Як пройти аудиторську перевірку

Опубліковано 23.02.2018 10:21 Переглядів: 3668

Для цілого ряду компаній звітна пора не закінчується здачею бухгалтерської звітності. Для тих, кому потрібно пройти аудиторську перевірку і підтвердити, що звітність достовірна, буде корисний цей матеріал.

Хто зобов'язаний проводити обов'язковий аудит

Перелік випадків, коли проведення аудиторської перевірки обов'язково, встановлений статтею 5 Федерального закону від 30.12.2008 N 307-ФЗ "Про аудиторську діяльність" та іншими законами. Щоб компаніям було легше орієнтуватися, Мінфін РФ опублікував на своєму сайті інформацію "Перелік випадків проведення обов'язкового аудиту бухгалтерської (фінансової) звітності за 2017 рік (згідно із законодавством РФ)". Всього в списку Мінфіну 71 тип організацій. Так аудит обов'язковий якщо:

- організація має організаційно-правову форму акціонерного товариства;
- обсяг виручки за попередній рік перевищує 400 млн руб. або сума активів бухгалтерського балансу за станом на кінець попереднього року перевищує 60 млн руб .;
- цінні папери компанії допущені до організованих торгів.

Як вибрати аудитора

Перш за все потрібно пам'ятати, що зараз діють два типи атестатів аудитора: видані після 1 січня 2011 року і видані до цієї дати. Залежно від того, які атестати мають штатні аудитори аудиторської компанії, різний тип компаній, в яких аудиторська фірма має право проводити обов'язковий аудит (для супутніх послуг такого обмеження немає).

Так перевіряти акціонерне товариство, цінні папери якого допущені до організованих торгів, має право тільки аудиторська організація, в штаті якої є аудитор з атестатом, виданим після 01.01.2011. Аналогічна вимога встановлено щодо обов'язкового аудиту АТ з часткою держучасті більше 25%.

Перевірку інших акціонерних товариств може проводити будь-яка аудиторська компанія. Обмежень за типом атестата не встановлено і для перевірок ТОВ, які перевищили ліміт по виручці або балансової вартості активів.

Аудиторська організація в обов'язковому порядку повинна полягати в СРО аудиторів. СРО встановлює вимоги до своїх членів (крім передбачених безпосередньо Федеральним законом "Про аудиторську діяльність"), а також проводить перевірку аудиторських організацій на відповідність цим вимогам і зовнішній контроль якості аудиторських перевірок. Відомості про аудиторські організаціях СРО вносить до реєстру аудиторів та аудиторських організацій. Такі реєстри є відкритими і загальнодоступними, а інформація з них розміщується на сайтах СРО.

При виборі аудиторської організації ви можете перевірити її актуальний статус на сайті СРО, в якому вона перебуває. Якщо необхідно документальне підтвердження, в СРО можна запросити виписку з реєстру (в паперовому вигляді).
Контрольний примірник реєстру веде Мінфін і також розміщує його на своєму сайті .

Також бажано проаналізувати відкриту інформацію про компанії (сайт, відгуки) і зустрітися з її представниками особисто. Оптимально, коли аудитор вже має досвід перевірок компаній в сфері діяльності, аналогічної вашій. Запропоновану вартість перевірки ми рекомендуємо порівняти з ринковою в вашому регіоні, занадто низька вартість може свідчити про низьку кваліфікацію аудиторів або не зовсім коректних способах ведення бізнесу.

Якщо ви вже неодноразово проходили аудиторську перевірку, то ми рекомендуємо вам періодично міняти аудиторську компанію, або вимагати зміни виходять до вас аудиторів - з часом у перевіряючих «змальовується очей», і вони можуть не побачити якихось моментів. Часто міняти аудиторів також не рекомендуємо, оскільки вихід на перевірку в нову компанію вимагає від аудиторської організації підвищених трудових і тимчасових витрат, а крім того розуміння специфіки бізнесу підвищується з кожною наступною перевіркою, і вони стають більш ефективні. Оптимальний період для ротації - від 3 до 5 років.

Обрану аудиторську організацію необхідно затвердити на загальних зборах учасників (акціонерів) вашої компанії (ст.65.1, п.2 ст.65.3 Цивільного кодексу РФ, ст.48 Федерального закону від 26.12.1995 N 208-ФЗ "Про акціонерні товариства", ст. 33 Федерального закону від 08.02.1998 N 14-ФЗ "Про товариства з обмеженою відповідальністю"). Якщо це не зробити, договір може бути визнаний судом недійсним.

У ТОВ повноваженнями за твердженням аудитора можуть бути передані статутом товариства раді директорів (ст.32 Федерального закону "Про товариства з обмеженою відповідальністю"). В акціонерних товариствах це можливо тільки якщо число голосуючих акціонерів менше 50 (ст.64 Федерального закону "Про акціонерні товариства").

Однак в суспільстві з числом акціонерів - власників голосуючих акцій менше 50 статут товариства може передбачати, що функції ради директорів товариства (спостережної ради) здійснює загальні збори акціонерів (пункт 1 статті 64 Закону N 208-ФЗ).

Аудитор господарського партнерства затверджується при установі партнерства (ст. 8 Федерального закону від 03.12.2011 N 380-ФЗ "Про господарські партнерства").
У житлових кооперативах твердження аудитора відноситься до компетенції правління кооперативу (ст. 42 Федерального закону від 30.12.2004 N 215-ФЗ "Про житлових накопичувальних кооперативах").
У певних випадках вибір аудиторської компанії здійснюється за результатами відкритого конкурсу (п.4 ст.5 Федерального закону "Про аудиторську діяльність"). Зокрема, це стосується укладення договору на проведення обов'язкового аудиту організацій з часткою держучасті більше 25%.

Що перевірити в договорі на аудит

Замовником за договором на аудит може бути як сама організація, де проводиться аудиторська перевірка (аудіруемое особа), так і її власник або державний орган (в залежності від виду компанії, що перевіряється і цілей аудиту).

Зразковий договір на проведення аудиту бухгалтерської звітності був розроблений ще в 2014 році Радою з аудиторської діяльності при Мінфіні РФ для застосування при організації та проведенні відкритих конкурсів з вибору постачальника аудиторських послуг.

При його застосуванні важливо враховувати, що при укладенні договору після 01.01.2017 аудиторська організація зобов'язана проводити перевірку відповідно до міжнародних стандартів аудиту (МСА), в тій частині, в якій вони не суперечать Федеральному закону «Про аудиторську діяльність». МСА зокрема регламентують контроль якості аудиторської перевірки, планування аудиту, аудиторські процедури, оцінку системи внутрішнього контролю аудируемой організації, розгляд аудитором недобросовісних дій і помилок, принципи формування позиції аудитора і аудиторського висновку.

У широкому сенсі предмет договору на аудит включає в себе і сам процес перевірки, і її результат, яким формально є аудиторський висновок. При узгодженні предмета договору аудиторська організація керується п. 10, 11 МСА 210 "Узгодження умов аудиторських завдань". Сюди входять мета і обсяг аудиту бухгалтерської звітності, обов'язки аудитора, а також форми і зміст висновків і звітів за результатами перевірки.

При формулюванні предмета договору вказується, що метою аудиту є висловлення думки про достовірність бухгалтерської (фінансової) звітності у всіх істотних відносинах (в іншому випадку суд може визнати, що що предметом договору є надання супутніх аудиту послуг, а, отже, складений аудитором документ не має статусу аудиторського висновку).
Відзначимо, що аудит не має на увазі перевірку 100% первинних документів і бухгалтерських записів. Критерії суттєвості при формуванні аудиторської вибірки і оцінки виявлених спотворень бухгалтерської звітності визначаються аудиторською організацією і, як правило, розкриваються в звіті з перевірки (письмової інформації).

У письмовій інформації аудитор повідомляє свою позицію і відомості по значущих питань, виявленим в ході аудиту, в тому числі що стосуються облікової політики, виявлених помилок, повноти розкриття інформації у звітності (п. 16, 19 МСА N 260). Надання аудиторською організацією звіту за результатами перевірки не замінює собою аудиторський висновок. Хто є одержувачами письмової інформації, вказується в договорі (як мінімум це особа, яка відповідає за корпоративне управління (ЛОКУ) і керівництво аудируемой організації).

У договорі вказується звітний період (за який проводиться перевірка), терміни самої перевірки та строки надання замовнику результатів перевірки (аудиторського висновку і письмової інформації).
На етапі узгодження умов договору на аудит боку, як правило, визначають склад аудиторської групи (загальна кількість аудиторів, необхідність залучення експертів і т.п.), а також організаційні моменти перевірки (надання «посадочних місць», забезпечення аудиторів оргтехнікою, доступ до облікового базу і т.п.). При необхідності істотні домовленості включаються в договір (або додаток до нього).

Замовник має право висловити свої побажання щодо обсягу вибірки, необхідності перевірки окремих типів операцій або угод, або поглибленого аналізу податкового обліку. За домовленістю з аудитором вони можуть бути включені в техзавдання до договору на аудит, або оформлені окремим договором на надання супутніх аудиту послуг.

Відзначимо, що замовник, за винятком встановлених законодавством випадків, не вправі встановлювати аудитору обмеження, пов'язані з проведенням перевірки (зокрема обмежувати обсяг аудиторської вибірки, відмовляти в наданні інформації, запитаної аудитором і т.п.), оскільки це може призвести до відмови аудиторської організації від вираження думки про достовірності бухгалтерської (фінансової) звітності (п. 7 МСА 210).

Як підготуватися до перевірки

До початку аудиторської перевірки необхідно завершити всі процедури, що передують підготовці річної бухгалтерської звітності:
- перевірити наявність первинних документів під всі відображені в обліку операції (і якість їх оформлення);
-спісать або знизити ціну неліквід, сформувати резерви під знецінення активів (МПЗ, фінвложенія, НМА);
- уточнити величину відображених в обліку оціночних зобов'язань (зокрема по відпустках);
- звіритися з дебіторами і кредиторами, списати безнадійні борги;
- провести інвентаризацію активів і зобов'язань (в ідеалі аудитор повинен бути присутнім при інвентаризації);
- виконати реформацію балансу (відобразити заключні записи про закриття рахунків 90 «Продажі», 91 «Інші доходи і витрати», 99 «Прибутки та збитки»).

Якщо бухгалтерська звітність до приходу аудиторів ще не підписана керівником компанії, сформуйте її попередній варіант (ряд аудиторських компаній допускають таку ситуацію). Однак не пізніше останнього дня аудиторської перевірки ви повинні передати аудиторам підписаний належним чином комплект бухгалтерської звітності (в кількості примірників відповідному необхідної кількості примірників аудиторського висновку).

Аудиторська перевірка пов'язана з напрямком аудиторської організацією запитів різного змісту. Зобов'язання відповідати на них передбачено як російським законодавством, так і МСА. Запити можуть направлятися на адресу як самої аудируемой компанії, так і іншим особам (зокрема про підтвердження величини відображених в обліку зобов'язань в банки, де у вас відкриті рахунки або укладено договори факторингу, вашим контрагентам і т.д.). Частина запитів аудитори направляють заздалегідь, до виходу на перевірку, частина - вже під час перевірки. Від того, як оперативно одержувачі відреагують на запити, можуть залежати терміни завершення перевірки. В окремих, особливо запущених випадках, аудиторська організація може відмовитися від висловлення думки про достовірність звітності (внаслідок відсутності в аудитора можливості отримати достатні належні аудиторські докази).

Запитувані аудиторами в ході перевірки документи важливо надавати своєчасно і в оригіналах (іноді за згодою з аудитором можуть використовуватися завірені копії). В іншому випадку аудитор може прийняти рішення про висловлення думки з застереженням (в зв'язку з обмеженням обсягу аудиту) або відмовитися від висловлення думки (в залежності від суттєвості впливу на бухгалтерську звітність невиявлених викривлень).

Це стосується не тільки бухгалтерської документації, а й організаційно-розпорядчих документів, кадрових документів, установчих документів, фінансової та аналітичної інформації, комерційної переписки, документів по виробництву (технологічних карт, схем бізнес-процесів, сертифікатів і т.п.) Аудитор самостійно визначає склад і обсяг запитуваної інформації та документів. Найчастіше ще до виходу на перевірку аудиторська компанія направляє в компанію перелік основних документів, які можуть знадобитися аудиторам. Також можуть узгоджуватися графіки надання запитаних документів в залежності від прийнятого аудитором плану перевірки.

Якщо аудитор не був присутній при проведенні інвентаризації, він має право провести вибіркову перевірку фактичної наявності майна на момент перевірки. Відмовити або перешкоджати в цьому аудіруемая організація не має права.

Що стосується виправлення помилок, виявлених аудиторами, то на практиці підхід аудиторських компаній різниться. Великі аудиторські компанії зазвичай не повідомляють про зауваження до закінчення перевірки - про свої помилки ви дізнаєтеся з письмової інформації. Аудитори середнього і невеликого масштабу часто більш лояльні і дозволяють вносити коригування в облік в ході перевірки, при цьому хтось вказує в письмовій інформації, що помилка була виявлена ​​в ході перевірки і виправлена ​​аудируемой організацією, хтось виправлені помилки в звіт по перевірці не включає. Якщо для вас важливо не тільки хороший висновок, а й зміст звіту з перевірки, ми рекомендуємо уточнити у вашого аудитора, якого підходу він дотримується, ще до укладення договору на аудит.

Перевірка закінчена - що далі?

Якщо, на думку аудитора, бухгалтерська звітність не містить суттєвих викривлень, ви отримаєте «позитивне» аудиторський висновок, що підтверджує що звітність вашої компанії достовірна.
Якщо аудитор виявив суттєві викривлення, він має право видати негативний висновок, висновок із застереженням або з відмовою від висловлення думки про бухгалтерської (фінансової) звітності (п. 5 МСА 705). Відзначимо, що видача негативного висновку або відмову від висловлення думки не є підставою для відмови аудируемой компанії від підписання акта наданих послуг та їх оплати, це підтверджують і суди.

Отримане аудиторський висновок аудіруемая компанія направляє до органу статистики разом з річною бухгалтерською звітністю. Якщо висновок ви отримали пізніше, ніж відправили бухгалтерську звітність, висновок потрібно здати в статистику не пізніше 10 робочих днів з дня, наступного за датою аудиторського висновку, але не пізніше 31 грудня року, наступного за звітним роком (ст.18 Федерального закону від 06.12. 2011 року N 402-ФЗ "Про бухгалтерський облік").
Тому зараз не обов'язково проводити аудиторську перевірку строго до кінця березня, але і відкладати її на кінець року ми також не рекомендуємо.

До податкового органу представляти аудиторський висновок разом з річною бухгалтерської (фінансової) звітністю не потрібно, оскільки воно не входить до складу річної бухгалтерської (фінансової) звітності (ст.14 Федерального закону "Про бухгалтерський облік", Лист Мінфіну від 30.01.2013 N 03- 02-07 / 1/1724).
Інформацію про результати обов'язкового аудиту замовнику (аудируемой організації) необхідно внести до Єдиного федеральний реєстр відомостей про факти діяльності юридичних осіб (п.6 ст.5 Федерального закону "Про аудиторську діяльність"). Винятком є ​​випадки, коли такі відомості становлять державну або комерційну таємницю, а також інші випадки, встановлені федеральними законами (Інформаційне повідомлення Мінфіну Росії від 06.07.2016 N ІВ-аудит-4). Відомості, що містяться в Єдиному федеральному реєстрі є відкритими і загальнодоступними, в тому числі розміщуються в інтернеті ( https://fedresurs.ru/ ).

Автор статті: Ірина Евстратова

Сподобалася стаття? Підпишіться на розсилку нових матеріалів

Наші навчальні курси і вебінари

Відгуки наших клієнтів

>

Додати коментар

Перевірка закінчена - що далі?

Новости