Як фотографувати взимку в мороз і не пошкодити фотоапарат

  1. 1. Одягніться добре
  2. 2. Головний ворог - волога
  3. 3. Камера все-таки запотіла. Що робити?
  4. 4. Не дихайте на камеру
  5. 5. Тримайте апарат в сухості
  6. 6. Використовуйте захищену від вологи техніку
  7. 7. Запасайтеся акумуляторами!
  8. 8. Обережніше міняйте об'єктиви
  9. 9. Подбайте про штативі
  10. 10. Кадри на тлі снігу виходять занадто темними. Що робити?
  11. 11. Якого кольору сніг? Налаштовуємо баланс білого.

Зима - час особливої, крижаний краси. Багато народів світу її позбавлені, тоді як росіяни обдаровані нею з лишком. Сніг, паморозь, іній - все це може стати прекрасним сюжетом для фото. Один і той же пейзаж влітку і взимку може змінитися до невпізнання. Російська зима славиться своїми суворими морозами. Тому у фотографів часто виникають питання: а чи безпечні для фототехніки негативні температури? Відразу варто сказати, що виробники цілком конкретно вказують діапазон робочих температур своїх виробів. Його можна знайти і в характеристиках, і в інструкції до фотоапарата. Зазвичай це від 0 до + 40 ° C. Тобто про зйомку в мороз не йдеться. Однак фотографи без особливих проблем знімають при мінусових температурах, просто дотримуючись деякі правила обережності. Як зберегти фотоапарат при зйомці взимку? Як побороти основні технічні складності? Про це - в нашому уроці.

У старих плівкових фотоапаратах часто при зйомці в мороз густіла мастило і їх заклинювало. Автор статті так одного разу зламав фотоапарат "Зеніт". З сучасними камерами, на щастя, такого не відбувається. Люди знімають навіть при -50 ° C і нижче, але повної працездатності при таких температурах гарантувати не може ніхто. Я використовував фотоапарат при температурі -35 ° С, і він, і я при цьому вижили, дотримуючись зазначені нижче поради.

1. Одягніться добре

Безпека при зйомці в чому залежить від вашого комфорту. Зайвий стрес від замерзлих, не слухайте рук і ризик обмороження не піде на користь ні вам, ні фотоапарату. Одягайтеся на зйомку в мороз не просто тепло, а дуже тепло. Адже ви будете проводити багато часу на вулиці, а не просто бігати з автобуса в метро або з машини в магазин, як зазвичай пересуваються люди в місті взимку.

Обов'язково необхідна тепле взуття, головний убір і рукавички (рукавиці). Особливу увагу приділіть утеплення рук. Замерзлими руками вкрай незручно натискати на кнопки, проводити дрібні маніпуляції. Ідеальним варіантом при зйомці в невеликий "мінус" будуть тонкі флісові рукавички, в яких можна натискати кнопки на фотоапараті. У разі сильного морозу поверх тих же тонких рукавичок можна надіти ще і рукавиці, знімаючи їх і залишаючись в тонких рукавичках безпосередньо в момент зйомки. А ось всякі рукавички з обрізаними пальцями порадити не можу: вони не гріють самі мерзнуть місця - кінчики пальців.

2. Головний ворог - волога

Найбільше апарат боїться не стільки морозу, скільки перепадів температури, особливо з "мінуса" в "плюс". При цьому на камері і всередині неї може утворитися конденсат, що призводить до замикання і серйозної поломки (приблизно як і утоплення камери в воді). Як цього уникнути? Майте при собі фотосумку. Ховайте в неї фотоапарат, коли не користуєтеся їм. Коли ми приходимо з морозу в тепло (додому, в транспорт), не варто той же час діставати камеру, не варто навіть відкривати сумку з нею! Нехай камера відлежиться в закритій сумці годинку-другу і повільно зігріється. Це легко захистить камеру від поломки. А ось під теплий одяг фотоапарат ховати не варто. Нескінченні перепади температури при цьому на користь не підуть.

3. Камера все-таки запотіла. Що робити?

Що робити, якщо перша порада не дотримано, і прийшовши в тепло з холодним фотоапаратом, ви тут же дістали його і побачили, як він починає повільно покриватися потом? Потрібно відразу його знеструмити! Простого виключення буде мало. Терміново виймайте акумулятор. Це захистить апарат від короткого замикання. Включати апарат можна тільки після того, як апарат повністю зігріється, і конденсат зникне.

Не виносьте сильно запітнілу камеру на мороз. Тоді конденсат перетвориться в іній. Це вже загрожує не тільки проблемами з електронікою, але механічними пошкодженнями.

4. Не дихайте на камеру

У людському диханні міститься багато вологи, і ця волога може осісти на корпусі апарату. При сильно негативних температурах камера може покритися заледенінням в районі екранчика і видошукача, якщо на неї дихати ротом або навіть носом. Це негативно позначиться на її працездатності, до того ж весь цей лід розтане в Фотосумка і може намочити апарат. На передню лінзу об'єктива дихати теж не варто. Тим більше, не варто дихати всередину камери при зміні об'єктивів. Я раджу при температурі нижче -10 ° С закривати ніс і рот шарфом або високим коміром - це захистить вас і фотокамеру від подібних проблем.

5. Тримайте апарат в сухості

Подбайте, щоб у вас було чим протерти фотоапарат, якщо на ньому все ж з'явилася волога. Візьміть на зйомку кілька ганчірок з мікрофібри. Слідкуйте, щоб в фотосумку не потрапив сніг. Сніг в Фотосумка при першій же можливості перетвориться в воду. Після цього сумку доведеться довго просушувати.

6. Використовуйте захищену від вологи техніку

Багато сучасні фотокамери і об'єктиви захищені від вологи і пилу. Це дуже корисно при зйомці в екстремальних умовах: під час дощу, в снігопад, при перепадах температур. Адже сніг і лід, що потрапили на камеру, при першій же можливості перетворяться в воду, і з'явиться ризик пошкодити апарат. Нагадаємо, що захист від вологи не має на увазі купання камери в воді, вона захищає саме від всіляких опадів (дощу, снігу), від бризок. По-англійськи такий вид захисту називається "weather sealing", тобто "захист від (поганий) погоди". Для повного занурення апарату в воду знадобиться аквабокс. Тільки він гарантує водонепроникність.

У лінійці Nikon вологозахистом мають фотокамери, починаючи від Nikon D7100 (див. Таблицю). Але щоб забезпечити повний захист від вологи, до такої захищеної камері потрібен ще й захищений об'єктив. Багато популярних об'єктиви Nikon мають захист від пилу і вологи. Навіть простенький "полтинник" Nikon 50 1.8 AF-S в їх числі! Повний список захищених об'єктивів наведено в таблиці нижче.

Сучасна фототехніка Nikon, що має захист від пилу і вологи.

Дзеркальні фотокамериОб'єктиви для дзеркальних камер

Nikon D7100 Nikon AF-S 14-24mm f / 2.8G ED Nikon D610 Nikon AF-S 16-35mm f / 4G ED VR Nikkor Nikon D750 Nikon AF-S Nikkor 24-120mm f / 4G ED VR Nikon D800 Nikon AF-S 24-70mm f / 2.8G ED Nikon D800E Nikon AF-S 24-85 mm f / 3.5-4.5G ED VR Nikkor Nikon D810 Nikon AF-S Nikkor 24-120mm f / 4G ED VR Nikon D4 Nikon AF-S 28mm f / 1.8G Nikkor Nikon D4s Nikon AF-S Nikkor 28-300mm f / 3.5-5.6G ED VR Nikon AF-S Nikkor 35mm f / 1.4G Nikon AF-S 50mm f / 1.4G Nikkor Nikon AF -S 50mm f / 1.8G Nikkor Nikon AF-S DX 55-300mm f / 4.5-5.6G ED VR Nikkor Nikon AF-S 70-200mm f / 2.8G ED VR II Nikkor Nikon 70-200mm f / 4G ED AF- S VR Nikkor Nikon 70-300mm f / 4.5-5.6G ED-IF AF-S VR Zoom-Nikkor Nikon AF-S 85mm f / 1.8G Nikkor Nikon AF-S Nikkor 85mm f / 1.4G Nikon AF-S Nikkor 200mm f / 2G ED VR II Nikon 200-400mm f / 4G ED-IF AF-S VR Zoom-Nikkor Nikon AF-S 200-400mm f / 4G ED VR II Nikkor Nikon 300mm f / 2.8G ED-IF AF-S VR Nikk or Nikon 400mm f / 2.8D ED-IF AF-S II Nikkor Nikon 500mm f / 4D ED-IF AF-S II Nikkor Nikon 600mm f / 4D ED-IF AF-S II Nikkor Nikon AF-S 10-24mm f / 3.5-4.5G ED DX Nikkor Nikon 12-24mm f / 4G ED-IF AF-S DX Zoom-Nikkor Nikon 17-55mm f / 2.8G ED-IF AF-S DX Zoom-Nikkor Nikon AF-S 18-200mm f /3.5-5.6G ED VR II DX Nikkor Nikon AF-S DX 18-300mm f3.5-5.6G ED VR Nikkor Nikon 18-70mm f3.5-4.5G ED-IF AF-S DX Zoom Nikkor Nikon AF-S 35mm f / 1.8G DX Nikkor Nikon AF-S DX Micro Nikkor 40mm f / 2.8G Nikon AF-S Micro Nikkor 60 mm f / 2,8G ED Фотокамери Nikon 1: Об'єктиви для Nikon 1: Nikon 1 AW1 Nikon 1 AW 10mm f /2.8 nikkor Nikon 1 AW 11-27.5mm f / 3.5-5.6 nikkor

7. Запасайтеся акумуляторами!

Ви здивуєтеся, наскільки швидко при зйомці в мороз будуть сідати акумулятори. Тому візьміть з собою запасні. Щоб продовжити термін роботи батарей, тримайте їх в теплі. У перервах між зйомкою можна виймати акумулятор з камери, класти ближче до тіла - за пазуху, в кишеню брюк, в рукавицю. А ось весь фотоапарат ховати за пазуху не варто. Як ми вже знаємо, самій камері перепади температури шкідливі через утворення конденсату.

8. Обережніше міняйте об'єктиви

Якщо з'явилася необхідність змінити оптику, простежте за тим, щоб всередину апарату не потрапив сніг, волога, пар від дихання. Щоб в апарат не потрапив сніг, тримайте його байонетом вниз, а самі встаньте спиною до вітру

9. Подбайте про штативі

Важливо пам'ятати, що всі пластики на сильному холоді стають більш крихкими. Тому, якщо ви знімаєте зі штатива, поставтеся дбайливо до його пластмасовим деталям. У мороз можна зламати затискачі-кліпси на ніжках штатива. Тому краще використовувати штативи з різьбовій фіксацією ніг. У недорогих штативів пластикової є і головка, на якій тримається камера. При використанні такого штатива є ризик поломки головки і падіння апарату - краще від використання такого штатива відмовитися при зйомці на сильному морозі.

Після повернення в тепло необхідно протерти ноги штатива і його головку насухо від води і снігу. Інакше ця вода застигне при наступному виході на мороз. Захололі нога штатива не розкриється, заклинить. Таким чином я одного разу ходив по горах зі штативом, який не можна було розкласти.

Також в умовах морозу до групи ризику потрапляють карбонові штативи. Карбон - матеріал, що стає більш крихким на морозі. Тому зламати на холоді ногу карбонового штатива видається цілком реальним.

Тому зламати на холоді ногу карбонового штатива видається цілком реальним

Карбоновий штатив з зажимами-кліпсами безумовно зручний, проте для зйомки в серйозні морози його варто використовувати обережно.

Карбоновий штатив з зажимами-кліпсами безумовно зручний, проте для зйомки в серйозні морози його варто використовувати обережно

Металевий штатив з різьбовій фіксацією ніг для зйомки в мороз підходить цілком.

Дуже добре, якщо на ногах штатива буде утеплювач. Це допоможе не примерзнути до штатива, навіть якщо ви будете працювати без рукавичок. "Утеплити" ногу штатива можна самостійно, обмотавши її липкою стрічкою, яку застосовують для утеплення вікон. Можна примотати ізолентою до ноги шар поролону: не гарно, зате зручно. Також в мисливських магазинах продається маскувальна липка стрічка, підходяща для наших цілей. Досить так утеплити одну-дві ноги штатива, за які ви будете його тримати. До речі, утеплення виконує і захисну функцію, бо нічого не дасть зруйнувати ногу штатива.

Утеплення на нозі штатива. Такий штатив зручно тримати руками без рукавичок навіть на холоді.

Підводячи підсумки, можна сказати, що для зйомки з серйозний "мінус" найкраще підійде металевий штатив з різьбовій фіксацією ніг, металевої головкою і наявністю утеплювача на ногах.

10. Кадри на тлі снігу виходять занадто темними. Що робити?

Часто буває, що при зйомці в автоматичному режимі або ж в режимах P, A або S кадри на тлі снігу виходять занадто темними. Це пов'язано з особливостями виміру експозиції в камері. Автоматика вважає, що на знімку повинні превалювати середні по яскравості відтінки. Тому на кадри з білим снігом яскравість часто буває занижена. Щоб цього не відбувалося, варто налаштувати позитивну експокорекцію або ж знімати в режимі М (ручний режим). При внесенні позитивної експокорреціі будьте уважні: чи не Пересвет знімок. Пам'ятайте, що сніг не повинен перетворитися на білу пляму, на ньому повинні читатися деталі, фактура. Хорошим помічником тут є гістограма.

Хорошим помічником тут є гістограма

Кадр без експокоррекциі

NIKON D810 / 18.0-35.0 mm f / 3.5-4.5 УСТАНОВКИ: ISO 100, F22, 1/3 с, 35.0 мм екв. NIKON D810 / 18

Експокорекція + 1EV

NIKON D810 / 18.0-35.0 mm f / 3.5-4.5 УСТАНОВКИ: ISO 100, F22, 1 с, 35.0 мм екв. NIKON D810 / 18

Експокорекція + 2EV. Кадр пересвічений: деталі на снігу втрачені

NIKON D810 / 18.0-35.0 mm f / 3.5-4.5 УСТАНОВКИ: ISO 100, F22, 2 с, 35.0 мм екв.

11. Якого кольору сніг? Налаштовуємо баланс білого.

Кожна дитина знає, що сніг білого кольору. Однак, не варто забувати, що сніг має і відображає. На нього можуть наносити позолоту промені західного або ранкового сонця, а в хмарну погоду або вночі він може виглядати блакитним. Тому на фотографіях сніг зовсім не обов'язково повинен виходити білим, як аркуш паперу. Все залежить від освітлення. Баланс білого варто налаштовувати не так, щоб сніг на фото обов'язково був білим, а так, щоб фото виглядало правдоподібно. Не бійтеся налаштовувати баланс білого творчо. Наприклад, зробивши зимовий кадр трохи блакитним, ви візуально передарувати на фото відчуття холоду.

Наприклад, зробивши зимовий кадр трохи блакитним, ви візуально передарувати на фото відчуття холоду

Тут на снігу відбивається вуличне освітлення, тому він перестав бути білим і прийняв забарвлення освітлення.

NIKON D810 / 85.0 mm f / 1.4 ВСТАНОВЛЕННЯ: ISO 450, F1.4, 1/100 с, 85.0 мм екв. NIKON D810 / 85

Тут передній план підсвічений жовтуватим світлом призахідного Сонця. Тому і сніг на передньому плані вийшов не зовсім білим, а трохи золотистим.

NIKON D80 УСТАНОВКИ: ISO 100, F16, 1/60 з

Що робити?
Що робити?
11. Якого кольору сніг?
Тому у фотографів часто виникають питання: а чи безпечні для фототехніки негативні температури?
Як зберегти фотоапарат при зйомці взимку?
Як побороти основні технічні складності?
Як цього уникнути?
Що робити?
Що робити, якщо перша порада не дотримано, і прийшовши в тепло з холодним фотоапаратом, ви тут же дістали його і побачили, як він починає повільно покриватися потом?
Що робити?

Новости