Як вибрати комп'ютер для 3D. Рекомендації 3D-шникам (частина 1) «Олександр Міловський

Найчастіше питання, яке мені задають початківці 3d-шники: Який комп'ютер купити для занять 3D-графікою

Найчастіше питання, яке мені задають початківці 3d-шники: Який комп'ютер купити для занять 3D-графікою?

Хоч це і невдячна справа, але все ж спробую порекомендувати.

Я чудово розумію, що у всіх різні фінансові можливості. Тому почну з мінімальних умов, ну а далі на ваш розсуд.

Відразу уточню, що мова йде про комп'ютер для роботи, а наскільки він підійде для ігор мені байдуже. Мене і без всяких ігор від життя так штирить, що мало не здається.

Отже, почнемо з головного, коротко:

0. Комп'ютер для 3D-шника - це стаціонарний комп'ютер великого розміру. НЕ НОУТБУК! І НЕ МАК! Чи не гламурна безшумна коробочка, а здорова потворна бандурина, яка може дзижчати як фен і обігрівати не гірше батареї (ну, може, з «потворною» я трохи погарячкував). У комп'ютері для 3D-шника головне - продуктивність! А це означає, що якщо продуктивність недостатня, то в комп'ютері щось замінюють (хотів би я подивитися як власник MacBook Air буде замінювати відеокарту). Взагалі-то, 3D-життя на Маке цілком можлива, але вона починається зі слів: «а тепер встановіть паралельно Windows, а тепер під Windows встановіть ...»

1. Обов'язково 64-розрядна операційна система
Купуючи комп'ютер, зверніть увагу, щоб на ньому стояла 64-розрядна операційна система. Це чертовски важливо! Тим більше, що при покупці нового комп'ютера правильно обрана операційка обійдеться вам помітно дешевше. Рекомендую Windows 7-8 (64-bit) (не можу повірити, що я це написав, але це так).

2. Відеокарта nVidia на базі CUDA з якомога більшим обсягом пам'яті на борту
Ви можете як завгодно ставитися до конкурентної продукції компанії AMD (ATI), але прийміть на віру, що на даний момент, вибір потрібно зробити на користь технології CUDA, яку пропонує nVidia. Технологія CUDA необхідна для візуалізації силами GPU. Ця технологія набирає обертів і в найближчі два-три роки з екзотики перетвориться в норму. Рекомендую серію GeForce 4xx або 5xx або 6xx (як між ними вибрати напишу окремо). Категорично НЕ рекомендую серію Quadro (заплатите темряву грошей за посередню продуктивність).

3 *. Хоча б 4 Гб пам'яті (і краще одним шматком)
Для сучасних комп'ютерів кількість оперативної пам'яті не повинно бути менше 4 Гб (виняток ноутбуки, але про них окремо). На початковому етапі нормально заощадити на пам'яті і купити її мінімально, тобто 4Гб і обов'язково одним шматком (а не два по 2Гб, як зазвичай пропонують). Не ведіться на розмови про 2-х канальний режим роботи та інше. Повірте, коли вам знадобиться більше пам'яті то вам буде глибоко без різниці в якому режимі ця пам'ять працює, аби її вистачало.

4 *. Хоча б 4 ядра в процесорі
З процесором зараз найскладніше. Скажу лише, що в ньому має бути мінімум 4 ядра. Ніяких двох-або трьох-ядерних компромісів (з ноутбуками знову-таки окрема історія). Процесор потрібен для кінцевої візуалізації (рендеринга), тому з одного боку, чим продуктивніше процесор тим краще, але ціна може бути просто позамежної. Тому запитайте себе, чи не буде вам шкода просто викинути цей процесор через рік-два при плановій заміні. Пам'ятайте, що ви купуєте комп'ютер не назавжди. Вже через три роки він стане слабкою посередньої машиною.

Intel або AMD? Найскладніше це вибрати виробника для процесора. Мій вибір - Intel. Хоча в різний час у мене були комп'ютери і AMD, але для роботи я обираю Intel. У мене немає підтверджень правильності мого вибору, я не можу привести викладки або тестові дані.

Стара пісня AMD про те, що ви отримуєте більш продуктивне рішення за менші гроші, часто буває правдою, але буває і так, що шість ядер у AMD будуть працювати також як 4-ре у Intel. Ось чому з міркувань спадкоємності рішень, надійності роботи спеціалізованого ПЗ, яким 3D-додатки є безсумнівно, я вибираю Intel. Але винести це як однозначну рекомендацію було б неправильно. Тому робіть як знаєте (тільки не слухайте хлопчиків в комп'ютерних магазинах, краще підіть і пошукайте тестування часу рендеру в вашому майбутньому 3D-додатку - це єдиний об'єктивний тест).

Продовження про характеристики відеокарт ...

Автор: Олександр Міловський

Частина 1. Загальні рекомендації щодо вибору комп'ютера для 3D
Частина 2. хараткерістікі відеокарт
Частина 3. Проміжні висновки
Частина 4. бюджетні рішення
Частина 5. Навіщо потрібні відеокарти Quadro

Найчастіше питання, яке мені задають початківці 3d-шники: Який комп'ютер купити для занять 3D-графікою?
Intel або AMD?

Новости