Як відновити здоров'я при синдромі хронічної втоми

  1. ПРИЧИНИ ЗАХВОРЮВАННЯ
  2. ЛІКУВАННЯ
  3. КІЛЬКА ЗАГАЛЬНИХ РАД
Весняне сонце вже майже розтопило зимовий сніг ... Але прихід весни не радує, якщо відчувається постійна слабкість, знизився інтерес до життя і з'явилося байдужість до того, що цікавило раніше - таке можливо при синдромі хронічної втоми. Лікарі вважають, що це захворювання виникає у людей похилого віку в тому випадку, якщо протягом життя вони не давали організму належного регулярного відпочинку і продовжують працювати без перепочинку навіть після виходу на пенсію

Термін «Синдром хронічної втоми» (СХВ) офіційно застосовується з 80-х рр. ХХ століття, а після того, як в 1990 р в США було зафіксовано близько 100.000 пацієнтів з цим захворюванням, було прийнято рішення створити спеціальний Національний Центр, тому що зростаюча захворюваність СХУ стала набувати все більшої актуальності. Слід відрізняти синдром хронічної втоми від стану звичайного перевтоми, яке є не хворобою, а сигналом організму про те, що йому конче потрібна відпочинок. А ось СХУ - це безпричинна, сильно виражена, виснажлива організм загальна втома, що не проходить після відпочинку, заважає людині жити в звичному для нього ритмі.

ПРИЧИНИ ЗАХВОРЮВАННЯ

Несприятлива екологічна обстановка в умовах мегаполісу сприяє розвитку гіпоксії (кисневе голодування) у людей будь-якого віку, але особливо у літніх. А адже гіпоксія сприяє порушенню обміну речовин, що викликає зниження імунітету і зашлакованості організму. Ще одна причина - складність адаптації літньої людини до постійних змін навколишнього середовища і стрімкого ритму життя. В результаті підвищується сприйнятливість до вірусних інфекцій, бактеріальних і грибкових захворювань. Сили «втомленого» організму бувають настільки виснажені, що звичайна застуда може виявитися для нього фатальним станом. В даний час СХУ відносять до захворювань невстановленої природи, але серед фахівців найбільш популярна гіпотеза про вірусне походження (можливо хронічний вплив вірусу герпесу I типу або вірусу Епштейн-Барр), при наявності факторів ризику:

  • гіподинамія, переїдання і пов'язана з ними надлишкова маса тіла;
  • постійне психоемоційне напруження, невміння відключатися і відпочивати;
  • зловживання алкоголем і тютюнопалінням.

Синдром хронічної втоми істотно змінює не тільки спосіб життя хворих, але і їх особистісні якості - погіршуються пам'ять і увага, втрачається інтерес до життя, розвивається депресія, пацієнти стають замкнутими, роздратованими і незадоволеними людьми. При виникненні такого стану багато спочатку ставляться до нього легковажно, вважаючи, що після відпочинку все пройде. Але ні повноцінний сон, ні тривалий відпочинок не приносять очікуваного відновлення сил протягом багатьох місяців, а іноді і років. Далі стан погіршується: погане самопочуття стає постійним, може бути «безпричинна» температура 37,0º - 37,5ºС, «першіння» в горлі без видимого запалення, слабкість і біль у м'язах, біль і ломота в суглобах, розлади сну, часті головні болі .

ЛІКУВАННЯ

Починати лікування слід з детоксикації (очищення), що необхідно для виведення з організму шкідливих речовин: радіонуклідів, ртуті, свинцю та інших токсинів, що потрапляють ззовні з вихлопними газами, неякісними косметикою, їжею і водою, з ліками, а також для виведення недоокислених продуктів власного обміну. З метою детоксикації призначається КАРСАТ ЕДАС-136 краплі ( ЕДАС-936 гранули).

Базові гомеопатичні засоби. БЕРТАЛІС ЕДАС-155 краплі ( ЕДАС-955 гранули). Широта терапевтичної дії цього комплексного гомеопатичного препарату дозволяє використовувати його як для лікування, так і для профілактики загострень СХУ. ПРОПОЛАН ЕДАС-150 - прекрасне загальнозміцнюючий і імуномодулюючий засіб, що сприяє підвищенню захисних сил організму.

Вітаміни. Прийом вітамінних комплексів КАСКАТОЛ і КАСКОРУТОЛ (Драже), до складу яких входять вітаміни А, Е, С, Р (рутин) сприяє поліпшенню загального стану пацієнтів, відновленню розумової та фізичної активності за рахунок підтримки імунітету і поліпшення роботи ендокринної системи.

Натуральні препарати. Для відновлення енергетичного статусу організму рекомендується включати в курс лікування натуральні препарати, виготовлені на основі природної сировини. БІОЕНЕРГОТОНІК ЕДАС 03-01 (Ехінацея + перга + вітамін С + мікроелементи цинк, марганець, селен) - універсальний стимулятор вироблення енергії в організмі, який сприяє нормалізації енергетичного балансу і відновлення імунітету. РОЗОЛАКРІТ (Екстракти деревію, шипшини і кореня солодки + вітаміни С і групи В) сприяє відновленню обміну речовин, корекції імунних процесів і поліпшення репаративних (відбудовних) функцій організму. КОЕНЗИМ Q-10 - потужний антиоксидант і імуномодулятор, що сприяє відновленню і підтримці на належному рівні всіх життєвих процесів в організмі. Ехінацея ЕДАС в таблетках (екстракт ехінацеї + вітамін С) призначається для підвищення захисних сил організму. Препарат особливо корисний, якщо у пацієнта є хронічні запальні процеси: простатит, пієлонефрит та ін. Захворювання нирок, тонзиліт, гайморит, бронхіт, запальні захворювання суглобів і ін.

Натуральні препарати в поєднанні з комплексними гомеопатичними засобами «ЕДАС» можуть застосовуватися при лікуванні самостійно або в інтеграції з іншими медикаментами, які призначають лікарі-аллопати. При адекватному лікуванні прогноз сприятливий навіть при тривалому перебігу захворювання.

КІЛЬКА ЗАГАЛЬНИХ РАД

Якщо Ви працюєте, після кожних 50 хв. професійної праці робіть перерву 5-10 хв. зі зміною роду діяльності. Після роботи, що вимагає розумової напруги, корисні невеликі фізичні навантаження: гімнастика, робота по дому, просто прогулянка.

Слідкуйте за питним режимом - в день потрібно випивати не менше 1,5-2 літрів чистої питної води. Вода - це універсальний розчинник, вона сприяє інтенсивному виведенню продуктів метаболізму з нашого організму.

Забезпечте собі нормальний здоровий сон не менше 6-8 годин. Добре, якщо протягом дня вам вдається трохи поспати, це особливо корисно літнім людям, нічний сон яких менш глибокий. Однак уникайте денного сну, якщо після нього ви не зможете заснути вночі.

Відмовтеся від алкоголю, сигарет і кави - куріння порушує процеси надходження кисню в організм, а алкоголь і кофеїн дають тимчасовий швидкий підйом активності з подальшим настанням різкої втоми.

Слідкуйте за харчуванням, воно повинно бути регулярним і повноцінним. Їжте легку білкову їжу, свіжі овочі і фрукти, відмовтеся від солодощів і напівфабрикатів і виключіть продукти, що містять консерванти і речовини, «ідентичні натуральним», барвники тощо.

Як можна менше дивіться телевізор, краще слухайте спокійну класичну музику, цікаві передачі і аудіокнига по радіо. Релаксуйте - уявіть себе на морському узбережжі, в горах або в будь-якому іншому місці, де вам добре.

Знаходьте в житті більше позитиву - доведено, що у сміються людей швидкість кровообігу збільшується на 22%. А значить, до органів і тканин доноситься більше кисню і корисних поживних речовин.

Не нехтуйте консультацією лікаря, якщо не вийшло впоратися з проблемою самостійно. Запишіться на прийом до досвідчених фахівців в області лікування СХВ - в Інститут імунології МОЗ РФ (Державний науковий центр), в Клініку неврозів ім. 3.П. Соловйова або в Науковий центр неврології РАМН.


Новости