Як працює шолом віртуальної реальності

  1. Принцип роботи віртуальної реальності
  2. Ціни і способи придбання

Зовсім скоро світ почне масове занурення у віртуальну реальність, це не жарт і не фантастика. Провідні компанії активно займаються розробкою і впровадженням VR-шоломів. На даному етапі це виглядає досить невинно: ви як і раніше контролюєте своє фізичне тіло і свідомість, але доки це буде?

«Траплялося бачити сон, який здавався реальністю? Що, якби ти не зміг прокинутися? Як би ти дізнався, що таке сон, а що дійсність? »- Дзига (Матриця)

Гаразд, не будемо наводити шум і панікувати завчасно. Цілком можливо, що дана технологія матиме позитивний вплив на суспільство і світ в цілому, дозволяючи бачити і переживати події, які в реальному житті здаються недосяжними.

Отже, сьогодні ми розберемося що таке шолом віртуальної реальності, які моделі представлені на ринку, як працює дана технологія і яка ціна такого задоволення.

У 2012 році на виставці Electronic Entertainment Expo, компанія Oculus VR представила перший прототип шоломів віртуальної реальності. Рік по тому, в продаж надійшла версія для розробників - Oculus Rift DK1. Після її появи багато ігрові розробники увірували в майбутнє Virtual Reality. За кілька років технологія обзавелася власним API, на базі якого почали розробляти нові ігри, а також впроваджувати технологію в уже існуючі проекти. Фінальна версія для споживача, надійшла в продаж на початку 2016 року.

Тим часом, інші компанії не втрачали час даремно і підхопивши готову ідею почали розробку своїх шоломів. Першим до гонки VR-шоломів приєднався південнокорейський гігант Samsung, їх розробка отримала назву «Gear VR». Варто зазначити, що даний продукт не є конкурентом Rift, так як створювався у співпраці з Oculus VR, а його цільовою аудиторією є користувачі мобільних ігрових платформ. Чого не скажеш про HTC Vive, що розробляється у співпраці з гігантом ігрової індустрії Valve. Ранній прототип VR-технології іменований «SteamVR» був представлений в лютому 2014 року, в березні 2015 - світ побачив першу версію шолома Vive, який надійшов у продаж через рік. Поставивши собі за питанням, який шолом віртуальної реальності краще: Ріфт або Вайва, - певної відповіді ми так і не знайшли, переваги розділилися 50 на 50. Серед консолей першовідкривачем виявилася компанія Sony, яка анонсувала Project Morpheus в березні '14. Надалі, кінцевий продукт перейменували в PlayStation VR, під цим ім'ям він надійшов у продаж в жовтні '16.

Принцип роботи віртуальної реальності

Представлені, на сьогоднішній день, шоломи мають схожу структуру і механізм роботи. Головний пристрій оснащено LCD або OLED екраном з матрицею високої роздільної здатності, що перевищує FullHD. Область екрану розділена на дві половини, для лівого і правого ока, на кожну встановлена ​​оптична лінза для створення ефекту «широкого поля зору». Під корпусом пристрою приховані всілякі датчики і сенсори, що включають трехосевой гіроскоп і акселерометр. Датчики відповідають за відстеження рухів голови, динамічно змінюючи кут нахилу і поворот зображення в діапазоні 360 градусів. Картинка розділена надвоє створює ефект «об'ємного стерео 3D».

Крім очок, деякі моделі комплектуються стереогарнитурой, звук в якій відтворюється в форматі Dolby Digital 7.1 з ефектом «оточення», а також маніпуляторами для взаємодії з ігровим світом. Наявність аксесуарів не є обов'язковою умовою для занурення в світ VR, шолом віртуальної реальності як працює з ними, також і без них.

Ціни і способи придбання

VR-технологія знаходиться на стадії впровадження та має відносно невелику конкуренцію, що в свою чергу виражено високою вартістю. Так, наприклад, офіційна ціна базової версії Oculus Rift дорівнює 600 $, а повний комплект включає ігрові маніпулятори обійдеться приблизно в 800 $. Та ж історія з HTC Vive, вартість повного комплекту 799 $. А ось у Sony цінова політика здається трохи демократичніше, шолом обійдеться в 399 $, а комплект з PS Camera і двома Move в 499 $. У будь-якому випадку, вартість все ще досить позамежна для більшості користувачів. До того ж не варто забувати, що шоломи підключаються до ПК вимагають наявність достатньо продуктивного заліза, відповідно цінник сумісного комп'ютера стартує від 1000 $. Погодьтеся, не сама радісна інформація. Але не варто засмучуватися, буквально 1 - 2 рочки і Virtual Reality постукає в кожен будинок.

До речі, мало не забули про Samsung Gear VR, вартість даного гаджета на порядок нижче, приблизно 100 $. Правда тут є невелика відмінність, корейці зробили упор на мобільну ігрову платформу, проте реалізація ідеї заслуговує похвал. Існує безліч дешевих аналогів від китайських виробників, які нічим не поступаються за своїм функціоналом. Якщо вас зацікавила дана пропозиція, загляньте в розділ гаджети віртуальної реальності нашого інтернет-магазину, там ви зможете знайти відповідний аксесуар за доступною ціною. Не знаєте як вибрати шолом віртуальної реальності? Наші фахівці допоможуть підібрати оптимальний варіант відповідає вашим вимогам.


На даному етапі це виглядає досить невинно: ви як і раніше контролюєте своє фізичне тіло і свідомість, але доки це буде?
«Траплялося бачити сон, який здавався реальністю?
Що, якби ти не зміг прокинутися?
Як би ти дізнався, що таке сон, а що дійсність?
Не знаєте як вибрати шолом віртуальної реальності?

Новости