Як в Татарстані йде діалог бізнесу і влади?

13.06.2016

На запитання читачів «БІЗНЕС Online» відповість Тимур Нагуманов

Уповноваженим при президенті РТ по захисту прав підприємців Тимур Нагуманов став не так давно - в січні 2013 року. Що омбудсмен встиг зробити за минулі три з невеликим роки? Як просувається проект «Бізнес і влада: відверта розмова»? Чи вдається вирішувати гострі проблеми з наділенням підприємців землею? Чи є шанси зменшити непідйомний податковий прес на бізнес? Надсилайте свої запитання - відповіді на них гість редакції «БІЗНЕС Online» дасть 16 червня.

Тимур Нагуманов відповість на запитання читачів Тимур Нагуманов відповість на запитання читачів

У ПІДПРИЄМЦІВ ЗАВЖДИ ЗАЛИШАЄТЬСЯ НАБАГАТО БІЛЬШЕ НЕРОЗВ'ЯЗАНИХ ПРОБЛЕМ, ніж рішення

У свій вітальний відеоролик до недавнього Дня російського підприємництва президент РТ Рустам Мінніханов включив кадри зі своєї зустрічі з підприємцями республіки в рамках проекту «Бізнес і влада: відверта розмова». ця зустріч відбулася в серпні 2015 року, а вже 10 червня нинішнього року президент знову зустрівся з бізнесом РТ.

З цього можна зробити два висновки. Перший: влада республіки розуміють роль бізнесу в її житті (і бюджеті!). Другий: самий на сьогоднішній день великий проект «Бізнес і влада: відверта розмова» уповноваженого при президенті РТ по захисту прав підприємців Тимура Нагуманова явно вдався. це підтвердив і сам президент РТ: «Зрозуміло, що якась форма спілкування повинна бути, і ми знайшли таку форму, її треба розвивати ... І та інформація, яку ми отримуємо, дуже важлива для нас, і ми її використовуємо як для своєї роботи , так і для роботи з федеральним центром ».

Розпочатий з ініціативи Нагуманова і за дорученням президента РТ в 2014 році проект «Бізнес і влада: відверта розмова» (серія регулярних зустрічей підприємців з першими особами органів влади) взагалі був визнаний однією з кращих в Росії практик серед бізнес-омбудсменів. Борис Титов, уповноважений при президенті Росії з прав підприємців, рекомендував переймати її іншим регіонам. Учасники таких зустрічей ставлять перед керівниками органів влади конкретні предметні питання. Всі рішення, прийняті в ході зустрічей, протоколюються і беруться на контроль апаратом уповноваженого при президенті РТ по захисту прав підприємців.

У грудні 2015 запущений ще один цікавий проект - створений рада з підприємництва при президенті РТ, перше розширене засідання якого пройшло в Казані 10 березня. Рада працює за проектно-орієнтованої моделі. Утворено більше 20 проектних груп, в яких представники бізнесу разом з представниками влади виробляють рішення з конкретних питань розвитку підприємництва.

Що ще вдалося зробити нашу омбудсмену? наприклад, знизити (Хоча зазвичай це завдання непідйомна) податкове навантаження на технополіс «Нова туру», припинити незаконне переслідування підприємця, домогтися від адміністрації Ютазінского району, щоб були виконані зобов'язання перед підприємцем, допомогти татарстанському фермеру отримати землю за справедливою ціною ...

Звичайно, це лише невелика частина тієї роботи, яку проводить бізнес-омбудсмен в республіці. При цьому у підприємців завжди залишається набагато більше невирішених проблем, ніж вирішених. Так, в минулому році Нагуманова надійшло приблизно 600 усних та 700 письмових звернень. Більшість - з Казані, на другому місці - Набережні Човни. Бізнес-омбудсмен бере участь в судах, де розглядаються справи підприємців, постійно виїжджає в райони, причому в більшості випадків проблеми вдається вирішувати на місці на користь бізнесменів ...

ТИМУР Нагуманов ВХОДИТЬ В П'ЯТІРКУ КРАЩИХ БІЗНЕС-омбудсменом В РОСІЇ

Не випадково за результатами рейтингу, складеного агентством стратегічних ініціатив, Татарстан увійшов в десятку кращих регіонів щодо захисту прав бізнесменів. Головний критерій рейтингу - ефективність роботи уповноваженого із захисту прав підприємців в регіоні. Представники бізнесу РТ високо оцінили якість роботи бізнес-омбудсмена. В ході складання рейтингу дослідники заміряли рівень обізнаності підприємців про наявність в регіоні бізнес-омбудсмена і про якість його роботи. Експерти вибирали випадкових комерсантів зі списків і просили їх оцінити доступність інформації про бізнес-омбудсмена і порядок подання звернень до нього, а також оцінити ефективність його роботи.

Інститут уповноваженого із захисту прав підприємців в Татарстані традиційно показує хороші результати: другий рік поспіль Нагуманов входить в п'ятірку кращих бізнес-омбудсменів в Росії.

Чим вимірюється ефективність проекту «Бізнес і влада: відверта розмова»? Наскільки криза загострила проблеми бізнесу? З якими проблемами сьогодні звертаються до бізнес-омбудсмена? Якими успіхами можна пишатися за три роки роботи на посаді бізнес-омбудсмена?

Задавайте свої питання Тимуру Нагуманова тут і зараз!

Автор кращого питання буде удостоєний призу.

Тимур Дмитрович Нагуманов

Народився 23 лютого 1983 року в Казані. Закінчив Казанський державний фінансово-економічний інститут (2006). Пройшов навчання в Московській школі управління «Сколково» за програмою професійної перепідготовки «Майстер ділового адміністрування» - Master of Business Administration (Executive MBA).

2002 - 2004 - комерційний директор ТОВ «Остін», Зеленодольськ.

2004 - начальник фінансового відділу ВАТ «Буїнський цукровий завод».

2004 - 2005 - генеральний директор ТОВ «Нові цукрові технології» Буїнського району РТ.

2005 - 2006 - заступник гендиректора з економіки та фінансів ВАТ «Заинск цукор».

2006 - генеральний директор ВАТ «Бурундуковскій елеватор» Дрожжановского муніципального району РТ.

2006 - 2007 - виконавчий директор ВАТ «Бурундуковскій елеватор», ТОВ «Керуюча компанія« Приволжская продовольча корпорація »Дрожжановского району РТ.

З липня по серпень 2007 року - перший заступник керівника виконавчого комітету Дрожжановского муніципального району РТ.

З серпня по грудень 2007 року - керівник виконавчого комітету Дрожжановского муніципального району РТ.

2007 - 2013 - голова Дрожжановского муніципального району РТ.

З 25 січня 2013 року - уповноважений при президенті РТ по захисту прав підприємців.

Що омбудсмен встиг зробити за минулі три з невеликим роки?
Як просувається проект «Бізнес і влада: відверта розмова»?
Чи вдається вирішувати гострі проблеми з наділенням підприємців землею?
Чи є шанси зменшити непідйомний податковий прес на бізнес?
Що ще вдалося зробити нашу омбудсмену?
Чим вимірюється ефективність проекту «Бізнес і влада: відверта розмова»?
Наскільки криза загострила проблеми бізнесу?
З якими проблемами сьогодні звертаються до бізнес-омбудсмена?
Якими успіхами можна пишатися за три роки роботи на посаді бізнес-омбудсмена?

Новости