Як автомобілі без водія вплинуть на світову економіку

  1. Трансформація ринкових вертикалей
  2. Проблеми з впровадженням
  3. Які перспективи?

Експерти розходяться в думці, коли транспортні засоби без водія витіснять звичайні автомашини на дорогах. Так, Інститут інженерів з електротехніки та електроніки США (IEEE) дає прогноз, що навіть до 2040 року лише близько 20% всіх автомобілів в світі будуть автономними. Іншими словами, в осяжному майбутньому на дорогах будуть домінувати машини з людиною за кермом.

Це не означає, що вплив автомобілів-безпілотників на економіку буде невелика. По-перше, такий транспорт будуть активно використовувати для вирішення спеціалізованих завдань. По-друге, в деяких країнах вже сьогодні йде тестування безпілотних машин. Саме вони, швидше за все, стануть лідерами по впровадженню нової технології. Частка безпілотників в цих країнах може досягти 50% набагато раніше очікувань експертів. І якщо кожен другий автомобіль на дорогах буде їздити без водія, процес витіснення класичних авто піде набагато швидше.

Трансформація ринкових вертикалей

Ось кілька прикладів того, як автономні транспортні засоби вплинуть на різні індустрії.

Оборонна сфера. Військові зможуть застосовувати автономні транспортні засоби для перевезення вантажів в небезпечних зонах. Відсутність водія дозволяє уникнути ризиків для життя солдатів в місцях, де можливі ворожі обстріли і диверсійна діяльність.

Аграрний сектор. За рахунок використання безпілотних тракторів та іншої сільськогосподарської техніки фермери підвищать ефективність бізнесу. Один оператор (замість водія) контролюватиме роботу відразу декількох тракторів або комбайнів, що прискорить процес збору врожаю та інші сільськогосподарські роботи.

Служби безпеки. Правоохоронні органи зможуть використовувати автомобілі без водія для патрулювання. Наприклад, в Дубаї вже планують використовувати безпілотні поліцейські машини, оснащені камерами, засобами машинного навчання і 3D-технологіями спостереження для патрулювання вулиць міста.

Страхова сфера. Одна з переваг автономних автомобілів полягає в тому, що вони допоможуть скоротити число дорожньо-транспортних пригод та нещасних випадків. Це тягне за собою і зниження кількості виплат страхових премій. Взагалі, страхова галузь сильно постраждає через зменшення кількості робочих місць, пов'язаних з водінням автомобіля. Мова йде про такі професії як водії автобусів, тролейбусів, трамваїв і таксі.

Транспортні компанії. Автономні транспортні засоби нададуть дуже великий вплив на індустрію логістики, оскільки знизять кількість ДТП і підвищать продуктивність водіїв. Останні, яких уже слід називати операторами, а не водіями, під час поїздки зможуть працювати над іншими завданнями. Ефективність витрат палива також підвищиться, адже автономні транспортні засоби здатні вибирати найбільш оптимальні маршрути і швидкість руху.

Взагалі, безпілотні автомобілі будуть відігравати важливу роль в житті людини не тільки тому, що допоможуть дістатися з одного місця в інше без водія. Вони також нададуть значний вплив на дорожній рух за рахунок зменшення загального числа машин. Автономні транспортні засоби стануть корисними для тих, хто не вміє водити машину, підвищать безпеку, знизять витрата палива і, відповідно, забруднення навколишнього середовища. Потреба в паркувальних місцях також знизиться, адже людям не доведеться паркувати свої автомобілі.

Проблеми з впровадженням

Загальна стандартизація. Однією зі складностей переходу на автономні автомобілі є стандартизація. Оскільки різні виробники використовують різні технології безпілотного водіння, необхідні загальноприйняті стандарти. В цілому, стандартизація транспортних засобів з метою їх безпечного застосування має першорядне значення.

Законодавче регулювання. Технології безпілотного водіння швидко розвиваються. Однак суперечливі правила щодо вироблення стандартів і законодавчого регулювання можуть уповільнити прогрес. Конфлікти між законами і стандартами різних країн є тією перешкодою, яке необхідно усунути, лише тоді нові технології будуть сумісні не тільки локально, але і глобально. В даний час ця проблема не вирішена.

Які перспективи?

Провідні виробники вкладають в дослідження і розробку безпілотних авто величезні гроші. І якщо вони випустять самохідні машини в заявлені терміни, то дуже скоро безпілотники на дорогах загального користування стануть реальністю. Проте, будь-яка нова технологія має як плюси, так і мінуси. Хоча автономний транспорт має на увазі чимало корисних застосувань, багато питань залишаються невирішеними. І технологіям, які очевидно зроблять революцію в нашому повсякденному житті, ще належить пройти довгий шлях в сфері стандартизації та офіційного визнання. Тому «безпілотне майбутнє» залежить не тільки від виробників, але і від державних органів. Доменний реєстратор №1 в Україні imena.ua

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

джерело: Medium

Які перспективи?

Новости