Як встановити Windows 7 з флешки: створення завантажувального носія і установка ОС на комп'ютер

  1. Як і де скачати ISO образ системи Windows 7
  2. Форматування флеш-накопичувача
  3. Створення настановної флешки за допомогою Ultra ISO
  4. Створення завантажувальної флешки за допомогою програми Rufus
  5. Як зробити флешку за допомогою Rufus: майстер-клас на видео
  6. WinSetupFromUSB
  7. WinToBootic
  8. WinToFlash
  9. Створення завантажувального накопичувача з ОС через командний рядок
  10. Рекомендовані дії до установки Windows
  11. Як встановити ОС з флеш-накопичувача
  12. Установка Windows 7 з флешки: майстер-клас на відео

Приводи для CD / DVD дисків все рідше встановлюються на сучасну техніку, при цьому майже на кожному комп'ютері, ноутбуці або нетбуці є роз'єм для USB-накопичувачів. Тому, щоб встановити або перевстановити Windows 7, користувачі частіше вдаються до створення завантажувальної флешки. Розглянемо покрокову інструкцію про те, як самостійно створити настановну флешку.

Як і де скачати ISO образ системи Windows 7

Завантажити образ операційної системи з розширенням .iso можна на офіційному сайті Microsoft . Для цього буде потрібно ключ продукту. Це код, що складається з 25 знаків. Його можна отримати, купуючи продукт у ліцензованих роздрібних продавців або на офіційному сайті Microsoft, або використовувати той, який був придбаний при покупці пристрою.

Windows 7 USB / DVD Download Tool - це безкоштовна утиліта від Microsoft, яка дозволить швидко створити завантажувальний флешку. Найкраще її завантажувати з офіційного сайту компанії.

Цей спосіб створення завантажувальних флешок найбільш простий, так як він складається всього з трьох кроків:

  1. Після запуску програми потрібно вказати шлях до завантажувального файлу з розширенням .iso і натиснути кнопку next.
  2. Вибрати USB device, так як за допомогою цієї утиліти можна створювати не тільки завантажувальні флешки, але і диски.
  3. Вказати шлях до самої флешці і почати запис, натиснувши на кнопку Begin coping.
Приводи для CD / DVD дисків все рідше встановлюються на сучасну техніку, при цьому майже на кожному комп'ютері, ноутбуці або нетбуці є роз'єм для USB-накопичувачів

DVD_Download_Tool дозволяє в 3 кроки зробити системну флешку

Залишається дочекатися закінчення запису і можна приступати до установки Windows 7.

Форматування флеш-накопичувача

Якщо ви використовували раніше Windows, то для форматування USB потрібно:

  1. Вставити флешку.
  2. Зайти в «Мій комп'ютер».
  3. Виділити флешку і натиснути на неї правою кнопкою миші.
  4. Вибрати пункт «Форматувати».
  5. Вибрати тип системи NTFS або FAT. Зверніть увагу, що при виборі FAT розмір файлу не може перевищувати 4 Gb.
  6. Натиснути «Почати» і підтвердити дію «OK».
  7. Дочекатися закінчення форматування.

Якщо попередній спосіб не підходить можна скористатися наступними утилітами:

  1. JetFlash Recovery Tool від компанії Transcend. Це русифікована утиліта. Вона гарантовано працює з флешками фірми Transcend і A-DATA.
  2. Kingston USB Format Tool. Ця програма не має налаштувань. Для форматування флешки досить вказати тільки шлях до неї і підтвердити форматування.
  3. USB Disk Storage Format Tool. Ця утиліта не русифікована, але майже «всеїдна» і працює з більшістю популярних марок USB-накопичувачів. Наприклад: Corsair, Sony, Transcend, Kingston, Lexar і інші.
  4. HDD Low Level Format Tool - це програма призначена для форматування будь-яких накопичувачів від жорстких дисків до карт пам'яті. Однак вона не русифікована.
  5. HP USB Disk Storage Format Tool - це програма ідеальний вибір для тих, хто змінює Mac OS на Windows.

Створення настановної флешки за допомогою Ultra ISO

Щоб записати завантажувальний флешку цим способом потрібно завантажити програму Ultra ISO . Вона дозволяє редагувати, перетворювати і створювати файли з розширенням .iso.

Відкривши цю програму потрібно в правому лівому кутку натиснути на вкладку «Файл» і вибрати в ньому пункт «Відкрити». У віконці потрібно вказати шлях до файлу встановлення в форматі .iso *.

Виберіть файл для відкриття

Потім потрібно перейти у вкладку «Самозавантаження» і натиснути на пункт «Записати образ жорсткого диска».

У вкладці «Самозавантаження» натисніть на пункт «Записати образ жорсткого диска»

У вікні, потрібно натиснути кнопку «Запис». Після цього автоматично відкриється попередження, що вся інформація на USB-накопичувачі буде стерта. Потрібно натиснути на кнопку "Так" і дочекатися закінчення запису. Зверніть увагу, що на цьому етапі можна попередньо відформатувати флешку, натиснувши на відповідну кнопку в правому нижньому кутку.

В автоматичному попередженні виберіть «Так»

* За допомогою програми Ultra ISO можна створити образ завантажувального флешки не маючи файлу з розширенням .iso. В такому випадку можна вказати шлях до папок, архіву або диску, на якому знаходиться інсталяційний пакет Windows 7.

Створення завантажувальної флешки за допомогою програми Rufus

Rufus - це програма, що дозволяє створити завантажувальний флешку на пристроях не тільки з BIOS, але і з UEFI з розділами MBR і GPT. Завантажити її можна на офіційному сайті безкоштовно.

  1. Після запуску програми потрібно вказати шлях до флешці.
  2. Вибрати схему розділів *.
  3. Поставити галочку в пункті «Створити завантажувальний диск» і вибрати образ з розширенням .iso.
  4. Натиснути на кнопку «Старт» і дочекатися закінчення запису.

* Тип схеми розділів залежить від графічного інтерфейсу пристрою. Для старих комп'ютерів в більшості випадків - це перший варіант, для нових машин - другий або третій. Перевірити тип графічного інтерфейсу можна при вході в BIOS. Правильний вибір схеми розділів дозволяє уникнути повідомлення про неможливість установки операційної системи.

Правильний вибір схеми розділів дозволяє уникнути повідомлення про неможливість установки операційної системи

Перед створенням завантажувального флешки визначитеся зі схемою розділу

Як зробити флешку за допомогою Rufus: майстер-клас на видео

Інші програми для створення завантажувального флеш-накопичувача

Вище перераховані найпопулярніші способи запису завантажувальної флешки. Однак можна скористатися і іншими програмами і утилітами.

WinSetupFromUSB

програма WinSetupFromUSB . Для запису потрібно запустити її від імені адміністратора, потім відформатувати флешку, натиснувши кнопку «RMPrepUSB». Поставити галочку в рядку, де вказана Windows 7. Натиснути на «ОК». З'явиться вікно, яке автоматично закриється. Потім потрібно натиснути кнопку «Exit». Знову проставити галочку в рядку, де вказана Windows 7. Після цього з'явиться віконце, в якому можна вибрати шлях до флешці. Потім послідовно натиснути на кнопки «OK» і «GO».

Потім послідовно натиснути на кнопки «OK» і «GO»

Щоб відформатувати флешку, натисніть «RMPrepUSB» і поставте галочку в рядку навпроти Windows 7

WinToBootic

утиліта WinToBootic призначена тільки для запису завантажувальних флешок Windows 7. У вікні програми потрібно вказати шлях до флешці. Потім вибрати файли з операційною системою, в виділеної області «Drop ISO here». Залишається натиснути на кнопку «Do it» і дочекатися закінчення запису.

Залишається натиснути на кнопку «Do it» і дочекатися закінчення запису

Утиліта призначена тільки для запису завантажувальних флешок Windows 7

WinToFlash

Ще одна програма - це WinToFlash . Вона досить зручна, але при скачуванні потрібно вибирати пункт «Опції» і знімати галочки з усіх супутніх програм, щоб не захаращувати комп'ютер непотрібним софтом. Для запису настановної флешки потрібно запустити її від імені адміністратора. У вікні, натиснути на кнопку «Майстер перенесення» і вказати шлях до файлів з образом Windows і до флешці. Потім перейти далі, погодитися з умовами угоди і дочекатися завершення запису.

Потім перейти далі, погодитися з умовами угоди і дочекатися завершення запису

У вікні «Майстер» вкажіть шлях до файлів з образом Windows і до флешці

Створення завантажувального накопичувача з ОС через командний рядок

Записати завантажувальний флешку можна за допомогою командного рядка. Цей спосіб підходить тим, хто не хоче завантажувати додаткові програми або утиліти. Для цього потрібно послідовно ввести наступні команди:

  1. Diskpart.
  2. List disk
  3. Select disk 1 (в вашому випадку це може бути диск 0, 1, 2 і т.д., який і потрібно вибрати).
  4. Clean.
  5. Create partition primary.
  6. Select partition 1.
  7. Active

    Записати завантажувальний флешку можна за допомогою командного рядка

  8. Format fs = NTFS
  9. Assign letter = X (букву X можна замінити на будь-яку іншу)
  10. Exit

У командному рядку введіть послідовно всі команди

Після цього потрібно скопіювати файли з диска, папок або архіву, виділивши їх і натиснувши комбінацію клавіш Ctrl і С, а потім вставити скопійовані дані на створену флешку комбінацією клавіш Ctrl і V або за допомогою правої кнопки миші.

Рекомендовані дії до установки Windows

До установки операційної системи потрібно подбати про збереження файлів, наприклад, тих, які зберігаються на робочому столі. Їх можна скопіювати на будь-який зовнішній носій або перенести на інші диски на комп'ютері: D, E і т. П.

Після цього потрібно створити резервні копії драйверів. Безумовно, в більшості випадків драйвера можна скачати після установки Windows, проте нерідкі випадки, коли драйвер на мережеву карту або Wi-Fi відсутній в установчому пакеті операційної системи або конфліктує з пристроєм. Саме тому слід завчасно завантажити драйвера з сайту виробника комп'ютера.

Після цього потрібно перезавантажити пристрій, щоб встановити пріоритет завантаження з флешки. Для цього потрібно увійти в BIOS, наприклад, за допомогою кнопки Del для ПК або F2 для ноутбуків (може відрізнятися, точний спосіб можна подивитися в нижній частині екрана при перезавантаженні комп'ютера).

У Boot Menu на першу позицію завантаження підняти USB-накопичувач. У лівій стороні екрану зазначений спосіб переміщення, в основному для підняття позиції використовується кнопка F5.

В BIOS можна зайти за допомогою кнопки Del для ПК або F2 для ноутбуків

Потім зберегти зміни, найчастіше за допомогою F10 (вказано внизу екрану). Якщо все було зроблено правильно, то при завантаженні з'явиться наступна напис: «Press and key to boot from CD or DVD ...»

Потрібно натиснути будь-яку кнопку, це запустить програму установки.

Як встановити ОС з флеш-накопичувача

Розглянемо покроково інструкцію, як встановити Windows 7 c флешки.

  1. У вікні установки виберіть мову.

    Перший пункт установки - вибір мови

  2. Натисніть кнопку «Встановити».

    Для запуску натисніть кнопку «Встановити»

  3. Виберіть варіант операційної системи, до якої є ключ, і погодьтеся з умовами ліцензійної угоди. Зверніть увагу, що вибір є не завжди, якщо його немає, то відразу переходимо до ліцензії.

    Після вибору варіанту операційної системи прийміть умови ліцензійної угоди

  4. Натисніть «Повна установка».

    У наступному вікні виберіть «Повна установка»

  5. Виберіть розділ для установки ОС.

    Задайте потрібний диск або розділ диска, на який потрібно встановити Windows

  6. Відформатуйте диск або розділ через настройку диска. Система попередить про те, що всі дані будуть видалені, натискаємо «OK».

    Відформатуйте диск або розділ через настройку диска

  7. Дочекайтеся завершення установки.

    Дочекайтеся завершення розпакування і установки файлів

  8. Задайте ім'я комп'ютера.

    За бажанням задайте ім'я комп'ютера

  9. Введіть пароль для облікового запису. Цей пункт не обов'язковий, але рекомендований.

    Рекомендується ввести пароль

  10. У наступному вікні вносимо дані про номер ліцензійного ключа. Цього пункту може не бути, якщо версія Windows неліцензійна.

    Введіть ліцензійний ключ

  11. Виберіть параметри захисту

    Виберіть параметри захисту

  12. Введіть параметри календаря.

    Введіть відомості про дату, час та часовий пояс

  13. Виберіть тип мережевого підключення. Цього пункту може не бути, якщо драйвер мережевої карти ні встановлено автоматично.

Виберіть типу мережевого підключення

Увага! Процес установки переривати не можна. Стадія установки не зберігається і при вторинної завантаженні дію почнеться спочатку.

Установка Windows 7 з флешки: майстер-клас на відео

Залишається встановити драйвера, які ви підготували заздалегідь. Перезавантажити пристрій і увійти в BIOS, повернувши колишній варіант завантаження або скинувши параметри до стандартних налаштувань. На цьому установка Windows завершена.

Новости