряні черевики, а в дуже сильні морози - валянки з калошами. Після повернення з прогулянок взуття потрібно обов'язково очищати від снігу і просушувати. Уважно стежте за тим, щоб зимова взуття не була дитині мала. Черевики або чобітків, які трохи великі, можна носити з двома парами шкарпеток.

Спортивне взуття повинна підтримувати стопу при активних рухах. Для профілактики травм важливі негладка, що амортизує підошва і щільна фіксація. "Липучки" або шнурки дозволяють досягти ідеального облягання ніг з урахуванням їх анатомічних особливостей. Чешки дітям надягають тільки на музичні заняття, для занять фізкультурою вони не підходять. Тонка шкіряна підошва ковзає і не амортизує, фіксацію і підтримку стопи чешки також не забезпечують.

Ортопеди не рекомендують одягати чуже взуття, що був у вжитку. Розношена туфлі не будуть щільно фіксувати ногу в правильному положенні, а якщо у попереднього власника була деформація стопи, то виникли в процесі носіння дефекти нададуть несприятливий вплив. "У спадщину" можуть передаватися тільки гумові чоботи або практично не ношений взуття.

Не менш важливо правильно вибрати шкарпетки. Вони повинні бути відповідного розміру - маленькі стискають ноги, а великі збираються складками і сприяє формуванню потертостей. Шкарпетки з п'ятою набагато зручніше шкарпеток без неї. У якісних шкарпеток матеріал на п'ятах і шкарпетках товщі, ніж в інших місцях, - це робить їх більш довговічними.

Шкарпетки з натуральних волокон (бавовни і шерсті) краще вбирають вологу дозволяють ногам "дихати". Шкарпетки потрібно міняти щодня.

"Ми йдемо в дитячий сад." Правильна "одяг і взуття для дошкільника." Агаджанова С.Н.


Дивіться також: Як потрібно одягати дітей в дитячому садку?

Новости