Як відновити системні файли Windows (SFC і DISM)

  1. Коли необхідно запускати дані команди
  2. Для відновлення системних файлів запустіть команду SFC
  3. Для виправлення проблем з SFC запустіть команду DISM
  4. Відновлення або Скидання системи

Вбудоване в Windows засіб перевірки системних файлів (System File Checker tool або SFC) може просканувати системні файли на предмет пошкодження або будь-яких інших змін. Якщо файл був змінений, то даний інструмент замінить його на правильний. Читайте, як ним скористатися.

Якщо команда SFC не працює, то для відновлення з образу системи можна використовувати команду DISM (Deployment Image Servicing and Management або Система обслуговування образів розгортання і управління ними) в Windows 10 або Windows 8. У Windows 7 і більш ранніх версіях Microsoft пропонував замість цього «Інструмент підготовки системи до оновлення» .

зміст:

  1. Коли необхідно запускати дані команди.
  2. Для відновлення системних файлів запустіть команду SFC.
  3. Для виправлення проблем з SFC запустіть команду DISM.
  4. Відновлення або Скидання системи.

Коли необхідно запускати дані команди

Запустіть цю команду якщо хочете виправити помилки системи Windows. Якщо Windows видає синє вікно, додатки дають збій або якісь функції Windows просто не працюють, команда SFC може усунути ці проблеми. Навіть якщо команда SFC не відновить ніякі файли, її запуск підтвердить, що у вашій системі немає пошкоджених файлів і можна продовжити усунення неполадок системи іншими способами.

Не варто просто так запускати команду DISM. Але, якщо команда SFC не допомагає або не може відновити пошкоджений системний файл, то команда DISM або Інструмент підготовки системи до оновлення (System Update Readiness Tool) може усунути помилки системи Windows, що дасть можливість нормально запускатися SFC.

Для відновлення системних файлів запустіть команду SFC

Запускати її потрібно з Командного Рядки від імені Адміністратора. Для того щоб відкрити її в Windows 10 або 8.1, клікніть правою кнопкою мишки на кнопці меню Пуск і виберіть «Командний рядок (адміністратор)». У всіх версіях Windows можна також відкрити програму через Пошук в меню пуск: просто введіть у віконці пошуку «Командний рядок», а коли комп'ютер її знайде, клікніть на ній правою кнопкою мишки і виберіть «Запуск від імені адміністратора».

Для запуску сканування всієї системи, введіть наступну команду в командному рядку та натисніть «Введення»:
sfc / scannow

Чи не закривайте вікно командного рядка поки команда не виконається повністю. Це може зайняти якийсь час. У разі позитивного результату ви побачите наступне повідомлення: "Windows Resource Protection did not find any integrity violations" ( «Windows Resource Protection не знайшла жодних порушень цілісності»).

Якщо ви побачите повідомлення "Windows Resource Protection found corrupt files but was unable to fix some of them" ( «Windows Resource Protection знайдені пошкоджені файли, але не в змозі виправити деякі з них»), спробуйте перезавантажитися в безпечному режимі. Для доступу в меню розширених параметрів завантаження ( "Advanced boot options menu"), в Windows 10, 8.1 або 8 утримуйте «Shift» і натисніть «Перезавантаження». У Windows 7 або більш ранніх версіях, перезавантажте комп'ютер після чого натисніть і утримуйте клавішу F8 поки не завантажиться дане меню. Запустіть команду sfc / scannow в безпечному режимі.

Для виправлення проблем з SFC запустіть команду DISM

У Windows 10, 8.1, and 8 Система обслуговування образів розгортання і управління ними (Deployment Image Servicing and Management tool) може усунути помилки, які не дозволяють команді SFC правильно працювати.

Для того щоб запустити цю команду, відкрийте Командний рядок від імені адміністратора. Введіть цю команду і натисніть Enter. DISM перевірить компоненти Windows на наявність помилок і автоматично усуне їх.
DISM / Online / Cleanup-Image / RestoreHealth

Чи не закривайте вікно командного рядка поки команда не закінчить свою роботу. Це займе кілька хвилин. Якщо рядок прогресу зупиниться на 20% або близько того, не переживайте - це нормально.

Якщо команда DISM нічого не змінила, перезавантажте комп'ютер. Тепер можете знову запустити команду SFC і вона зможе замінити пошкоджені файли справними.

У Windows 7 і більш ранніх версіях відсутня команда DISM. Замість цього, можна завантажити і запустити "System Update Readiness Tool" (Інструмент підготовки системи до оновлення) з сайту Microsoft і використовувати його для сканування системи на наявність проблем і помилок і виправляти їх.

Відновлення або Скидання системи

Якщо після зазначеного вище у вас не пропали проблеми з системою, можете спробувати застосувати більш радикальні дії. запустивши інструмент Відновлення системи ви відновите файли операційної системи до попереднього стану і це може усунути помилки і збої в роботі системи якщо вона не була пошкоджена ще раніше.


Не варто також забувати про скидання системи або її перевстановлення. У Windows 10, 8.1, and 8 можна запустити операцію Скидання системи ( «Reset this PC») для скидання налаштувань в початковий стан.

Здійснюючи скидання системи будьте уважні, так як є два варіанти скидання:

  • - без видалення файлів - без втрати фотографій, музики, відео та інших особистих файлів;
  • - з видаленням всіх даних - повернення в початковий стан.

У разі вибору другого варіанта відновити ваші дані стандартними засобами Windows вже не представляється можливим. І якщо дана функція була обрана випадково, то без сторонніх програм для відновлення файлів вам ніяк не обійтися.

І якщо дана функція була обрана випадково, то без сторонніх програм для відновлення файлів   вам ніяк не обійтися

Команди, які ми розглянули в статті, також мають і інші функції. Наприклад, команда SFC може перевірити тільки один з файлів Windows на пошкодження і відновити його. За допомогою команди DISM можна провести перевірку системи на ушкодження , Але не відновлювати її.

Команди SFC і DISM - це дуже зручні функції, які Microsoft розробив для того, щоб подбати про свою операційну систему. І це дуже добре, що такі команди є, часто вони допомагають врятувати операційну систему, а разом з нею і великі обсяги важливих файлів.

Новости