Як ритейлеру реагувати на розвиток доповненої і віртуальної реальності

  1. Хто буде процвітати в роздрібному хаосі?
  2. 3 кроки, які допоможуть підготуватися до доповненої і віртуальної реальності
  3. Не варто поспішати
  4. Почніть з знайомого
  5. Тримайте VR в поле зору
  6. Кілька слів про інвестиційні витрати

07 Августа, 2017, 13:00

2277

Протягом багатьох років роздрібна торгівля поступово готувалася до завершення своєї епохи. Популярність торгових центрів падає, а кількість клієнтів, які вважають за краще купувати в онлайн-магазинах, зростає. Ось він, той розлом традицій, який і сигналізує про прийдешні зміни.

Проте, в США припадає майже 0,67 квадратних метрів торгових площ на душу населення (для порівняння, 0,15 кв. Метрів у Франції і 0,12 - у Великобританії). І рітейлери особливо не зацікавлені ліквідувати традиційну модель торгівлі, навіть в тому випадку, якщо деякі великі компанії похитнуть.

І рітейлери особливо не зацікавлені ліквідувати традиційну модель торгівлі, навіть в тому випадку, якщо деякі великі компанії похитнуть

Ще в 2016 році представники Macy`s заявили про намір закрити 100 магазинів.

Багато компаній, які починали виключно онлайн (наприклад, Amazon, Warby Parker і Bonobos), сьогодні закріплюють успіх за допомогою відкриття фізичних магазинів. І стає ясно, що клієнти як і раніше хочуть працювати з брендом не тільки онлайн, але і в реальному світі.

Хто буде процвітати в роздрібному хаосі?

Змін в індустрії не уникнути. Будуть і банкрутства, і перехід традиційних роздрібних ритейлерів повністю в онлайн. У той же час інші онлайн-магазини займуть їх місця на фізичних локаціях. В умовах мінливого ринку будуть процвітати тільки ті постачальники, які врахують весь обсяг випробувань реальних і онлайн-продажів, і зовсім не важливо, чи є у них фізичні магазини чи ні.

Але оскільки споживачі очікують подібних змін, роздрібним торговцям необхідно буде надати зручні та інтерактивні функції, які об'єднають всі канали збуту. Щоб зробити це, роздробі потрібно продумати способи донести всі переваги класичних продажів до власників смартфонів і ноутбуків - і навпаки.

3 кроки, які допоможуть підготуватися до доповненої і віртуальної реальності

Такі сучасні технології, як віртуальна реальність (VR) і доповнена реальність (AR), повинні стати рішеннями, які зможуть об'єднати ці способи. За прогнозами експертів, в найближчі три роки вартість ринку пристроїв VR і AR зросте до $ 4 млрд.

Звичайно, розробка технологій для досягнення цієї мети знаходиться в руках компаній, які займаються створенням електроніки. Але роздрібні торговці можуть заздалегідь підготуватися до широкого впровадження цих технологій, які запустять справжній бум розвитку купівельних можливостей. І для цього вони можуть зробити три конкретних кроку.

Не варто поспішати

Заявляючи споживачів сучасними технологіями легко, але інвестиції в нові платформи хороші рівно настільки, наскільки вони будуть впливати на купівельний досвід клієнтів.

Пам'ятайте, що бренду не вигідно додавати нові канали, якщо ці канали не стануть по-справжньому цінними для клієнтів. І щоб забезпечити таку цінність, компанія повинна зрозуміти, як саме клієнти воліють взаємодіяти з брендом і як поліпшити ці взаємодії.

Перш ніж експериментувати з радикальними змінами в стратегіях електронної торгівлі, переконайтеся, що ваші поточні Діджитал-проекти максимально зрозумілі і налагоджені. Зрештою, клієнти не будуть купувати нові інтерфейси, якщо вони занадто складні для сприйняття або виглядають якось не дуже.

Якщо ви прийняли рішення розширюватися, необхідно заздалегідь освоїти і впровадити основи мультиканальною комунікації: наприклад, трекер товарів на складі, різні опції доставки, гнучку систему підтримки платежів і інтерактивні чатбот. Ми виявили, що роздрібні продавці, які почали об'єднувати фізичну і онлайн-торгівлю з самих базових функцій, мають більш міцною основою для запуску функцій VR і AR.

Почніть з знайомого

При впровадженні VR і AR використовуйте досвід користувачів, які вже знайомі з даними каналами. Навіть покупці, які ніколи не купували пристрої AR для себе, часто знають про ці системи дуже багато. Адже багато користувачів ловили покемонів на своїх смартфонах і грали з фільтрами Snapchat.

Це одна з причин, по якій розумні рітейлери зробили першу ставку на AR в умовах стрімкої зміни ринку. Наприклад, Warby Parker зараз дозволяє клієнтам використовувати віртуальні окуляри, а IKEA дозволяє покупцям моделювати меблі для дому за допомогою мобільного додатку.

Наприклад, Warby Parker зараз дозволяє клієнтам використовувати віртуальні окуляри, а IKEA дозволяє покупцям моделювати меблі для дому за допомогою мобільного додатку

Подібні стратегії AR дуже прості, але вони захоплюють і захоплюють клієнтів, дозволяючи їм більш активно взаємодіяти з брендами і безпосередньо в магазинах, і в домашніх умовах. На відміну від віртуальної реальності, для технології доповненої реальності клієнтам не потрібно купувати дорогі пристрої. Потрібен тільки смартфон, який і так вже є у більшості.

В результаті, AR, заснована на клієнтських технологіях, дає роздрібним продавцям розумні способи обережно промацати ринок. Це дозволить їм оцінити основні тенденції і дізнатися, які технології доповненої і віртуальної реальності в майбутньому стануть відмінним доповненням традиційних продажів.

Тримайте VR в поле зору

Звичайно, технології віртуальної реальності захоплюють споживачів, адже складні пристрої завжди викликають бурю емоцій. Але рітейлерам потрібно обов'язково пам'ятати, що сьогодні більшість споживачів ще не мають гарнітур віртуальної і доповненої реальності, наприклад, Oculus або Samsung. Так, технологія поступово вдосконалюється, але вона ще не досягла рівня масового впровадження.

Тим часом, щоб оцінити що чекає нас в майбутньому, ритейлери можуть подивитися, як технології віртуальної реальності впроваджуються сьогодні. Наприклад, в магазині Ashley Furniture клієнти можуть створювати власний дизайн інтер'єрів за допомогою віртуального шолома, а дзеркала в розумних роздягальнях деяких бутиків навчилися синхронізуватися з онлайн-каталогами. Також особливої ​​уваги гідний проект «Samsung 837» в Нью-Йорку, який творці назвали «технологічної майданчиком і культурним центром» для любителів шопінгу.

Бренду вигідно заздалегідь забезпечити партнерські відносини з технічними гігантами, які розвивають технології VR. У них часто є ресурси і ноу-хау, за допомогою яких бренди можуть створювати свої віртуальні простори, а також уникнути поширених помилок і вдосконалювати існуючі рішення. На нашу думку, бренди, які стали застосовувати дані технології одними з перших, в майбутньому досягнуть найбільших успіхів в інтеграції віртуального простору з класичними магазинами.

Кілька слів про інвестиційні витрати

Компанії завжди важко виділити бюджет, який підтримує ризиковані технології. Але насправді сфери доповненої і віртуальної реальності більше не є ризикованими. І рітейлери, які будуть експериментувати з даними технологіями до того, як вони отримають масове поширення, обов'язково досягнуть величезних успіхів.

Автор: Ігор Горін, CEO та співзасновник компанії Astound Commerce

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити нам.

Хто буде процвітати в роздрібному хаосі?
Хто буде процвітати в роздрібному хаосі?

Новости