Як зберегти чисту воду в невеликому штучному водоймищі?

  1. 1. Як очистити невеликий садовий ставок після зими?
  2. 2. Як підтримувати чистим водойму без фільтра?
  3. 3. Як вибрати фільтр для невеликого ставка?
  4. 4. Як очистити воду від заліза, суспензії глини та інших дрібних частинок у воді?
  5. 5. Як позбутися від водоростей в ставку і усунути ефект цвітіння води?
  6. 6. Як відновити ставок, який зацвів?>
  7. 7. Кілька важливих рад з підтримки чистоти в ставку:

Здавалося б, води в таких ставках мало, і турбот має бути менше. Почасти це так. У невеликому садовому ставку воду простіше замінити і простіше очистити стінки і дно ставка. Але з іншого боку, невеликий об'єм води в пластиковому ставку швидше прогрівається, маленький ставок більш вразливий до впливу негативних погодних умов - несподіваних опадів і палючого сонця. Зміст статті

1. Як очистити невеликий садовий ставок після зими?

З готових пластикових ставків на зиму воду не зливають, щоб зберегти його форму. Але навесні, після танення льоду і снігу, цю воду краще замінити на свіжу. Рекомендуємо дотримуватися такої послідовності очищення і заміни води і в невеликих плівкових ставках:

  1. Викачати зі ставка стару воду, використовуючи дренажний насос, насос для фільтрів або фонтанний насос . Якщо розмір плівкового ставка дозволяє, можна попередньо зібрати бруд пилососом для ставка.
  2. Очистити стінки і дно ставка струменем води під напором, використовуючи мийку Karcher або звичайний поливальний шланг з вузькою розпилюючи насадкою.
  3. Знову відкачати брудну воду ставковим насосом.
  4. У місцях, де залишилася бруд, можна додатково пройтися щіткою або губкою, домагаючись чистоти стінок і дна ставка.
  5. Наступний етап - залишити ставок без води на деякий час для дезінфекції сонячними променями.
  6. Заповнити ставок чистою водою (водопровідної або артезіанської).
  7. Підключити фільтр для ставка.
  8. Для створення біологічного балансу в воді додати стартові біопрепарати (бактерії для ставка ) безпосередньо в воду або в фільтр для ставка.
  9. Через 2-7 днів підключити УФ-лампу .

Через 2-7 днів підключити   УФ-лампу

2. Як підтримувати чистим водойму без фільтра?

Чи можна обійтися без фільтра для ставка? Відповідь проста: можна, - але потрібно обов'язково створити рух води і використовувати бактерії для ставка для підтримки біобаланс в воді.

Для організації руху води в ставку ми рекомендуємо:

  • Фонтанний насос серії «Aqua Jet Eco» і фонтан з підсвічуванням «Вулкан» з додатковим комплектом фонтанних насадок FT-04. Фонтан створює рух води і активну аерацію (насичення киснем), коли водяні струмені розпорошуються по поверхні води;
  • підключити фігурки для ставка . Наприклад, супер популярний хлопчик, який пісяє підключається через бічний відвід на штативі фонтану;
  • Фонтан «Три в одному», який включає в себе як насос для фонтану, фонтанні насадку, так і вбудований фільтр механічного очищення (губки), біологічну очистку (натуральний цеоліт), а також УФ-лампу 11 Вт;
  • Організувати невеличкий струмок або штучний водоспад . Для цього Вам знадобиться насос для струмка , гравійна плівка , готові форми для водоспадів ;
  • Як можна інтенсивніше засадити водойму водними рослинами. Використовуйте для цього кошики для водних рослин . Рослини будуть поглинати надлишки органіки в воді, відбираючи їжу у водоростей.
Для підтримки біобаланс в ставку без фільтра рекомендуємо бактерії для водойми тривалої дії:
  • Сухі біопрепарати торгової марки Biobird «Тайхо Акватоп» (Використовуються як при «запуску» ставка, так і при заміні води, при правильному дозуванні їх дії досить на 3-4 місяці).
  • Рідкі бактерії торгової марки Microbelift "Clean & Clear" (Додаються в перший місяць щотижня, а в подальшому 1-2 рази на місяць для підтримки необхідної кількості корисних бактерій). Біопрепарати можна додавати безпосередньо в ставок. Сухі (порошкоподібні) в спеціальному мішечку можна розташувати в руслі струмка.
Якщо у Вас недостатньо місця для фільтра, Ви можете встановити лише УФ лампу, яка буде знищувати водорості і шкідливі мікроорганізми.Ми рекомендуємо:
  • Встановити УФ-лампу "Aqua Clear UV" або «STU-40 GS» . Для роботи УФ лампи Вам знадобиться ставковий насос . Ультрафіолетовий блок легко декорувати, використовуючи, наприклад, декоративний камінь.
  • Використовувати для запуску УФ-лампи можна насос для фонтану серії «Aqua Jet Eco» , Підключаючи лампу через бічний відвід.
  • Вибрати відповідну ультрафіолетову лампу для невеликого ставка Вам допоможе таблиця:

Споживана потужність УФ-лампи

обсяг ставка

Max проток через УФ-блок

5 Вт

1500-3000

1500 л / ч

9 Вт

4500-7000

3000 л / ч

11 Вт

7500-10000

5000 л / ч

18 Вт

12000-20000

6000 л / ч

36 Вт

25000-35000

10000 л / ч


3. Як вибрати фільтр для невеликого ставка?

Для невеликого ставка фільтр вибирається відповідно до рекомендацій виробників. Для пластикових водойм і водойм невеликого розміру рекомендується використовувати напірні фільтри , готові комплекти з напірними і проточними фільтрами. Для пластикових ставків і ставків об'ємом 5000 л ми рекомендуємо набір з проточним фільтром для ставка , УФ лампою 7 Вт і насосом 1000 л / ч, артикул HLF4950. Це готовий комплект оптимальний за складом і ціною від торгової марки Heissner.

Використання фільтра дозволить вам утримувати ставкову рибу навіть у зовсім маленькому прудике. Але фільтр для ставка з рибою необхідно вибирати з запасом в 2, а з коропами котрі - в 3 рази! Наприклад, при обсязі води в ставку 5 м³ з рибою - комплект фільтрації повинен бути на 10 м³, а якщо в ставку коропи які - на 15 м³. Обов'язково звертайте на це увагу, інакше фільтр не буде справлятися з забрудненнями.

З використанням фільтрів для ставка не варто відмовлятися від стартових бактерій, препаратів для зниження рівня фосфатів, а для ставка з рибою потрібно обов'язково використовувати препарати для ставка на основі бактерій.

Для своєчасного видалення шкідливих нітратів, нітритів і аміаку з води, а також для зниження рівня фосфатів рекомендуємо використовувати:

  • сухий Біопрепарат «Стартовий» або рідкі стартові бактерії «Super Start». Рідкі біопрепарати діють значно швидше, і їх потрібно застосовувати щотижня. УФ-лампу відключають на 7-10 днів в разі використання сухих біопрепаратів і на 3 дні - при використанні рідких. Біопрепарати можна поширити по поверхні ставка або засипати в фільтр.
  • Біопрепарат «Регулятор фосфатів». Упаковки 150 г досить для обсягу води до 2 м³, упаковка 500 г - для обсягу води до 10 м³. Біопрепарат поставляється в спеціальних мішечках, які розміщують всередині фільтра або в потоці води. Чи не пізніше ніж через 6 місяців препарат необхідно замінити.

Чи не пізніше ніж через 6 місяців препарат необхідно замінити

4. Як очистити воду від заліза, суспензії глини та інших дрібних частинок у воді?

Якщо вода в ставку мутна, має коричневий відтінок і характерний запах, вона має високий вміст заліза. Для того, щоб усунути з води залізо, очистити ставок від суспензії глини або інших дрібних частинок (наприклад, після інтенсивних опадів), рекомендуємо використовувати:

  • Унікальний ставковий флокулянт "Pond Zinger" (Для обсягу води до 45 м³).
  • препарат «Mini Pond Log» (Упаковка на 400 м³).

Ці флокулянти пов'язують дрібні частинки в пластівці, усувають фосфати, видаляють водорості, вони абсолютно безпечні для риб та інших мешканців ставка. Препарати розміщують в руслі струмка або там, де є рух води.

Якщо "Pond Zinger" розмістити всередині фільтра механічного очищення з насосною подачею води «Dirty Harry», вийде ефективна комбінація. Тут створюється інтенсивний потік води - ідеальний для використання флокулянта, і відбувається механічне очищення.

Одночасно із застосуванням флокулянта рекомендуємо використовувати біопрепарати для видалення донних відкладень: «Комбі» або "MICROBE-LIFT / SA" .

5. Як позбутися від водоростей в ставку і усунути ефект цвітіння води?

Влітку в жаркі дні, а також після інтенсивних дощів впоратися з цвітінням води, очистити воду від синьо-зелених і нитчастих водоростей буває не просто. Іноді власники ставків скаржаться на те, що в такі часи фільтр для ставка не справляється. Очистити воду від водоростей, позбутися від водоростей на каменях і стінах водойми Вам допоможе:

  • Високоефективний біопрепарат на основі сухих бактерій торгової марки Biobird «Алгенкіллер» - «вбивця водоростей №1». Біопрепарат розміщують в доданому мішечку в потоці води (в струмку або на ступенях водоспаду) або в фільтрі. Можна рівномірно розподілити препарат по поверхні води. На час "приживлюваності" бактерій (7-10 днів) УФ блок потрібно відключити, фільтр повинен продовжувати працювати в звичайному режимі.

6. Як відновити ставок, який зацвів?>

Якщо Ви трохи запустили ставок, вода в ставку дуже брудна, виливає неприємний запах, на поверхні води видно піна, бульбашки газу, не впадайте у відчай! Справі можна допомогти. Оскільки мова йде про невеликий ставку, можна просто його злити і заповнити новою водою, почавши все заново. Але можна поступити і по-іншому.

  1. Максимально усуньте водорості з водойми сачком або водним пилососом .
  2. Злийте приблизно 1/3 води, замініть її новою.
  3. Підключіть компресор , Включите всі наявні насоси, включите ультрафіолетову лампу.
  4. Використовуйте спеціальний біопрепарат «Комбі» або "MICROBE-LIFT / SA" , Щоб усунути мул і запобігти утворенню водоростей.

Використовуйте спеціальний біопрепарат   «Комбі»   або   MICROBE-LIFT / SA   , Щоб усунути мул і запобігти утворенню водоростей

7. Кілька важливих рад з підтримки чистоти в ставку:

  • Щорічно міняйте УФ-лампу;
  • Підтримуйте скляну колбу УФ-блоку в чистому стані, періодично промивайте обладнання «Спеціальним очищувачем» ;
  • Регулярно очищайте фонтани, насоси, підсвічування та інше обладнання в воді за допомогою «Спеціального очищувача» ;
  • Біопрепарати (корисні бактерії для ставка) - основа здоров'я ставка, це найважливіший елемент біологічної фільтрації. Застосовуйте біопрепарати згідно з інструкціями. Рідкі біопрепарати вимагають обов'язкового щотижневого застосування протягом першого місяця для створення необхідної популяції корисних бактерій. Надалі біопрепарат застосовують 1-2 рази на місяць для підтримки популяції;
  • Рух води (фонтан, струмок, водоспад) життєво необхідно для пожвавлення води в ставку;
  • При перших ознаках цвітіння води застосовуйте УФ-обробку води;
  • Ідеально чистої і прозорої води можна досягти тільки комплексними заходами: біологічна (біопрепарати), механічна (фільтри), ультрафіолетова очищення;
  • Пам'ятайте: будь-яку проблему краще запобігти. Ви побудували ставок своїми руками, тепер необхідно подбати про збереження чистої, прозорої та здорової води. Не нехтуйте використанням біопрепаратів, УФ-ламп і фільтрів. Тільки в цьому випадку ставок буде Вас радувати протягом усього сезону!

8. Цікаві статті по темі очищення ставків

1. Як очистити невеликий садовий ставок після зими?
2. Як підтримувати чистим водойму без фільтра?
3. Як вибрати фільтр для невеликого ставка?
4. Як очистити воду від заліза, суспензії глини та інших дрібних частинок у воді?
5. Як позбутися від водоростей в ставку і усунути ефект цвітіння води?
6. Як відновити ставок, який зацвів?
1. Як очистити невеликий садовий ставок після зими?
2. Як підтримувати чистим водойму без фільтра?
Чи можна обійтися без фільтра для ставка?
3. Як вибрати фільтр для невеликого ставка?

Новости