Як очистити місце на диску C в Windows 8.1?

  1. Службова програма «Очищення диска»
  2. Очищення папки WinSxS

Об'єм жорсткого диска (HDD, вінчестери) - одна з найважливіших характеристик, що визначають можливості комп'ютера. Чим більше цей обсяг, тим більша кількість програм, інформації, файлів може перебувати на комп'ютері.

В процесі експлуатації системний диск має неприємну особливість швидко заповнюватися, непотрібними і тимчасовими файлами в тому числі. Вони створюються для зберігання проміжних результатів роботи програм, установників і т.п. В принципі, ці файли повинні віддалятися автоматично. Теорія, однак, не завжди збігається з практикою. Тимчасові файли створюються також при навігації в інтернеті і в деяких інших випадках.

Для комфортної роботи з комп'ютером накопичився інформаційне «сміття» необхідно регулярно видаляти. Особливо часто чистка потрібна для недорогих моделей з відносно невеликим об'ємом жорсткого диска.

У сучасних версіях операційних систем Windows, включаючи 8.1, передбачена індикація невідкладної необхідності видалення накопичився мотлоху. Коли вільного місця на диску залишається менше 10% від його обсягу, то смужка поруч з його зображенням червоніє. Для очищення диска можна скористатися сторонніми утилітами, але в останніх версіях Windows є досить вбудованих програм.

Службова програма «Очищення диска»

Як відомо, компанії Microsoft в Windows 8.1 довелося повернути кнопку «Пуск». При натисканні на неї правої кнопки миші виникає меню, з якого, зокрема, можна викликати «Панель управління». Далі відображення «Панелі управління» потрібно переключити до класичного вигляду, потім увійти в групу «Адміністрування», там - «Очищення диска».

Далі потрібно вибрати диск для очищення. За замовчуванням першим відображається системний диск C. Якщо Windows у вас встановлений на диск C, то тут нічого міняти не треба.

Після натискання OK виникає список категорій файлів, які можна видалити. Деякі категорії файлів за замовчуванням відзначаються галочками, а вибір інших залишається за користувачем.

Деякі категорії файлів за замовчуванням відзначаються галочками, а вибір інших залишається за користувачем

Після першого сеансу видалення можна очистити також системні файли, для чого в тому ж вікні потрібно натиснути кнопку «Очистити системні файли». Як видно на наступних скріншотах, утиліта настійно рекомендує (відзначаючи галочками) видалити специфічні категорії - «Пакети драйверів пристроїв» і «Очищення оновлень Windows».

Як видно на наступних скріншотах, утиліта настійно рекомендує (відзначаючи галочками) видалити специфічні категорії - «Пакети драйверів пристроїв» і «Очищення оновлень Windows»

Після видалення системних файлів можна піти ще далі і перейти на вкладку «Додатково». На ній можна ініціювати видалення давно невикористовуваних програм і старих точок відновлення системи, як показано на скріншоті.

На ній можна ініціювати видалення давно невикористовуваних програм і старих точок відновлення системи, як показано на скріншоті

Очищення папки WinSxS

Ще одним резервом вивільнення місця на системному диску є зменшення розміру папки WinSxS. Її основне призначення - зберігання старих версій системних файлів. Якщо внаслідок оновлень Windows виникає нештатна ситуація, то збережені файли дозволять зробити відкат системи. Папка WinSxS давно привертала увагу просунутих користувачів своїм розміром, що доходить до десятків GB.

Оптимізація розміру папки WinSxS в Windows 8.1 можна зробити двома способами:

  • за допомогою планувальника завдань;
  • за допомогою спеціалізованої програми Dism.exe.

Планувальник завдань може бути викликаний з контекстного меню «Пуск» аналогічно «Очищенню диска» (див. Перший скріншот - аплет «планувальник завдань»). У вікні потрібно послідовно вибрати «Бібліотека планувальника завдань» -> Microsoft -> Windows -> Servicing -> StartComponentCleanup. Потім в розділі «Обраний елемент» потрібно натиснути на рядок «Виконати».

Для просунутих користувачів призначена спеціальна програма командного рядка Dism.exe, що володіє більшими можливостями. Вона повинна запускатися з підвищеними привілеями.

команда виду

Dism.exe / online / Cleanup-Image / StartComponentCleanup

аналогічна виконання описаної в планувальнику завдання, але працює без місячної відстрочки видалення попередніх версій. Відсутня також час очікування в 1 годину.

Запуск з ключем ResetBase:

Dism.exe / online / Cleanup-Image / StartComponentCleanup / ResetBase

гарантовано видаляє всі колишні версії. Після її виконання не можна відмовитися від вже зроблених оновлень.

А варіант:

Dism.exe / online / Cleanup-Image / SPSuperseded

мінімізує місце, займане пакетом оновлень.

Періодичне застосування описаних вище методів і регулярне очищення кошика дозволить не накопичувати інформаційне сміття на системному диску і комфортно працювати з комп'ютером.

Якщо ви не знайшли відповідь або потрібну інформацію, задайте питання через форму зворотного зв'язку . або напишіть коментар тут .

Новости