Як розвивається поведінку кошеняти

  1. Перший місяць
  2. другий місяць
  3. З 2 до 6 місяців
  4. Від 6 місяців до року
  5. харчування
  6. ізоляція
  7. вроджені схильності
  8. Таблиця відповідності віку кішок і людей

Кошеня народжується сліпі й безпорадні, але вже через півроку він стає активним і спритним підлітком, маленьким, але добре озброєним хижаком з сильними інстинктами, які допомагають йому уникати небезпек і виживати в складному і непередбачуваному світі Кошеня народжується сліпі й безпорадні, але вже через півроку він стає активним і спритним підлітком, маленьким, але добре озброєним хижаком з сильними інстинктами, які допомагають йому уникати небезпек і виживати в складному і непередбачуваному світі. Це чарівне перетворення відбувається за певними законами: кожен новий етап життя настає в свій час і накладає свій відбиток на характер взрослеющей кішки.

Цей матеріал підготовлений, на основі багаторічних спостережень і серйозних досліджень в області проблем поведінки домашніх тварин. Думаємо, що факти, які ми наводимо, допоможуть заводчикам правильно організувати вирощування кошенят в розплідниках, дадуть цінну інформацію людям малодосвідчених, але бажаючим виростити здорових і соціально адаптованих кошенят своєї домашньої кішки, а також навчать усіх, хто хоче завести кошеня, задати правильні питання заводчику і зрозуміти, чи правильно малюк ріс в розпліднику.

Перший місяць

Перший місяць життя кішки можна порівняти з першим роком життя дитини [7]. Кошеня проходить шлях від повної залежності від матері до часткової самостійності. До кінця цього періоду він здатний встановлювати перші контакти з навколишнім світом. Деякі кошенята відкривають очі вже на другий день після народження, інші - лише на 16-й. Найчастіше це відбувається в тижневому віці. У кошенят, яких тримають в затемненому місці, очі відкриваються раніше, ніж у тих, які ростуть на світлі. Тижневий кошеня вже намагається ходити - спочатку невміло і обережно, але по тому ще два тижні досягає майстерності в цьому нехитрому занятті. До кінця першого місяця життя кошеня починає бігати [1].

У цей період для нього найголовніше - це його взаємини з матір'ю. Брати і сестри для нього зараз лише конкуренти за їжу. Мати годує і гріє кошеня, а також допомагає йому випорожнюватися, вилизуючи його животик і область навколо ануса. До третього тижня кошеня навчається оговтуватися самостійно, але кішка продовжує допомагати йому приблизно до 5-тижневого віку [2].

Дбайлива, спокійна, доброзичлива до людей мати - це запорука своєчасного розвитку і хорошого характеру кошеня. Вона вчить кошеня і карає, утримуючи задньою лапою або б'ючи передній по носі, якщо він, заграючи, кусає її занадто сильно. Кошенята-сироти, яких вигодовують штучно, гірше контролюють свої дії і можуть згодом випадково заподіяти біль своєму родичеві або господареві [4].

Перші три тижні життя кошенята отримують лише молоко мами-кішки. На четвертому тижні малюки починають знайомитися з «дорослою» їжею. Якщо кішка полює, в цей час вона починає приносити в гніздо видобуток, і кошенята запам'ятовують вид і запах жертви. У цей період кішка не постійно знаходиться поруч з кошенятами, а вважає за краще спостерігати за ними на відстані [1]. Відносно годування її тактика теж змінюється: вона все частіше зупиняється Перші три тижні життя кошенята отримують лише молоко мами-кішки неподалік від кошенят і чекає, що вони підійдуть самі.

Якщо пересування кішки обмежувати, наприклад, утримувати її в тісній клітці разом з дитинчатами, кошенята починають дошкуляти кішку іграми. Її ставлення до них стає менш терпимим, і кошенята, у всьому наслідують матері, також починають грати один з одним більш агресивно. Згодом така поведінка закріплюється і стає рисою характеру.

другий місяць

До другого місяця життя кошеня стає ще більш самостійною і вперше залишає гніздо. Удосконалюються його комунікативні навички: він все більше починає спілкуватися з іншими кошенятами. У цей період життя він, власне, і перетворюється в представника свого виду - вчиться спілкуватися і полювати.

До кінця першого - початку другого місяця життя котенята починають грати один з одним До кінця першого - початку другого місяця життя котенята починають грати один з одним. Поступово гри стають все тривалішою і до другого місяця перетворюються в улюблене проведення часу дитинчат. У грі вони тренують навик спілкування з родичами, вчаться розуміти мову свого виду. У цей період кошенята сильно прив'язуються до своїх братів і сестричкам. Якщо у кішки всього один кошеня, він росте більш самостійним, не боїться залишатися один. Коли кошенят кілька, вони ведуть себе більш скромно: бояться залишатися на самоті і намагаються триматися разом.

Незважаючи на важливість для розвитку малюка, гра з родичами не замінює гри з предметами, яка також повинна займати своє місце в його житті. Це абсолютно особливий вид гри - він допомагає розвинути координацію рухів, відчуття простору. У природі ці навички були необхідні маленькому хижакові для полювання [3].

Кожен, в чиєму будинку з'явилися новонароджені кошенята, повинен знати,
що в віці двох-семи тижнів малюки проходять період соціалізації, і за цей процес відповідальний чоловік. В цей час кошеняті треба бути обізнаним з усім, що буде оточувати його в подальшому житті [5]. Незважаючи на те, що цей період соціалізації у кішок дуже короткий - набагато коротше, ніж, наприклад, у собак, - він особливо «критичний». Якщо кошеня проводить ці тижні в бідному, нудному оточенні, не спілкуючись з іншими кішками або людьми, то згодом заповнити прогалину в його розвитку буде практично неможливо.

Приблизно до 7-му тижні життя котенята починають сприймати інформацію про своїх родичів по залишеному ними запаху. Вони уважно вивчають сечові мітки інших кішок. Одночасно розвивається реакція «Флема», коли кошеня відкриває рот і морщить носик. У цей момент він аналізує запах сечі за допомогою вомероназального органу , Розташованого усередині неба, який дозволяє кішкам і котам дізнаватися про половозрелости, готовності до спарювання, зразковому віці і здоров'я свого родича, який залишив мітку [2].

З 2 до 6 місяців

З кожним днем ​​кошеня стає все більш самостійною, і ось мати вперше приносить їм напівживу здобич. Вид жертви, що тікає викликає у кошеняти З кожним днем ​​кошеня стає все більш самостійною, і ось мати вперше приносить їм напівживу здобич інстинктивну реакцію - він стрибає на миша або птицю, але не завжди може їх убити. Тоді втручається мати. Наслідуючи їй і один одному, кошенята навчаються всьому, що повинен уміти хижак [3]. До 4 місяців вони вже супроводжують мати в мисливських вилазках.

Від 6 місяців до року

Шестимісячного кошеня дорослі кішки сприймають як підлітка і, якщо вони самі в дитинстві отримали хороший соціальний досвід, ставляться до нього досить терпимо. З початком статевого дозрівання кошеня з підлітків переходить в категорію молодих дорослих, і ставлення до нього родичів, відповідно, змінюється.

Вік 6-12 місяців - це вік відділення від матері і розселення у молодих кішок. Кішка-мати може досить довго зберігати дружнє ставлення до своєї підросла дочки і навіть виявляти материнську турботу. Піврічного сина вона починає відкидати. У природі це запобігає близькоспоріднені схрещування. Однак, якщо простір, на якому, живуть кішки, обмежена, і синові нікуди піти, поступово гнів кішки знову змінюється на милість, і вона може принести від сина потомство. У природі цього не відбувається, так як молодому котику доводиться конкурувати з більш старшими і загартованими в боях самцями, і він вступає в розмноження пізніше, коли досягає не тільки статевий, а й психічної зрілості.

харчування

Недостатнє харчування кішки на другому місяці вагітності і в перші тижні після пологів, а саме брак білкової їжі, призводить до затримки розвитку кошенят: вони пізніше відкривають очі, пізніше починають повзати, бігати, грати з родичами, погана координація рухів заважає розвиватися мисливського та ігровому поведінки , і всі ці порушення в цілому призводять до складнощів у спілкуванні з родичами [2] Недостатнє харчування кішки на другому місяці вагітності і в перші тижні після пологів, а саме брак білкової їжі, призводить до затримки розвитку кошенят: вони пізніше відкривають очі, пізніше починають повзати, бігати, грати з родичами, погана координація рухів заважає розвиватися мисливського та ігровому поведінки , і всі ці порушення в цілому призводять до складнощів у спілкуванні з родичами [2]. Кошенята виростають лякливо-агресивними, їм важко звикати до змін, будь-яка несподівана подія ввергає їх в шоковий стан [6]. Про ці складнощі в поведінці варто знати тим, хто підбирає кошеня на вулиці. Щоб виростити з нього хорошого компаньйона, можливо, доведеться докласти більше зусиль, ніж з кошеням домашньої кішки.

Цікаво, що кошенята у віці 2-6 місяців легко наслідують не тільки матері і іншим кішкам, а й собакам, якщо ті живуть з ними в одному будинку. Вони можуть намагатися супроводжувати господаря і навіть навчаються деяким командам. Це виглядає фантастично. Одного разу я дресирувала цуценя йоркширського тер'єра, протягом 20 хвилин навчаючи його підходити по команді і сідати у лівої ноги господині. Молодий кіт весь час крутився неподалік, намагаючись викрасти шматочки курки, якими заохочували цуценя. Зазнавши невдачі, кіт виждав момент, коли щеня не виконав команду, стрибнув на підлогу, підбіг до господині і сіл рівно у її ноги, як вишколена вівчарка. Чи потрібно говорити, що він тут же отримав бажані ласощі?

ізоляція

Як ми вже говорили, ізоляція кошеня в ранньому віці призводить до незворотних наслідків. Якщо кошеня був відібраний у матері в перші дні після народження, він виростає більш агресивним. Відсутність спілкування з родичами до 7 місяців призводить до розвитку страху перед ними, подолати який буде тим складніше, ніж ограниченнее був досвід дитинства кошеня. Ізоляція кошеня від народження до року негативно впливає на його нервову систему, у нього порушується ритм сну і неспання.

Якщо кошеня забрати від матері на третьому-четвертому тижні життя, тобто ще до того, як він природно і поступово перейде на харчування твердою їжею, його мисливське поведінка розвинеться раніше і сильніше звичайного. Те ж відбувається і з кошенятами-сиротами, яких вигодовують з соски.

вроджені схильності

У формується характер кошеня вносять свій внесок генетична схильність, умови, в яких протікала вагітність його матері-кішки, а потім умови, в яких дитинча провів перші місяці свого життя. За вродженим схильностям кішок можна умовно розділити на три групи: боязкі, агресивні і товариські [2]. Ці базові властивості можуть посилюватися або послаблюватися лише до якійсь мірі, вони залишаються фоном для всіх подальших нашарувань досвіду життя кошеня.

Таблиця відповідності віку кішок і людей

Вік Возрасткотенка людини 0-1 міс. 0-1 рік 2-3 міс. 2-4 роки 4 міс. 6-8 років 6 міс. 10 років 7 міс. 12 років 12 міс. 15 років 18 міс. 21 рік 2 роки 24 роки

Використана література:

1. Кроувел-Дейвіс Ш. Соціальна поведінка, комунікація та поведінковий розвиток у кішок / Керівництво по поведінкової медицини собак і кішок. М .: Софион, 2005

2. Оверол К. Клінічні методи корекції поведінки собак і кішок. М .: Софион, 2005.

3. Caro TM Predatory behaviour and social play in kittens // Behaviour. 1981. V. 76, N?, 1-24

4. Casey RA, Bradshaw JWS The effects of additional socialisation for kittens in a rescue centre on their behaviour and suitability as a pet // Applied Animal Behaviour Science. 2008. V. 114, 196-205

5. Frank D., Dehasse J. Differential Diagnosis and Management of Human-Directed Aggression in Cats // Veterinary Clinics of North America: Small Animal Practice. 2003. V. 33, N 2, 269-286

6. Karsh EB: The effects of early handling on the development of social bonds between cats and people, in Katcher AH, Beck AM, (eds): New perspectives on our lives with companion animals. Philadelphia, University of Pennsylvania Press. 1983. 22-28

7. Reisner IR, Houpt KA, Erb HN, Quimby FW Friendliness to Humans and Defensive Aggression in Cats: The Influence of Handling and Paternity // Physiology & Behavior. 1994. V. 55, N6, 1119-1124

8. Vogt AH, Rodan I., Brown M., Brown S., Buffington CAT, Forman MJL, Neilson J., Sparkes A., Feline life stage guidelines // Journal of Feline Medicine and Surgery. 2010. V. 12, 43-54

Стаття була опублікована в журналі «Мій Друг Кішка» №3, 2011

Дякую за репост! Дякую за репост


Поділіться заміткою з тими, кому вона може бути корисна

Чи потрібно говорити, що він тут же отримав бажані ласощі?
N?

Новости