Як замінити водійське посвідчення через МФЦ в 2019 році

  1. Що таке МФЦ
  2. Послуга по заміні прав
  3. Необхідні документи
  4. Терміни отримання і заміни

Час читання: 5 хвилин

В даний час підрозділи ДАІ обробляють запити майже 3 млн заявників щорічно. Чи не найбільш затребувана державна послуга - видача водійських посвідчень. У 2015 році держслужбовці розглянули звернення з даного питання більш 2,8 млн росіян. Мінекономіки зробило деякі кроки, щоб спростити автовласникам процедуру оформлення документів і знизити навантаження на співробітників інспекції. Чи входить до переліку нововведень отримання і обмін посвідчень і чи вдасться оформити водійські права через МФЦ? В даний час підрозділи ДАІ обробляють запити майже 3 млн заявників щорічно

Що таке МФЦ

Майже всі заходи по оформленню документів викликають нарікання у наших співвітчизників. Більшість росіян незадоволені тяганиною, занадто великими списками довідок, величезними чергами в установах і тривалими термінами очікування. Все це змушує владу працювати над створенням більш зручних механізмів надання держпослуг. Одним з інструментів обслуговування громадян є режим «одного вікна» в МФЦ - багатофункціональних центрах надання державних і муніципальних послуг.

Пілотний проект побачив світ в 2007 році і спочатку охопив лише 16 з 85 суб'єктів РФ. З тих пір мережа МФЦ стрімко розвивалася, поки кількість видів послуг, що надаються не досягло 150, а число центрів не перевищило 2 600. Таким чином, у 2017 році послугами МФЦ могли скористатися 94% населення країни. У режимі «одного вікна» надається 22 види послуг.

У режимі «одного вікна» надається 22 види послуг

Наявність розгалуженої мережі центрів синхронізує роботу декількох відомств. Завдяки цьому можна скоротити матеріальні витрати заявників і терміни надання послуг, знизити ймовірність утворення черг. Замість того щоб звертатися до службовцю кожного відомства, громадянин подає документи в МФЦ через одного співробітника фронт-офісу. Це дуже зручно, адже здобувачеві не доводиться витрачати час на отримання різних довідок, до того ж знижується ймовірність виникнення корупції.

Споживачам послуг, які вже керують якимось транспортним засобом, а також тим, хто тільки планує сідати за кермо, цікаво дізнатися, чи можна отримати водійські права в МФЦ. Про запровадження цього нововведення багато читали на новинних сайтах в інтернеті і на сторінках ресурсів, призначених для автовласників.

Нововведення засноване на постанові російського уряду від 3 серпня 2016 року № 755. Згідно з цим розпорядженням, багатофункціональні центри повинні були перейняти обов'язок ГИБДД по прийому іспитів на право керування транспортним засобом і видавати кандидатам відповідні документи.

Однак в даний час первісна видача посвідчення водія в МФЦ поки не проводиться.

Як вказується на офіційному, цей захід здійснюється виключно в РЕО ГИБДД. Причому обмеження стосується не тільки оформлення посвідчення водія після складання теоретичних тестів і перевірки практичних навичок, а й процедури відновлення документа після закінчення терміну позбавлення права керувати ТЗ.

Інші способи оформлення головного документа автомобіліста описані в окремій статті « Як отримати водійські права ».

Послуга по заміні прав

Оскільки не всі вказівки, перелічені у постанові, поки впроваджені на практиці, потрібно розібратися, чи можна замінити водійське посвідчення в МФЦ. Від цього залежить, куди доведеться звертатися здобувачеві, а також те, скільки часу триватиме оформлення паперів і виготовлення нових прав.

Така послуга, як заміна посвідчення водія через МФЦ, неодмінно зацікавить тих, чий документ став непридатним, був загублений або вкрадений. Складати іспити їм не потрібно, тому немає сенсу стояти в черзі в ДАІ. До того ж число багатофункціональних центрів стає дедалі більше.

Крім того, питання чи можна обміняти права в МФЦ, обов'язково виникне у водіїв, які змінили особисті дані, наприклад, прізвище . Те ж можна сказати і про автовласників, чий документ більше не має юридичної сили через закінчення терміну його дії . Багато споживачів послуг визнаються, що відвідування МФЦ для них - психологічно більш прийнятний варіант, оскільки їх не оточують люди в формі. Крім того, питання чи можна обміняти права в МФЦ, обов'язково виникне у водіїв, які змінили особисті дані, наприклад,   прізвище

Отже, чи можна поміняти водійські права в МФЦ? Так, така можливість є, і вона досить активно використовується автомобілістами з 1 лютого 2017 року - з моменту вступу в силу відповідної Постанови уряду.

Для початку зазначимо, що, на відміну від послуги, що надається ГИБДД, обмін водійських прав в МФЦ здійснюється протягом 3-15 робочих днів. Якщо цей термін очікування здобувачеві не підходить, він може вільно звернутися до реєстраційно-екзаменаційного відділення ДАІ, де всі заходи завершаться протягом одного робочого дня. До того ж деякі столичні відділення працюють цілодобово.

Щоб обміняти водійське посвідчення в МФЦ, передбачений нескладний алгоритм дій. Простота - це саме те, що є основною вимогою всіх споживачів державних послуг.

Громадянину необхідно зробити наступні кроки:

  1. Зареєструватися в МФЦ для отримання водійських прав.
  2. Відвідати центр в призначений час.
  3. Заповнити заяву.
  4. Подати пакет документів.
  5. З'явитися за новими правами.

Реєстрація в МФЦ на отримання водійського посвідчення складається в заповненні простої форми на сайті місцевої мережі центрів. Отримати доступ до особистого кабінету також можуть громадяни, які оформили обліковий запис на.

Для цього потрібно ввести наступну інформацію:

  • контактні дані;
  • ІПН;
  • СНІЛС;
  • серію / номер міграційної карти (для іноземних громадян).

Код активації особистого кабінету можна замовити за допомогою СНІЛС (його відправляють поштою або безкоштовно видають в офісах «Ростелекома») або електронного підпису (платну послугу надають центри обслуговування того ж «Ростелекома»). Після активації особистого кабінету користувач отримує доступ до всіх послуг порталу, включаючи можливість попередньо записатися на прийом або видачу документів співробітниками місцевого МФЦ.

Аналогічним чином проводиться і заміна водійського посвідчення в зв'язку з закінченням терміну в МФЦ. Єдина відмінність полягає в тому, що автомобілісту доведеться пройти спеціалізовану медкомісію і дочекатися закінчення терміну дії документа.

Ось і все, що потрібно знати, якщо ви цікавитеся, як поміняти права через МФЦ. Про інші доступні способи читайте в загальному матеріалі « Заміна водійського посвідчення ».

Необхідні документи

Список документів, які можуть знадобитися, безпосередньо залежить від причин, що зумовили обмін посвідчення. Список документів, які можуть знадобитися, безпосередньо залежить від причин, що зумовили обмін посвідчення

Основний перелік документів громадянина, на підставі яких водійські права можна буде отримати в МФЦ, складається з:

  1. Заяви (текст можна скласти самостійно, скористатися готовим бланком, отриманим у співробітника МФЦ, або скачати тут.
  2. Документа, що посвідчує особу (паспорт тощо.).
  3. Старого ВУ (якщо є).
  4. Квитанції про оплату федерального збору за видачу та виготовлення нового документа.

При заміні посвідчення в зв'язку зі зміною прізвища після заміжжя бажано надати свідоцтво про шлюб. До речі, отримання водійських прав в МФЦ здобувачка може поєднати з заміною інших документів: цивільного і закордонного паспортів, СНІЛС, свідоцтва про право власності на нерухомість і т. П.

Якщо посвідчення водія підлягає обміну через закінчення терміну його дії або внаслідок виникнення змін в стані здоров'я, претендент повинен надати висновок ліцензованої лікарської комісії.

Докладні рекомендації щодо такого списку опубліковані в оглядовому матеріалі « Документи для заміни прав ».

Приносити фотографії не потрібно - при оформленні заявки співробітники самі сфотографують здобувача. Крім того, вони допоможуть йому створити зразок електронного підпису.

Терміни отримання і заміни

Загальне правило щодо термінів дії прав свідчить, що при дотриманні водієм всіх вимог ПДР документ залишається дійсним протягом 10 років. Згідно ст. 28 федерального закону «Про безпеку дорожнього руху», право водія на керування транспортними засобами анулюється разом з терміном дії посвідчення. Рух на авто з простроченим документом розцінюється як їзда без прав і карається суворими штрафами. Отже, коли зазначений термін закінчується, автолюбитель повинен продовжити права в МФЦ або відповідному підрозділі ДАІ.

Якщо права були вилучені у водія після вчинення адміністративного порушення, натомість він може отримати тимчасовий дозвіл на керування транспортним засобом. Зазвичай воно діє до 2 місяців, тобто до моменту вступу в силу відповідної постанови про правопорушення.

Тривалість дії водійських прав іноземних підприємців, які працюють на території Росії, а також інші нюанси, пов'язані з тимчасовими обмеженнями, розглядаються в статті « Термін дії посвідчення водія ».

Отримати на руки готовий документ теж можна в багатофункціональному центрі. Держмито з 3.08.18 становить 3000 рублів (за права нового зразка з чіпом), але якщо здобувач звертається через портал держпослуги, йому буде надана знижка - 30% від суми мита. Таким чином, заміна прав обійдеться йому всього в 2100 рублів.

Новинки для водіїв - електронні права і запис в МФЦ: Відео

Чи входить до переліку нововведень отримання і обмін посвідчень і чи вдасться оформити водійські права через МФЦ?
Отже, чи можна поміняти водійські права в МФЦ?

Новости