Як включити кондиціонер на обігрів: використання взимку

  1. Загальні відомості про кондиціонери
  2. Пристрій кондиціонера і принцип його роботи
  3. Обмеження для використання кондиціонера взимку
  4. Як включити і налаштувати кондиціонер на режим обігріву (на прикладі моделей LG)

Жителі багатоповерхових будинків, в яких передбачено централізоване опалення, нерідко стикаються з ситуацією, коли необхідне застосування альтернативних джерел обігріву приміщень. Зазвичай це буває в період, коли температура на вулиці вже досить низька, а опалювальний сезон ще не почався. Подібна проблема зачіпає і власників заміських і дачних будинків, тому що створення навіть найпростішої схеми теплопостачання не завжди можливо або доцільно.

На сьогоднішній день на ринку представлена ​​велика різноманітність пристроїв, що користуються популярністю і дозволяють вирішити цю задачу, наприклад:

  • масляні радіатори;
  • конвектори;
  • тепловентилятори;
  • інфрачервоні обігрівачі;
  • газові горілки.

Але існує ще один варіант тимчасового обігріву будинків, досить ефективний, але не знаходить широкого застосування - використання будь-якої моделі кондиціонера.

На відміну від інших обігрівачів, що працює на обігрів кондиціонер здатний підвищити температуру в приміщенні в короткий термін. При цьому він не сушить повітря, а навіть кілька зволожує його. І основним його перевагою є економічність, що пояснюється особливостями роботи: витрачається електроенергія йде не на перетворення її в теплову (нагрівання повітря), а на перенесення тепла із зовнішнього середовища в приміщення.

Коефіцієнт EER (співвідношення виробленого тепла / холоду до кількості витраченої енергії) багатьох сучасних кондиціонерів перевищує 4, тобто при споживанні 1 кВт вони здатні виробити близько 4 кВт теплової енергії.

Загальні відомості про кондиціонери

Кондиціонер в сучасних умовах можна назвати одним з необхідних побутових приладів. Безумовно, головною метою його придбання є створення в приміщеннях влітку сприятливого мікроклімату. Як відомо, в останні роки в багатьох регіонах в цей період температура повітря істотно перевищує кліматичну норму, що негативно впливає на працездатність і здоров'я людини. Але наявність функції обігріву теж не марно, тому що одним приладом можна забезпечувати комфортне перебування в будинку при будь-яких природних катаклізмах.

Існують наступні типи моделей:

  • моноблоки - віконні, мобільні;
Жителі багатоповерхових будинків, в яких передбачено централізоване опалення, нерідко стикаються з ситуацією, коли необхідне застосування альтернативних джерел обігріву приміщень

Малюнок 1 - Віконний кондиціонер

Малюнок 1 - Віконний кондиціонер

Малюнок 2 - Мобільний (переносний) кондиціонер

  • спліт-системи - мають два блоки (внутрішній і зовнішній); бувають настінними (зазвичай застосовуються в житлових і офісних приміщеннях), касетними (як правило, встановлюються в конструкціях підвісних стель великих магазинів і офісних залів), колонними (досить потужні пристрої, що використовуються в залах ресторанів, холів готелів, конференц-залах і т.п .; направляють повітряний потік в стельовий простір, звідки він розподіляється за наявними приміщень), стельовими (на відміну від традиційних настінних, такі пристрої направляють потік повітря вздовж стін або стелі), поточними (розподіл х лодной або нагрітого повітря від внутрішнього блоку здійснюється за допомогою системи воздуховодов);

Малюнок 3 - Настінна спліт-система LG

Малюнок 3 - Настінна спліт-система LG

Малюнок 4 - Кондиціонер касетного типу

Малюнок 4 - Кондиціонер касетного типу

Малюнок 5 - Колонний кондиціонер

Малюнок 5 - Колонний кондиціонер

Малюнок 6 - Потолочная тип спліт-системи

  • мульти-спліт системи - їх відмітною ознакою є наявність одного зовнішнього і декількох внутрішніх блоків, що встановлюються в ізольованих приміщеннях.

Малюнок 7 - Схема мульти-спліт-системи

Один і той же тип кондиціонера може відрізнятися по:

  • продуктивності;
  • споживаної потужності;
  • рівню шуму;
  • набору функцій (обігрів, очищення, іонізація повітря і т.п.);
  • вартості (в залежності від виробника і параметрів зазначених вище характеристик).

Умовно всі моделі можна розділити на три класи:

  • елітні - відрізняються поліпшеними споживчими властивостями (висока продуктивність, безшумність, стійкість і надійність роботи, довговічність) і наявністю систем захисту і самодіагностики і, відповідно, високою вартістю; до цього класу відносять пристрої від провідних високотехнологічних виробників, таких як Daikin, Panasonic, Fujitsu General, Mitsubishi Heavy;
  • середнього класу - характеризуються достатньою довговічністю, надійністю, поступаються першій групі лише за рівнем шуму і розвиненості систем контролю і захисту; включені в категорію увійшли моделі від Delonghi, Toshiba, Fuji Electric, Mitsubishi Electric, Kentatsu, Hitachi, Sharp, Hyundai, Airwell, Sanyo;
  • бюджетні - в цьому класі представлені моделі корейських, російських, китайських виробників: LG, Ballu, Gree, Samsung, Midea, Haier, Rolsen і ін .; такі кондиціонери доступні за ціною, але у них відзначається істотний розкид за якістю і надійності, відсутність, як правило, систем самодіагностики і захисту від неправильної експлуатації, більш галаслива робота, проста система управління (наприклад, менша кількість датчиків обмежує експлуатаційний температурний діапазон зовнішнього повітря взимку ). Слід зазначити, що в даній категорії за еталон якості прийнято вважати моделі брендів Samsung і LG.

Незалежно від вартості та класу більшість моделей сучасних кондиціонерів оснащені всіма необхідними функціями:

  • пультом дистанційного керування;
  • додатковими режимами обігріву, вентиляції, осушення повітря;
  • таймерами виключення-включення;
  • підтриманням необхідної температури в автоматичному режимі.

Крім того, робота кондиціонерів і на охолодження, і на обігрів заснована на одному принципі.

Пристрій кондиціонера і принцип його роботи

Незалежно від типу (моноблоки, спліт-системи) пристрій кондиціонера має однаковий набір функціональних елементів:

  • компресор;
  • конденсатор;
  • випарник;
  • вентилятор;
  • клапан.

Малюнок 8 - Схема пристрою кондиціонера настінного типу

Як правило, всі елементи (за винятком вентилятора) з'єднані між собою системою тонких мідних труб, по яких рухається холодоагент (в більшості випадків фреон), що переходить в процесі роботи з одного агрегатного стану в інше (рідина - газ).

Щоб процес обігріву кондиціонером став зрозумілим, доцільно спочатку розібратися з принципом його функціонування в стандартному режимі.

Коли кондиціонер працює на охолодження, відбувається наступне:

  1. Газоподібний фреон надходить в компресор, де відбувається його стиснення, що супроводжується підвищенням його тиску (до 2-5 МПа) і температури (до 90 0С).
  2. Далі агент поступає в конденсатор, де починає поступово переходити в рідкий стан, осідаючи у вигляді крапель на стінках змійовика, і віддавати тепло за допомогою вентилятора в навколишнє середовище.
  3. Пройшовши клапан (дросель), холодоагент різко збільшується в об'ємі (при цьому відбувається зниження його температури і тиску) і надходить у випарник, де він починає поступово випаровуватися, поглинаючи велику кількість тепла з знаходиться в приміщенні повітря, і переходити в газоподібний стан.
  4. Фреон у вигляді газу знову надходить в компресор, і цикл замикається.

Перемикаючи кондиціонер на обігрів (це виконується за допомогою спеціального чотириходового клапана), компресор починає нагнітати стислий фреон в сторону приміщення, тобто випарник виконує функцію конденсатора і навпаки, а сам процес йде в зворотному (У попередньому) напрямку.

Обмеження для використання кондиціонера взимку

Відомо, що експлуатація будь-якого кондиціонера обмежується певним температурним діапазоном зовнішнього середовища, який зазвичай вказується виробником, незалежно від обраного режиму (обігрів або охолодження). Значна частина моделей стабільно і ефективно працює в інтервалі від - 5 0С до + 25 0С. І якщо в літній період перевищення температури повітря впливає в основному на продуктивність, то недотримання режиму роботи взимку загрожує серйозними проблемами, аж до повного виходу пристрою з ладу.

Причини цього полягають у наступному.

  1. У спліт-системах, найбільш популярних моделях, такі значущі елементи, як компресор і конденсатор розміщуються в зовнішньому блоці. В умовах низьких температур масло в картері компресора густішає, погіршуючи змазує ефект рухомих деталей кондиціонера, внаслідок чого їх ресурс різко скорочується.

    У літню пору при перегріванні зовнішнього блоку (найчастіше це часто буває, якщо поставити його на сонячній стороні стіни) в'язкість масла знижується, що також збільшує знос деталей.

  2. Як зазначалося вище, принцип функціонування пристрою на обігрів заснований на перенесенні тепла з навколишнього середовища в приміщення, для чого холодоагент, проходячи через випарник (в зазначеному режимі цю функцію виконує конденсатор, встановлений в зовнішньому блоці), повинен отримати його з зовнішнього повітря. Але при дуже низьких температурах фреон не встигає нагрітися до необхідного ступеня, і теплоеффектівность кондиціонера істотно знижується.
  3. В процесі експлуатації компресор і випарник-конденсатор мають підвищену температуру, а при контакті з холодним повітрям на їх поверхнях утворюється конденсат, який на морозі перетворюється на полій. Внаслідок цього використання кондиціонера стає безглуздим.
  4. Зовнішнє повітря зниженої температури часто впливає на фазові переходи холодоагенту. І фреон, не встигаючи в повній мірі перейти в стан газу в випарнику, надходить в компресор, викликаючи в ньому гідравлічний удар. У рідкісних випадках це не призводить до проблем із виробом.
  5. У стандартному режимі (охолодження) через кондиціонер проходить значний обсяг повітря. В результаті його контакту з поверхнями випарника і конденсатора утворюється конденсат, який відводиться за допомогою системи дренажу.

    Для відведення води з внутрішнього блоку використовується шланг, який прокладається під ухилом, як правило, одночасно з трасою з'єднання блоків; з зовнішнього блоку дренаж або не організується, або відводиться в сторону за допомогою короткої трубки.

    Якщо включити кондиціонер на охолодження взимку, конденсат на виході з дренажного шланга може замерзнути, утворивши пробку. Внаслідок цього вода може потрапляти в кондиціонер, викликаючи зледеніння зсередини зовнішнього блоку і порушуючи роботу внутрішнього.

    Малюнок 9 - Обледеніння зовнішнього блоку кондиціонера взимку

    Слід зазначити, що більшість виробників постійно працює над удосконаленням своєї продукції, в т.ч. над розширенням діапазону ефективного функціонування кондиціонерів. Так, багато сучасних моделей можуть використовуватися до -10 0С ... - 20 0С, що було досягнуто, наприклад, за рахунок пристрою систем підігріву дренажу, масла в компресорі.

- 20 0С, що було досягнуто, наприклад, за рахунок пристрою систем підігріву дренажу, масла в компресорі

Як включити і налаштувати кондиціонер на режим обігріву (на прикладі моделей LG)

Включити і налаштувати пристрій на будь-який режим не важко, якщо уважно вивчити інструкцію і мануал (пульт дистанційного керування або панель на внутрішньому блоці).

Принцип налаштування кондиціонерів різних марок в цілому однаковий. Відмінності в основному полягають в дизайні ПУ.

Щоб переключити кондиціонер LG на обігрів, на пульті потрібно знайти кнопку «HEAT» або «MODE» і натискати її до появи на дисплеї іконки «сонечко» або відповідної буквеної індикації.

Щоб переключити кондиціонер LG на обігрів, на пульті потрібно знайти кнопку «HEAT» або «MODE» і натискати її до появи на дисплеї іконки «сонечко» або відповідної буквеної індикації

Малюнок 10 - Пульт ДУ кондиціонера LG

На наступному етапі необхідно задати рівень комфортного температурного режиму. Для цього клавішами із зображенням стрілок «ВГОРУ» - «ВНИЗ» (як правило, даний блок додатково має відповідний напис «TEMP») вибирають потрібний показник.

Необхідно враховувати, що для повноцінного функціонування кондиціонера в даному режимі може знадобитися кілька хвилин.

У разі якщо при включенні і правильного налаштування пристрій не працює на обігрів, потрібно перевірити наявність або кількість холодоагенту в системі.

Новости