Як обміняти тимчасові водійські права в Таїланді на п'ятирічні

  1. Процес обміну тимчасових тайських річних прав на п'ятирічні
  2. Тести, необхідні для обміну річних тайських прав на п'ятирічні

Непомітно-непомітно, але наближається момент, як уже рік я живу в Таїланді. А з ним разом (і зовсім несподівано) з кожним днем ​​все ближче підступав термін закінчення моїх тайських прав на байк . Так що тягнути до того, коли я сто відсотків не встигну їх поміняти (бо забуду, закінчаться гроші, будуть свята і тайські вихідні і т.п.), я не стала і вирішила обміняти свої тимчасові тайські права (річні) на п'ятирічні завчасно. Що благополучно вчора і зробила.

Обміняти в Таїланді можна тільки діючі права, і зробити це потрібно в будь-який день за 2 місяці до дати їх закінчення. Права з терміном дії, якщо він невеликий, вам також можуть обміняти, але це буде швидше винятком. Для обміну прав на п'ятирічні ви повинні бути володарем неімміграційної візи, наприклад ED, тобто навчальної візи в Таїланд . Якщо у вас туристична віза , Права вам продовжать лише на рік.

Процес заміни старих тайських прав на нові, п'ятирічні, нескладний і не займе багато часу. Я писала раніше, що навіть первинне отримання прав в Таїланді - справа нехлопотно, але в разі обміну посвідчення водія все ще простіше.

По-перше, потрібно підготувати документи, необхідні для обміну річних тайських прав на п'ятирічні. По суті, вони ті ж, що і для первинного отримання водійських прав в Таїланді. це:

- Resident Certificate. Вартість 300 батів. Про отримання сертифіката резидента я недавно подробненько писала .

- Медична довідка. Вартість 100-400 батів. Процес отримання нехлопотен, як її отримати, можна подивитися в статті про отримання водійських прав в Таїланді . Я, як і в минулий раз, зробила довідку за 150 батів в Chanya Medical Clinic, розташованої недалеко від імміграційного офісу в Паттайя, а саме на перехресті, де з вулиці Таппрая тук-туки повертають на Джомтьєн.

- Оригінал паспорта

- Копії паспорта (головна сторінка, сторінка з візою)

- Оригінал старих прав

- Копія старих прав (з двох сторін на одному аркуші)

Всі копії можна зробити і через дорогу від транспортного центру (3 бата / листочок).

Процес обміну тимчасових тайських річних прав на п'ятирічні

По-друге, із зібраними документами приїжджаєте в транспортний департамент (ДАІ, по-нашому), докладно про те, як дістатися до нього я писала в статті про отримання тайських прав . Там на місці повідомляєте, що хочете обміняти права на п'ятирічні. Можете і не повідомляти, а самостійно взяти талончик в автоматі видачу талончиків) Для цього натискаєте на кнопочку 1 (чергу для foreigner, тобто іноземців).

Далі чекаєте номера своєї черги (дивіться на електронному табло) і піднімаєтеся на другий поверх. Мені пощастило, зараз «несезон» (який швидше за обумовлений, звичайно, падінням рубля, ніж погодними умовами), так що номерок я взяла 126, коли на табло була цифра 125. З огляду на, що приїхала я близько 10 ранку, тобто зовсім ні до відкриттю.

На другому поверсі (стійка №11) віддаєте свої документи і отримуєте зелений номерок.

На другому поверсі (стійка №11) віддаєте свої документи і отримуєте зелений номерок

Сідайте, чекаєте, доки зі столика з цифрою 4 почнуть закликати вас, власників зелених номерків, до себе для проходження тестів. Кажуть співробітники зазвичай на тайському, але вони показують тип номерки, так що головне поглядайте на співробітника за столиком.

Кажуть співробітники зазвичай на тайському, але вони показують тип номерки, так що головне поглядайте на співробітника за столиком

Тести, необхідні для обміну річних тайських прав на п'ятирічні

Здається всього 3 елементарних тесту: так дальтонізм, окомір і на швидкість реакції. Тобто ті ж, що і про первинному отриманні прав. Про них я писала у відповідній статті . Тайцам і Фаранг (тобто нетайцям) правила здачі тестів пояснюють окремо, іноземцям - на англійській мові. Тайці проходять першими.

Після проходження тестів (а ви їх неодмінно пройдете), вас знову відправлять очікувати. На цей раз того моменту, коли співробітник, який сидить за стійкою №4 не оголосить ваше прізвище. Розчути її, а вірніше зрозуміти, що це була ваша прізвище, - непросто. Але вас розшукають, якщо що. Не йдіть далеко.

Оголосять прізвище - підходьте до стійки, отримуєте свої документи з тайськими відмітками про проходження тесту і продирявляннимі старими правами і йдете з ними платити збір за заміну прав (стійка №3). На сьогоднішній день (березень 2015) за обмін тимчасових тайських прав на (мотобайк) на річні збір становить 405 батів.

Після оплати збору вам знову видають номерок, на цей раз блакитний, з яким ви очікуєте останньої процедури - фотографування.

Тут я трохи загубилася, оскільки номерок-то я маю, але який номер зараз обслуговується, я не знаю, бо оголошують номери на тайському. Сиділа я переживала трохи, поки не почула по-англійськи свій номерок і «міс Марина Герман») Тобто фарангов таки запрошують по-англійськи. Тут я трохи загубилася, оскільки номерок-то я маю, але який номер зараз обслуговується, я не знаю, бо оголошують номери на тайському

Черга рухається досить швидко. Так, і взагалі весь процес заміни тайських прав на п'ятирічні у мене зайняв близько двох годин.

Після того, як вас запросять і сфотографують, потрібно буде почекати буквально пару хвилин, знову почути своє прізвище (не відходьте далеко) і забрати готові права з квитанцією про оплату. А в моєму випадку ще й з фотографією, що зображає вселенську скорботу)

Вся процедура обміну річних тайських прав на мотобайк на п'ятирічні мені обійшлася в 870 батів (резидент сертифікат, медична довідка, копії паспорта та прав і збір за нові права) і кілька годин витраченого часу.

Але ось яка удача! Нові права мені видали на термін до 21 лютого 2021 року, тобто майже на 6 років. Обумовлено це тим, мені хочеться так думати, що тайці милі і щедрі, і не шкода їм поставити датою закінчення прав ваш день народження, тобто 5 повних років згідно із законом + термін, що залишився до дня, в який ви народилися. Хороший бонус, чи не так?)

Хороший бонус, чи не так?

Новости