Як підключити телевізор до комп'ютера і ноутбука

  1. Роз'єми для підключення телевізора
  2. Налаштування відеокарти і телевізора

При підключенні телевізора до комп'ютера потрібно спершу реалізувати апаратне підключення за допомогою відповідних кабелів і роз'ємів, а потім налаштувати необхідні параметри. Самі налаштування можуть відрізнятися від операційної системи і моделі відеокарти на компі.

Потрібно сказати, що таке підключення телевізора до комп'ютера або ноутбука потрібно для використання екрану телеприймача з великою діагоналлю в якості монітора. Так набагато приємніше переглядати фільми, фотографії або грати в ігри. Але все це справедливо для сучасних моделей телеприймачів HD Ready з дозволом екрану 1920х1080 або 1366х768. При використанні екранів з меншим дозволом, що зустрічається на старих моделях телевізорів, ви можете не отримати виграшу в якості відео. Або ж може бути ситуація, коли немає необхідних роз'ємів для передачі відео високої роздільної здатності з комп'ютера до телевізора. Але всі сучасні моделі і телевізорів і відеокарт можна з'єднати між собою для перегляду Full HD відео на екрані телевізора.

Роз'єми для підключення телевізора

Передача зображення з високою роздільною здатністю пов'язана із застосуванням відеосигналу в цифровому вигляді і подальшої його обробкою. Для передачі відеосигналу в цифровій формі служать інтерфейси HDMI і DVI. Саме з роз'ємами і кабелями цих двох інтерфейсів і пов'язано сьогодні підключення телевізора до комп'ютера. Потрібно сказати, що DVI буває трьох видів цифровий, аналоговий і комбінований. Тобто, що б передати по ньому цифровий сигнал Full HD потрібно вибрати відеокарту з цифровим виходом (позначається додаткової буквою D) або комбінований і застосувати відповідний кабель.

Тобто, що б передати по ньому цифровий сигнал Full HD потрібно вибрати відеокарту з цифровим виходом (позначається додаткової буквою D) або комбінований і застосувати відповідний кабель

HDMI вважається кращим варіантом підключення, так як по ньому передається і звук разом з відео. При підключенні по DVI може знадобитися додатково підключати аудіо сигнал за окремим кабелем. Для того що б відеокарта видавала звук на вихід в деяких моделях потрібно буде всередині системного блоку комп'ютера з'єднати роз'єми S / PDIF, кабель для з'єднання йде в наборі відеокарти. Тоді можливо навіть звук буде і на виході DVI і, використовуючи перехідник DVI-HDMI і далі на телевізор кабель HDMI-HDMI можна отримати відео та звук з одного роз'єму DVI. HDMI кабель ще краще і тим, що він може бути дуже довгим (більше 10 метрів). А при використанні кабелю DVI-DVI може знадобитися ставити проміжні підсилювачі (чого ніхто не робить) якщо довжина перевищує 5 метрів, інакше виникнуть перешкоди.

А при використанні кабелю DVI-DVI може знадобитися ставити проміжні підсилювачі (чого ніхто не робить) якщо довжина перевищує 5 метрів, інакше виникнуть перешкоди

Для підключення комп'ютера біля телевізора може бути окремий вхід HDMI, незважаючи на те, що зазвичай таких роз'ємів у телеприймача кілька. Потрібно прочитати інструкцію, що б визначити потрібний вхід.

Якщо ви використовуєте домашній кінотеатр для відтворення звуку або іншу аудіо систему, то можна подати на ресивер сигнал з комп'ютера по HDMI, а вже з ресивера на телевізор так само по HDMI.

Всі інші методи передачі відео з комп'ютера використовують аналогову форму сигналу і не здатні передати HD відео. Використовуються вони, коли немає можливості підключитися по HDMI або DVI.

  1. 1) VGA (D-sub). Один з основних роз'ємів в сучасних жк телевізорах. Використовується для підключення комп'ютера. Має 15 контактів. Здатний передати сигнал здатністю 1280х1024 пікселів.
  2. 2) Компонентний. Являє собою три «тюльпана» різного кольору: зелений, синій, червоний. По двох з них передається кольорова складова, а по третьому проходить сигнал яскравості. На пристроях він позначається як Y Pb Pr. Характеристики такого з'єднання краще, ніж A / V і S-video.
  3. 3) Scart. Це великий роз'єм з 21 контактами. Має різні специфікації, тому може передавати різні сигнали, в залежності від того, що підключили виробники всередині роз'єму. Може передавати відеосигнал хорошої якості (стандартної чіткості) і звук.
  4. 4) S-video. Так само давно застосовується в відеотехніки. Може вже не бути на сучасних телевізорах. Передача кольоровості і яскравості йде по різних проводах, тому такий роз'єм краще, ніж звичайні тюльпани. Передача тільки відеосигналу, звук підключається окремим кабелем. Може бути 4 або 7 штирьків в роз'ємі.
  5. 5) Композитний (A / V). Це звичайні «тюльпани» (RCA). Застосовуються вже давно. Гірше компонентного тим, що сигнали і яскравості і кольоровості передаються по одному кабелю, тому виникають перешкоди. Можуть стояти на DVD, ігрових приставках і ін. Передається і відео і звук.

Роз'єм Сигнал Якість Звук HDMI Цифровий Full HD Відмінно Є DVI Цифровий Full HD Відмінно Може бути VGA Аналог HD Добре Ні Компонент Аналог Задовільно Ні Scart Аналог Задовільно Є S-Video Аналог Задовільно Ні A / V Аналог Задовільно Є
Роз'єм Сигнал Якість Звук HDMI Цифровий Full HD Відмінно Є DVI Цифровий Full HD Відмінно Може бути VGA Аналог HD Добре Ні Компонент Аналог Задовільно Ні Scart Аналог Задовільно Є S-Video Аналог Задовільно Ні A / V Аналог Задовільно Є

Налаштування відеокарти і телевізора

Зазвичай після правильного підключення відразу і з'являється картинка з комп'ютера на екрані телевізора. Іноді потрібно підлаштувати дозвіл або, якщо зовсім немає зображення, налаштувати правильно виходи і входи. Перед налаштуванням рекомендується завантажити та встановити найновіші драйвера для вашої відеокарти і звукової карти комп'ютера.

Найбільш поширеними є такі моделі відеокарт:

  • На базі платформи NVIDIA. Драйвери доступні на NVidia.ru
  • На базі платформи ATI. Драйвери доступні на ATI.ru
  • На базі платформи Intel Extreme Graphics. Драйвери доступні на Intel.com

Після підключення і включення мережі на обох пристроях, Windows повинна вивести повідомлення про підключення і запитати, як ви збираєтеся використовувати додатковий екран. Є три варіанти:

  1. 1 Використовувати зовнішній дисплей в якості основного.
  2. 2 Розширити робочу область на інший екран, при цьому обидва дисплея використовуються.
  3. 3 під'єднання екран використовувати в якості клону, тобто зображення на двох дисплеях однакове.

Краще використовувати підключений телевізор в режимі «клон», так легше його налаштувати і керувати.

Якщо операційна система сама не визначила нове підключення, то ви можете самі зайти в меню настройки дисплеїв. Через Пуск-Панель управління-Екран ви потрапите в меню налаштувань.




У цьому меню потрібно налаштувати параметри підключеного дисплея як вам треба.

Для більш повного налаштування зображення (дозвіл, кадрова частота, співвідношення сторін, колірна гамма) може знадобитися зайти в налаштування відеокарти.

Для відеокарт ATI це "ATI Catalyst Control Center":

Для відеокарт ATI це ATI Catalyst Control Center:

Для відеокарт NVidia це "панель управління NVIDIA":

Для відеокарт NVidia це панель управління NVIDIA:

Для входу в настройки відеокарт потрібно натиснути правою кнопкою миші по порожньому місці робочого столу і в меню вибрати потрібний пункт, відповідний вашої відеокарти.

Новости