Як зробити морську воду для акваріума

  1. У якій воді, розчиняти сіль для морського акваріума
  2. Як засолити воду для акваріума
  3. Як зробити морську воду

Автор Мормірус На читання 6 хв.

Привіт, шановні читачі блогу акваріума Аква-ас . У цій статті, давайте поговоримо про те як в домашніх умовах можна підготувати воду для морського акваріума .

Абсолютно всі знають, що морська вода за своїм складом кардинально відрізняється від прісної і справа навіть не в наявності або відсутності солі. А в змісті десятків мікроелементів, необхідних для гарного самопочуття морських гідробіонтів.

Раніше, на зорі морської акваріумістики. Коли зміст моря могли дозволити тільки океанаріум і великі публічні акваріуми. Так акваріумісти в великих містах яких можна було, як то кажуть перерахувати по пальцях. Воду для морських акваріумів готували з набору окремих хімічних елементів це було складно, довго і вимагало хороших знань хімії. Але кілька десятиліть тому ситуація кардинально змінилася на ринку з'явилася синтетична сіль для приготування морської води.Теперь практично будь акваріуміст може придбати штучну сіль і підготувати воду самостійно для своїх морських мешканців.

На сьогоднішній день представлена ​​величезна кількість фірм, що випускають готову сіль для морського акваріума. Різних марок величезна кількість є сіль для морських акваріумів чисто рибних. Є марки для утримання м'яких і жорстких коралів. Є також сіль додатково збагачена різними мікроелементами. Зараз ми не будемо заглиблюватися в докладний розгляд плюсів і мінусів солей різних виробників-це тема для окремої статті А припустимо, що сіль у нас обрана і перейдемо безпосередньо до приготування морської води.

У якій воді, розчиняти сіль для морського акваріума

Давайте тепер поговоримо про такому дуже важливому моменті в який же воді необхідно розчиняти сіль для морського акваріума . Справа в тому, що звичайна вода з під крана для приготування морської води непридатна. Так само як і більшість води з свердловин і природних джерел. На форумах по морській акваріуму зустрічається інформація деяких акваріумістів про спроби утримання морських акваріумів на водопровідній воді. У кого-то це виходить у кого-то немає. Особисто моя думка з цього приводу таке не варто намагатися, особливо на перших етапах заняття морським акваріумом, ускладнювати собі життя і готувати воду із сумнівних джерел незрозуміло з яким складом розчинених в ній елементів. Можливо при наявності накопиченого досвіду за змістом морського акваріума і можна проводити подібного роду експерименти, але точно не на перших етапах заняття морським акваріумом.

Загальноприйнятий і найпростіший спосіб отримати вихідну воду це використання системи зворотного осмосу . Я для приготування води для свого МА використовую систему «Гейзер Престиж 2». Вона відносно недорога має непогану продуктивність для свого класу близько 400 літрів на добу. І повністю справляється зі своїми завданнями. Наприклад, в Санкт-Петербурзі у мене з під крана показники вихідної води по TDS метру близько 50-60 од., Після системи осмосу, 004 од. Це говорить про те, що система осмосу прибрала з води велику частину розчинених в ній речовин, тобто ми отримали практично воду в чистому вигляді. Цей показник можна ще поліпшити, якщо додати в систему осмосу ще і колбу зі смолою тоді показники води дорівнюватимуть «0».

Автор Мормірус На читання 6 хв

Система зворотного осмосу «Гейзер Престиж 2» Система зворотного осмосу «Гейзер Престиж 2»   Система зворотного осмосу «Гейзер Престиж 2»   TDS метр для перевірки осмосной води Система зворотного осмосу «Гейзер Престиж 2» TDS метр для перевірки осмосной води. TDS метр для перевірки осмосной води.

Як засолити воду для акваріума

Тепер, коли вихідна вода підготовлена ​​можна приступати до розчинення солі. Зазвичай на упаковці виробником або фірмою постачальником надано рекомендації щодо кількості грам солі на один літр води і відповідно кількість морської води, яке можна приготувати використовуючи всю упаковку. У різних фірм кількість солі може відрізнятися, але в середньому що б отримати солоність води 35 проміле і щільність 1,024 (по ареометру) 1,026 (по рефрактометр) розчиняють близько 35 грам (може бути і 40-45, залежить від виробника і умов зберігання солі) .

На фото нижче сіль різних виробників.

Сіль KENT MARINE Сіль KENT MARINE   Сіль для МА OPTIMUM SEA   Сіль RED SEA CORAL PRO Сіль для МА OPTIMUM SEA Сіль RED SEA CORAL PRO

Найчастіше, надходять таким чином. Відміряють необхідну кількість солі за допомогою ваг або мірної ємності, 35 гр. / Л. А далі коригують за допомогою зазначених вище приладів. Доводячи до необхідного значення.

Зверніть увагу, що солити воду необхідно при температурі води 25 градусів С, при високій або низькій температурі показання приладів не будуть відповідати дійсності, тобто розчинивши наприклад як зазначено 35 грам. Ви не отримаєте воду необхідної солоності.

Розчиняти сіль можна в будь-якій зручній бажано пластикової ємності я використовую пластикові баки або відра. При додаванні солі в осмосную воду сіль засипають невеликими порціями і перемішують. Це можна робити в ручну, а можна використовувати помпу, я користуюся Китайської помпою фірми «Atman» на 1500 л / ч.

Воду можна перемішувати помпою, пластиковою або дерев'яною паличкою

Тепер потрібно дочекатися повного розчинення солі і довести температуру до 25-26 градусів. Якщо це не було зроблено раніше. У різних фірм свої рекомендації, це може займати час від години до доби. Правильність необхідних параметрів солоності моніторять з допомогою ареометра або рефрактометра. Існують ще такі прилади як гідрометри (на фото нижче). Але зі свого досвіду їх використання я не можу сказати, що вони дуже точні, той який на фото. Наприклад перевіривши його і порівнявши показники з більш точними приладами. За нормальні показання води 35 проміле він видавав показання на 40 проміле, що вже є пересолити. Хоча і більш точні прилади для вимірювання солоності необхідно калібрувати і періодично звіряти їх покази з іншими приладами.

Хоча і більш точні прилади для вимірювання солоності необхідно калібрувати і періодично звіряти їх покази з іншими приладами

Гідрометр і сіль

Нижче відео з приготування морської води для акваріума.

Як зробити морську воду

Дякую всім за увагу ваші питання пишіть в формі коментарів під цією статтею. Я із задоволенням постараюся на них відповісти

А також вступайте в групу ВК і FACEBOOK, підписуйтесь на новини в TWITTER і на канал YOUTUBE щоб не пропустити цікаві статті та відео ролики

.

Новости